Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Törvénytelen-e az, ami a Kubatov-lista filmben látható?

2012.12.17. 16:07 | Brendel Mátyás | 1 komment


Ahogy arról a HVG beszámolt, megjelent az Interneten egy film a Kubatov lista alkalmazásáról. A filmet ugyanaz a Gery Geyhound tette fel, aki a Mi éveink és Best of Gyurcsány c. filmeket készítette. Polgári nevén Tomanovics Gergely a cikk szerint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium munkatársa volt. Lám-lám, mit lehet kapni, ha az ember megfelelően méri a nyelvcsapásokat a Fidesznek. Érdemes volt azt a manipulatív, buta videót elkészíteni, ugye?! Vagy érdemes volt? Az én szememben nem, mert azt nem tudom, hogy Tomanovics hogy néz a tükörbe.

A kiszivárogtatott filmet a Fidesz készítette belső használatra. Mit értsünk ezen? Az egész film hangulata kb az, hogy milyen szépen, jól működik ez a Kubatov-lista, és a végén Kubatov a néző szájába is rágja a dolgot, hogy nagyon bejött. Ez nyilván Kubatov propaganda-filmje a Fidesznek, amivel a módszerét reklámozza, lobbizik.

Miért szivárogtatta ki Tomanovics? Nem tudom, és különösebben nem is fontos. Már nem a minisztériumnál dolgozik, lehet, hogy ezért. Comming outnak azért gyenge volt. Hogy törvényes volt-e a kiszivárogtatás, azzal is törődjön a minisztérium. A filmhez nem tett hozzá semmi kritikusat. Néhány népbutító effekt van benne ("top secret", pergő óra, és ilyenek), ami lehet az ő keze nyoma.

Mivel ez egy Fideszes film, olyan nagyon nem szól a Fidesz ellen. A filmben egyébként alig hangzik el olyasmi, ami törvénysértésre utal. Azért hangzik el, nem véletlenül volt ez belső használatú film.

A film nagy részében Fideszes aktivistákat látunk, akik becsöngetnek az emberekhez. Ez önmagában nem törvénysértő. A Fidesz mellett agitálnak. Ez sem. Hallottuk, olvastuk, tudjuk, hogy például az Egyesült Államokban ennek óriási hagyománya és szerepe van. Mindegyik magyarországi pártnak is vannak aktivistái.

Abból még kevésbé volna gond, ha a Fidesz felmérést készítene a maga számára arról, hogy várhatóan mi lesz a választás eredménye, hogy nyernek, vagy veszítenek. Amennyiben ez névtelenül menne.

Ami aggályos, hogy névvel megy. Ami aggályos, hogy például telefonon hívtak fel embereket, és aztán címre mentek ki. Hogy telefonszámot, címet, nevet összekötöttek. Hogy ezt vajon az emberek beleegyezésével tették, vagy használtak ehhez valamit, ami törvénytelen?

13:05-nél hangzik el egy olyan elszólás, hogy 2004 óta gyűjtik az emberekről az adatokat. Nekem úgy rémlik, hogy nem szabad nevet, címet és szavazásra utaló adatokat megtartani, talán még listázni sem.

12:05-nél a vonalkódról van szó. Ebben semmi baj nem volna, ha törölnék az adatokat. De emlékezzünk csak? A nemzeti inzultáció során is vonalkódos papírokat küldtek ki. Elképzelhető, hogy ezek ugyanazok a vonalkódok, és így a visszaérkezett levélből a Fidesz pontosan tudta, hogy ki küldte azt vissza?! Persze ehhez a Fidesznek és a kormánynak össze kellett játszania. Ez elképzelhetetlen? Persze mindez nincs benne a filmben, csak magát a vonalkódos rendszert ismertetik nagy büszkén. (Hú, de okos ez a Kubatov, csak úgy sugárzik az agya!:)

17:36-nál említik az ajándékokat. Vékony a jég, és megint nem tudom, hogy hogy vannak a törvények, mi az, ami normális reprezentációs ajándéknak számít, és mi az, ami aljas szavazatvásárlás. A másik kérdés, ami felmerül, hogy ugye mindennek a költségével el kéne számolni, és határon belül kéne lennie, amit igen nehéz elhinni. Ugye nem csak az ajándékokról, nyomdaköltségről van szó, hanem utazásról, esetleg fizetett munkadíjról is. Hogy jön ez ki a kampányra fordítható keretből?!

18:50-nél mutatnak be egy olyan esetet, amikor szavazás napján mentek adatot gyűjteni. Afféle exit poll felmérés ez. Ha ez egy semleges szervezet volna, akkor egész biztosan rendben volna, feltéve, hogy nem teszik közzé az eredményeket a kampánycsendben.

De itt a Fidesz aktivistái vannak, és ez így már megint vékony jég. Elmagyarázzák az aktivistáknak, hogy hogyan lehet trükkösen arra utalni, hogy esetleg menjenek el a Fideszre szavazni. Nagyon hangsúlyozzák, hogy nem szabad egyenesben ilyeneket mondani. Nyilván azért, mert az kampánycsendsértés volna.

Mint mondtam, ez a film nem a nagy leleplezés, ne is várjunk ilyet. Hiszen ez egy Fideszes lobbifilm. Aki Fidesz hívő, élvezettel nézi, hogy "milyen szépen dolgoznak a mieink". Aki nem szereti a Fideszt az utálkozhat rajta, de szerintem kevesen értik meg, hogy hol is vannak itt az aggályos pontok. Aztán meg ami ebben a filmben nincs benne, az az igazán érdekes.

És mi a teendő, ha Fideszes aktivisták jönnek?! Be lehet csapni őket, és megadni nekik a nevünket, címünket, mert annyival is mellé lőnek. Rájuk lehet csapni az ajtót, akkor ugyan fogják tudni, hova nem szavazunk, de ha nem eleve névvel és címmel jöttek, akkor legalább mi nem mondtuk meg nekik. Szeretném hangsúlyozni, hogy a semleges közvélemény-kutatók becsapása viszont kárt okoz, mert a Fidesz akkor nem érzékeli az elutasítottságot, és sokkal nyugodtabban, és nagyobb volumenben tovább károsítja az országot. Az ellenzéki párt pedig, amelyikre szavaznánk, nem tudja, hogy erősebbek, és például rosszabb pozícióból tud tárgyalni a többiekkel.

Végül, amit igazán őszintén, és határozottan mondhatok, mert nekem ez a véleményem, hogy ez a film leginkább az emberekre nézvést lesújtó. A Fidesznek láthatjuk az eléggé profi (Kubatov is marha büszke lehet rá) propaganda gépezetét. Nos, tegyük fel, hogy csak és kizárólag arról volna szó, hogy a pártok önkéntes aktivistái járják a környéket, és kampánycsend előtt próbálják motiválni az embereket. Ebben tényleg semmi törvénytelen nincs.

De mit mond az az emberekről, hogy nem csak a Fidesz, de persze mindegyik pártnak vannak ilyen aktivistái, alkalmazzák ezt a módszert (a törvényeset tutira mindegyik párt alkalmazza), és nyilván azért, mert ez a módszer eredményes? Mit mond ez a magyar szavazók többségéről?! Azt, hogy manipulálható, tudatlan, érdektelen fajankók.

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr194970121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andráska8 2012.12.18. 18:53:01

Érdekes, hozzánk még nem mertek jönni. Igaz, mi már régóta a nem szeretjük rovatban vagyunk.
Ettől függetlenül azt nem értem, hogy akik a videóban szerepelnek arcukkal, szövegükkel, azok adtak-e erre engedélyt.
Ugyanis ma már egy fotós sem fotózhat le senkit - ha csak nem tömeget fotóz - az engedélye nélkül. :(
süti beállítások módosítása