Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Orbán Viktor nagyobb katasztrófa, mint a gazdasági világválság

2011.11.13. 20:20 | Brendel Mátyás | 24 komment

Címkék: gazdaság orbán válság matolcsz

És ha még a válságban lévő nyugat-európai foci is sz..rrá ver minket, akkor hol vagyunk mi, Viktorkám? Pontosabban hol van a te nem ortodox egész pályás letámadásod?

***

Nemrég hasonló címmel írtam egy írást, akkor még "Orbán Viktor lassan nagyobb katasztrófa, mint a világválság" címmel. Nem akartam túlzásokba esni, akkor még halványabban jobb volt a Magyar gazdasági és pénzügyi helyzet a mostaninál. Megmondom őszintén, hogy nem gondoltam volna, hogy ilyen rossz lesz a folytatás. Igazából azt reméltem, hogy Orbán és Matolcsy minden bénáskodása ellenére azért nem fajulnak tovább a dolgok, és pár évnyi hosszú szenvedés után az ország csak rendbe hozza azt, amit ez a két ember elk... rontott. És azért azt le akartam szögezni, hogy eme két észkombájnnak köszönhetjük mindazt a pár évnyi szenvedést, amely ránk vár.

Ahogy Orbán Viktor nemrég kijelentette, a nem ortodox gazdaságpolitikának lassan megérik a gyümölcse. Orbán nem így értette, de tökéletesen fején találta a szöget. A nem ortodox gazdaságpolitika miatt gyengül a forint, drágul a benzin, drágul minden, ami importárú, vagy ami ilyesmit tartalmaz, vagy szükségeltet (a benzin miatt gyakorlatilag minden, mert szállítani kell). Azt mellékesen nem értem, hogy Orbán, aki szinte mindenben olyan neohortysta ortodox, hogy Vitéz Nagybányai megnyalta volna a darutollát, miért pont a gazdaságban akar itt forradalomkodni. Miközben ezer éves, elavult bornírtságokat erőltet ránk, aközben a kiérlelt, de modern gazdaságpolitikáról még véletlenül sem látná be, hogy na az azért van úgy, azért úgy "ortodox", mert kipróbálták, és úgy jó.

Azt nem gondoltam volna, hogy ennyire durva lesz a folytatás. Ld. az ábrát.

És itt nekem Szijjártó ne jöjjön azzal, hogy euró válság van! Mert a forint árfolyamát az euróhoz képest mutatja a diagram. Ha a forint az euróhoz képest zuhan, akkor azt nem lehet azzal magyarázni, hogy euró-válság van, mert azzal pont az ellenkezőjét lehetne magyarázni.

Mondom Viktornak azon a nyelven, amit ért: ha a magyar foci válogatott kikap Brazíliától, azt nem kell magyarázni. Ha kikap Salvadortól, akkor azt lehet az európai foci válságával magyarázni. De ha a nyugat-európai válogatottól kap ki, akkor azt nem lehet a nyugat-európai foci válságával magyarázni. Most azért beszélek Nyugat-Európáról, mert Magyarország nincs benne az euró-zónában, tehát egy viszonylag független ellenfelet kell venni. És ha még a válságban lévő nyugat-európai foci is sz..rrá ver minket, akkor hol vagyunk mi, Viktorkám? Pontosabban hol van a te nem ortodox egész pályás letámadásod?

De a katasztrófa nagyobb annál, hogy mi a forint-euro árfolyam, itt az államcsőd fenyeget, amelynek veszélyét például az ország kockázati indexe méri, és nagyon megugrott. No meg a leminősítések. Ebben is a világgazdaság korszakát idézi, amit Orbán elért nekünk. Nem lévén gazdasági szakember, abba nem látok bele, hogy mikor kell további hitelt felvenni, azt mennyire hajlandóak megvenni a befektetők. Sajnos nagyon sürgősen kellene pénz, és sajnos nagyon nem ad nekünk a piac. A két díszvirág nem ortodox gazdaságpolitikája miatt. És ez most az államcsődöt jelenti.

Adva van tehát egy hülye miniszterelnök, aki ugye elzavarta azt az IMF-et, akitől ilyenkor lehetne kölcsön kérni. De az "istennek" se (a jónépnek meg pláne nem) nem hívná vissza, mert az a gyengeség jele lenne. Eszem azt a darutollas büszkeségét, hogy az ország tönkretétele árán erősködik itt nekünk... Szóval adva van egy hülye miniszterelnök, aki még ráadásul makacs is, és ezzel tönkre teszi az országot. Hát ne tegye! Mondjon le! Orbán Viktor mondjon le! De most már tényleg. Ne rontsa itt nekünk tovább a ... khhhm a forintot. Orbán, takarodj!

Ha pedig nem mond le, akkor el kell távolítani. Életkérdés. Pár hónapnyi idő van erre.

· 2 trackback

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr403375223

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A II. kerület a bőség szigete 2011.11.14. 09:49:00

Másra nem is tudok gondolni, csakis arra, hogy Budapest II. kerülete nem az ország része. Bár a sztereotípiák szerint a főváros (és az ország) leggazdagabb része, de nem hiszem, hogy csak unatkozó milliomosok lakják. Igaz a mostani időközi választás mé...

Trackback: Az Orbán-kormányt leírták külföldön 2011.11.14. 09:09:02

Egyre több jel mutatja, hogy a külföldi hatalmak, Washingtontól a nehezebben körülírható, ám nem kevésbé befolyásos pénzpiacokig végleg leírták az Orbán-kormányt....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

laci0011 2011.11.14. 02:36:44

Orbánéknak,csak a szavak szintjén fontos az ország,a tetteik egészen mást mutatnak.Ők voltak akik először mentek árulkodni,mint az ovodások,Brüsszelbe,azóta csak azt bizonyítják,hogy még oviba sem jártak,nem szocializálódtak cseppet sem,akik nincsenek velük az ellenség!Országot vezetni így lehetetlen.Amit a kormányra jutásuk óta csinálnak az igazi ámokfutás,mint akik más bolygóról jöttek,majd ők megmutatják európának,de mi van ha európa mutatja meg nekik,hol a helyük!

farcsika67 2011.11.14. 07:28:09

nagyszerű kb 6 hónapja ugatom, bele a fórumokba ugyanezt. ezt a marhát a szétszórt tekintetű közgáz zsenivel együtt el kell távolítani a köztudatból. ők tragikusan nem értik mi folyik az ország ellen spekulációs szinten. én igen, mert én is ellene spekulálok. bárcsak ne tehetném, de amíg feladják a magas labdát, addig kötelességem lecsapni.

LAJBI 2011.11.14. 09:54:40

Az írással egyetértek.Itt az a baj, hogy a hülyeség a szorgalommal párosult... Egy dolog, ami miatt nem hiteles: Volt 317 is az ejro valamikor 2009 tavaszán, ez nemigazán látszik azon a grafikonon, és szerencsére ezt még nem értük el, de mindjárt :(

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.11.14. 10:03:57

@LAJBI: A gazdaságpolitika kárát nem a görbék maximuma méri, hanem inkább egy normális euroszint feletti rész integrálja. Közembereknek: egy átlagos euroárfolyam (kb. 270) feletti terület.
Ebben meg Orbán előző ámokfutását összeadva azzal, amit most tesz, már übereli a világválságot. Az egy napi 317 ebben sokat nem számít

LAJBI 2011.11.14. 10:11:47

@Brendel Mátyás: Igaz, én csak próbáltam felhívni a figyelmet egy apró bakira, amibe foggal-körömmel tudnak kapaszkodni azok, akik próbálják majd megmagyarázni a megmagyarázhatatlant

guderian 2011.11.14. 11:09:01

"Adva van tehát egy hülye" posztoló. Nemzetközi pénzkartel szorításában vergődő világban a magyar miniszterelnök beintett a gazdasági megszállóknak, akik most az erejüket villogtatják.
Orbán hibája ott rejlik, hogy egy olyan titkos hatalommal szemben, akivel sem Obama sem Merkel nem meri felvenni a kesztyűt egy bolhafing ország felvette.
'56-hoz hasonlatos kilátástalan gazdasági küzdelemben vagyunk, és tele vagyunk a nemzeti oldalt tudatlanságból vagy tudatos szabadkőműves háttérrel és irányítás alatt álló hazaárulókkal/propagandistával.

Akit érdekel, hogy kik az igazi ellenségeink nézze a youtubon a Drábik videókat, és gondolja át álláspontját. 1-2 éve megmondta, hogy ez lesz, ha valaki fellép a megszállókkal/országrablókkal szemben.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.11.14. 11:15:21

@LAJBI: nincs olyan grafikonom, amin a 317 euró is látszik, és mégis öt éves.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.11.14. 11:17:03

@guderian:

"Orbán hibája ott rejlik, hogy egy olyan titkos hatalommal szemben, akivel sem Obama sem Merkel nem meri felvenni a kesztyűt egy bolhafing ország felvette."

nem értek egyet az előfeltevéseddel, de ha egyetértenék, akkor még mindig azt magyarázod, mekkora marha volt ez az Orbán.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.11.14. 11:28:25

@guderian: a véleményeink között az a különbség, hogy szerintem Orbán fényes nappal ment neki a falnak, szerinted éjjel ment neki egy gorillának a sikátorban.

ez azon nem változtat, hogy iszonyatosan össze van törve a képe, és mindkét esetben nagy hülye volt.

guderian 2011.11.14. 11:38:14

@Brendel Mátyás: Én sem értenék egyet a saját felvetésemmel, ha 1 évvel ezelőtt lennénk.
Igen, nagy hiba volt Orbán frontális támadása az uzsorások ellen, csak annyit akartam mondani, hogy ettől még nem ő az ellenség.

LAJBI 2011.11.14. 11:41:42

@Brendel Mátyás: Jó, nincs, mert a 317 valszeg az eladási árfolyam volt valahol, nem a közép, amit ezek a grafikonok általában ábrázolnak. Nézz egy xe.com-s grafikont 5 évre vissza. Ott bőven 310 felett járt az árfolyam, a fenti grafikonon meg hát... kb annyival van alatta, mint amennyivel felette kellene lennie. De most is kb ott van az árfolyam, a trend meg hasonló, csak most magasabbról indulunk neki, úgy kb 265-ről nem 240-ről.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.11.14. 12:08:03

@guderian: "ettől még nem ő az ellenség."

de ő. minden hülye ellenség, mert kárt tesz. ő meg nagy kárt tett.

guderian 2011.11.14. 12:21:15

@Brendel Mátyás: Lehet igazad van, de egyszer bortani kell a bilit és meg kell tagadni az uzsorakölcsönök fizetését az államoknak. Kényelmesebb lenne megvárni amíg más borítja a bilit, sem mint ahogy most kiállni az ágyú elé és várni, hogy követ e minket valaki. Kérdés térden éljünk vagy állva meghaljunk.....

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.11.14. 12:21:27

@LAJBI: meglesz a 317-ed is nemsokára: http://tdcfinancial.ttweb.net/Default.aspx?action=getChartByCommand&chartRequest=id%3dtts-949830%26showChart%3d2%26chartVol%3dNo%26chartStyle%3dline%26chartIndicator%3d%26chartParam%3d%26chartTemplate%3dTDCBigChart%26chartTitle%3doff%26chartCommand%3dmain.nameForTitle%3a%2520•%2520EUR%252fHUF%2bSpot%3bmain.dateRange%3a1M%3bmain.period%3adaily%3bgridPeriod%3aweekly%3berrorImage%3aBigChartError_000.gif%3bappend%3a%40HorizontalAxis%3blocale%3ahu%2cHU%3bmain.ScaleType%3a+linear%3b%26useUnadjustedSymbol%3d0

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.11.14. 12:25:00

@guderian: el vagy te tévelyedve.

1) Orbán semmiféel bilit nem borogat
2) Megnézheted azokat az országokat, akik borogattak. Nem szeretnék ott élni.

az uzsorakölcsönös összeeskövés-elméleteidet meg nem fogod itt terjeszteni.

ha Orbán az kölcsönök ellen volna, akkor azt csinálta volna, mint a devizahitelesekkel: egy összegben visszafizeti, és nem vesz fel újat. és az ehhez szükséges megszorításokat megcsinálja egy lépésben, és kész.

Orbán ilyet nem tesz, mert nagyon is kell neki a kölcsön.

az "uzsorások" senkit nem kényszerítenek, mindenki maga veszi fel a kölcsönt. reklamációnak helye nincs.

guderian 2011.11.14. 12:34:03

@Brendel Mátyás: 1) Dehogynem borogat, és a borítékolható választ kapta rá az ország. 2) Megnéztem a borogató országokat, Izland, Argentína valóban nagyon szar helyzetbe kerültek.Én sem vágyom arra a 2évre amin átmentek 3) Érdemes lenne megnézni, hogy az uzsorát ki milyen érdekből, kinek az érdekében vette fel az országnak.

4) Ezt a méretű kölcsönt (GDP 80%/év) nem lehet csak úgy visszafizetni. Hány milliárd is 70-80 milliárd dollár?
5) Remélem csak tájékozatlan vagy nem fizetett propagandista.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.11.14. 12:46:03

1) Nem borogat, te igenhülye. Eddig minden hitelt fizetett Orbán, és most is keresi a hitelt.

2) Voltál már Argentínába, te igenhülye? Nemrég beszéltem egy izlandi kutatóval, simán lefelezték a fizetését. Nem válthatnak valutát, csak korlátosan. Ő csak úgy jöhetett külföldre, mint a magyarok a szocializmusban. Ha ilyen tudatlan vagy, legalább ne osszad az észt, hülyegyerek!

4) Vissza lehet fizetni, de szar dolog. Namost, ha amellett érvelsz, hogy inkább ne fizessük vissza, mert szar, akkor szépen meg is cáfoltad magad.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.11.14. 13:06:46

@guderian: "Érdemes lenne megnézni, hogy az uzsorát ki milyen érdekből, kinek az érdekében vette fel az országnak. "

Ha szerinted Józsi bácsi a te nevedben is vett fel hitelt a banktól, akkor lehet, hogy a Józsi bácsi a hülye, lehet, hogy te vagy a hülye, de a bank nem felelős ezért.

Mondhatod, hogy a rendszer szar, de lényegtelen, mert most már ez van. Egyébként meg abban bizonyára egyetértünk, hogy Kádáréknak nem kellett volna, de másoknak meg szerintem kellett.

Mindenesetre ez a téma irreleváns, és ha ezt folytatod, azt törölni fogom.

A bank nem hibás, mert csak pénzt ad annak, aki kér. Orbán hibás, mert totál feleslegesen bosszantja az alvó oroszlánt. És ismétlem, esze ágában sincs nem visszafizetni a kölcsönt, az még rosszabb lenne, azt még ő is tudja.

tinga9 2011.11.14. 13:47:51

viktorkától én már az első ciklusuknál is rosszul voltam,mert már akkor is láthatóan hazudott reggeltől-reggelig...ennyi tolvaj,hazug,szürke,semmi emberek még sosem vezették hazánk politikáját...ez amit csinálnak egy második Trianonnak felel meg minimum...ez simán hazaárulás és nagyon remélem,lesz 21 évre visszamenőleges elszámoltatás is...

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.11.18. 07:14:57

@guderian: "Lehet igazad van, de egyszer bortani kell a bilit és meg kell tagadni az uzsorakölcsönök fizetését az államoknak. "

na most gyere az Orbán kiborítja a bilit az IMF-nél szövegeddel, hülyegyerek!

Szúrófény 2011.11.18. 09:42:36

Marx: a tőke felhalmozási folyamata:

Az államadósság az eredeti tőkefelhalmozás egyik legerőteljesebb emeltyűjévé válik. A terméketlen pénzt nemzőerővel ruházza fel, és így tőkévé változtatja anélkül, hogy ezért ipari, sőt még uzsora befektetéstől is elválaszthatatlan veszélynek kellene kitennie magát. Az állam hitelezői a valóságban semmit sem adnak, mert a kölcsönadott összeget könnyen átruházható állami adósságkötvénnyé változtatják,kormányzat és a nemzet között közvetítőt játszó pénzemberek rögtönzött gazdagságától,— valamint az adóbérlők, kereskedők, magán gyárosok meggazdagodásától is, akiknek minden államkölcsön egy-egy darabja égből hullott tőkét jelent —, az államadósság lendítette fel e részvénytársaságokat, a legkülönbözőbb fajtájú átruházható értékpapírokkal való kereskedést, az ázsióüzletet, egyszóval: a tőzsdejátékot, és a modern bankuralmat. melyek a kezükben továbbra is úgy működnek, mintha ugyanannyi készpénz volnának. De ha eltekintünk is a semmittevő járadékosok így teremtett osztályától, s a
Minthogy az államadósság fedezetét az állami bevételek alkotják, amelyeknek fedezniük kell az évi kamat- stb. fizetéseket, a modern adórendszer a nemzetközi kölcsönök rendszerének szükségszerű kiegészítője lett. A kölcsönök lehetővé teszik a kormány számára, hogy rendkívüli kiadásokat fedezhessen anélkül, hogy ezt az adófizető azonnal megérezné, de később mégis adóemelést tesz szükségessé. Másrészt az egymást követő adósságok felhalmozódása által előidézett adóemelés arra kényszeríti a kormányt, hogy az új rendkívüli kiadásoknál mindig újabb kölcsönöket vegyen fel! A modern adórendszer, amelynek tengelyét a legszükségesebb létfenntartási eszközökre kivetett adók, (tehát ezek megdrágítása) alkotják. (és mert ezt mindnyájan „fizetni kényszerül, aki él!) ezért magában hordozza az automatikus fokozódás csiráját (a kölcsönfelvevés kényszerének!) a túladóztatás nem rendkívüli jelenség, hanem ellenkezőleg alapelv! Ezért Hollandiában, ahol ez a rendszer először honosodott meg, de Witt a nagy hazafi Maximáiban úgy ünnepelte, minta legjobb rendszert arra, hogy a bérmunkásokat alázatossá, mérsékletessé, szorgalmassá és munkával túlterheltté tegyék.
Az államadósság is mind az Orbáné?

dézsàvü 2011.12.04. 14:25:00

Ez a grafikon "elhallgatja" a 2009 évi 317 Ft feletti Euroárat.(Pedig az 240 körül indult) Ugyanakkor nagyon jól bemutatja, hogy Orbánék óta visszaállt az Euroárfolyam a gazdaság által "kívánatos" sávba. Ezen az áron már nem éri meg mindent importálni(behozni), megindulhat az itthoni gazdaság fejlődése. Az elmúlt hetek-beli "kilengést" csak a devizapiaci kereskedők gerjesztették, ma már "csak 302 Ft körül van amikor ezt beírom, de lesz 300 alatt is hamarosan.

(Csak a tények kedvéért jegyzem meg a régi EUR/HUF középárfolyam 282,34 Ft volt, plusz-minusz 15%volt mielőtt eltörölték az árfolyamsávot. Nagyon jól mutatja, milyen árfolyamra van szüksége a magyar gazdaságnak.)
süti beállítások módosítása