Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

No de mit adtak nekünk a Millások?!

2012.03.15. 17:22 | Brendel Mátyás | 19 komment

Címkék: tüntetés ellenzék milla 2014

 

Az összes Milla és Szolidaritás tüntetésnek ez a nagy rákfenéje: nem tudják úgy hazaküldeni az embereket, hogy itt valami történt, hogy van valami terv, valami "fény az éjszakában", "világosság az alagút végén". Pedig a legfontosabb dolog a politikában az, hogy adjunk reményt az embereknek. Hogy hihessenek. A Fidesz, Orbán Viktor leváltásában, vagy bármi más, érdemleges lépésben még egy éven belül is.

***

Viccesen úgy is kezdhetném, hogy "De mit adott neked a Milla?" Tudjuk, vízvetekéket, meg utakat, meg oktatást... No de komolyra fordítva.

Ez a március 15-e lényegében egy nagy, de lanyha versennyé alakult a kormány a Milla között. Lanyha, mert sem a kormány nem nyert, sem a Milla, és őszintén szólva egyiknek sem volt esélye, és nem is dobta be eléggé magát. Mindkettő formáció kb. a kisebb, mint százezres limit körül tud mozogni, emiatt patthelyzet alakult ki.

A Milla tüntetésre végül is annyian mentek el, amennyi jó esetben várható: sokan, de nem sokkal többen. Március 15-e van, jó idő van, miért ne ment volna ki sok tízezer, esetleg majdnem százezer körüli ember? El kell ismerjem, a jó idő és a március 15 szerepét kicsit alábecsültem, és talán többen mentek ki, mint gondoltam volna, ami miatt nem szomorkodok, mert hát én nem ellenszurkoló vagyok. De olyan nagyon sokkal többe se mentek ki, mert nem tudnak többet adni.

Mit tud, és mit nem tud a Milla adni? Akárcsak a Szolidaritás, tudja adni azt, hogy felsorakoztat fél tucat, egy tucat, két tucat kis mozgalmárt, aki előadja a maga kis világát, ami legtöbbször mind szép, mind igaz, de nincs átütő ereje. A műsor változatos, hol kicsit amatőr, hol nagyon is színvonalas. Aszerint, hogy a beszélő éppen milyen kvalitásokkal bír: "szobatudós", aki még nem beszélt ennyi ember előtt, vagy profi színész. De nem ez a lényeg, mert ez mind nem elég. Nem elég az átütőereje.

A szórakoztatás szempontjából az egyik elem az, hogy sikerül-e skandáltatni a tömeget. Van olyan ismerősöm, aki ezt nem igazán szereti, de a helyzet az, hogy az emberek többségénél a tüntetés-élmény egy meghatározó eleme. Ebben is kissé béna volt a Milla. Molnár Péter sajtószabadság-kutató skandáltatni akarta a tömeget, de nem sikerült neki. Utána Pikó András alatt elkezdődött a "hadd szóljon", de nem engedte őket skandálni. Pedig mondjuk egy a Jégbüféig, esetleg a Kossuth térig elhangzó jelszó mégiscsak élmény lett volna.

Nagy Navarro Balázs szerintem jól tud beszélni, és határozott tud lenni, de azt gondolom, hogy nem helyezte elég magasra a lécet, nem tudom, miért nem talált ki egy átütő mozgalmat, mert ez a Kunigunda utcai éhségsztrájk pár napig volt érdekes, de most már erőtlen. A Tiszta Kezek Mozgalma meg nem csinál semmit. A mozgalmat leköti a Kunigunda utcai kiszállás szervezése, ahonnan nem lehet jól intézkedni. Azt meg nem merték meglépni, hogy a központba jöjjenek. Maga Navarro mondta: "nem elég panaszkodni, cselekedni kell". Nos, ők speciel cselekedtek, nagy áldozatot hoztak, de rossz formában. Legalábbis most már eljárt a formájuk felett az idő.

Sok kis mozgalmár teadélutánja volt ez a Milla tüntetés, ilyen volt a Szolidaritás tüntetése is. Mindenki sütögeti a kis pecsenyéjét, de senki nem meri megugrani a nagy ugrást. Az összes Milla és Szolidaritás tüntetésnek ez a nagy rákfenéje: nem tudják úgy hazaküldeni az embereket, hogy itt valami történt, hogy van valami terv, valami "fény az éjszakában", "világosság az alagút végén". Pedig a legfontosabb dolog a politikában az, hogy adjunk reményt az embereknek. Hogy hihessenek. A Fidesz, Orbán Viktor leváltásában, vagy bármi más, érdemleges lépésben még egy éven belül is. Ezügyben a Milla és a Szolidaritás semmit nem tud adni az embereket.

Az emberek minden Milla és Szolidaritás tüntetésre úgy mennek most már ki, hogy "ebből se lesz semmi", és úgy is mennek haza, hogy "ma sem történt semmi". Nagy Navarro szavait visszaidézve: panaszkodtak, de nem cselekedtek. Orbán Viktort nem Dopeman, Kulka János, Csákányi Eszter, nem Galkó Balázs fogja leváltani.

A Milla tüntetést kifejezetten úgy zárták, hogy 2014-et emlegették, az egyetlen dolog, amit ígérni tudtak, hogy addigra talán lesz egy koherens gondolatrendszer, amely le tudja váltani Orbánt, és a baloldalnál is jobbat kínál. A baloldaltól is elhatárolódtak. A Milla természetesen az LMP-hez kötődik, és itt is az LMP-hez pozicionálta magát. Ezzel ugyanaz a hiba, ami az LMP politikájával, de írtam erről már eleget. Ez nem lesz elég leváltani a kormányt. A baloldaltól való elhatárolódás nem fér bele, és őszintén nem is kívánatos.

Valószínűleg ez az oka annak is, hogy a Milla bár a választásokról beszélt, és Orbán leváltásáról, de párttá alakulásról nem. Ami az egyetlen triviális, de érdekes lépés lehetne tőlük. De nem teszik, mert szerintem az LMP-t tekintik a pártjuknak. Amivel viszont az a gond, hogy az LMP ma is csak pár százalékon áll, és ez már egy éve stagnál. Aki tehát az LMP-ben gondolja a jövőt, az eléggé reality check erroros. Egyébként ez meglehetősen furcsa dolog, és érthetetlen, hogy az LMP közeli Milla tüntetésére még mindig ennyien kimennek, miközben alig szavaznak magára az LMP-re. Nem szivárog át a tömeg.

De ha elég is volna 2014-ben az, amit felvázoltak, akkor is csak sok év múlva ígérnek valamit, az pedig az elkövetkező tüntetésekre kevés lesz. Persze, ha eleve a következő nemzeti ünnepet akarják csak meglovagolni, akkor el lehet ezzel lébecolni. (Nagyon árulkodó volt, hogy október 23-ára ígérték csak a következő tüntetést.) Lehet azt gondolni, hogy a nemzeti ünnepeken majd a Millás tüntetés holmi nemzeti hagyománnyá válik, csak nem biztos, hogy ez bejön, és nem elég erős célkitűzés.

Azzal a gondolattal szeretném zárni soraimat, hogy mindez persze ma kevés, de sok évvel ezelőtt erős lett volna. Egy normális demokráciában elég az, amit most csinálnak, hogy van egy csomó civil szervezet, mindenki csinálja a maga dolgát, mindenki hozzátesz egy kicsit a demokráciához, mindenki megküzd egy kis ügyben. És egy normális demokráciában egyébként a sok mozgalom közül sok el is érne valamilyen eredményt. Mert egy normális demokráciában figyelnek annyira a zemberekre, ügyelnek a részletekre (ugye, mint az aranypók), hogy az itt megjelenő sok érdekvédelmi csoportot nem köpik mind szembe. Ugyanis tudják, hogy a következő választáson ezeken múlik az eredmény. Ha figyelembe vesszük, hogy mennyi csoportot sértett meg ez a kormány, akkor nem sok szavazójuk maradhat. Legalábbis egy értelmes országban.

És ha pár évvel ezelőtt, amikor még volt demokrácia, valamikor a harmadik köztársaságban lett volna ilyen erős civil mozgalom, akkor az talán sokat segített volna a harmadik köztársaság megtartásában.

De ma nincs normális demokrácia. A mai hatalom nem érdekelt a következő választásokra való demokratikus készülődésben. A mai hatalom megszerezte a kétharmadát, és a lehető legtöbbet akarja kihozni magának belőle. Aztán 2014-ben vagy bukik, vagy sikerül nekik valami durván eltorzított választásokon hatalmon maradniuk, esetleg egyenesen eltörlik a választásokat. Ezt még nem tudjuk, de az eléggé érthetetlen, hogy mit is tervez ezügyben a Fidesz. De ez már nem tartozik se ránk, se ide.

· 6 trackback

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr34318755

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: József Attila-díj 2012: Szőcs mesterben nincs szégyenérzet 2012.03.16. 11:42:01

Idén hatvankettedik alkalommal adták át a József Attila-díjat, ami hosszú ideje a legrangosabb állami irodalmi díjnak számít itthon. Szakmai értékét korábban leginkább az adta, hogy, bár állami díj, a díjazottak személyéről nem politikai funk...

Trackback: Békésen, némi közjátékkal 2012.03.16. 11:06:29

Éljen Hitler! Zsidók haza! - üvöltötte eltorzult arccal egy kedves, antipatikus néni a szélsőjobbosok ellentüntetésén a Petőfi Sándor utca sarkán, mint ahogy ez a videón is hallható:Milyen érdekes, hogy simán engedélyezték ezt a tüntetést a Millásokhoz...

Trackback: Nem kell alternatív, sem köztársasági elnök Magyarországnak 2012.03.16. 10:09:46

  Mert az elnökség csak színészkedés, hatalommal és tekintélyelvvel jár és egyik sem egészséges dolog. Helyette az izlandi úthoz hasonló módszerekkel olyan erkölcsi és törvényi alapelvet kell kidolgozni és alkalmazni, amely nagyobb garancia bár...

Trackback: Diszlájkoltam Orbán Viktort 2012.03.16. 10:09:30

Két nagy tömeg uralta március 15-ét? A fenét kettő, hanem három, és a legnagyobb azoké, akik egyik oldalból sem kérnek. Ők a távolmaradásukkal demonstráltak. 2011 februárjában még megpróbáltam párbeszédet kiépíteni a két oldal között, de mára már tele ...

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.03.16. 09:27:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: A diktátor beszéde 2012.03.16. 08:32:05

Kedves Naplóm!Ezt nem bírom tovább. Félek. Hazámban fasiszta diktatúra van. Hiába próbálnak minket felszabadítani Európa demokratái, mert a Vezér és az ő agymosott hívei ezt nem hagyják. Rajtunk már Dani sem segíthet. Úgy érzem, eljött az idő, hogy nap...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.03.15. 17:57:56

Ha ennél több embert akarnának, akko vmi szupersztárt kéne leszervezni (kapcsolat), v megoldani a vidékiek szervezett szállítását, mint a Fidesz.

kirsten 2012.03.16. 07:32:05

És miből szervezkednének ? nem áll az adófizetők pénze a rendelkezésükre mint orbánéknak, akiknek semmi sem drága ha róluk van szó.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2012.03.16. 10:12:12

"Valószínűleg ez az oka annak is, hogy a Milla bár a választásokról beszélt, és Orbán leváltásáról, de párttá alakulásról nem. Ami az egyetlen triviális, de érdekes lépés lehetne tőlük. De nem teszik.."

Mást is tehetnének, de azt sem teszik. Az izlandi út.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2012.03.16. 10:26:20

Orbán Viktor 130.270 kedveli) - (A Firaizmus Filozófiai Iskolája 130.207 kedveli) = 63 lájk csak a különbség

www.facebook.com/firaizmus

debreceni.blog 2012.03.16. 11:03:12

Vlagyimir Iljics Viktor az internacionalista nemzet hőse a nemzetközi ünnepünkön.

www.vagy.hu/tartalom/cikk/1877_lenin_nyomdokain_a_proletardiktatura_osvenyen

mindig igazamva 2012.03.16. 11:21:51

Nagyon igazad van Brendel! Az is baj, hogy előbb-utóbb megúnják az emberek a "kijárok a tüntetésre" dolgot. Ráadásul a vidékiek ki fognak esni ebből a dologból, -szerintem már most is kiestek- hiszen kinek lesz arra pénze, hogy kéthetente felutazzon Budapestre egy kis balos- lmp-s röpgyűlésre??!!
Sajnos!!!

miro1 2012.03.16. 11:28:57

"És ha pár évvel ezelőtt, amikor még volt demokrácia, valamikor a harmadik köztársaságban lett volna ilyen erős civil mozgalom, akkor az talán sokat segített volna a harmadik köztársaság megtartásában."

Nem tudom te hol élsz de én még ma is Magyarországon, aminek az államformája: Köztársaság, és ha nincs demokrácia akkor hogy a fenébe tudtok tüntetni, meg irkálni ekkora baromságot?

miro1 2012.03.16. 11:29:54

@kirsten: Na csak nem bezárták az amcsik a pénzcsapot...

miro1 2012.03.16. 11:31:25

@MolnarErik: Egyszerű összebeszéltek béreltek buszt mindenki be tesz 2000 ft, és már jöhetnek is. Mert sokan így csinálták, nem kell a lózung, hogy az adófizetők pénze, mert nem így van.

ayatollah 2012.03.16. 12:55:31

ennyi ember már tud nyomást gyakorolni. kérdés hogy tudja-e, akarja-e a millát szervező társaság

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.03.16. 13:07:27

@miro1: "ha nincs demokrácia akkor hogy a fenébe tudtok tüntetni, meg irkálni ekkora baromságot?"

1) Egy olyan állítás, hogy a harmadik köztársaságnak vége, nem feltétlenül kell, hogy azt jelentse, hogy a köztársaságnak vége. Ld. a francia ötödik köztársaságot. Nem azért nevezik így, mert a negyedik köztársaság után diktatúra volt. Értem én, hogy Fidesznyik vagy, kb ennek megfelelően sötét is. Ezek az elnevezések sokszor alkotmány váltást jelölnek. Tulajdonképpen a Fidesz pozitív módon is használhatná a negyedik köztársaság fogalmát, de szerencsére nem teszi, nagy átvágás volna.

2) Magyarországon nem teljes a demokrácia. Az, hogy az Internetet még nem cenzúrázták, nem jelenti azt, hogy teljes demokrácia van. A tüntetéssel meg elég sok baj van, volt már olyan, amelyet nem engedélyeztek. Ezzel a március 15-ivel is gond volt.

Szóval mi még akkor szólunk, amikor lehet szólni, nem akkor, amikor már egyáltalán nem lehet. Te meg mész a nénikédbe a bugyuta altatásos agymosásoddal!

márta)) 2012.03.16. 18:23:23

Mit tud, és mit nem tud a Milla adni? "

Jó a kérdés. Nem elég csak a fővárosban, esetleg néhány nagyobb városban kiabálni, énekelni.
S ez nem csak a civil szervezetekre vonatkozik, hanem az ellenzéki pártokra is.
Nagyon sokan, a társadalom egy hatalmas csoportja a napi politikai események értelmezéséhez sem nőtt még fel.
S talán azért mert nincs elég idejük, internet hozzáférésük, vagy valóban nem tudják úgy értelmezni, ahogyan kellene.
Ezt a társadalmi csoportot meg kellene (személyesen) szólitani, esetleg elmagyarázni, hogy mi miért van.
Nagyon sokan azt sem tudják, hogy pl. az uniót eszik e vagy isszák.
Szóval, ha nem sikerül kiépiteni egy országos hálót, veszettfejszenyele az egész.

A másik) politikusok nélkül nem fog menni. Elfogadottság, ismertség, elismertség szükséges lenne, s a jó diplomáciai kapcsolat sem lenne hátrány.
S, hogy a kérdésre legyen válasz) Mit tud a Milla?" Hát! Ebben a formában, nem sokat!!!
Szerintem.

márta)) 2012.03.16. 18:39:01

"Két év telt el a fülkeforradalom győzelme óta, és Magyarországon egyelőre nincs egyetlen párt, egyetlen markáns vezérszemélyiség sem, amelyre/akire rá lehetne bízni azok sorsát és szavazatait, akik nem akarnak 2014 után is a Nemzeti Ügyek Orbánja alatt élni.

"Az egyetlen ember, aki ezt elég világosan látja, az az ellenzék egy részének antipolitikus nihilizmusáról blogoló Gyurcsány Ferenc ("Az emberek nem nyavalygást, hanem programot akarnak hallani, és erőt akarnak látni"), de ő meg - a már untig ismert hitelességi deficit miatt - képtelen lesz erőt felmutatni.

A DK ráadásul a jelek szerint még nem döntötte el, melyik Gyurcsányt követi: a piacbarát gazdaságpolitikai fordulatot annak népszerűségére tekintet nélkül hirdető felelős ellenzékit, vagy a "no pasaran"-os, "mi munkások"-os, avasi lakótelepes populistát."

Nem egyszerűen a Milla, hanem kicsit az egész demokratikus/liberális/zöld ellenzék szégyene, hogy hónapok mentek el egy teljesen értelmetlen "alternatív köztársaságielnök-választásra", amelyre gyakorló elmebetegeket és platánfákat is lehetett nevezni, hogy aztán az egész egy játékelméleti dilettantizmussal manipulatív gányba fulladjon."

hirszerzo.hu/szemle/2012/3/15/Seres_zero_osszegu_ellenzek_I5B7UX#rss

Bocsánat ! Másoltam. Mert ez nagyon igaz, pontosan így van.
"alternativ köztársaságielnök-választás" pedig egy bohózat. nem több. szerintem.

Szóval helyzet van, az biztos, s nem jó, hanem rossz.

SZAVICS 2012.03.16. 23:42:44

elképesztő írástudatlan vagy, a publikálás előtt nem ártana átnézni, átírni a szöveget, esetleg megszerkesztetni...

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.03.17. 11:44:51

@SZAVICS: "elképesztő írástudatlan vagy" sic! Nincs mire panaszkodnod.

DIldiko 2012.03.17. 13:10:27

@MolnarErik: Egyszerűen csak egy olyan ember kellene, aki mögé felsorakozhatna az aki megundorodott a politikától. Olyan ember, aki még hiteles, legalább azt a látszatot tudja kelteni, hogy az ország érdeke fontosabb neki, mint a saját pár év alatti meggazdagodása 8 millió ember hátrányára.

menőmano 2012.03.17. 14:01:32

"Bajnai Gordon látszik ma a politikai paletta egyetlen olyan személyiségének, aki nemcsak világos képpel rendelkezik a jelenlegi gazdasági és társadalmi problémákról, hanem akinek víziója is van arról, hogy miképp kell a helyzetet kezelni. Nem világos, hogy milyen formában képzeli el a részvételét – lehet, hogy ő maga már tudja, de ez a nyilvánosság számára még nem egyértelmű.

Én attól tartok, hogy párt nélkül ez nem nagyon megy.

A modern politikai rendszerekben nem nagyon sikerült párt – vagy valamiféle nagyon komoly mozgalom – nélkül politikai választási sikereket elérni. Azt gondolom, hogy itt előbb-utóbb valaminek történnie kell: ha nem pártalapításnak, akkor egy szélesebb támogatottságú mozgalom létrejöttének. Bajnai Gordon politikusként hiába viszonylag népszerű, ha nincs mögötte párt".

atv.hu/cikk/20120207_halmai_bajnai_az_egyetlen_alkalmas_szemely_de_kellene_moge_eg

Így van.
:)

menőmano 2012.03.17. 14:04:29

Én csak annyit szeretnék írni) Nekem totálisan a reménysugár, a politikai palettán, a Bajnai Gordon.
osztjónapot!kész.ennyi) komolyan.
:)))
süti beállítások módosítása