Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Hol qrta el a Demokratikus Koalíció?

2012.06.21. 20:55 | Brendel Mátyás | 30 komment

Címkék: dk elqrás közvélemény-kutatók népszerűség gyurcsány

Ha megnézzük a Demokratikus Koalíció támogatását a megalakulásuk óta, akkor azt látjuk, hogy stagnálnak. A DK az stabilan marad a két százalékon az összes megkérdezettek körében. Nem növekszik. Valamit tehát a DK elqrt. Nem nagyon, kicsit. De elég nagyon ahhoz, hogy nekik bizonyára eléggé fáj a dolog.

Amikor ezt a Demokratikus Koalíció hívőinek az ember elmondja, akkor általában  az éppen adott közvélemény-kutató intézetet vádolják elfogultsággal.Ugyanezen hívők simán elhiszik a nekik kedvező statisztikai eredményt bármelyik közvélemény-kutatótól, minden megerősítés és kritika nélkül. Azonban az ábra a 4 fő közvélemény-kutató intézet átlagát mutatja (A kép a Ténytár alkotása, de nem tudom linkelni, mert nem találom az oldalukon). Szóval ilyen kifogások nem merülnek fel.

Hozzá lehet tenni, hogy a DK a biztos választók körében majdnem megközelíti a bejutási küszöböt (3-4%), de ha nincs növekedés, hogyan fogják ezt megugrani? És egyébként is, Gyurcsány ambíciójához az tartozik hozzá, hogy egy középpárt legyenek, 8-10 százalékkal. Érdekes ez a fórum, ahol Gyurcsány beszélt, sok érdekes dolog mellett ezt mondta:

"A DK elnöke azt mondta, ma az MSZP-nek és a DK-nak együtt nagyjából félmillióval több szavazója van, mint ahányan a szocialistákat választották volna tavaly ősszel; pártjának 200-250 ezer támogatója lehet, és az MSZP is ennyivel gyarapította táborát időközben."

Hát igen, nos ez az, amit Gyurcsány 2010-ben még nem tudott, illetve ha tudta is, nem ezt mondta, mert akkor még mindig ott tartott, hogy egy "egy a zászló, egy a tábor" elve alapján működő nagy MSZP-t kéne kialakítani a karakteres baloldaltól a mérsékelt jobboldalig lefedve a szavazókat.

"Amikor a Fidesz egypolitikai tömörülésbe szervezte a jobboldalt, a vele szemben állóknak két lehetősége van. Vagy szanaszét maradnak és szatelit- és töredékpártokká alakulnak, vagy széles politikai koalíciót alkotva az egykapuzás helyett megteremtik a kétkapuzás feltételeit."

Én ugyan már akkor is írtam, hogy ez nem fog menni, és Gyurcsánynak új pártot kell alakítani, de ő eddig csak 2011 novemberében jutott el. Most viszont nagyban dicsekszik, hogy az idő hogy igazolta őt. Egy évet azért kihagyott.

Az érvrendszeremhez a Gyurcsánypárt mellett az is hozzátartozott, amiről itt Gyurcsány beszél. Én is azt jósoltam, hogy a két párt együtt több szavazót fog lefedni, mint külön-külön. Ugyan a DK növekedését felül becsültem, az MSZP növekedését meg alul. Egyébként az tényleg szép dolog, meg kissé aggasztó is, ahogy az MSZP nagyjából semmittevéssel megerősödött. Nem csináltak semmit, de azt nem qrták el.:)

A DK felül-becsléséről szólva, szerintem Gyurcsány sem azt gondolta, hogy egy helyben fognak toporogni. Jó esetben kb, annyit jósoltam, amit most Gyurcsány szeretne, 10 százalékot. Mentségemre mondva, nem rajtam múlott. Gyurcsánynak meg kifejezetten nem mentsége, mert rajta múlott. Ő qrta el már megint valamit. No de mit?

Kezdjük azért a fair írás kedvéért azzal, amiben a DK jó. Jó, hogy járnak vidékre, jó, hogy tartanak lakossági fórumokat, jó, hogy építkeznek vidéken is. Ez az eredményeiken nem látszik, de talán még nem is kell látszódnia.Talán később beérik még ez a gyümölcs, bár a negatívumok miatt ez azért kétséges.

Jól csinálja azt is a DK, hogy beleáll bizonyos ügyekbe. Hangsúlyosan ott vannak bizonyos rendezvényeken, maguk is akcióznak, ezen akciók egy jelentős része legalábbis helyes ügyekért történik. Antiszemitizmus ellen lépnek fel, Horthy-kultusz ellen tüntetnek. Kritizálják a kormányt, évet, félidőt értékelnek, sajtótájékoztatót tartanak. A DK igazából aktívabb, mint az MSZP, csak az LMP ilyen aktív még. Érdekes módon az aktívabb kért párt egyben a nagy izgés-mozgásában rendre el is baltáz egy csomó dolgot.

Jól csinálja a DK, hogy az MSZP-t nem tekinti ellenségnek, sikerült békésnek maradni, kicsit odaszólnak, de az MSZP szalonképes koalíciós partner marad számukra, és ezt mindenki más is látja. Nincs óriási veszekedés, nem megy a háborúskodás most már a két párt kárára. Gyurcsány egészen türelmesen, és nagyvonalúan elvitatkozott Jávor Benedekkel is, és bár az LMP továbbra is csökönyösen elzárkózik az együttműködéstől, de a DK ebben nem hibás. Az LMP igen, ők is elírták, de erről írtam eleget.

Jól csinálja a DK a gazdaságpolitikát, az a fajta józan, európai, középen lévő gazdaságpolitika, amit Bauerrel együtt támogatnak, amihez Bokros is elég közel áll, és persze minden normális közgazdász (legalábbis az unortodoxiából nézve most minden normális közgazdász nagyjából egy ponton van). Normális az a szakmai politika, amit visznek általában a balközép támogatásának elérésére. Ezzel nincs semmi baj. Legalábbis az értelmes balközép szavazó (én is) emiatt szeretne a DK-ra szavazni, de sok más okból nagyon nehezen megy ez.

Mert ugyanis mi az, amit a DK nem csinál jól? Kezdeném pár konkrétummal, aztán adok majd egyfajta nagyobb, áttekintő képet is a legfontosabb faktorról. Szóval mik azok az apró, kicsi dolgok, amik együttesen sokat adnak ki?

1) Ripacskodás. Nem, a december 23-i akciót nem tartom annak a DK részéről,  de a Miskolci kiteleülés ripacskodás volt. Nem a kitelepülés ötlete maga, hanem a kivitelezés: az, amilyen óriási erőlködéssel nyomták ezt bele a médiába. Szép szerényen, hagyni, hogy a média maga fedezze fel a dolgokat, az elfogadható lett volna. De a DK napokig, orrba-szájba floodolta a képeket arról, hogy "Gyurcsány köhögöt egyett, Molnár meg megvakarta az orrát". A ripacskodásban egyébként igen vékony a határ, különösen Gyurcsánynak. December 23. szerintem egy szükséghelyzetben hozott gyors, elfogadható kiállás volt, és nem Gyurcsány maga postolta tele vele a Netet. Ez fontos. Ettől nem volt ripacskodás. Miskolcot viszont tervezték, és ők maguk nyomták erőltetetten a médiába a dolgot. Ettől ripacskodás.

Hasonló ripacskodás az, amikor Gyurcsány madártej főzésről postolt, vagy amikor Majkát ajánlotta. Biztos több olyan embert vesztettek, aki nem szereti Majkát, vagy komolytalannak tartja, mint amennyit nyertek a Majka rajongók közül.

A Facebook admin a miskolci ripacskodás után nekem azt mondta, hogy megkétszereződött a DK oldalának látogatottsága. Én ezt el is hiszem neki, a ripacskodásnak ez velejárója. De az is, hogy ezeket a minden hülyeségre kíváncsi celeb-falókat ezzel nem tették támogatókká. Ahogy a mellékelt ábra mutatja. Meg tán nem is őket kéne megcélozni egy értelmes középpártnak!

2) Ez a floodolás egyébként is jellemző, a DK Facebook oldalának adminja nem tudta megérteni sok reklamálás után sem, hogy az ilyen eseményekről a képeket nem egyesével nyomjuk az olvasónak, minden második percben egy új, jelentéktelen, rossz minőségű képet, hanem berakjuk egy albumba, és egyszer osztjuk meg. Minden másik Facebook oldal képes erre, képes ezt felfogni, a DK oldala nem.

3) Ennek általánosítása az, hogy a DK facebook oldalára egy pancsert tettek, de a DK ügyfélszolgálatával sem volt több szerencsém. Ott egy magyarul de angolul rendesen írni nem tudó, szemtelen alak válaszolt nekem.  A saját tapasztalataimtól kissé elvonatkoztatva azt mondhatnám, hogy ha a DK különféle fontos kommunikációs posztokra pancsereket, illetve makacs kiskirályokat tesz, akkor a kommunikáció meg van lőve. Annak meg sok szerepe van abban, hogy mennyire növekszik a párt támogatottsága.

4) Gyurcsány elqrta a plágium-ügyet. Nem részletezem, írtam erről eleget, az utolsó véleményemet tartom, azóta sem történt olyan, ami cáfolta volna.

5) Az akciózások között is sok olyan van, amely erőltetett. A DK sokszor összetűzik a szélsőjobbal, és utána sír, rí, panaskzodik, telekiabálja a sajtót és a blogot, és a Facebook oldalt, hogy "jajj, bántottak minket". Miközben legtöbbször igazuk van, még sem mutat olyan jól a dolog, mert túl megy egy ponton, erőltetett. Nagyon keskeny itt is a határ a tökös akció és a ripacskodás között, de az talán elég határozott szempont, hogy a tökös legény nem síránkozik. Majd, ha siratják, az más.:)

Határozottan amellett vagyok, hogy kultúrembereknek akkor sem volna szabad senkit sem bántani fizikailag, ha egyenesen provokálják, de ha ellen-tüntetésre mennek, akkor arra azért számítsanak, hogy ott nekik is be fognak szólni. Nem vagyok teljesen ellene ezeknek a dolgoknak, de azt érdemes meggondolni, hogy egy hangyányit túllőttek a célon. Még akkor is, ha egyébként elfogadhatatlan, mai ma Magyarországon történik revizionizmusban. Az nem cool, hogy a sérelmeiket maguk kürtölik világgá. Itt meg kellene várni, hogy a sajtó szépen beszámol róluk, és olyan stílusban számolnak be, ahol nem a DK panaszkodik, nem a DK adja a szájukba a szöveget, hanem megvárni, hogy a sajtó a maga hangján háborodjon fel. Az olvasó ezt gyorsan kiveszi a hírből.

A ripacskodás, a floodolás az erőltetett akciók erőltetett kommunikációja egyébként kiad együtt egy olyan mintát, amely arról szól, hogy a DK erőszakosan próbál kommunikálni. Erőszakosan, és olyan buta módon, ami visszaüt. Ez azt gondolom, óriási akarásból és egy jó adag butaságból fakad.

Mindez pedig beilleszthető egy még általánosabb magyarázati keretbe, és azt gondolom, hogy ez a fő baj a DK-val. Ha odamegyünk a DK oldalára, ás mondunk egy hangyányi kritikát, akkor rögtön leharapják a fejünket. Ez azért van, mert azokkal a DK fanatikusokkal találkozunk, akik teljesen zsigerből reagálnak. Ezek a fanatikusok minden pártnál megvannak. A Fidesznél és az MSZP-nél is. A DK-val az a gond, hogy a támogatói rétege ezen fanatikus tömeget nem lépi nagyon túl.

Például a Gyurcsány plágium ügyével kapcsolatban a DK-nál csak és kizárólag olyan hangokat hallottam, amelyek teljesen irracionális hittel védték Gyurcsányt. Látatlanban, és vakon. És ugyanolyan szélsőséges, helyenként paranoiás "érvekkel", mint bármelyik hülye Fidesz-hívő.

Az első baj tehát az, hogy mérsékeltek nem nagyon vannak jelen a Facebook oldalon és a blogon, blogoszférában. Jó, lehet, hogy ez természetes, hiszen a fanatikusok azok, akik mindenhol nyomulnak. De az a baj, hogy úgy látszik, a nagyon fanatikusokon túl, nem sikerült megszólítani nagyobb tömegeket. Nagyjából az van, hogy van az országban 2 százalék Gyurcsány-imádó, ők leszavaznak a DK-ra, a többiek nem. A DK-nak nincs szélesebb támogatottsága, mint a Gyurcsány-imádók köre.

Ez két okból is baj. Az egyik, hogy a Demokratikus Koalíció így Gyurcsánypártnak marad, és maradni fog. Gyurcsány nem cserélhető le, nem pótolható. Ha rosszul megy Gyurcsánynak, rosszul megy a DK-nak, ha jól, akkor jól (ezt valahol olvastam, elnézést, nem emlékszem, hol, nem az én megfogalamzásom). Ha Gyurcsány plágium-botrányba keveredik, akkor az a DK-nak katasztrofális, és jobb híján kénytelenek (kénytelenek?) foggal-körömmel, utolsó vérig védeni a vezért, mert ha a vezér bukik, bukik a párt. Nem lehetett azt megcsinálni, hogy Gyurcsány visszavonul, mert akkor meghal a párt. Nem sikerült senkit felépíteni, Molnár nem olyan erős, Vadai szintén eléggé megosztó személyiség. Én sem szeretem, mert sokszor mond butaságokat. Abszolút magabiztosan.

A nagyobbik baj ezzel, hogy nem lehet mindenki Gyurcsány-rajongó. Ez az ország meglehetősen hajlamos arra, hogy vezérkultuszba, sőt, messiás-várásba ringassa magát, de Gyurcsánynál ez a hajó már elúszott. Igazából az a 8-10 százalék sem rajonghat annyira Gyurcsányért, hogy meglegyenek a szavazatok, amelyeket Gyurcsány tervez. Ekkora fanatikus hívőcsoportot Gyurcsányra már nem lehet felépíteni.

Ha viszont nem lehet, akkor ez a fanatizáló kommunikáció és stílus, ez nem jó. Mert egy értelmes, nem fanatikus ember azért kiakad a miskolci ripacskodáson, a majkázáson, a hülye adminon, a hülye supportoson, és a nácik öklébe se futna olyan nagy vehemensen bele, mint a DK. Jó, értelmes közép-baloldali ember egyértelműen elutasítja a nácizmust, ami ma Magyarországon van, de ez a nagyon erőltetett akciózást, a még erőltetettebb kommunikációval, ez sem igazán ízlésének való.

Ha a DK csak a fanatikusok visszajelzéserie figyel, és kényelmesen hátradől a fotelban, akkor nem fognak jelentősen növekedni. Mondjuk a közvélemény-kutatási adatokat biztos figyelik, és tudják, hogy baj van. Abban nem vagyok biztos, hogy arra is rájönnek, hogy mi a baj. A bólogató hívőktől nem fogják megtudni, mit qrtak el.

A Demokratikus Koalíció nagy hibája, hogy ahogy Gyurcsány mondta, egy bal-közép réteget céloznak meg, de a stílusuk meg inkább egy Munkáspárt stílusára és intelligencia-szintjére hasonlít.

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr124603474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kacatka 2012.06.22. 09:22:09

Előre bocsátom, én tagja vagyok a DK-nak. A Facebook-on, és sehol másutt (pl. tüntetéseken, gyűléseken) viszont merem felvállalni, mivel a munkahelyem olyan jellegű, hogy a választások óta "valahogy tele lett" fideszesekkel. Egyébként is rettegek, nehogy megtudják. Szóval a témához: Zsigerileg utálom azokat, akik elvárják tőlem a tetteik, pozíciójuk alapján a tiszteletet. Nem vagyok alkalmas a seggnyalásra. Gyurcsányt viszont kedvelem. Szimpatikus, gondolkodó, az emberi gyengeségektől saját bevallása szerint sem mentes, demokratikus beállítottságú, és elkötelezettségű embernek tartom. Sokkal szimpatikusabb számomra, mint akit szinte vallásos áhítattal imádnak a követői. Biztos van ilyen Gyurcsánynál is, és lehet hogy ezek működnek együtt vele, melette, mert mi többiek nem merünk kiállni, hiszen a gyerekünket fel kell nevelni, meg kell élnünk addig is, amíg sikerül a fideszt leválltani.

laci0011 2012.06.22. 09:50:41

Gyurcsánynak köszönhetjük viktorbán teljhatalmát,ezt soha nem tudjuk neki igazán megköszönni.Másrészt igazán pregnáns képviselője annak mi folyik 22 éve kis tündérországunkban,ilyenek vezetnek,ahelyett hogy életfogytiglanukat töltenék,a vagyonelkobzásuk után.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.06.22. 10:03:48

@laci0011: ha teszerinted Gyurcsánynak köszönhetjük orbánt, akkor te a szavazókat automatáknak nézed. ráadásul valami olyan automatáknak, akik juszt is az ellenkezőt hajtják végre. ezért ez durván hülyeség.

Segítség, séf a férjem 2012.06.22. 10:37:53

a DK népszerűségét az sem lendíti nagyon, hogy egyes "hívői", fideszi arroganciával nem képesek elfogadni a kritikát..... aki kritizál, látens fideszes... ez meglehetősen taszító és unalmas is már.... az emberek többsége valamit akar támogatni, mert a valami ellen sehova nem vezetett.

A baloldali, szocdem ellenzék nem képes óndefinícióra.. csakis orbánhoz képest tudja magát pozicionálni... viszont nyájelméletre nem tud építeni.. a gondolkodó szavazókat kéne megszólítani.. de ahhoz meg egy rakás demagóg hülyeséget mond és tesz, a DK is..

Mitzimackó 2012.06.22. 12:00:07

@laci0011: te mi a faszt keresel itt?

Mitzimackó 2012.06.22. 12:02:48

@Segítség, séf a férjem: az MSZP népszerűségét se segít emelni, hogy az MSZP, és főleg Szanyi leperget magáról minden felelősséget. Mesterházyról ne beszéljünk, ő a Láthatatlan Ember: jellegtelen, karakter nélküli, kétszer kell bejönnie, hogy egyszer észrevegyék. És szerintem buta is, mint az MSZP jó része.

Mitzimackó 2012.06.22. 12:03:51

Pontosítanék: "...a maradék MSZP jó része."

márta)) 2012.06.22. 12:58:23

"A Pécsi Újság eszköz volt egy játszmában" - helyreigazítást nyert Gyurcsány"

www.pecsistop.hu/regio/a-pecsi-ujsag-eszkoz-volt-egy-jatszmaban-helyreigazitast-nyert-gyurcsany/1055724/

Egyébként, Nekem változatlanul az a véleményem, hogy aki vádol, annak kell bizonyítani. (valódi, igaz bizonyítékokkal előrukkolni). Ez nem csak a plágium ügyre vonatkozik.......

*****
mint amennyit nyertek a Majka rajongók közül."

Igen. Nem gondolom, hogy "a rajongók", foglalkoznának, különösebben a politikával, pardon) napi politikai történésekkel. Tehát nyerni "azzal a műsorral"?!! nem sokat lehetett. Magyarul) felesleges volt. Szerintem.
:)

márta)) 2012.06.22. 13:03:14

Bocsánat! Lefelejtettem)

Már csak azért is.) Mert a társadalom egy hatalmas csoportja, azt sem tudja, hogy a politikát eszik e vagy isszák. A napi politikai események értelmezéséhez sem nőttek (még) fel.
Elég csak annyi, hogy lopott a másik. )

Ennek lehet oka, az időhiány, hozzáférés" hiánya, nincs aki, elmagyarázza némelyeknek mi, miért is van, úgy ahogy.
:)

ki kicsoda 2012.06.22. 13:39:29

Brendel!

... te csak egy szerencsétlen, Gyurcsány által joggal mellőzött barom vagy ... még azt sem vagy képes felfedezni, hogy a szavazók jelentős része, ma is mint szoci. politikusra tekint a DK-sokra ... nincs messze az idő, amikor sokakkal egyetemben nagyon pofára fogsz esni ... :)

laci0011 2012.06.22. 14:16:04

@Mitzimackó: A mucsa már megtalált úgylátom.

laci0011 2012.06.22. 14:22:32

@Brendel Mátyás: Nem pont ezt írtam,de mindegy.Gyurcsány alatt történtek a legpofátlanabb végkielégítések,BKV-kifizetőhellyé degradálása,pl.

pirimogyoró 2012.06.22. 15:04:48

@Brendel Mátyás: Neked a Facebook-admin azt mondta..
Hogy is van ez? Bárkiről, bármikor, bárkinek felvilágosítást adnak, vagy csak neked? Vagy épp csak Gyurcsányra vagytok szakosodva?

Más. A legpofátlanabb végkielégítések Gyurcsány alatt történtek? Ha nem végkielégítésnek hívod, Orbán pofátlanságát még soha, senki nem überelte.
A két főtalpnyaló anno azt kapta feladatul, hogy Gyurcsányt leamortizálják. És ezzel saját maguk dicsekedtek el. Meg is van az eredménye :) Az egyik egy minisztériumot kapott (ezt, így a jobboldali sajtóból idéztem!) és a másik sem járt rosszul!
Azóta is alig győzi hálálni, mert ha Orbán beszél, szerelmesen néz, és utána bólogatva kopogtatja az asztalt elismerése jeléül...
Én belül már régóta hányok. Ez még kívül nem látszik szerencsére.

Mariann19 2012.06.22. 15:20:09

Gyurcsány Ferenc karizmatikus politikus, érvrendszere meggyőző, előadói stílusával azon kevesek közé tartozik, akik megragadják a hallgatóságot, ennek tudatában is van, pozitív értelembe véve képes manipulálni, mozgósítani híveit. Újbóli színrelépésének - úgy vélem - két oka oka van. Létezik benne egy küldetés tudat, valamint múlt rendbetételének szándéka, amellett, hogy a jelenlegi rendszer hibáinak korrekcióját is magáénak érzi. Híveinek nagy része az életük végéig a baloldali eszméket valló tábor, a leszakadó rétegek egy csoportja, akik Gyurcsány Ferenc deklarált szociális érzékenysége miatt bíznak benne, valamint a baloldali ideológiát definicióként ismerve, a tudatos értelmiség. A blogban ripacskodásnak minősített fellépést én inkább hatásvadásznak tartom, el is éri célját az értelmiségi körön kívüliek csoportjában.Viszont az értelmiségi felismeri a manipulatív szándékot, ezért célszerű lenne finomítani a megnyivánulás stílusán, óvakodva attól, hogy az értelmiség a fenti okok miatt lanyhuló pártszimpátiát érezzen. Gyurcsány Ferenc még nem teljesíti az államférfi kritériumait, de jó politikus, ez nem vitatható. Orbán Viktor ezt jól tudja, ezért tartja számon fő ellenségeként még akkor is, ha rá nézve igazán egyelőre nem jelent valós riválist.

Bryan élete 2012.06.22. 16:01:09

A "rencerváltás" után eltelt idő még nem elégséges ahhoz, hogy tudatos, értékalapú választók legyünk. Ez olyan sok szempontból tevődik össze, hogy inkább zavarodott és sodródó a szavazóbázis.
Ezért nem fontos, hogy ki mit mond, igér majd mit tesz, hanem az emberekre gyakorolt hatása a fontos. Ezért senki se veheti rossznéven, hogy a baloldalon is szerették volna, hogy végre kerüljön a felszínre egy olyan figura, mint Gyurcsány, akiben megvan a karizma, a jó kommunikációs készség, a bátorság kiállni a véleménye mellett és főleg Orbán ellenében hatékonyan fel tud lépni.
Lehet, hogy sok hiányossága van, de kinek nincs? Látjuk a mostani királyt is naponta meztelenűl.
A 96-os választásokkor az egész mszp egyemberként ölelgette, nyalta a seggét, amikor pedig önjáró akart lenni, /mint minden miniszterelnök az akar lenni/ odadobták a fidesz elé. Ezt sokan nem tudják megbocsátani az mszp-nek mert milliók látták benne a jövő baloldali vezéregyéniségét. Támogatás helyett a háta möügött kést vágtak bele. Tudom, ez nagyon költőien hangzik, magyarul az mszp akarta letörni a szarvát és kurvára jól jött a fidesz hathatós segítsége.

Szerintem ez egy fordított "kell egy csapat", itt a csapatnak kell egy Minárik Ede.

Bryan élete 2012.06.22. 17:01:49

Szerintem semmit sem qrt el eddig a DK. Amíg a fidesz tematizál naponta mindent, és szinte minden médiafelület az övék, nem lehet kimagasló produkcióval előrukkolni senkinek. A hír- és echotv iszonyú agysejtpusztítást végez, ott bezzeg mindent ki szabad mondani.
De jön még a kutyára dér, látjuk a küzvélemnykut. -ból, ahogy zsugorodik egyre jobban a fidesz.
A túlnyomó bizonytalan legalább fele ugyis elmegy szavazni és minden attól függ majd, hogy hogyan tudnak összellni és milyen józanul megvalósítható programmal állnak elő az ellenzékiek. Mert már végre ez lesz a fontos, nem a lózungok. Reméllem.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.06.22. 17:56:01

@Segítség, séf a férjem: majdnem egyetértek. a DK szerintem tudja definiálni magát. ahogy írtam, a programjuk az jó arra, hogy megszólítson értelmes közép-bal szavazókat. a programjuk nekem tetszene. amikor Gyurcsány arról beszél, hogy mit kéne csinálni, összefogni, de fel is kéne készülni, és ki kéne dolgozni a dolgokat, az jó. meg a progresszív adózással sokmindent meg lehetne oldani.

ahogy írtam, a viselkedés, kommunikáció, reflexek, szervezés, akciók, és bizonyos embertípusok rosszak a DK-ban

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.06.22. 17:59:58

@laci0011: most ezen elvitatkozgathatunk, de akármit is csinált Gyurcsány abból nem következik, hogy Orbánra kell szavazni. tehát Orbánért a felelősséget nem kenheted rá. kritizálhatod a saját intézkedései miatt. ennyi.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.06.22. 18:07:25

@pirimogyoró:

"Neked a Facebook-admin azt mondta..
Hogy is van ez? Bárkiről, bármikor, bárkinek felvilágosítást adnak, vagy csak neked?"

nyilvános vitában tette, tehát nem csak nekem. de nem tudom, min akadsz ki, eldicsekedett a számukra jó adattal.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.06.22. 18:08:55

@Mariann19:

"A blogban ripacskodásnak minősített fellépést én inkább hatásvadásznak tartom, el is éri célját az értelmiségi körön kívüliek csoportjában.Viszont az értelmiségi felismeri a manipulatív szándékot, ezért célszerű lenne finomítani a megnyivánulás stílusán, óvakodva attól, hogy az értelmiség a fenti okok miatt lanyhuló pártszimpátiát érezzen."

egyetértek. a kifejezésen kár lovagolni.

Mariann19 2012.06.22. 18:23:51

@Brendel Mátyás: Kedves Mátyás! Én nagyon finoman toltam egy enyhébb kifejezést, nem kívántalak cáfolni, kérlek, nehogy annak fogd fel!Üdv!

laci0011 2012.06.22. 20:27:08

@Brendel Mátyás: Valami pozitívat kéne találni gyurcsány mosdatása helyett! Tett valamit a közélet tisztaságáért?Tett valamit az olajmaffiózók ellen?Nem keveset loptak a kormányzása alatt,100 milliós végkielégítés után harmadnap ugyabott dolgozott a kielégített,mégsincs börtönben örökre senki!Olyan szinten loptak alatta,hogy annak köszönhetően kellet 10 milliárd dollárt felvenni ,és annak köszönhető az orbáni 2/3-ad.Másrészt ha már impoteciája miatt nem tudott jól kijönni az öszödi beszéd-ből miért nem mondott le azonnal?Most sem érthető mit keres még a politikában?Semmilyen morális vagy erkölcsi alapja nincsen arra hogy köz szereplő legyen,maradt volna a szociknál és elért volna valami belső reformot ,de úgy látszik valami orbáni küldetéstudat munkálkodik benne,mindannyiunk kárára.

laci0011 2012.06.22. 20:34:15

@Brendel Mátyás: Kisebb államcsődöt hozott össze,és tejes morális csődöt,így igazán nem értem mégis mit tehetne még értünk,de ha Neked ez még nem elég szavazz rá.De elég abszurd olyanra szavazni aki már 1-szer bizonyított,ezzel az erővel jöhet ujra viktorbán és kuszaszem az idők végezetéig.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.06.22. 20:43:47

@laci0011: nem kívánok veled erről vitázni, ilyenekről sokat írtam a blogban, keresd ki!

vagy itt: entellektuel.freeblog.hu ott vannak a címkék.

másrészt elmúltnyócévezéses hülyegyerekekkel sem akarok vitázni.

csak azt akartam, mondni, hogy mindezen túl, még ha igazad is lenne, akármilyen rossz lett volna Gyurcsány, akkor sem volt kötelező Orbánra szavazni, tehát Orbánért hibáztatni az eggyel nagyobb agymenés, mint az elmúltnyócévezés.

laci0011 2012.06.22. 21:47:10

@Brendel Mátyás: Saját kardodba dőltél,én nem elmútnyócéveztem...Korai még entellektüelként nem vitázni,másrészt tényeket soroltam.

laci0011 2012.06.22. 21:49:49

Enteliektüelként szerintem elvárható lenne a közélet tisztaságát alapkövetlménnyé tenni,anélkül semmi az egész entellektüelkedés...

márta)) 2012.06.22. 21:55:02

A magyaroknak nincs a génjeikbe írva, hogy kövessék Orbánt"

www.szabadelvu-lap.hu/component/content/article/434-a-magyaroknak-nincs-a-genjeikbe-irva
hm?

Hát. Igen. Látom, némelyek még mindig az elmúlt nyolcévnél tartanak.
Bocsánat! De tudjuk mit rontott el a Gyurcsány, pardon) a szocialisták. Azt is tudjuk mi van most.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.07.07. 10:58:03

Érdekes módon az aktívabb kért párt egyben a nagy izgés-mozgásában rendre el is baltáz egy csomó dolgot.

Csak az hibázik, aki dolgozik.

nemecsek ernő áruló 2012.07.31. 08:04:40

Na persze, majd pont bevallja valaki egy szúrós szemű közvéleménykutatónak, hogy Gyurcsányt támogatja! :D
süti beállítások módosítása