Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Az LMP, Karácsony Gergely, és a Fidesz leváltása

2011.10.08. 12:30 | Brendel Mátyás | 11 komment

Címkék: mszp fidesz karácsony gergely lmp időközi választás

Karácsony végre szakít az LMP bakelitpolitikájával, amely egyenlő távolságra akarja magát pozicionálni az MSZP és a Fidesz között.

***

A Figyelőnet ma egy érdekes riportot hozott le Karácsony Gergellyel, aki két markáns véleményével is szembe látszik menni az LMP-vel, vagy legalábbis Schiffer Andrással. Az egyik ezek közül jó, a másik rossz. Kezdjük a rosszal!

Karácsony már ismert ötlete volt az, hogy ha kell, az LMP és az MSZP fogjon össze a Jobbikkal a Fidesz leváltása érdekében. Ez egy eszement ötlet. Ez nem olyan, mint amikor a Második Világháborúban az Antant összefogott Sztálinnal Hitler ellen, hanem pont fordítva: olyan, mintha Hitlerrel fogtak volna össze Sztálin ellen. Voltak ilyen hangok a II. VH. előtt, ezért is hagyták Hitler térnyerését egészen az elején. Vagy ahogy az MSZP-ben Kovács helyesen mondta: "A kormány leváltásáért az ördöggel is összefogunk, ha kell, de a Jobbikkal nem".

Ki kell mondani: a Fidesz ellen a Jobbikkal még akkor sem szabad összefogni, ha ez szükséges a leváltásukhoz, vagy a kétharmadhoz. Nem szabad ilyen elvtelenséget elkövetni, mert ha az elv megtörik, akkor jóval nagyobb baj lesz, mint a Fidesz. Magyarország egyik utolsó, eddig megrendíthetetlen tabuja az volt, hogy a demokratikusok a nem demokratikusokat szalonképtelennek ítélték, és elítélték őket. Ebből nem szabad engedni, mert nagyobb baj lesz, mint haszna. Ha az utolsó elveink is elerodálódnak, annak végül a gyakorlatban is bukás lesz a vége. Nevezetesen a Jobbik uralma. Ha ugyanis az LMP és az MSZP elismerné a Jobbikot szalonképesnek, akkor áttörik a gát sok buta szavazó előtt is.

A másik kérdés az, amely számomra igazán új. Ez pedig az, ahogy Karácsony az MSZP és LMP kapcsolatáról gondolkodik, az összefogásról, és a második kerületi időközi választásban. Itt a két fordulós választásban Karácsony először megméretteti magát, és azt mondja, a második fordulóban annak kell visszalépnie, aki kevesebbet ér el, és akkor, ha ennek van értelme a Fidesz megverése szempontjából. Ez korrekt.

Az LMP független párt, tehát joga van külön jelöltet indítani, és megmérettetni. Ez az a mód, ahogy helyes a függetlenségét megmutatnia, és nem a gyurcsányozás. Az is helyes, hogy Karácsony azt mondja, a Fideszt le kell győzni, és le lehet győzni. Végre egy tiszta LMP-s hang, amely felismeri, hogy az LMP fő ellensége a Fidesz, és nem az MSZP. Végre egy helyes felismerés, hogy az MSZP ugyan más párt, más politikai alapvetéssel, de legalább a demokratikus minimum talaján áll, míg a Fidesz nem. Megjegyzem, a Jobbik még kevésbé. Emiatt bukik a másik ötlet.

Karácsony végre szakít az LMP bakelitpolitikájával, amely egyenlő távolságra akarja magát pozicionálni az MSZP és a Fidesz között. Ez jó.

A Fidesz sajnos 2014-re egyfordulós választásokat tervez. Ha egyáltalán lesznek választások, akkor ez megnehezíti az MSZP és LMP összefogását, mert pont ez a korrekt forgatókönyv az, amelyet nem lehet tervezni. Nem lehet először egy rendes megmérettetést csinálni, és utána az alapján dönteni. Sajnos közvélemény-kutatások, vélemények, helyi, és országos erőviszonyok alapján kellesz majd megegyezni, ez pedig sokkal rosszabb.

A Fidesz pontosan ezért is alakítja ilyenre a választást. Felmérték, hogy ez az MSZP-nek, LMP-nek rosszabb, mint a Fidesznek és Jobbiknak. A Fidesz megint rövid távon gondolkodik, és buta. Mint annyiszor, remélhetjük, hogy saját pofonjukba fognak itt is beleszaladni. Nevezetesen, a 2014-es választást így is el fogják bukni, mert remélhetőleg a Fidesz addigra már annyira lent lesz. Utána meg még nem látni pontosan, de bizonyára fog adódni olyan helyzet, amikor a Fidesznek lesz rossz ez a választási rendszer. Hacsaknem állítják vissza kétharmaddal.

Ha az ember meggondolja, akkor azt látja, hogy Karácsony mindkét javaslata a Fidesz leváltását célozza. Karácsony az LMP-ben úgy látszik az az ember, aki nagyon utálja a Fideszt. Mindkét javaslatot sajnos ilyen zsigeri alapon teszi. Ez a zsigeri alap egyszer helyesen, egyszer helytelen döntésre viszi. Jobb lenne ésszerűen törekedni a Fidesz leváltására a Jobbik megfelelő ellenzése mellett.

· 3 trackback

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr83287364

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mától a benzin ára 279, a dízelé 258 forint 2011.10.09. 16:48:41

 Csökkenti a rekord magasan álló üzemanyagárakat a kormány. A lépés a nemzetközi szintekhez való igazodás mellett a kormány inflációellenes küzdelmét is segíti. "Az árak mérséklése a társadalom kiadásainak és az inflációnak a visszaszorítását...

Trackback: Schiffer András: nem lesz együttműködés 2011.10.09. 08:55:10

Az LMP frakcióvezetője a Gépnarancs kérdésére válaszolva azt mondta: nem léptetik vissza jelöltjüket a második fordulóban a budapesti II. kerületi időközi választáson az MSZP által is támogatott Lévai Katalin javára....

Trackback: Alapvető Emberi Jogokat sért a KSH magatartása 2011.10.09. 07:47:06

 TISZTELT DR. SZABÓ MÁTÉ, ÁLLAMPOLGÁRI JOGOK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSA! Azzal az észrevétellel és kifogással fordulunk Önhöz, hogy a 2011-es Népszámlálás során Vallásszabadságot és véleményünk szerint Alapvető Emberi Jogokat sért a KSH magatartása azz...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Undertaker 2011.10.08. 15:44:40

A vörösök és az elvek? Röhögnöm kell.

2011.10.08. 19:49:07

Karácsony nem megy szembe sem az LMP-vel, sem Schifferrel. Mindkettőjüknek mindig is a Fidesz leváltása volt a cél (pontosabban a választások óta), még pontosabban a saját elveik megvalósítása. A különbség, hogy ez nem gyűlöleten meg utálaton alapszik.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.10.08. 21:35:09

@iii: aki a Jobbikkal is összefogna a Fidesz ellen, az nagyon kell, hogy gyűlölje. Schiffer meg annyit szidja az MSZP-t és Gyurcsányt, hogy ha közben az összefogást tervezi, akkor nagy hülye.

hegyilány 2011.10.08. 23:28:27

Érdekes lenne, ha az MSZP és LMP. összefogna a Jobbikkal, mert végül is azt jelentené, hogy valamilyen szinten felvállalják azt a szélsőséges eszmét, amit a Jobbik képvisel.

2011.10.09. 10:05:12

@hegyilány: Nem vállalják fel semmilyen szinten, ez félremagyarázás. Azt vállalják fel, hogy mindegyiknek az érdeke a Fidesz által ráerőszakolt törvények eltörlése.

@Brendel Mátyás: Nem kell, hogy gyűlölje. Az a javaslat egy politikai fenyegetés, amely megmutatja, milyen torz dologra kényszeríti a Fidesz a többi pártot. De ez már aaaannyiszor el lett mondva.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.10.09. 10:53:59

@iii: "Az a javaslat egy politikai fenyegetés, amely megmutatja, milyen torz dologra kényszeríti a Fidesz a többi pártot. "

Ez egy torz érvelés egy torz javaslat mellett. Egy értelmes, normális ember nem megy bele nagyon torz dolgokba, nincs olyan kényszer, hogy belemenjen. Jelen esetben meg még a kényszer sem olyan nagy.

Az, hogy Karácsony Gergely ilyen torz dolgot javasolt, azt mutatja, hogy ő maga torz, nagyon könnyen hajlandó belemenni torz dolgokba.

2011.10.09. 11:20:04

@Brendel Mátyás: Ez a te torz nézeted. Értelmes, normális ember megpróbálja megoldani a problémákat. Van olyan kényszer, Karácsony világosan elmagyarázta: ha a Fidesz bebetonozza rendszerét, azt csak kétharmaddal lehet megváltoztatni.

hegyilány 2011.10.09. 14:10:35

@iii:

Abban egyáltalán nem lenne torz dolog, ha az LMP. és az MSZP. összefogna.
De még abban sem, ha esetleg a Gyurcsány féle Platform új pártként jelenne meg a politikai palettán, vagy éppen létesülne egy másik új párt, vagy életre kelne az SZDSZ. és együtt az egész baloldal összefogna.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.10.09. 22:27:45

Ez hányadik időközi választás?

Ha mindegyiknél hajlandóak lettek volna összefogni, le lehetett volna szorítani a 2/3-ot?

258 szavazat a kétharmad. 263-al indított koalíció.

márta)) 2011.10.10. 00:06:35

".....Arra a felvetésre, hogy Sukoró-ügyben az LMP indított el egy olyan folyamatot, ami Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök meggyanúsításához vezetett, Karácsony elmondta: a párt más vádak alapján tett feljelentést, mint ami alapján az ügyészség most eljár.
Az ügyészség az ingatlancserét kifogásolja, de az LMP másba „kötött bele” annak idején.
Mindenki, akinek fontos a liberális demokrácia, annak hinnie kell az igazságszolgáltatás függetlenségében, és ha Gyurcsány Ferenc ártatlan, biztosan nem fogják elítélni - szögezte le az LMP-s politikus"

www.hirado.hu/Hirek/2011/10/05/09/Karacsony_ha_Gyurcsany_artatlan_nem_fogjak_elite

Érdekes a helyzet. Egyfordulós választás esetén (pedig) az LMP." egyedüli " pártként méretteti meg magát lehet, hogy be sem fog jutni a parlamentbe.
Ha esetleg alakulna új párt is) úgy gondolom szükséges lenne az összefogás.

márta)) 2011.10.10. 00:08:42

@Brendel Mátyás:

Bocsánat! Brendel Úr!

Jöttem egy kicsit "ugatni". De már megyek is. Engedelmével majd délelőtt visszanézek.

üdvözlöm.
süti beállítások módosítása