Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Kuncze Gábor: közös ellenzéki jelöltek kellenek Orbán leváltásához

2011.10.27. 01:30 | Brendel Mátyás | 22 komment

Az egyetlen lehetőség, hogy a demokratikus ellenzék összefog, és közös jelölteket állít, akik az összes egyéni szavazatot begyűjtik. Emellett listán megkapják a maguk listás szavazatait.

Múlt héten Magyarországon jártam, és többek között a Demokratikus Charta egyik gyűlésére is ellátogattam, hogy ne csak beszéljek arról, hogy politikailag aktívnak kell lenni. Sajnos kevesen voltunk, és fiatalokra nem nagyon emlékszem. Ellentétben bizonyos felfogásokkal, azt gondolom, hogy ez nem baloldali betegség, a "forradalmi" nyüzsgésen kívül ez a Fideszre is jellemző, le is fújták az október 23.-i gyűlést.

A Charta gyűlésen Kuncze hozta szokásos formáját, ironikus volt, csipkelődő. Poénokat mondott, ahogy azt egy "lakossági gyűlésen" egy profi politikus szokta. Nekem mondjuk hiányzott a nagyobb mélység a beszélgetésből, mert azt gondolom, egy Charta gyűlésnek nem sima lakossági gyűlésnek kéne lennie. Bizonyos fontos meglátások azért elhangoztak, ezekről érdemes beszámolnom.

Először az SZDSZ szétbomlásáról hallhattunk egy történetet, amelyről - javára legyen mondva - Kuncze elismerte, hogy ez az ő verziója, és Fodortól vagy Kókától másikat hallanánk. Nekem nem is fontos, hogy itt melyik verzió az igaz, mert szerintem nem az a lényeges kérdés, melyik SZDSZ-es politikus volt a hibás. Az SZDSZ szétbomlásában a személyi ellentétek, a szervezeti szétszakadás, a belső viták sokat számítottak, de véleményem szerint ez nem a legerősebb faktor volt a szétesésben, és kicsit inkább tünetek voltak, mint okok. Egy népszerűségét megtartó, sikeres pártban a személyi ellentétek nem lángolnak annyira fel, és nincsenek is olyan végzetes konzekvenciáik.

Kuncze tulajdonképpen adott is egy másik nézőpontot, mégpedig azt, hogy a liberalizmusnak, ahogy tudjuk van gazdasági válfaja és van emberjogi liberalizmus. Kuncze szerint túlságosan az emberjogi kérdés került reflektorfénybe, és ez volt a baj.

Én kérdésnek feltettem, hogy az SZDSZ Fodorral kipróbálta az emberjogi liberalizmus erősítését, Kóka alatt pedig a gazdasági liberalizmus hangsúlyozását. Egyik sem jött be. Kuncze válasza az volt, hogy Kóka nem volt alkalmas pártvezető. Ez lehet, hogy így van, de abban is megegyezünk, hogy Fodor sem. És a két korszak között nem volt sok különbség a népszerűséget tekintve. Tehát bár mindkét korszak hasonlóan terhelt volt személyi problémákkal, a téma változása nem változtatott lényegesen a támogatottságon. Szerintem azért nem, mert nem ez a lényeges kérdés itt.

Egy liberális pártnak először is gazdasági és emberjogi liberalizmust is fel kell vállalni. Ha az utóbbit nem vállalja, akkor mérsékelt jobboldali párt is lehetne, mert gazdasági kérdésekben a kettő nem különbözik. Egyébként ennek jegyében alakult meg később az MDF és SZDSZ közös listája, és az sem volt sikeres. Tudom, az olvasók nagy része itt is személyekre mutogatna, de túl kéne már lépni ezen, ne mindent azzal magyarázzunk már, hogy mindegyik politikusban megtaláljuk az utálni valót!

Kuncze szerint az embereket elriasztotta a nagy emberjogi aktivitás. De az igazság az, hogy szerintem azt az embert, akit a homoszexualitás, a cigányok, zsidók és más emberjogi kérdések elriasztanak, az eleve nem liberális, és miért szavazna az SZDSZ-re? Nem érdemes és nem is elvszerű a rasszisták, homofóbok és más beteges sztereotípiákkal rendelkezők szavazataira játszani egy liberális pártnak.

Az én véleményem szerint a liberális szavazók simán cserbenhagyták a pártjukat, most meg nem tudnak kire szavazni, mert persze a legtöbben az LMP-vel szemben is finnyásak, és az LMP-vel szemben egy liberálisnak messze van is több oka fenntartással lennie. Tehát ahogy már régen megírtam, ha a szavazó nem hajlandó a legkisebb rosszra szavazni, akkor nem lesz kire szavaznia.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy bármit el kell fogadni mindenkinek, és bármilyen körülmények között is szavazni. Ez oda vezetne, és vezet is oda, hogy bizonyos pártok erre rájátszanak: mondván, nincs alternatíva.

Az természetes, hogy a szavazók bizonyos mértékig büntessék a pártot. Tehát jelezzék, ha jobban politizál, és azt is, ha rosszabbul. De egyrészt fontos, hogy a jó iránynál is kell visszajelzés, és az is, hogy a párt nem eshet ki a Parlamentből, mert Magyarországon ez nagyjából a párt végét jelenti. Márpedig a liberális szavazók nem akartak az SZDSZ-re szavazni akkor sem, amikor koalícióba léptek, akkor sem, amikor kiléptek, akkor sem, amikor emberjogi aktivistáskodtak, és akkor sem, amikor nem. Az ilyen néma szavazónak az anyja sem érti a szavát, nemhogy egy párt. A másik, hogy kiejtették az SZDSZ-t és innen vége a történetnek. Már nincs kinek visszajelezni és kire szavazni.

Látszólag ez csak SZDSZ-es téma, de ugyanúgy aktuális most is, hiszen bizonytalan szavazók tömegei vannak, és például az LMP és MSZP támogatottságának változásaiban sincs sok trend, pláne értelmezhető visszajelzés. És az LMP is kieshet, sőt talán az MSZP is eljuthat ide. A DK-ról nem is szólva.

Ha a szavazók tömegei nagyon finnyásak, és nem hajlandóak az MSZP-re, LMP-re Demokratikus Koalícióra szavazni, mert mindegyikkel van valami - mellesleg akár teljesen jogos - bajuk, akkor előfordulhat, hogy mindezek a pártok kiesnek a parlamentből. És persze az is, hogy bent maradnak, csak marad a Viktatúra.

Ide kapcsolódó kérdés volt a Fidesz leválthatósága, ahol Kuncze egy nagyon megfontolandó dolgot mondott. Tekintve, hogy a Fidesz tervei szerint a választás egyfordulós lesz, de listás és egyéni képviselők is lesznek, a választási stratégiák nagyon átrendeződnek. Összefogás nélkül a Fideszt nem lehet legyőzni, amennyiben a legnagyobb párt marad, mert az összes egyéni jelöltet elviszi.

Az egyetlen lehetőség, hogy a demokratikus ellenzék összefog, és közös jelölteket állít, akik az összes egyéni szavazatot begyűjtik. Emellett listán megkapják a maguk listás szavazatait. A lista mehet külön. A kulcs itt a megegyezés, és annak igazságossága. Felvetődött, hogy próbaválasztást kellene tartani, ahogy ezt bizonyos nyugati országokban - Franciaországban, az Egyesült Államokban - csinálják, de ez irreálisnak tűnik. Magyarországon a közvélemény-kutatásokkal kell inkább megelégedni.

A különféle pártoknak, és Kuncze a mozgalmakat is említette, nagy önfegyelemre van szükségük ehhez. Le kell mondani más pártok javára, és a reális támogatottság alapján kell a pártoknak szerényen, racionálisan szétosztani az egyéni jelölteket. De persze a jelöltek képességei, a helyi esélyek is fontosak. Amíg a Fidesz még relatíve erős marad, addig az is kulcsfontosságú, hogy egy-egy körzetben a jó párt jelöltjében egyeznek-e meg.

A mozgalmakról is mondott valamit, amivel egyetértek. A Milla, és a Szolidaritás, és az összes többi mozgalom is képes kivinni mostanában már egészen jelentős ember-mennyiséget. Ezekre szükség van, emiatt szükség van ezekre a mozgalmakra. Csak kár, hogy félelmetesen amatőrök. Ha kivisznek sok tízezer embert, akkor azokat el kéne foglalni, kéne őket vezetni, műsort adni, de ezen túl még valami igazán ütős dolgot is. Ez pedig legtöbbször egy jó beszéd, melyet egy jó rétor kell, hogy előadjon. Ilyenből viszont nem nagyon van a mozgalmakban. Ilyet sajnos Orbán tud, meg Gyurcsány. Pedig jobb lenne, ha úgy mennének haza az emberek, hogy hallottak valamit, történt valami, érdemes volt kimenni.

Persze reméljük, hogy a Fidesz nem lesz erős, konkrétabban nem marad a legerősebb párt.  Kuncze azt is világossá tette, hogy a Jobbikkal összefogni nem szabad. Én ezzel egyetértek: a nagy, és jogos Fidesz-ellenesség nem szabad, hogy elvakítson minket, fontos, hogy szem előtt tartsuk: a Fidesznél a Jobbik rosszabb.

Jobbikkal tehát nincs koalíció. De Kuncze azt is világossá tette, hogy a Demokratikus Koalícióba sem fog belépni, sőt, a politikába valószínűleg nem fog visszatérni. Ez valószínűleg mind elfogadható.

· 1 trackback

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr283332766

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Segítek a kormánynak 2011.10.27. 10:15:07

Olvasom, hogy: Közösségi közlekedési adó bevezetését javasolják fideszes és kereszténydemokrata parlamenti képviselők az Országgyűlésnek, ezért szerdán módosító javaslatot nyújtottak be az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosítá...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.10.27. 08:09:46

"De Kuncze azt is világossá tette, hogy a Demokratikus Koalícióba sem fog belépni, sőt, a politikába valószínűleg nem fog visszatérni."

A politikában soha ne mondjuk, hogy soha.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.10.27. 08:30:49

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Ezt Kuncze pontosan így idézve hozzá tette, ezért fontos, hogy a "valószínűleg" kitételt észrevedd!

Lovilali 2011.10.27. 15:13:14

"Az én véleményem szerint a liberális szavazók simán cserbenhagyták a pártjukat..."

Ez úgy nem igaz, ahogy van!
Egykori, igen kitartó liberális szavazóként mondhatom, hogy át lettem verve. A "liberális" SZDSZ és a liberális szavazó két külön dolog, de ez, "hála" az átverésnek csak közel két évtized után derült ki.

Mivel Kuncze úr feltehetőleg olvassa ezt a blogot, kérem, tegye meg, hogy válaszol a kérdéseimre! (Ha szerinte érdemel annyit az a sok szavazat és győzködés, amit egykori pártjának adtam és érte végeztem.)

A kérdesek lényege 3 kulcsszóban foglalható össze:

rendőrnyugdíj
Császárné
Mártiriusz

Kifejtés:

1. Hogyan lehetséges az, Kuncze úr, hogy az önök kétharmados kormánya idején született meg az a törvény, amelyik egy - az ön áldásos minisztersége ellenére is - az ÁVH szellemében működő szervezet (lásd 2006. október 23!) tagjai 40 évesen mehettek többszázezer forintos "nyugdíjba"?! Az már csak hab a tortán, hogy mindezt még a közéletet figyelők is csak most, 15 év után tudták meg teljes valójában, "hála" a posztbolsevik média ármányának.

2. Igaz, hogy Császárné, az a régi bolsevik Császárné, aki az ön minisztersége idején hivatalosan igazolta, hogy az ÁVH senkit sem bántott olyan nagyon?!

3. Igaz, hogy Révész Máriusz rendőrök általi eszméletlenre verésére önnek a médiában leadott reakciója volt az összes lényegi észrevétel, amelyre "liberális" felfogásából futotta?

Utolsó, "költői kérdés", nem várok rá választ:

Akkor most ki is hagyott el, micsodát?

Dick Esmen 2011.10.27. 16:43:45

Hagyjuk már,Révész Máriuszt én is eszméletlenre verném mert egy g×ci!

márta)) 2011.10.27. 17:43:38

Az én véleményem szerint a liberális szavazók simán cserbenhagyták a pártjukat, most meg nem tudnak kire szavazni,"

Na.Igen. a párt meg cserbenhagyta a szavazóit.
A választásokon sokan kínjukban" szavaztak az LMP-re, (esetleg másik) pártra, vagy egyáltalán nem. Azok az emberek, akik addig az SZDSZ. táborát gyarapíitották.

márta)) 2011.10.27. 17:49:57

"A politikában soha nem mondjuk, hogy soha".
hm. Fantasztikus felfedezés, nem csak a politikában, - az élet minden területén igy van ez.
Bocsánat, de ezt nem tudtam kihagyni.
:))

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.10.27. 18:40:50

@Lovilali: neked soha nem lesz megfelelő egyetlen párt se. téged hagyott el a józan paraszti ész.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.10.27. 18:42:15

@márta)): így van, kínjukba. és pont ez jelzi azt, mekkora hülyeség volt cserben hagyni az SZDSZ-t. ha nem hagyták volna cserben, nem lettek volna ekkora kínban.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.10.27. 19:13:31

@Lovilali: Te sosem szavaztál az SZDSZ-re. Akkor örülnél annak, hogy 2006 októberében szétverték a randalírozó csőcseléket, és a többség számára biztostották a rendet.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.10.27. 19:14:13

@Brendel Mátyás:

Nem tudtam, hogy hozzátette az idézetet. A valószínúlegre reflektálva írtam a véleményemet.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.10.27. 19:21:32

SZDSZ és szavazói témakörhöz.

Az SZDSZ-be sajnos beszivárogtak a mesterháziernők, és sikerült nekik átvenni az irányítást is. Az SZDSZ értelmessebbik része (többek között Pető, Kuncze, és még Demszky is) nem tudott, vagy nem akart szembeszállni velük, esetleg nem ismerte fel a veszélyt.

tarlós egy éve főpolgármester, és egy lassan nemzetközi botránnyá érő igazgatói kinevezésen, és másfél tucat utcatáblán kívül más eredményét eddig nem látom.

Pető Iván volt az egyik olyan politikus, aki a Parlamentben mindig tudott higgadta, kimérten, és érvelve felszólalni.

Kuncze Gábor mindehhez még egy adag jó fajta humort is tudott társítani.

márta)) 2011.10.27. 21:15:24

@Brendel Mátyás:

Ez nem éppen igy van, hiszen, nem is indultak a választásokon.
Segíts ki ha rosszul emlékszem.

Mikor megkérdeztem X-et) kire fogsz szavazni. ? "senkire nekem tudod, hogy most nincs pártom." SZDSZ. támogató volt mindig.

Már nem vagyok biztos abban, hogy ki téved és ki nem.

Egyébként nekem a Kuncze vezette párt mindig szimpatikus volt. Nevezett pedig főleg) mint politikus, pártvezér.

márta)) 2011.10.27. 21:17:24

Az egyetlen lehetőség, hogy a demokratikus ellenzék összefog, és közös jelölteket állít"

Úgy bizony. Nem lesz könnyű feladat.
:)

márta)) 2011.10.27. 21:37:38

.....A különféle pártoknak, és Kuncze a mozgalmakat is említette,"
Ha az emlitett mozgalmak" - pártot alapitanak, vagy nem - csak a fővárosban kiabálnak, esetleg egy-két nagyvárosban, akkor sok eredményt nem fognak elérni.
A népet országosan meg tudják szólitani, el tudnak hozzájuk jutni akkor talán igen.

Nagyon nem mindegy, hogy kit állitanak egy mozgalom, egy párt élére. Most főleg nem lesz mindegy.
Fellépésében, megjelenésében, megszólalásában, nagyon toppon kell, hogy legyen.

A Gyurcsány 2006-ban a választások előtt szinte teljesen végigjárta az országot, mindenütt teltház fogadta.
De ott az MSZP-ben is hiányzott az országos- jól kiépitett háló. Egy cikluson keresztül szinte meg sem szólitották a népet.
Igy a jövőben nem lehet választást nyerni.
:)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.10.27. 21:45:49

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: nem bírom ezeket a beszivárgott, átvette a hatalmat, elrontotta, összevesztek, és egyéb személyeskedő okoskodásokat.

láthatóan az emberek egy részének az a baj, hogy az SZDSZ átvette a hatalmat az MSZP felett, másik részének az, hogy az MSZP vette át az SZDSZ felett a hatalmat. az emberek egyik részének az a baj, hogy Fodor, másikoknak, hogy Demszky, hogy Kóka, hogy Kuncze. mindenki megtalálja a maga kifogását, útálnivalóját, és összeesküvés-elméletét.

csak mindez nem vezet sehova. ez csak tehetetlenséghez vezet,

márta)) 2011.10.27. 22:13:38

Pedig jobb lenne, ha úgy mennének haza az emberek, hogy hallottak valamit, történt valami, érdemes volt kimenni."

Na igen. Valamit azért biztosan hallottak. :)
Az a baj, ha csak a fővárosban hallják, akkor az egész ügy egy veszettfejszenyele".
Azoknak akik nem egészen értik a politikát, a napi történéseket el kellene mondani.
Mert az oly sokat emlegetett "mari" néni, ott valahol a térképen, a falu szélén, és még sokan mások nem biztos, hogy értik.
:)

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.10.27. 23:01:35

@Brendel Mátyás:
" nem bírom ezeket a beszivárgott, átvette a hatalmat,...."

Nem személyekre, hanem egy bizonyos viselkedésmintát, jellemzően a tőkefelhalmozás egy bizonyos formáját alkalmazó csoportra gondoltam.

márta)) 2011.10.27. 23:22:02

Ilyenből viszont nem nagyon van a mozgalmakban"

Tényleg? Hát akkor tessék megtalálni a megfelelő" embereket.
Másként nem fog menni.
:)

Lovilali 2011.10.29. 14:17:23

javítás:
1. Hogyan lehetséges az, Kuncze úr, hogy az önök kétharmados kormánya idején született meg az a törvény, amelyik alapján egy - az ön áldásos minisztersége ellenére is - az ÁVH szellemében működő szervezet (lásd 2006. október 23!) tagjai 40 évesen mehettek többszázezer forintos "nyugdíjba"?! Az már csak hab a tortán, hogy mindezt még a közéletet figyelők is csak most, 15 év után tudták meg teljes valójában, "hála" a posztbolsevik média ármányának.

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
"Te sosem szavaztál az SZDSZ-re."
Pont annyira vagy okos és tisztán látó, éppen annyira van igazad, amennyire ez a nekem szóló megállapításod "igaz". Azaz semennyire sem. Nagyon nem!

Hogy kiket vert véresre az ÁVH szellemiségében az a "rendőrségnek" hazudott kék ruhás horda 2006. október 23-án Budapesten, azt éppen azok tudják a legpontosabban, akiknek valódi liberális szemléletük van, és akiknek a legjobban fájt, hogy a "liberális" SZDSZ kormánytagsága idején történt mindez. Annak az SZDSZ-nek az idején, amelyiknek egykori képviselői részéről még ma is elvárható lenne - sőt kutya kötelességük -, hogy elérjék a bocsánatkérést a meggyalázottak, megvertek, testileg-lekileg tönkretettek számára! Az állítólagos fideszpárti média a mai napig elhallgatja a teljes igazságot. Hányan tudják például, hogy az öttusázó dr. Móczár Sándornak Károly körúti, rendőrök általi brutális összeverése évekkel később az áldozat halálához vezetett, amely összefüggés végzetes betegségének kialakulása és a gyilkos támadás közt már sohasem lesz bizonyítható, az igazság elhallgattatása miatt.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.10.29. 16:19:57

@Lovilali: Ha te liberalizmus alatt azt érted, hogy tolerálni kellene, hogy egy vandál csürhe brutálisan szétveri a várost, a tisztességes jogkövető polgári lakosságot megfélelmlítve, akkor te nem tudod, mi az.

menőmano 2011.10.31. 09:49:56

Az biztos, hogy totálisan össze kell majd fogni az ellenzéki pártoknak. Meg kell nevezni a közös jelöltet - időben -. Ez arra (is) jó lesz, hogy megszűnik a zsákbamacska árulgatás.
Sok kis párt külön-külön nem lesz esélyes a választás megnyerésére.
oszt.ennyi.
:)))))))
süti beállítások módosítása