Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Mit csinálnak jól Bajnaiék, és mit nem?

2012.11.12. 19:33 | Brendel Mátyás | 6 komment

Címkék: mszp összefogás milla bajnai dk lmp együtt 2014

Kezdjük azzal, amit Bajnaiék jól csináltak! Először is az, hogy összefogtak a Szolidaritással, helyes. A Szolidaritás is béna csoport, de ma már megfelelően szerények, van, amit hoznak az összefogásba, és nem ártanak a légynek sem.:) A Millával való összefogás kicsit kétséges, erről fogok még beszélni.

Helyes az, hogy nagyon hamar sikerült elérni, hogy közvélemény-kutatási eredmény legyen mögöttük. Az egyik legfontosabb dolog az erőviszonyok tisztán látása. Ez azért fontos, mert azok a szereplők, akiknek össze kellene fogniuk, sokszor igencsak makacs, lassú felfogású emberek. Van kivétel: az egyik Gyurcsány, a másik az MSZP. Gyurcsány gyakorlatilag belátta, hogy hol a helye. Az MSZP ugyan még nem kötelezte el magát, de megértette, hogy adott esetben el kell kötelezni magát, nem csapta be az ajtót, és semmi olyat nem tesz, ami a későbbi megegyezést akadályozná. Nem úgy, mint az LMP. Pedig az MSZP-nek van a legnagyobb konkrét támogatottságuk. (Az Együtt 2014 támogatottsága megelőzi őket, de mivel ők nem párt, mivel elég képlékeny a dolog, ezt kicsit kezeljük óvatosan!) Az MSZP nélkül továbbra sincs Orbánváltás.

Jól csinálják Bajnaiék a vázlatos, nagy menetrendet. Nyilvánvaló, hogy be kell jegyezni az egyesületeket, az összefogást, az is helyes, hogy ki kell dolgozni a csatlakozás feltételeit, hogy mindenki ugyanazon, előre lefektetett elvek szerint csatlakozhasson, vagy dönthessen a távol maradástól, vagy dönthessenek a távolmaradásukról. Nyilvánvalóan nagyon kényes kérdés, ha valakit nem fogadnak be, és nem lehet ezt ad hoc elvek mentén tenni, mert nagyon sok kritika fogja őket érni amiatt, hogy kit vettek be a buliba, és kit nem. Az a minimum, hogy lehessen lobogtatni, hogy: "tessék, itt van, mi előre megfogalmaztuk, nem az LMP-re, nem az MSZP-re nem a DK-ra hegyeztük ki a dolgot, nem utólag találtuk ki a magyarázkodást"!

És egyébként, amit emögött feltételeztem, de nem mindenkinek egyértelmű, nem lehet mindenkit bevenni a buliba. Nagyon ki kell optimalizálni a dolgot. Ahogy Bajnai megfogalmazta, nagyon meg kell nézni, ki visz többet, mint amennyit hoz, és azt is, hogy ki destabilizáklna egy kormányt. Azt is helyesen hagnsúlyozza Bajnai, hogy utána kormányozni is tudni kell.

Szépen illusztrálja az átgondolatlan magyarázkodást például a Milla magyarázkodása, mely továbbra sem tud elszámolni azzal, hogy ha 2012 előtt miniszterelnök, ha baloldali támogató jöhet, akkor mi a bajuk konkrétan Gyurcsánnyal. Akárhogy is erőlködnek, nem sikerül megfogalmazni, hogy ha Bajnai a legnagyobb haver, akkor Gyurcsány hogy lehet a második legnagyobb közellenségük.

Ehhez kapcsolódik az is, hogy tulajdonképpen milyen sorrendben csatlakozzanak a pártok.Teljesen világos, hogy ha egyáltalán össze lehet hozni az LMP-t és az MSZP-t, akkor az LMP-t kell előbb a fedélzetre vinni, és az MSZP utána csatlakozhat. Egyrészt, mert az MSZP teljesen jogosan kivárhat még, de az LMP egyáltalán nem várhat, hiszen ahhoz túl kicsi, hogy várakoztassa az E2014-et. De az is világos, hogy az LMP MSZP fóbiás tagozatának annyit azért lehet engedni, hogy ne ők csatlakozzanak egy MSZP-s összefogáshoz. Legyen először csak a három egyesület a hajón, aztán jöjjön az LMP, aztán az MSZP!

Ez egy nagyon kicsi gesztus, fontos lehet bizonyos kényeskedő embereknek. Még akkor is, ha egyébként totál hülyeségről van szó, mert valójában nem mindegy a sorrend!? Egy racionális országban egy racionális szavazónak mindegy. De Magyarországon egy LMP szimpatizánsnak nem. Adjuk meg nekik ezt, nem kerül semmibe!

A DK kimaradt a felsorolásból, ez van, ők olyan kicsi párt, és annyira tüskék sokaknak a szemében, hogy kihagyhatóak lehetnek. Lehet, hogy a végén majd szükség lesz rájuk, lehet, hogy nem. Ahogy Bajnai fogalmazott, egyáltalán kérdés, hogy azzal a két százalékukkal, amijük van, többet hoznak, mint amennyit visznek, vagy nem. És itt megint, a Gyurcsány fóbiások hülyék, de ez van, ebből kell főzni!

Gyurcsány hibája egyébként nem az, hogy egy fél ország fóbiás tőle, erről nem tehet, mert ez túlzás. Az ő hibája csupán annyi, hogy nem sikerült egy két százaléknál nagyobb pártot összehoznia. Ha 15 százaléka lenne, kevesebben volnának kényesek. Ezt meg csak magának köszönheti, mert ezt tényleg nem a Mesterházy, nem Schiffer és nem is az Orbán rontotta el neki. Még azt se mondhatja, hogy nincs pénze, mert áldozhatott volna, van miből. Bajnai például azt is nyilatkozta, hogy van olyan fontos ez az ügy, hogy a személyes vagyonából áldozzon rá. És ez igaz. Ilyenek miatt tartjuk Széchenyit a legnagyobb magyarnak. Legnagyobb magyarnak persze nem kell lenni, de megbecsült politikus, netán államférfi ilyenekkel lehet valaki.

A DK sok kisebb dolgot rontott el, erről írtam eleget, szerintem mostanára megértették, hogy kicsit lemaradtak a hajóról, és saját hülyeségük miatt. Nem tudom, mennyire van késő. Ez egyébként az LMP-re is majdnem igaz. Az LMP szerencséje az, hogy kicsit több százalékot kuporgatnak, de ugyanúgy csak stagnálnak, és semmi növekedési potenciál nincs bennük. A másik, hogy Bajnai középre akar zárni, és az LMP középen egyfajta hitelesítő. Az az érdekes jelenség, hogy miközben a középen lévő, bizonytalan szavazók embertömege nem szavazna az LMP-re - és joggal, mert az LMP abszolút megmutatta, hogy nem lehet más a politika -  azért indikátornak még jók. Az LMP azon jelszava, hogy ők megfogják a középen lévő, bizonytalan szavazókat, abszolút bukott. De azért ha az LMP valakit elfogad, akkor az jelez valamit. Mert ezek a fiúk úgy magukon kívül nem nagyon fogadnak el szinte senkit, nagyon finnyásak. Lakmuszpapírnak jók, de abból nem kell túl sokat bevásárolni.



Az LMP ott rontotta el, hogy az egész politikájuk a teljesen helyes anti-Orbánizmuson kívül a buta anti-Gyurcsányizmusra épül. Ők ezzel akarnak karakteresek lenni, hogy a demokratikus  ellenzék oldalán ők a leggyurcsánellenesebbek. Ami hülyeség, mert ez nem karakter, hanem csak jellemhiba. Az LMP lehetett volna német mintára egy zöld párt, és ahogy a németeknél, sok ciklus után befuthattak volna. Sok munka lett volna ugyanis a környezetvédelemben még nem túl tudatos magyar emberekbe a környezetvédelem igényének kialakítása. A németeknek ez sok ciklusba tellett, a magyaroknak is sok munka lett volna. De ez lett volna az egyetlen tiszta, becsületes, létező út, amely nem zsákutcába vezet, amely tényleg megteremt egykarakteres pártot, amely hosszú távon tényleg működik. Meg kell jegyezni, a német zöldek is kimondták, hogy ismét csak a szociáldemokratákkal hajlandóak koalícióra lépni, Merkellel nem. Pedig Merkel nem egy Orbán. Hogy ezután a magyar zöldek mit finnyáskodnak az MSZP-től és a DK-tól, nem tudom.

És akkor térjünk vissza a Millára! A Milla nagyon rezeg. Juhász Péter és a Milla politikája azóta, hogy a sajtószabadság kérdésében kifáradtak, szintén csak az anti-Gyurcsányizmusban merült ki. Ahogy az LMP a környezetvédelemben nem tudott durrantani, mert ahhoz hülyék, úgy Juhász Péter sem tudott a sajtószabadság kérdésében kreatívan, okosan, ügyesen tovább haladni, nem tudta fenntartani az érdeklődést. Valljuk be például, ha nincs Bajnai, nincs Szolidaritás, és az MSZP tüntetők nem mennek oda, akkor a Milla tüntetésen szánalmas kevesen lézengtek volna.

A Millának ugyan 101k like-olója van, de a tüntetés eseményére nagyon kevesen jelentkeztek be. Egy átlagos postnak pedig 100 körüli like-olója van. Az E2014-nek csak huszonezer like-olója van, de több like-olót hoznak össze egy postra.

Ki lehet-e dobni a Millát az E2014-ből? Most biztosan nem. Annál is inkább, mert az LMP számára meg a Milla az indikátor. Vegyük észre, a Milla tulajdonképpen az LMP civil tagozata! Ha a Milla röpül, nyilván az LMP se jönne be. De később, valamikor a Milla akár röpülhet is, különösen, ha Juhász Péternek semmitől nem jön meg az esze.

Bajnai a Milla-Gyurcsány ellentétből megpróbálta kivonni magát, de neki itt van az egész dolog rákfenéje, neki ezt kell megoldani. Pontosabban inkább a Milla-MSZP ellentétet, mert a DK, mint mondtam, adott esetben kihagyható. De az MSZP nem. Tehát Bajnainak valamikor majd oda kell állnia Juhász Péter elé, és megmondani Juhásznak is, hogy hol a helye.

És akkor zárásképpen egy pár konkrétabb dologról legyen szó! Az első egy személyi kérdés. Bajnainak meg kell válnia Urbán Lászlótól. Nem létezik olyan indok, amely miatt egy olyan embert be lehetne fogadni, aki a Fidesz politikusaként azt mondta: "más a választási program, és más a kormányprogram". A következő kampány egyik fontos mondandója ennek ellenkezője lesz.

Az E2014 Facebook oldala egy nagy fényképcsarnok, jelenleg felvették azt az igen divatos stílust, hogy idézeteket írnak fel fényképekre, és azt postolják. Van egy bizonyos szöveges-vizuális csatolt reflexű embertömeg, akik erre gerjednek. A teljes Facebookon, és az internet egészén is több éve megfigyelhető az a mém, hogy ha egy idézetet Einstein arcképére írnak fel, akkor messze többen zizegnek rá, mint Einsteinre vagy az idézetre külön-külön. Nagyon sok embernek csak együtt lépi át a dolog az ingerküszöbét.

Ha az E2014 erre játszik, akkor ugyan eléggé populárisan nyomják, de azért hosszú távon nem lesz ez jó, mert meg lehet fogni így egy komolytalan embertömeget, de megtartani már nem, és közben a komolyabb támogatók előtt lejáratják magukat. Egy idő utána  komolytalan, zizegő embertömeg is betelik a Bajnai fényképre írt idézetekkel.

Az E2014 Facebook oldalát ugyanaz a veszély fenyegeti, mint a DK és még sok másik szervezet FB oldalát, vagy újságok főszerkesztőségét, vagy blogportálját. Mindenhol megfigyelhető, hogy nem túl tehetséges emberek kerülnek pozícióba, kiskirályoknak hiszik magukat, roppant nagy károkat tesznek, és senki nem figyel rájuk, nem koppintanak a körmükre.

Én persze tudom, Gyurcsánnak vagy Bajnainak nincs arra idejük, hogy az utolsó aktivistát és az utolsó fiókszervezet vezetőjét is ellenőrizzék, de a Facebook admint, a blogok managerét azt lehetne ellenőrizni! Egyszerűen hihetetlen, hogy micsoda károkat tesznek, és hogy ezek a pártok, egyesületek, szervezetek milyen banánhéjon tudnak elcsúszni.

Ha tehát Bajnai nyerni akar, akkor alapvetően fontos, hogy a legértelmesebb, legrátermettebb, legprofibb embereket tegyék az ilyen irányítópultokhoz! A DK-nak és az LMP-nek például ez sem sikerült, mindkét pártnál kóklerek voltak ilyen pozíciókban, és senki nem ellenőrizte, hogyan randalíroznak. Ezért is maradtak ott, ahol vannak.

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr944903958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kuszkusz1 2012.11.22. 15:29:28

Először is örülök, hogy megtaláltam ezt a blogot. Érdekes írás, már csak amiatt is mert én is az Együtt 2014 honlapján hemzsegek, de már unom. Nem Bajnai persze csak a honlapot.

Gyurcsányt én sötétebben látom, úgyis mint valahai Gyurcsány és MSZP szimpatizáns. Gyurcsánnyal szerintem az a legnagyobb baj, hogy minden ügyre ráhemzseg, elburjánzik. Lépni nem lehet tőle. Rám olyan benyomást tesz mint egy bonviván én pedig inkább miniszterelnököt szeretnék. Normálisat, ha lehet. Olyat mint a Bajnai aki nem táncikál színpadon hanem szép csöndesen bemegy a dolgozószobába fölveszi a könyökvédőjét és dolgozni kezd.

Az LMP-ről felettébb rossz véleményem van - de most csöngettek, majd később visszajövök.

kuszkusz1 2012.11.22. 16:43:31

Nem értem, hogy az LMP miért olyan fontos...hogy be lehet a kb. a fél LMP megnyeréséért áldozni Bajnai személye tekintélyét aki folyamatosan udvarol nekik, holott a legkevésbé sem méltóak rá.

kuszkusz1 2012.11.22. 17:19:34

Ja igen. Hogy miért rossz az Együtt 2014 honlapja, miért lehet rossz? Azért, mert a Bajnai is hülyének nézi a saját plebejus szimpatizánsait és azt képzeli, hogy nekik/nekünk minden jó.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.11.24. 13:22:02

@kuszkuszka: az LMP nem a két százaléka miatt fontos, hanem azért, mert írtam: bizonyos legitimációt adna Bajnainak jobbközép irányban.

kuszkusz1 2012.11.24. 15:10:25

Nem tudom ki hogy van vele, de én ha azon merengek, hogy milyen egy politikus - hiteles-é, avagy ellenkezőleg hiteltelen - akkor magát a politikust veszem górcső alá és nem azt nézem mi a véleménye róla egy másik pártnak.

Azaz: Bajnait az én szememben Bajnai hitelesíti, az ő saját tevékenysége, azt nézem mit csinált miniszterelnökként, hogyan viszonyult ahhoz a poszthoz amit betöltött. Nekem tetszik amit csinált és tetszik ahogyan csinálta.
Innen kezdve engem marhára nem érdekel a Schiffer és a ő LMP-je. Megjegyzem, van egy olyan gyanum, hogy másokat se érdekel ebben a vonatkozásban az LMP.

Az LMP akkor érdekes, ha az ember azon kezd töprengeni, hogy milyen az LMP. A Schiffer akkor érdekes, ha az ember azon kezd töprengeni, hogy milyen a Schiffer.

De ha az ember(ek) a Bajnairól akar(nak) véleményt formálni akkor aligha a Schiffert nézik...

Szerintem.
süti beállítások módosítása