Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

A Köztársaság bedöntése egyetlen képben

2011.09.20. 11:09 | Brendel Mátyás | 12 komment

Címkék: köztársaság átnevezések

Új irány Magyarország! Új irány magyarok! Orbán Viktor országértékelő beszédének címe, 2009. (Akinek elsiklik felette a figyelme: a képen az irány a lényeg!)

***

A nyári, nagy átnevezési hullámban nagyobb figyelmet kapott a Moszkva tér átnevezési ügye, mint a Köztársaság téré. Nyilvánvalóan azért, mert egy jobban szeretett, forgalmasabb hely. Pedig a Köztársaság tér átnevezése sokkal súlyosabb álnokság volt Tarlós Istvántól.

Itt az idő,.... itt az idő, hogy a Köztársaság tér ügyét is elővegyük. A Moszkva tér átnevezéséhez ugyanis legalább szállított a jobboldal egy ideológiát - melynek őszinteségét és érveit is lehet vitatni- de a Köztársaság tér átnevezése merő bigott katolicizmus, és természetesen az Orbán kormány diktatórikus ösztöneinek megnyilvánulása.

Mert ugyan, mi a jó fene baj van a köztársasággal, mint olyannal? Egy demokratának nyilvánvalóan semmi baja nem lehet vele. Ha tehát Orbán II. uralkodásakor ilyen szimbolikus lépéseket tesz, annak jelentése van. Ha ugyanis csak és kizárólag bigott katolicizmusból akarnának Karol Wojtyláról teret elnevezni, akkor bizonyára találtak volna valami más teret. De nekik pont a köztársaságot kellett célba venni.

A dolog azért nem lehet puszta véletlen, mert közben az Alkotmányból is kivették az ország hivatalos megnevezéséből a köztársaság nevet. Ha egy köztársaság nevében eredetileg nem szerepel a "köztársaság" név, az nem jelent semmit, lehet véletlen, van ilyen. De ha erőltetett módon, utólag veszik el tőle ezt a megjelölést, annak nyomós oka kell, hogy legyen.

Az átnevezősdi, ahogy erről sok szó esik, sok névtáblacseréjével jár. Némi zűrzavarral, sok adminisztrációval, az ott lakóknak sok fáradtsággal, valakinek sok pénzt is hoz a konyhára. De a névtáblacsere egyik lehetséges mellékhatása lehet az is, hogy különféle hibákat követnek el.

Ugyebár van az az alapelv, hogy "ami működik, azt ne próbáld megjavítani!" Azért nem, mert a változás mindig hibák lehetőségével jár. És ha mondjuk a Rigó Jancsi tér átnevezésekor követtek volna el hibát, akkor ez kevésbé szimbolikus, mint amikor a Köztársaság teret nevezik át.

A képen látható hiba, a gyengébbek kedvéért az, hogy az új táblán a házszámozás irányát fordítva adják meg. Semmi nem utal arra, hogy ez photoshopolás lenne. Bizonyos kommentek megerősítették, hogy a tábla valóban így van kint. Ha pedig így van, akkor erről azt gondolom, hogy persze valószínűleg véletlen,  de mindenképpen szimbolikus, freudi elszólás.

Szimbolikus, mert jól jellemzi azt, ami ebben a Viktatúrában megy. Itt kérem átírnak, átneveznek, megváltoztatnak, fejre állítanak, megfordítanak, bedöntenek "mindent", "mindent" saját kényük kedvére, részben ad-hoc módon, részben valami őrült bornírtság mentén. Sokszor "csakazértis" makacsságból. "Ha az MSZP nem ugrott a kútba, akkor mi "csakazértis" beleugrunk!" Néha úri hülyeségből, néha előre megfontolt aljas szándékból. Egy olyan országban, ahol az emberek nyugdíját einstandolják, a banki szerződésekbe nyúlnak bele, mesterségesen rögzítik az árfolyamokat, konszenzus nélküli, privát alkotmányt írnak, visszamenőlegesen törvénykeznek, privát törvényeket hoznak egyedi emberek vagy cégek kénye kedvére, ott nem lenne abszurdum az, ha egy téren a házakat átrendeznék, mégpedig a Kedves Vezető parancsára.

Az egyébként külön vicces, hogy jobb irány helyett balt tettek ki, még az is felmerül az emberben, hogy esetleg egy vicces beosztott huncutságáról van szó.

Az is szimbolikus, hogy ezt a teret egy pápáról nevezték el, és efféle "csodák" hozzá is asszociálhatóak lennének. De természetesen vicc lenne az, ha a Vatikán ilyen huncut "csodát" tulajdonítana egy pápájának. Ennyi humorérzékük nekik nincs. Mindenesetre, amennyire vicces ez az elképzelés, pont olyan ironikus a nem igazán mélyen katolikus Budapest közepén egy lengyel pápáról elnevezni egy teret. Ez természetesen szintén nem véletlen, ez Orbán II. uralkodásának egyházállami törekvéseiből fakad. Ez is egy intő jel. Bár sokkal komolyabb baj ennél az egyház nyomulása az oktatásban, hogy minél több fiatalt tudjanak agymosással magukhoz kötni. Sajnos emiatt sem háborodnak fel elegen.

· 4 trackback

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr123240491

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Matolcsy dalban mondja el 2011.09.22. 17:13:21

 Én már megelőlegeztem Matolcsy úr elegáns kivonulását   Minden jót Matolcsy úr!

Trackback: Minek nevezzelek? 2011.09.21. 20:29:44

 Alapjárati hülyeség:Fogalmuk sincs, minek nevezzék azt az adót, amit mégis kivetnek az egykulcsos szja kárvallottjainak megsegítésére. Bár most is kijelentették, hogy jövőre senki nem járhat rosszul. Ezt már erre az évre is ígérték, mégis több sz...

Trackback: A hisztis picsák természetrajzához 2011.09.21. 17:37:24

Az alábbi cikk szélsőségesen nem korrekt politikailag, aminek csak részben oka, hogy politikusokról szól: éppen ezért feministák, jobboldaliak, illetve hisztis picsák számára elolvasása csak felügyelet mellett javasolt!...

Trackback: Mintha ma lett volna 2011.09.20. 19:35:59

 Emlékszem. Valamikor réges-régen, talán több tízezer évvel ezelőtt, volt egy maroknyi ember. Szerényen éldegéltek a hegy lába alatt elterülő síkságon. A hegy oldalában egy méretes barlang tátongott, az szolgált éjjeli menedékül a csapatnak. Ne...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koksz 2011.09.20. 20:46:46

Most akkor mi a gond? Az hogy lengyel, vagy az hogy pápa, esetleg az a gond hogy Chegevara Fan-oknak szúrja a szemét?

pokrocz_x1 2011.09.20. 20:52:57

miért a bugris (?) trollok jelentkeznek elsőnek?

kalaposinas 2011.09.21. 08:26:04

@koksz: A gond valószinüleg Veled van. Olvasd el még egyszer a szöveget és nézd meg figyelmesen a képet! Ha mégsem jön be a probléma, akkor keress más olvasnivalót!

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2011.09.21. 10:08:47

Ez tényleg jó szimbóleum. Sajnos :-(

Jut is eszembe. Palibából mi lesz, ha már nincs köztársaság? Magyarországelnök? Maradjon ez 2/3-os (vagy III/III?-as :-) többségű bolseViki problémája.

Kedves Mátyás! Írod: "..Itt kérem átírnak, átneveznek, megváltoztatnak, fejre állítanak, megfordítanak, bedöntenek "mindent", "mindent" saját kényük kedvére, részben ad-hoc módon, részben valami őrült bornírtság mentén..."

Van ebben az immár 22 éves történetben rendszer. Egyetlen kérdést kell feltenni. Kinek az érdeke az hogy szétverjék az országot, a gazdaságot, a még döcögve működő struktúrákat, ...? A válasz elborzasztó. Viszont ekkor minden értelmet nyer.

hegyilány 2011.09.21. 13:17:50

"Orbán Viktor súlyos tévedésben van"

Martin Schulz szerint Orbánnak sürgősen el kell döntenie, hogy Európa vagy az oroszok és a kínaiak irányvonalát akarja-e követni."

A német politikus szerint roppant veszélyes Orbán Viktor „államosító retorikája” és a központosítást tükröző intézkedései.
Ezek egy részének komoly következményei lehetnek az Európai Parlamentben is. Hozzátette: a legtöbb európai politikus nem érti, mit ért a magyar kormányfő új szövetségesek keresésén.
Ha ezzel Putyinra vagy a kínai vezetőkre gondol, akkor az azt jelenti, hogy az ő értékrendjüket fogadja el, ami viszont gyökeresen eltér az Unióétól – fogalmazott a politikus, aki szerint ezért Orbán Viktornak hamarosan el kell döntenie, hogy Magyarországot Európa fő vonalához vagy Oroszországhoz és Kínához akarja közelíteni.
A kettő együtt nem fog menni"

www.hir24.hu/kulfold/2011/09/21/martin-schulz-orban-viktor-sulyos-tevedesben-van/

Schulz szerint - aki várhatóan hamarosan az Európai Parlament új elnöke lesz"

hegyilány 2011.09.21. 14:29:01

Bocsánat!:)
Lehetnek itt "csakazértis" "egyházállami törekvések", lehet tereket, utcákat átkeresztelni.
A lényegen nem változtat.
A diplomáciai kapcsolatokon sem (ami, meg kell hagyni eléggé negatív megitélés alá esik) :) Attól még nem fogjuk megtalálni helyünket a világban (ami úgy tűnik egyelőre elég nehézkesen megy ) a gazdaság sem fog működni.
Sajnos.
:)

Megdobbent 2011.09.21. 22:42:48

@hegyilány: Azert te is pislants ra a kepre, mert johogy atnevezget mindent, plane ezt az irritalo koztarsasagot, hiszen errol ordibalt meg debil alkoholista paraszt suttyokent is (igaz, akkor a koztarsasagot akarta nep elotag nelkul), de azert az utcan belul a hazak szamai es azok sorrendje talan ne valtozzanak mar tollvonasra, mert az mar kinos. Ha ezt "csak" egy tabla szar elkeszitese okozza, az sem kevesbe az.

hegyilány 2011.09.22. 00:40:17

@Megdobbent:

Rápillantottam, észrevettem.
Azért nagyon köszönöm, hogy felhivtad Te is a figyelmem.
:)

hegyilány 2011.09.22. 00:44:20

CSAK nehogy úgy nézzen már ki a dolog, hogy ezért a tábláért is a "gyurcsányahibás", mert az már több mint érdekes lenne.

Megdobbent 2011.09.23. 01:59:41

@hegyilány: nem-nem, ezert az elmult nyolc ev meg talan Medgyessy a felelos. Vagy valahogy igy van...

Oersze igy tan erthetobb, hogy EMUNYOCE! MEGYO!

hegyilány 2011.09.23. 13:09:58

@Megdobbent: ,
Nem igazán értem.
Te félig alszol, vagy egy kicsit iszogáltál????
Van egy javaslatom.) ébredj fel, vagy józanodj ki, aztán irjál egy érthetőbb kommentet.
köszönöm.
süti beállítások módosítása