Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Akarjunk-e szabadulni a narancsbőrtől? És ha igen, hogyan?

2012.05.11. 22:54 | Brendel Mátyás | 2 komment

Címkék: fidesz narancs

2010-ben a szavazók 52 százaléka volt érintett (bár kétharmadról beszélnek), a társadalomban lévő kötőszövet ártalmas, és ráadásul esztétikailag is zavaró meggyengüléséről van szó. A narancsbőr kialakulásának több oka lehet, az örökölhető hülyeségnek, de az ingerszegény életmódunknak is szerepe lehet a megjelenésében. A többnyire felületi kezeléseket ígérő kommunikáció, matolcsysta terápiák legfeljebb átmenetileg orvosolhatják a problémát. Éppen ezért mi azt javasoljuk, hogy fölösleges költekezések helyett inkább szabaduljunk meg végleg a narancsbőrtől.



Minden politikus rémálma a bőr alatti oligarchák jól látható kitüremkedése. Noha mindez csak látszatbetegség – a társadalom-szervezet kötőszövetének szerkezeti változása –, és esztétikailag is zavaró, mégis milliárdos hasznot jelent, a pártnak és a oligarchiáknak egyaránt. A balliberálisok ezúttal is szerencsésebbek: az erős keresztszálas kötődéseik miatt nem szembesülnek a neuronok ilyen fokú elhalásával.



Leegyszerűsítve az egypártrendszer – a salakalakok csak ezen keresztül tudnak távozni a társadalom-szervezetből – elégtelen működése okozza a narancsbőrt. Veszélyzónának számít a Debrecen és Felcsút környéke – itt vannak a legnagyobb oligarchák –, de Budapest és Székesfehérvár is érintett lehet. Mivel az egypártrendszer nem képes önállóan megtisztulni, a blogok segítenek ebben, fokozva az információkeringést; ezért hangoztatják blogolók, hogy rendszeres olvasással felgyorsítható a méreganyagok távozása.

Bárki érintett lehet, a narancsbőr kialakulása nem függ az életkortól, nyugdíjasok ugyanúgy takargathatják az Orbán-képet. Vannak hajlamosító tényezők: elsősorban az öröklött hülyeség, a nemzeti érzések túlsúlya, gazdasági változások, a helytelen újságolvasás, a kevés kultúrafogyasztás, ingerszegény életmód. És persze vannak stádiumai a rettegett állapotnak: az utolsó fázisban az elváltozás már otthon és munkahelyen, a provokáció nélkül is jól látható. Jó hír, hogy ennek bekövetkezése általában időigényes.



Sz. B. I. politológus is elsőként a helytelen újságolvasást említi, ennek eredményeként jön létre, hogy a salakalakok egyfajta raktárnak használják a szerkesztőséget, hosszasan állomásozva ott. Persze ugyanezt válthatják ki a gazdasági hatások is.

Az állapotot N. R., egy New York-i politológiai intézet tulajdonosa írta le elsőként még 1973-ban, a „pénz, hatalom és mérgező bomlástermékek kombinációjaként” határozva meg a problémát, amellyel a társadalom-szervezet nem tud mit kezdeni. A politológusok mai álláspontja is az, hogy rendkívül sok társadalmi problémát jelent az állapot, és kezelése esztétikai szempontból is megfontolandó.

Kidobott pénz?

Annak ellenére, hogy az politológus szakma nagy része kidobott pénznek tartja a különféle adókkal való kísérletezést, igen jövedelmező iparágról van szó. Ezek az adók, illetékek, járulékok általában azt ígérik, hogy serkentik az adott terület gazdaságát, méregtelenítik a szövetkezeteket, növelik versenyképességüket.

Azon is lehet persze vitatkozni, mennyire hasznosak vagy haszontalanok a tüntetéseken kívüli terápiák (népszavazás, sztrájk) ám senkinek nem szeretnénk elvenni a kísérletező kedvét, hátha egyszer rátalál a csodamódszerre. De azért megemlítjük, hogy a narancsbőr elleni terápiák többsége a gyakorlati teszteléseknél eddig nem hozta a várt eredményt. A Journal of the Hungarian Demagogy egyik tavaszi kiadása például több mint 50 eljárást vett górcső alá – és közülük egyetlenegy sem segített a problémán.


A legújabb módszer, a Lézer Jani


A kezelések terén a demokráciaexport névre keresztelt radikális beavatkozás számít újdonságnak, azért is, mert végleges megoldást ígér. Ám mivel a legelső páciensek is csak pár évvel ezelőtt estek át a terápián, nehéz lenne messzemenő következtetéseket levonni az életre szóló hatást illetően. A tengerentúli politológusok szerint az egyetlen beavatkozást igénylő eljárással végleg a múlté lesz a Fidesz pártkönyv, mert a radikális beavatkozás hatására az oligarchák átalakulnak, a korrupciós ügyek elsimulnak. Igaz, mindez körülbelül 600 ezer és 2,7 millió forint közötti áron. Megnyugtató, hogy az eljárást az amerikai politológiai hatóság (FPA) is megvizsgálta. Itthon még nem elérhető, de a korábbi eljárásokra sem kellett sokat várnia a hazai közönségnek.

A hatásos kezeléshez tehát a kiváltó okot kellene megszüntetni, és ez aligha lehetséges mindenkinél. A felületi kezelések pedig csak időszakosan oldhatják meg a problémát, ha egyáltalán megoldják.

Vannak azonban olyan ajánlások, amelyeket mindenféle rizikó nélkül megfogadhatunk, és talán még a pénztárcánk sem érzi meg. Ilyen például a javasolt helyes kulturálódás: ami annyit tesz, hogy olvassunk sok könyvet, igényes filmet, mellőzzük a Magyar Nemzetet. Mondják, hogy Wass Albertet és a Magyar Hírlapot is érdemes korlátozni. Ellenben olvassunk sok demagógiamentes politikai elemzést, és a társadalmi mozgás is legalább ennyire fontos.

B. Sz. politológus szerint a ciklikus mozgások – parlamenti EP és önkormányzati választások – a legjobbak a narancsbőr ellen. Csodát ezektől sem szabad várni, de abban mindenképpen segítenek, hogy ne legyen rosszabb az állapot. A képviselők lemondása, elhalálozása is az egyik leghatékonyabb narancsbőr-ellenes jelenségnek számít. Ezek a történések fokozzák a társadalom vérkeringését és eredményesen csökkenthetik a korrupció mélységét. Ha jobb híján magunk jelentjük fel a képviselőket, az is jó hatású lehet, különösen, ha néhány egyszerűbb bizonyítékot is beszereztünk. A has- és farizmaink összeszorítása ilyenkor segíthet a félelmeink leküzdésén.:)

Ez a cikk a HVG azonos című, nem politikai cikkének átirata.

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr94503258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása