Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Vajon Gyurcsány Timosenko sorsára jut?

2011.10.11. 22:15 | Brendel Mátyás | 6 komment

Címkék: orbán gyurcsány koncepciós per timosenko

Megszületett a bírói ítélet, Julia Timosenko volt ukrán miniszterelnök 7 évet kapott hatalommal való visszaélés miatt. Az ember erre a hírre felkapja a fejét, mert egy megdöbbentő párhuzamot fedez fel Gyurcsánnyal: ex-miniszterelnökről van szó, akit a következő ciklusban a legádázabb politikai ellenfele alatt ítélnek el. A vád is hasonló, bár Timosenko konkrétan aláírt egy szerződést, Gyurcsánynál meg se anyagi kár nincs, se szerződés, sem aláírás, csak egy vád egy állítólagos utasításról, melyekről a tanúvallomások már megoszlanak.


Van a párhuzamnak még egy nagy eleme, amely nem is volna szükségszerű, de annál érdekesebb, hogy megállja a helyét. Timosenko politikai ellenfele, a jelenlegi elnök, Janukovics orosz-barát politikájáról híres és EU-ellenes. Pontosabban pragmatikus távolságban akarja tartani országát az EU-tól. Némi közeledést és gazdasági hasznot azért szeretne. Ha Orbán keletnek fordulását, és kétszínűségét vesszük az EU kapcsán, akkor eléggé hasonló ideológiákról van szó. Nem mondom, hogy Orbán Janukovicstól vette az ideológiáját, de hogy a Tyimosenko pert nyomon követi, és ebből okoskodni próbál Gyurcsánnyal kapcsolatban, az biztos. Látom magam előtt, ahogy szorgosan jegyzetel a Macintoshán.:)

Gyurcsánynak úgy tűnik, több esélye van, mint Timosenkónak, bár Timosenkónak meg nem a kétharmaddal kellett szembe szállnia. Igazából az ember Magyarországról nem is igazán tudhatja a Timosenko pert megítélni, de sokat mondó, ha az Amnesty International mondja a pert politikailag motiváltnak.

Mindkét esetben kézenfekvő, hogy miért vetődik fel ez a gyanú: az ország politikai vezetője a legnagyobb politikai ellenfelét börtönbe küldi, hogy ne legyen veszélyes. Sokan mondták, hogy Orbán ezzel Gyurcsányból mártírt csinál. De egy dolog világos: börtönből nem lehet választáson indulni, és szervezni se nagyon lehet.

Mit tehet tehát Timosenko, vagy Gyurcsány, ha elítélik? Nem marad más, mint valamilyen pártot indítani, amelyet ideológiailag ő vezet, amely Gyurcsány mellett kiáll, amely őt "tűzi a zászlajára". Azaz a mártirságot kihasználja, a formális nehézségeket pedig áthidalja azzal, hogy mások a szervezők, és mások a jelöltek. Van ennek esélye? A történelem azt mutatja, hogy van.

A Táncsics Alapítvány jelenlegi elnöke követheti Táncsics példáját, és akár egy "fülkeforradalom" is kezdődhet vagy végződhet azzal, hogy Táncsicshoz hasonlóan, Gyurcsányt kihozzák a börtönből.

· 1 trackback

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr603296175

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Politika és erkölcs, avagy a zsákbaképviselő 2011.10.13. 12:42:40

Az élet úgy hozta, hogy Budapesten a II. kerületben időközi választásra kerül sor, mivel Balsai Istvánt a Fidesz és a KDNP az Alkotmánybíróság tagjának jelölte, majd az Országgyűlés alkotmánybíróvá választotta. Emiatt lemondott országgyűlési ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

márta)) 2011.10.11. 23:47:08

Az ember erre a hírre felkapja a fejét, mert egy megdöbbentő párhuzamot fedez fel"

Igy igaz. Nem gondolom, hogy azzal politikai tőkét lehet kovácsolni, (börtönbe juttatom a politikai ellenfelem). Nemzetközi viszonylatban biztosan nem, de hazai szinten sem.
........................
Orosz szakértők véleménye szerint egyértelműen politikai ítéletről van szó.

E logika alapján elvileg akármelyik miniszterelnököt, bármilyen elnököt börtönbe lehetne ültetni, hiszen minden egyes állam- és kormányfő száz vagy akár több ezer ehhez hasonló dokumentumot és rendeletet ír alá munkája során. Ha Timosenkónek abban az időben, amikor aláírta a szerződéseket, megvolt ehhez minden hatalma, akkor a döntése nem kérdőjelezhető meg, hiszen ő egy demokratikusan, törvényesen megválasztott, legitim miniszterelnök volt” - mondta Vlagyimir Rizskov orosz politikus."

kitekinto.hu/europa/2011/10/11/het_evet_kapott_julija_timosenko

„Az állam egyik vezető személyének ítélete arra készteti majd az embereket, hogy átgondolják az alapvető értékeiket, és más szögben tekintsenek a szabadságra, az igazságosságra vagy a biztonságra."
..........................

Gyurcsány F. "ügyével" kapcsolatban is hasonlóak a vélemények) egyértelmü , hogy politikai indittatása van.

márta)) 2011.10.12. 00:00:33

Az Európai Parlament az utóbbi hetekben rendkívüli nyomást gyakorolt Ukrajnára a per miatt"

Üzentek a magyar miniszterelnöknek is.:)

"A Fidesz európai szövetségese erősen reméli, hogy Orbánék nem nyúlnak Gyurcsányhoz"

Józanságra intette a magyar kormányt a hvg.hu-nak adott interjújában Elmar Brok európai néppárti vezető.
A Fidesz pártcsaládja, az Európai Néppárt az elmúlt hónapokban – különösen az Európai Parlament Magyarországról szóló vitáiban – igyekezett megvédeni a magyar kormányt, esetenként Orbán Viktor miniszterelnököt a liberálisok, zöldek és szociáldemokraták támadásaitól.

Kritikus hangnemben nyilatkozik a Fidesszel egy pártcsaládba tartozó európai néppárti frakció egyik vezére, a pártalakulat külpolitikai irányítója,"

Gyurcsányt kihozzák a börtönből."

Na. Igen. Változnak az idők, és semmi sem lehetetlen.
:)

Egyébként mennyire igaz) Ennyi erővel talán akármelyik volt miniszterelnököt el lehetne itélni?
süti beállítások módosítása