Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

A mi éveink: a legismertebb Fideszes propagandafilm újratöltve

2012.12.08. 23:48 | Brendel Mátyás | 10 komment

Címkék: fidesz propaganda greyhound dogbyte elmúlt nyolcév

Azért van Magyarország szarban, mert sok ilyen sírásója van. Sok ilyen technikából profi, ilyen "izomból leemelem a polcról az animációs szofvert, de gondolkodni, azt nem tudok" alak. Ők tették tönkre ezt az országot

***


Emlékeztek még a Dogbyte filmjére? Gery Greyhound and the falka?! Nem? Hát, akkor felidézem.

2010-ben, a választások előtt egy magát függetlennek beállító, láthatóan viszonylag profi video-animációs csapat, állítólag ingyenért készített egy propaganda filmet, amelyet több, mint 600-ezren néztek meg (ebből egy jelentős rész bizonyára végig is nézte). Nem kétséges, hogy ez a film, bár nem döntötte el a választásokat, de például a kétharmadot lehet, hogy eldöntötte. Biztos más, hasonló és egészen más propagandák is szerepet játszottak a Fidesz gépezetében.

A propagandafilm, ha egy szlogenben akarnám összefoglalni, akkor a "rosszabbul élünk, mint 8 éve" kampányt akarta beadni nekünk. Emellett egy kicsit még azt is, hogy rosszabbul van az állam megszervezve, mint 8 éve. Ugye ez nem mindig csapódik le olyan számokban, amelyeket a mindennapi ember közvetlenül érzékel az életszínvonalában.

Engem ez a csapat azért érdekelt, mert már akkor, rögtön készítettem egy kis kritikus ellen-filmet, amelyet persze kevesebben néztek meg. Az emberek hangulata sem volt számomra kedvező, és én persze nem vagyok olyan profi, nem rendelkezem azokkal az eszközökkel, amelyekkel ez a csapat rendelkezett, egyedül vagyok, és annyi időt sem szánhattam rá.

Már csak azért sem, mert ez a csapat nyilván azt várta, hogy ezzel a filmmel demonstrálja képességeit, és valamiféleképpen a politikai szférából vagy a kereskedelmi szférából hasznot hajt belőle. Bizonyára zsebeltek is be, anyagilag lehet, hogy nagyon is megérte nekik befektetni.

No de erkölcsileg mit mondhatunk erről a filmről több, mint 2 év távlatában? Röviden azt, hogy nem volt igazuk. Azt is, hogy lám, az igazság nem függ össze azzal, hogy ki milyen effektust, látványt tud összehozni valamilyen programmal. A megfelelő szoftveres környezettel egyébként ez gyerekjáték.

Azt is gondolom, hogy hogy védekezne ez a csapat. Valószínű, hogy ha nem Fidesz hívők még most is, akkor azzal jönnének, hogy ők csak megkritizálták az MSZP-SZDSZ kormányt. Ők nem kampányoltak a Fidesz mellett, az, hogy a Fidesz most miféle szörnyűségeket csinál, az nem jelenti, hogy az ő kritikájuk az MSZP-SZDSZ kormányról ne lett volna igaz.

De az a helyzet, hogy választások előtt ez a kritika gyakorlatilag mindenképpen Fidesz kampány volt. Szinte biztos is vagyok benne, hogy a csapat a 2,7 millió hülye Fidesz szavazó között van. Másrészt abban a helyzetben lehetett tudni, hogy nem az MSZP fog kormányt alakítani. Még Mesterházy is tudta. Az MSZP győzelmében akkor senki nem hitt. A propagandafilm célja tehát nem lehetett az, hogy elejét vegyék a szörnyűséges MSZP-s évek folytatását. (Ma már mennyire visszakívánnánk!) Ha pedig nem ez, akkor az időzítést csakis a Fidesz támogatása magyarázza. Akkoriban azt is lehetett tudni, hogy a Fidesz kétharmada fenyegető lehetőség. A propagandafilm tehát egészen biztosan a Fidesz kétharmad mellett szólt. Így viszont a tévedései már erkölcsileg vállalhatatlan hibák. A film készítői szándékosan és valószínűleg eredményesen segítették elő a rendszerváltás óta Magyarország legböszmébb választási tévedését. Nem kétséges, hogy kinek szurkoltak ezek.

Végül a film mindenféle csúsztatása, szelektív válogatása úgy már penetráns bűnné nő, ha csak azt mérlegeljük, hogy bármelyik felhozott adatsorban most mi a helyzet. A szelektív válogatásra, csúsztatásokra már akkor is felhívtam a figyelmet, és így utólag, ahogy a dolgok alakultak, eléggé fején találtam a szöget.

Érdemes megnézni a filmet, jelen körülmények között szerintem normális emberre már nincs olyan hatással, amilyet a szerzők akartak. Ellenben elszörnyülködhetünk azon, hogy valakik hogy lehettek akkoriban ennyire naiv barmok.

01:20 Munkanélküliség. Tudjuk, hogy a jelenlegi kormány egymillió új munkahelyet akart teremteni. Tudjuk, hogy ebből alig valamit valósított meg, azt is olyan közfoglalkoztatással, amely nagyjából az éhenhaláshoz elegendő. Valódi, stabil, magánszektorbeli munkahelyteremtést ez a kormány nem tudott elérni, sőt, mindent megtett ellene.

01:40 A háztartások hitelállománya. A hitelállomány ugyan tovább nem nőtt, de csak azért, mert kipukkadt a lufi, a bankok behúzták a kéziféket, és nem adtak olyan hiteleket, melyeket azelőtt adtak. A kormány több mentőintézkedést jelentett be, mint  a forintra váltást, mellyel kevesen élnek (bizonyára nem alaptalanul félnek a forint bedőlésétől), a korai visszafizetést, amellyel csak kevés gazdag élt, akinek úgy sem volt baj a hitellel, és a fizetésképtelen adósok kimentését, amely szintén gyakorlatilag nulla adóst mentett ki. Mindent megtett viszont ez a kormány, hogy a devizehitelesek helyzetét a lehető legjobban megnehezítse azzal, hogy állandóan bedöntötték a forintot, amelytől a devizahiteleseknek több tucattal több százalékot kellett fizetniük.

02:00 Cégfelszámolások száma. Ezt tudjuk, hogy még tovább nőtt. A filmben több, mint 15 ezer szerepel 2009-re. 2012-ben azonban csak az első fél évben több, mint 12 ezer volt. A Dogbyte helybe ment a pofonért.

02:25 Az államadósság. Orbán kormánya gyakorlatilag a gazdaságban csak és kizárólag két dologban akart minden áron elérni eredményt. Az egyik ez. Ehhez képest szánalmas eredményt produkált. Úgy, hogy a magán-nyugdijvagyont einstandolták, és minden stratégiát az államadósság csökkentésre áldoztak be, elértek egy minimális csökkenést, amelyet a hajunkra kenhetünk.

02:50 Az adóelvonás mértéke. Ez volt a másik nagy cél, és itt sikerült is jelentős eredményt elérni, de az elvonás mértéke még mindig igen magas, másrészt az utóbbi évben megint nőni kezdett. Azaz a Fidesz igen magas áron, csak két évi jobb helyzetet ért el, ami nem jó semmire. Egyébként nem találtam pontos adatot erre vonatkozóan.

03:16 A GDP növekedése. Dogbyte-ék bemutatják, hogy a magyar gazdaság 2004 és 2009 között majdnem 10 százalékot nőtt. Nos, az Orbán kormány azóta elérte, hogy 2009 óta egy százalékot nem nőttünk, és eléggé recesszióban vagyunk. Haj de szeretnénk mi, ha Orbán 4 éve alatt tíz százalékot növekednénk! Visszasírjuk mi azt a az 5 évet. És akkor ebben még a világválság is benne volt.

A Dogbyte a környező országokhoz hasonlítja Magyarországot. Úgy is szörnyen rosszul állunk, hiszen a bemutatott Szlovákia, Lengyelország azóta is nagyon előz minket. Itt Dogbyte-ék elkönyvelhetik a legnagyobb pofáraesést. Az a fa, aminek nekiment a teherautó, az alighanem Matolcsyt szimbolizálja.:)

04:40 A tömegközlekedés. Arről jutott nekem megint eszembe ez a förmedvény film, amikor a HVG-ben olvastam egy adatot, miszerint a buszjegy reálára Budapesten a legmagasabb a környező országokban. Ez is eléggé öntökönszúrás lett, Dogbyte!

04:57 Leépülő metróhálózat. Már akkor is ellene vetettem, hogy ebben az országban eddig csak az Orbán kormány halasztott szándékosan metróépítést. És aztán az MSZP kormány kezdte el. Orbán-Tarlós azóta se fejezte be, nulla kilométerrel van több metrónk. A létező vonalak meg lassan beomlanak. Ez is olyan, hasraesés, mintha tervezték volna.

05:14 Vasúti közlekedés. Na erről nem tudok mit mondani, de aligha javult bármi bármit is. Ilyenről nem olvastam sehol.

05:35 Autópályák. Megint az Orbán kormány nem épített eddig egy kilométert sem. Nem is fog.

05:54 Pénzünk vásárlóértéke. Az Orbán kormány alatt az infláció olyan magas, a forint, romlott, a reálbérek annyira stagnálnak, hogy még mindig nem jobb ez a big-mac index, mint a filmben szereplő 2006-os adat. (A 2009-esnél jobb, de akkor tombolt a válság).

06:52 Import élelmiszerek aránya. Erről adatot nem találtam, de nemrég ment tönkre a gyulai húsgyár, szóval szerintem olyan nagy javulás nem lehet.

07:53 Nyugdíjak reálértéke. Itt a Gyurcsány kormány pozitív volt, Dogbyte kénytelen volt külön venni a Bajnai kormányt, amelyik elvette a 13 havi nyugdíjat a válság miatt, jó, hogy csökkent. Az Orbán kormány a válság végével is csak tartani tudja a nyugdíjak reálértékét, többet nem vállal. Szóval a Gyurcsány-Bajnai kormányok együtt, válságostul jobbak voltak.

08:05 GYES. Hát ezt euróban adták meg, máshol meg a külföldi árakat számolták át forintba, a fene se érti ezeket. De a GYES akkor azt mondják 121 euro volt havonta. Szerintem forintban ma is annyi, csak az euro árfolyama más. És ha ma ugyanannyi a GYES, akkor az ma reálértéken nagyon kevés.

08:32 Tanárok fizetése. Figyelitek? Ez meg dollárban van megadva. Ezek a fiúk úgy varázsolgattak össze-vissza, ahogy nekik tetszett. Akkor 5900 dollárt mondott a Dogbyte nettó tanári éves fizetésnek. Ma 100000 forint a nettó havi. Az nincs 5500 dollár évente. Hát, Dogbyte, ez is karó.

08:51 Mélyszegénységben élők száma. Itt a Dogbyte adatát nem tudom, honnan vették, nem találtam összehasonlítható adatot. De találtam olyan híreket, amelyek tartalmaznak összehasonlítást. Az Eurostat szerint 2008-ban egy bizonyos szegénységi ráta 28,2 százalék volt, 2011-ben pedig 31. A KSH szerint a létminimum alatt 3,7 millió élt 2010-ben, az évtized közepén 3,2, 2012-re pedig ez a 4 milliót is elérheti. Az egykulcsos adóval, amely a szegényeknek emelkedés volt, a közmunka fizetésének drasztikus csökkentése, a meglóduló infláció után ezen nincs is mit csodálkozni.

09:09 Kórházi ágyak száma. A Dogbyte majdnem 71 ezer ágyról jelentett 2009-ben. Ma 44 ezer sincs. Hát, Dogbyte-kám, ez is akkora pofon, hogy a föld adja a másikat.

Ezután egészségügyi, mentalitási dolgok vannak, amelyek nem igazán a kormányon múlnak, sok helyen nincs összehasonlítás, évszám, és igen nehéz volna kikeresni az adatokat. Azt gondolom, ezen már nem múlik.

Nem ragozom. A legfontosabb adatok a GDP, a mélyszegénység, a tanárok fizetése és hasonló adatokban szörnyen rosszabbul élünk, mint 2 éve. Dogbyte egész biztosan napokig válogatta azokat az adatokat, amelyek nekik tetszettek, és szórták ki azokat, amelyek nem tetszettek. Én nem szórtam ki semmit, nem kerestem olyan más adatokat, amelyek még inkább engem támasztanának alá.

A tanulság az, hogy 2010-ben, a világválság után végre el lehetett adni az embereknek azt a propagandát, amellyel 2006-ban bukott a Fidesz. Nem mintha igaz lett volna, de közelebb állt az igazsághoz. Lehetett úgy válogatni a statisztikát, úgy szúrni a számokat. Az MSZP például úgy tudta kiválasztani a statisztikákat, hogy hatalmas fejlődést mutattak ki.

A propaganda már csak ilyen. Elég nagy adathalmazból, az egészen extrém esetek kivételével mindig lehet úgy válogatni statisztikákat, azokban úgy válogatni az időszakot, úgy váltogatni, hogy euróban, dollárban vagy forintban számolunk, úgy váltogatni, hogy időbeli trendet, vagy más országokat nézünk, hogy kijöjjön a rossz vagy a jó eredmény. Ha nem jön ki 2002-2010-re, akkor lehagyunk egy évet a végéről vagy az elejéről. Ha így sem, akkor más országokhoz hasonlítunk. Ha valamely országhoz képest nem jön ki az összehasonlítás, akkor azt kidobjuk. Ha forintban nem jó, akkor euróban számolunk, ha abban nem, akkor dollárban. Ha a bruttó nem jó, akkor nettó, ha az sem jó, megpróbáljuk a reálértéket venni. Bőven van annyi szabadság, hogy kihozzanak egy ilyen vagy egy olyan képet. Ez nem jelenti, hogy a statisztika nem hasznos, csak mindig le kell ellenőrizni, meg kell gondolni, hogy jogos-e úgy számolni, úgy hasonlítani. Mindig érdemes megnézni másik időszakot, másik országokat, másik fizetőeszközt. És leginkább gondolkodni.

Az a gondolkodó ember felelőssége, hogy ne manipulálja az embereket úgy, hogy 2 év után szégyellnie kelljen. Szerintem Gary Greyhound ezzel a filmmel ma már nem dicsekedne. Nem tenné ki az ablakba. Fenn van az interneten, mert nem törölték.

Két év távlatából nem is kell számokkal magyarázni, hogy visszasírnánk mi azt a 8 évet, és azt sem, hogy most rosszabbul élünk, mint két éve.

Az a szomorú helyzet, hogy a Dogbyte által maga szűrt adatok alapján is rosszabbul élünk, mint két éve. A Dogbyte 2010-ben egy hatalmas böszmeséghez adta a nevét, a munkáját. Most, 2 év után nem lennék a bőrükben. Bár kétlem, hogy lenne lelkiismeret-furdalásuk. Ahhoz kéne a lelkiismeret. Nincs ezeknek olyan.

A saját szavaikkal élve: "Természetesen ezeket sem Mózes hozta le kőtáblán a hegyről: ezeket is emberek készítik, ennek megfelelően ezek is lehetnek manipulatívak, torzak, vagy egyszerűen csak ostobák." Hát ez telibe talált, ezt jól illusztráltátok. Láthatóan Dogbyte-ék tisztában voltak azzal, hogy a semminél jobbak a statisztikák, de a statisztikákkal is lehet manipulálni. Az üzenetük abszolút jól hangzik. Abszolút álszent, jó szöveg. És ugye tudjuk, "De a szavak akkor is csak szavak. Legjobb esetben is szándékot jeleznek". Bizony a legjobb esetben is csak szép szavakat írtak le, de a gyakorlatban nagyon elqrták. Szelektíven válogatták, manipulálták a statisztikákal.

Arra emlékszem, hogy Greyhoundék akkor mennyire lekezelők, arrogánsak, fölényesek voltak. Persze, az élet már csak nem olyan, hogy az ilyen férgek visszajönnének, hogy "na jó, bocs, igazad volt". Nem ilyenek ezek az "emberek".

Azért van Magyarország szarban, mert sok ilyen sírásója van. Sok ilyen technikából profi, ilyen "izomból leemelem a polcról az animációs szofvert, de gondolkodni, azt nem tudok" alak. Ők tették tönkre ezt az országot.

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr164955241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.12.09. 00:57:56

Gery Greyhound ált szokott reagálni a filmjéről szóló posztokra. Kiváncsi vok vajon jön-e ide is?

netukki 2012.12.09. 01:21:23

08:51 ..." Az Eurostat szerint 2008-ban egy bizonyos szegénységi ráta 28,2 százalék volt, 2011-ben pedig 3,1."

Itt valami elírás lehet.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.12.09. 06:57:04

@netukki: kösz, értelemszerán a 3,1 az 31 százalék. Ami azonban 3,1 millió embert jelent.

laci0011 2012.12.09. 09:58:03

A jelenlegi nómenklatúrának sajna a szükséges tudás tizede sem áll rendelkezésére,viszont az agymosási technikákban világszintűek !Ráadásul teljesen gátlástalanok,mivel soha nem kellett a produkciójukból élniük!

kublerek · www.vasalobolt.hu 2012.12.09. 10:53:48

Amilyen kormányt választottatok !!!! Ezt érdemlitek!!!! (Én nem rájuk szavaztam)

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2012.12.09. 14:19:34

@MolnarErik: igen, van beallitva Google Alert a mi eveink es a gery greyhound kulcsszavakra :)

Most eleg masnapos vagyok a tegnapi Tankcsapda-koncert utan, ugyhogy majd holnap elolvasom ezt es talan reagalok is. Annyit azert tudjatok, hogy visszaterek, es meg profibb technikaval keszul most egy hasonlo anyag az elmult 2 evrol - kivancsi leszek, hogy Brendel Matyas azt is hatasvadasz, manipulativ szarnak tartja-e majd :)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.12.09. 14:28:44

@Gery Greyhound / project eleven:

nekem a politikai véleményem nem homályosítja el a szemem. ezen az oldalon van például pár Gyurcsány kritikus írás, miközben Gyurcsány politikáját jónak találtam.

szóval simán el tudom képzelni, hogy erről a két évről is csináltok egy hatásvadász propagandafilmet.

vannak elvszerű emberek, és vannak elvtelen, szürke kutyák.:)

egyébként a "nárcizmus" szóra nincs nálad beállítva alert?:)

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2012.12.09. 18:23:46

@Brendel Mátyás: Elveim eppenseggel nekem is vannak, az egyik legfontosabb az oszinteseg. Pont az a bajom a mai kormany tagjaival, mint Gyurcsannyal anno: ugyanaz az olcso, hazug, nepbutito populizmus, meg ha vannak is jo dontesei (pl most a tandij - mar 2008-ban is helyeseltem volna, nem is a tandij ellen szolt az akkori videom, hanem a hazugsagok ellen.)

Egyebkent a mi eveinkben azert van forint dollar euro vegyesen, mert ha talaltunk egy hiteles nemzetkozi statisztikai adatot, akkor nem szamitottuk at a penznemeket, hanem azt hasznaltuk, ami volt (arra mindig kinosan ugyeltunk, hogy legyen hiteles forras)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.12.10. 09:26:06

@Gery Greyhound / project eleven:

"ha talaltunk egy hiteles nemzetkozi statisztikai adatot, akkor nem szamitottuk at a penznemeket,"

de volt, hogy átszámítottátok. pl a metrójegyet.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2012.12.11. 12:46:06

Küldtem egy kurvahosszú kommentet, nem ment át, mindjárt kirakom máshova
süti beállítások módosítása