Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Az Opera előtti tüntetés tanulságai: kell egy profi demonstráció is!

2012.01.03. 22:17 | Brendel Mátyás | 15 komment

Címkék: opera tüntetés alkotmány lesz még magyar köztársaság

Ébredj Magyarország! Nagy és makacs szemetet kell eltakarítani. Meg kell erőltetnünk magunkat!

1) Az összefogó civil szervezetek a Szolidaritás vezetésével, és a pártok nem tudom pontosan mekkora, és milyen segítségével viszonylag jól megszervezték a tüntetést. Tízes skálán hetest adnék rá. Sikerült elég sok embert összehozni (ebben ugye mi is segítettünk), sikerült pár jó fellépőt találni. Nagyon helyesen fogták vissza az tömeget, nehogy baj legyen. A közvetítés kibírt majdnem harmincezer nézőt egyszerre. Kiírták a felszólalók nevét, elnézést kértek, amikor nagyon ritkán akadozott. Ez korrekt volt. Én is korrekt voltam: átutaltam a megfelelő összeget. Ők bíztak bennünk, mi viszonozzuk. Így van ez rendjén.

2) Ami nem sikerült jól megszervezni, pedig lehetett volna: Az első fellépők unalmasok voltak a Fokhagymás performansszal. Amatőrök voltak, nem volt igazán humoros, hetvenezer embernek nem lehet ilyen műsort adni. Bródy "Lesz még Magyar Köztársaság" c. számát szétvagdosták a képekkel és riportokkal, ami nagyon megható volt, csak elvett az erejéből. Hasonlóan nem sikerült a tömeget igazán buzdítani. Nem volt igazán nagy szónoklat sem. Szerintem nem csak nekem volt hiányérzetem, hogy "jó, szép, kedves, megható, de nem átütő". Nem kiabáltak elég hangosan, nem volt elég tűz a tüntetőkben.

3) Ehhez kapcsolódóan talán Gyurcsánynak igaza volt, hogy politikusoknak is fel kellett volna lépniük.Szerintem ez hiányzott a nagy élményhez, az átütő hangulathoz. Namost, hogy egy kompromisszumos megoldást javasoljak, azt mondom, rendben, elfogadom, legyen civil tüntetés is, legyen ilyen kulturált, kedves, aranyos tüntetés, de legyen párttüntetés is! És bizony a nagy pártok közös tüntetésére gondolok, ahol a három pártelnök felszólal. Tudom, ez még mindig necces, de szerintem hiányzik, szükség van rá. Ez még mindig nem "egy a tábor, egy a zászló" lenne, hanem csak összefogás.

4) A rendőrség iszonyatosat hibázott. Megengedtek a tüntetés tőszomszédságában egy ellentüntetést. Holott ősszel több tüntetést nem engedélyeztek totálisan nevetséges ürügyekkel. Most meg elengedték a véresen komoly provokációt. Nehéz ezt máshogy értelmezni, mint, hogy a kormány remélte, hogy hátha balhé lesz. Ez hajmeresztő volt. Hihetetlen szerencse, és az MSZP helytállása kellett ahhoz, hogy ne legyen nagy baj. Sok MSZP-gyűlölő embernek a sej-haját bizony MSZP-s politikusok mentették meg. Az index videóján az is látszik, hogy nem az MSZP provokált, és az is, hogy mire a rendőrök közbeléptek, régen késő volt, illetve még az a kis sorfal a két tömeg között, az is életveszélyes volt. Az LMP képviselői beszámoltak egy olyan incidensről, az ATV is mutat pár felvételt, ahol elég agresszívek voltak velük a símaszkos nácik. Mindez a szélsőjobboldali tüntetés ottani engedélyezésének volt köszönhető. Hangsúlyozom, a szélsőjobbnak is joga van tüntetni, csak egy kilométerrel arrébb tessék már nekik engedélyezni! Ez még nem a szólásszabadság aránytalan korlátozása!

5) Kellett volna a szervezők részéről több önkéntes, aki például a nácik ellen kiálltak volna. Nem az MSZP képviselőinek és szimpatizánsainak volt a feladata a tüntetés megvédése.

6) A tüntetők nem gyújtották fel az Operát. Sem kukákat, sem kirakatokat, és barikádokat sem emeltek. Ez köszönhető a szervezőknek, akik ügyeltek erre. Köszönhető annak is, hogy nem a csőcselék ment ki, hogy értelmesebb volt a tömeg, hogy a ballib oldalon nem huligánok vannak. Hogy őszinték legyünk igen, vannak a balliberális oldalon is veszekedős, hírtelen haragú, vulgáris emberek, maradtak pár ezren az Operánál kiabálni, és farkasszemet nézni a rendőrökkel, de ez még belefér. Ez sehol nincs a jobboldali csőcselékhez képest.

7) Az MTV természetesen nem tájékoztatott kiegyensúlyozottan. Szalai Annamária hülye lózungjai és ideológiája menjen a fenébe! Ha nincs ellenzéki és független média, újságok, Internet, akkor nem az emberekhez nem jutna el a tüntetés híre rendesen. Így is nagy erőfeszítéseket kell tenni, és kell a jövőben is tenni, hogy a Fidesz által elfoglalt fél médiát kikerülve eljusson az emberekhez a valóság. Itt van például a tüntetés teljes felvétele, adjátok tovább! Nagy szerencse, hogy a külföldi tudósításokhoz is eljutott a hír, több tízezer emberről számoltak be, a Le Figaro konkrétan 70000 emberről ír megfigyelők szerint, és leírták  a százezres szervezői becslést is. Nem tudom, meddig jutnak még ki a hírek az országból a külföldi médiákhoz.

8) A Fidesz természetesen óriási pofátlansággal próbálta eljelentékteleníteni a tüntetést. Képtelenséget hazudoztak. Emiatt is fontos, hogy még többen legyünk, mert ez most a határon volt, azért pár néző bevette.

És akkor ami a jövőt illeti. Az Orbán kormányt ez a tüntetés sem hatotta meg, bár azért némi hatása, üzenete volt neki. Tovább kell fokozni a helyzetet. Nincs más eszközünk, mint, hogy ki kell vinni háromszázezer embert valamelyik bazi nagy térre, ott mind a három párt vezérének szónokolnia kell, ezt világosban, jó időben kell megszervezni, légi felvételeket kell készíteni, és szórni kell a világban. A háromszázezres tömeg talán hat pár Fideszes képviselőre, mert az vitán kívül nagyobb tüntetés volna minden Fideszes nagygyűlésénél. Hatással lenne a külföldre is. Ha erről a tüntetésről beszámoltak a főbb tévék és lapok, akkor egy háromszázezres tömegről nagyon hatásos címlapfotók lennének. Ezt kell tehát tervezni, ezt kell megcsinálni, ki kell vinni az embereket, és ehhez minden egyes szimpatizáns erőfeszítésére szükség van. Szükség van a meghívók küldésére, az ismerősök meghívására, a barátok kivivésére. Mindenre szükség van.

Ébredj Magyarország! Nagy és makacs szemetet kell eltakarítani. Meg kell erőltetnünk magunkat!

· 1 trackback

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr893517808

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Jobb 4% helyett 11%-os kamatra hitelt felvenni 2012.01.05. 19:43:04

Nem bolondultam meg. Persze ha én venném fel a hitelt a 4%-ost venném fel, de egészen más a dolog, ha a kormánynak van szüksége hitelre. Ott (dacára az eladósodásunknak) nem a kamat mértéke számít, hanem a feltételei. Bár az sem mellékes, hogy egyesek ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.01.03. 23:36:39

Március 15. Akkor már melegebb az idő, szívesebben mennek utcára az emberek.

Minden ember esetében van valami, ami miatt kimegy majd az utcára. Az arab tavaszt állítólag az váltotta ki, hogy a tuniszi rendőrök megvertek egy diplomás fogorvost. Ne ilen dolog l egyen,mi itthonkivágja sok ember esetében a biztosítékot, de egyre jobban látni, hogy egyre több embernek van elege. a kormány intézkedései csak szaporítják a megkeseredett emberek tömegét.

Olyan embert is ismerek, aki tegnap ott volt az Operáná, pedig neki a fidesz eddigi intézkedései szinte csak előnyöket hoztak, de demokrata lévén köszöni, elege van.

Én például másodikán már elmentem volna, de nem mentem, mert épp hogy kigyógyultam a náthából. Március 15-én elmegyek.

AdamK 2012.01.04. 08:05:01

Szerintem Majtényi beszéde nagyon ütős volt. A cikkíró egy részről sikernek találja, hogy nem gyújtották fel az Operát, más részről nem találta eléggé lelkesnek a tömeget. Ez picit ellentmondás.

Tricera bácsi 2012.01.04. 10:35:19

Fontos a pártok összefogása, de ez hosszú távú, 2014-re tekintő cél.

De az Orbán-rendszer megállítása már 2012-ben létfontosságú.

Jelenleg erre az egyetlen reális esély a Fidesz normális szárnyának (van ilyen?) hatalomátvétele, és ezért volt telitalálat Majtényi szónoklatában, amikor a fidesz-képviselőkhöz szólt: legalább saját érdekükben (mivel láttuk, az ország érdeke mennyit jelent nekik) állítsák meg az ámokfutót. És ezt nyilván csak úgy tehetik, hogy nyiltan nem vallják be. Helyette hazudjanak valamit, mondjuk győzött a szabadságharc, most már konszolidáció jön, mi pedig úgy teszünk, mintha elhinnénk. Hagyni kell nekik menekülőutat, és arra kell terelgetni őket.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.01.04. 13:31:19

@AdamK: nem ellentmondásos. van egy nagyon keskeny mezsgye a kettő között, és általában politikai tüntetések ezt be szokták tudni lőni.

márta)) 2012.01.04. 23:04:10

Meg kell állapitanom, hogy a Brendel egészen jó posztokat ír.
Na.Igen! Az a probléma, hogy az ellenzéki pártok - jobbik kivéve - még most sem ébredtek fel teljes egészében.
Ki kell alakitaniuk az országos hálót, meg kell tudni szólitani a nagybetűs népet.
Világos - és mindig az volt - hogy ez az ország főváros központú.
De ha nem alakitják ki a vidéki műhelyeiket, nem tudják eljuttatni mindenkihez az üzenetet, nem fog menni. nem lesz teljes a győzelem.
Tudomásul kell venni, hogy a fidesz ebben sikeres volt. sajnos.
Sokan vannak, nagyon sokan, még most is, kik a napi politika teljes értelmezésének szintjére még most sem nőttek fel. Nem! Mert nincs hozzá elég tehetségük, nincs (talán) elég idejük, sokan nem tudnak tájékozódni a netről.
A személyes megjelenésre a politikusok, egyéb szervezetek képviselőire szükség lenne.
A 2010-es választások előtt is hatalmas probléma volt, hogy nem szólitották meg időben a tömegeket, a szavazókat.
Ez igy ezután nem fog menni, illetve ezután sem, hiába van a hatalmas elégedetlenség. A bizonytalanok inkább nem teszik majd sehová a voksukat.

márta)) 2012.01.04. 23:07:36

Én például másodikán már elmentem volna,"

Hát! ez egy kicsit nevetséget. de jó.
:))

fonó 2012.01.05. 11:55:33

Igen uncsi ez a piti ki van kint ha ez en nem megyek... A jobbikon kivul barki eddig hozzaertobb volt, utolag elkepeszto modon. Pedig 8 ev felkeszules volt, telepofaval h mi mindent jobban tudunk csak engedjenek oda a barsonyszekhez. A programom
; MINDENKI MAS HULYE ES HAZAARULO.

kurtipista 2012.01.05. 23:06:21

Csak menjetek márciusban höbölögni, remélem a fogadtatás ugyanaz lesz mint amit a bal-kormány művelt 2006-ban! Bár szerintem a mostani kormány nem olyan agresszív, a régi időket vissza hozó, mint az elődje! Az viszont tetszik, hogy a vidéket is megakarjátok szólítani, nagyon helyes, legalább megtudjátok mennyire szeretnek ott titeket! :-) Ők nehezebben felejtenek! Még emlékeznek a "dübörgő" gazdaságra, az ösződi beszédre, stb... ! :-D

kurtipista 2012.01.05. 23:15:52

Ahogy elnézem ezt a képet egy kérdés merült fel bennem. Mennyi itt az átlagéletkor? 60? 70? Kevés a nyugdíjuk? Biztos több mint sok embernek a fizetése, amiből még gyereket is kéne nevelni! Nehogy már ők akarják megmondani mi legyen itt 20 év múlva! 3/4 részük már nem is fog élni! Vagy elhiszik, hogy majd lesz még "3,6 Ft"-os kenyér? Nem lesz! Vége a nép ámításnak!

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.01.06. 00:22:57

@kurtipista:

Hülye úr! Nem tudom feltűnt-e, hogy a jelenlegi kormány ellen zajló tüntetések be vannak jelentve, nem gyujtogat senki, senki nem lop el tankot, nem épül barikád, és mindenki utána békésen hazamegy.

kurtipista 2012.01.06. 09:41:25

Te idióta! Gondolod a régebbiek nem voltak bejelentve? Nagyon helyes menjetek haza békésen, de jobb ha el sem mentek! Miért nem választások utján akartok nyerni? Úgy nem megy? Már kevés embert tudtok átvágni? Ki hisz nektek? 22 év telt el a rendszer váltás óta! Ebböl a hozzád hasonlók vezeték az országot 16 évig! Meglett az eredménye! Azt csodálom, hogy egyáltalán van aki még mellétek áll! Gondolom a régi párttitkárok meg a leszármazottai!

kurtipista 2012.01.06. 09:47:59

Meg emlékszem még arra, hogy a gyurcsány azt szajkózta hogy nem kell az embereket az utcára vinni! Most miért látja másképp? Tartsa magát ahhoz amit helyesnek látott pár éve és maradjon otthon a pribékjeivel együtt!

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2012.01.07. 17:09:46

JELENLEG ez az összeborulás csak Gyurcsány Ferencnek és a pártjának az érdeke! Az MSZP-nek és az LMP-nek nagyon nem. Óriási a nyomás rajtuk a média által, de remélem lesznek annyira bölcsek a vezetőik, hogy nemet mondjanak.

Március 15-én külön kell ünnepelnie az MSZP-nek és az LMP-nek is. Bizonyítaniuk kell, hogy ők is tudnak tömeget megmozgatni.
És ki kell termelniük a karizmatikus vezetőt.
Nekik kell valakit felmutatni, aki mögé a civilek is felsorakozhatnak!

Ha most összeborulnak, esélyük sincs megszabadulni GYF-től.

kispöcök 2012.01.07. 18:17:09

Kell egy profi demonstráció? Csináljatok!

De nehogy már az legyen, hogy a civilek szervezik meg akármelyik pártnak.

A politikusok szólaljanak fel a parlamentben, és szólaljanak fel a saját pártrendezvényeiken.

Ha egy civil szerveződésen, amelyen ezer felől jönnek a népek felszólal Gy.F. akkor annak a demonstrációnak lőttek. Ennek történelmi okai vannak, amit most már ideje tudomásul kell venni, Ovi sikeresen démonizálta Gy.F.-t, aki meg elég felkészületlen, ügyetlen és kelekótya volt, hogy ezt meg lehessen vele tenni. Sajnos. De attól még tény, és ezt jobb tudomásul venni. Főleg mert azt tapasztalom, hogy nem adta fel, vagyis nem nőtte még ki a hebehurgyaságot és a kelekótyaságot.

Nem elég szimpatikusnak lenni, annak is kell látszani. Főleg a nagyobb tömegek számára. Ő hiába egy demokrata alapjáraton, ha sajnálatos módon elszúrta. Elszúrta a felkészületlenségével, elszúrta azzal, hogy tartott egy trágár beszédet az igazságról, amit nem lett volna szabad megtennie se az igazsággal, de főleg a választókkal nem. Egy felnőtt, érett, okos politikus nem tart egy trágár beszédet az igazságról, mert démonizálni fogják.

Ez történt. Tovább kell lépni, és a politikusoknak valami új farbával kell előállni, de a civil mozgalmak hátán nem fognak tudni felmászni, mert azok azonnal szétesnek, ha ők megpróbálnak megszólalni egy ilyen rendezvényen, a politikusok legfeljebb csak támogathatják a civil mozgalmakat, támogatóan megjelenhetnek ezeken, amelyek így majd remélhetőleg hozzásegítik őket egy nyertes választáshoz, mert a résztvevőknek eszükbe jut, hogy ezek a politikusok ott voltak támogatólag a civil tüntetéseken....

A felszólalásról tegyenek le, illetve, mint feljebb említettem, szervezzék meg maguk. A pártrendezvény legyen pártrendezvény, a politikusok ne próbálják meg trójai falóként használni a civil tüntetéseket, mert azok azonmód meggyengülnek, és azonnal ezer fele fognak szétesni...

egyjózsi 2012.01.07. 22:55:41

Nagy tér kell! Három vagy több kis színpaddal! Tömeg együtt, de annál a színpadnál állhat, amelyikkel szimpatizál...Így megmérettethetik magukat a pártok, akár civil szerveződések is... Hirdessünk "narancsszüretet" ! Az úgy tudom, ilyentájt van. Vagy korábban... Persze megvárhatjuk a tavaszt is! Addigra remélhetőleg a sok rothadt narancs lehullik...
süti beállítások módosítása