Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Magyarországon Lehet Más a Politika?

2011.08.27. 13:04 | Brendel Mátyás | 13 komment

Címkék: 2014 demokratikus charta lmp shciffer

Az alábbiakban egy személyes tapasztalat, egy politikai esemény és egy általános gondolatmenet alapján mutatom be, Magyarországon miért nem Lehet Más a Politika.

A Lehet Más a Politika párt indulásakor nem csak a nevében, hanem programjában is azt akarta eladni az embereknek, hogy ők mások, mégpedig valamiféleképpen normálisabb, rendesebb, nyugatiasabb vagy akár a nyugati politikánál is rendesebb politikusok lesznek. Mert ugye azért nyugaton se sokkal különb a politika. Ez az ígéret ma már nem annyira hangsúlyos, de a párt neve még mindig LMP, szóval mégiscsak jogos ezt az LMP szemére vetni.

Az első észrevételem személyes tapasztalatból is táplálkozik, de ha csak ennyiből állna a bejegyzésem, akkor nyilván sokan csupán személyes bosszúnak értelmeznék a dolgot. (Nyilván még így is lesz olyan, aki az LMP védelmében ebbe fog kapaszkodni.)

Történt, hogy az LMP Facebook-os oldalán postoltak nemsokkal Hiroshima évfordulója után egy LMP-s cikket az atomfegyverek káros voltáról. Ehhez a cikkhez tettem hozzá azt az egyáltalán nem új, egyáltalán nem szélsőséges nézetet, hogy az atombomba Japánban egy sokkal véresebb háborús befejezést előzött meg. És igaz, hogy egyben főpróba volt a hidegháborúra, de a hidegháború során is az atombomba arzenál a béke letéteményese volt, ugyanis egy világháború totális pusztulással járt volna, melybe egyik nagyhatalom sem mehetett bele.

A kérdés a magyar politika szempontjából marginális. Szerintem kevés ember szavazata függ ettől a kérdéstől, Magyarországon ez a kérdés abszolút tét nélküli. Valamennyivel érdekesebb lenne az atomenergia kérdése, de még ez sem igazán fontos a pártválasztásban.

Az LMP tehát választhatta volna, hogy vitázik velem, továbbá azt is, hogy egyszerűen nem reagál az érveimre, hadd legyenek ott mindkét oldal érvei, aztán majd az olvasó eldönti magában mit gondol. Angolul azt a kifejezést használják erre, hogy "agree to disagree". Ez lett volna egy modern, nyugatias, cool, visszafogott stílus. Milyen jól nézett volna ki, hogy az LMP Facebook csoportjában érdemi vita van, megengedik az érdemi vitát (adatokat és hivatkozásokat hoztam), megengedik egy nem esszenciális kérdésben azt, hogy szépenm a nyitott társadalom módjára diskurzus alakuljon ki, és nem keleties, barbár módon tarolnak le minden más véleményt, az olyat is, amit igazán megengedhetnének.

Szóval ehelyett töröltek és kizártak azzal az ürüggyel, hogy floodoltam. 3 nem túl hosszú hozzászólásom volt egymás után, mert három hozzászólóra reagáltam. Másik Facebook oldalakon is előfordul az ilyen, soha nem pipáltam olyat, hogy ilyet töröltek volna. Az ember haja az égnek áll, hogy egy Facebook csoport hozzászólót azért töröljön, mert háromszor hozzá mert szólni valamihez.

A dolog lehetett volna csak a Facebook moderátorának hibája. Az ember valahol elfogadhatja, hogy egy párt a Facebook csoportjába olyan moderátorokat is felvesz, akik nem mindig vannak a helyzet magaslatán. Nem mindenki tökéletes. Megbocsátható hiba. Becsúszhat. Éppen ezért reklamáltam a pártnál is, konkrétan Polákovics Balázs válaszolt nekem. Ugyanazt kaptam tőle is, tehát ezt most már vehetjük az LMP tudatos, hivatalos hozzáállásának. És így már nem elfogadható, nem megbocsátható a hiba.

A következő téma Schiffer András reakciója a Demokratikus Charta kérésére, hogy vonja vissza feljelentését Gyurcsány Ferenc ellen, mivel azt a Fidesz koncepciós perként fogja felhasználni. Schiffer válasza nem csupán negatív volt, hanem szükségtelenül arrogáns és bántó. Ez pedig sem nem különbözik az árokásó magyar politikától, sem nem bölcs.

Miért is nem bölcs? A 2014-es választásokon az LMP egyik célkitűzése az, hogy a Fidesz Tákolmányát vissza kell csinálni. A jelenlegi helyzetet figyelembe véve, ez az LMP-nek egyedül biztosan nem megy. A jelenlegi trendek szerint a Fidesz támogatottsága csökken, a többi párt támogatottsága az egész népesség körében stagnál. A Fideszben csalódottak szinte teljesen a bizonytalanokhoz mennek.

A 2014-es választáson a Fidesz bukását lehet remélni, hiszen ha tovább csökken a támogatottsága, akkor le tud menni annyira, hogy még a stagnáló ellenzéki pártok is megverik. Ez egy rendkívül alacsony részvételű választás lenne. Lehet abban is reménykedni, hogy a bizonytalanok közül azért sokan csak leszavaznak majd az ellenzék valamely pártjára, amikor élesben kérdezik őket.

Aminek semmi jele nincs, az az, hogy az ellenzékben megfordulna az, hogy az MSZP a legnagyobb ellenzéki párt, és az LMP a legkisebb. Arról tehát Schiffer nem józanul nem álmodozhat, hogy az LMP egyedül nyer. Már ahhoz is nagyon dolgozni kell, hogy az MSZP-LMP a Jobbik nélkül nyerni tudjon.

2014-ben tehát az egyetlen forgatókönyv, amelyben nem totál irreális reménykedni, egy MSZP-LMP koalíció. A Fidesz-LMP koalíciót most azért zárom ki, mert az LMP maga nyilatkozta azt, hogy az alkotmányt vissza akarja állítani. Az MSZP-Jobbik-LMP koalíciót pedig Karácsony Gergely egyéni, pillanatnyi elmezavarának veszem.

Mindezt figyelembe véve Schiffer a zsigeri MSZP és különösen Gyurcsány-utálatával erősen vágja maga alatt a fát. 2014-re még olyan választási rendszer hozhat össze a Fidesz, amikor is az LMP-nek közös jelölteket kell indítania az MSZP-vel, mert egyébként semmi esélye nem lenne. A 2010-es választások azt mutatják, hogy akár még a kopogtató cédulák összegyűjtéséhez is segítségre lehet szüksége.

Schiffer tehát 2014-ben drágán fizethet mostani zsigeri reakciójáért. Lehet, hogy nem nyilvánosan fog fizetni, hanem a kulisszák mögött, de fog. Persze feltéve, hogy a Fidesz bukik, és a Jobbik nem akadály. Ha nem lesz ilyen pozitív a helyzet 2014-ben, akkor persze Schiffer ámokfutásából nincs gond, csak egy párt vezetője nem tervezhet azzal, hogy "3 év múlva úgyis szívunk". Igazából még közvetlenül a választások előtt is mindig nyerést kell kommunikálnia, de 3 évvel előtte mindenképpen.

Itt egy bekezdésben még alaposabban elmagyarázom, hogy miért az MSZP-LMP koalíció az, amivel az LMP-nek számolnia kell. Minden politikusnak valamennyire optimistán, a maga érdekei szerint kedvező célokat kell kitűznie, ez az, amiért a politikusnak, a pártnak dolgoznia kell. De túlságosan irreális célokat nem tűzhet ki. Ezért az LMP csakis ellenzéki nyerést vizionálhat, de reálisan legfeljebb azt vizionálhatja, hogy ez sikerül a Jobbik nélkül. Ez pedig MSZP-LMP koalíciót jelent. Ettől eltérő vízió vagy negatív volna, vagy irreális.

Ha 2014-ben egy MSZP-LMP koalíció lehetséges volna, de Schiffer nem megy bele, akkor valóban megmutatja, hogy lehet más a politika, csak ez meg már egy olyan más politika, amely már káros. A politikában, ha két párt, amely a közvélemény felfogása szerint azért koalícióra léphet, nem lép, az biztos halál. Ha az LMP miatt nem lehetne Magyarországnak kormánya, az durva lenne, ha ismételni kellene a választást, akkor a választók büntetnék. Lehet, hogy ez most cool, meg viccesen hangzik, de élesben véresen komoly lenne. Az ismételt választáson lehetetlen, hogy a választók hirtelen az LMP-nek teljes többséget adjanak, az már inkább, hogy a második ismétlésnél mondjuk az LMP kiesik, és az MSZP kap többséget. Így is meg lehet halni, de ez öngyilkosság.

Az persze érthető, hogy az LMP-nek távolságot kell tartania a Fidesztől és az MSZP-től is. De az már provinciális butaság, hogy ennek a távolságnak egyenlőnek kell lennie. Anno Ungár Klárával, a SZEMA vezetőjével is vitáztam erről. Ő is ragaszkodott ahhoz, hogy a SZEMÁ-nak egyenlő távolságra kell lennie a Fidesztől és az MSZP-től. Én amellett voltam, hogy az MSZP természetesen sokkal közelebb van, és inkább koalíciós partner. Mivel Ungár Klára, akár csak Schiffer András görcsösen ragaszkodott az egyenlő távolsághoz, ezért a SZEMÁ-t ott hagytam. Csak érdeklődő támogató voltam, nem tag.

Magyarországon nagyon erősen polarizált a politika, egy időben a kétpártrendszer fenyegetett, és még most is elég erős a veszély. Minden centrumon lévő pártot, legyen az liberális, vagy zöld, vagy "más", azzal próbálnak felőrölni, hogy ide olvasszák, vagy amoda lökik. Így morzsolódott fel a Centum nevű párt, ez volt egy fontos dilemmája az SZDSZ-nek is, és az MDF-nek is, holott az MDF még csak nem is középpárt, hanem inkább jobbközép akart lenni. Látható, hogy a probléma nagy. A centrumban lévő pártnak érdeke, hogy mindkét oldaltól megkülönböztesse magát. Ez érthető. De ehhez nem kell görcsösen az egyenlő távolsághoz ragaszkodni. van olyan helyzet, hogy az egyik fél közelebb van.

Ami meg a távolságokat a gyakorlatban illeti, itt olyan fokozatok vannak, minthogy: lehetséges koalíciós partner, tényleges koalíciós partner, közös jelölt, közös lista, és KDNP-Fidesz.:) Ezek közül a közös jelöltekig simán elfogadható a közelítés a normális nyugati demokráciában. Ott nem mosnak össze két pártot, csak mert koalícióban vannak, vagy van közös jelöltjük. A közös lista az már kicsit túlzás, de ha a Fidesz nagyon perverz választási rendszert vezet be, akkor indokolható, és még mindig nem jelentené a két párt összemosását. A kisebbik párt befekvése a koalíciós tárgyalásokon dől el. Itt kell a kisebbik pártnak ügyes pozíciókat kiharcolni. A szavazónak meg megértést tanúsítania, hogy azzal a bizonyos szavazatmennyiséggel, milyen alkupozíciót adtak a pártoknak. Ezt csak azért mondom, mert az SZDSZ-t érte kritika úgy is, hogy túl sokat ért el, meg úgy is, hogy túl keveset a koalícióban.

A magyar emberek valamiért a koalíciót folyton befekvésnek tartják, és általában a kisebbik pártot büntetik. Nem tudom miért, amikor ez a politika teljesen természetes dolga. Kis pártok koalícióban szoktak érvényesíteni egy kevés dolgot az ígéreteikből. Többet nem tudnak, mert annyi szavazatot nem kaptak. Koalíción kívül meg csak kevesebbet tudnának. Nem tudom, mi a magyar szavazó baja ezzel.

Az adott esetben a Demokratikus Charta levelére Schiffer Andrásnak a legjobb stratégia az lett volna, ha hallgat. Azzal távolságot is tart, de szükségtelen árkokat sem ás. Ahogy a Facebook oldal moderátora nem tudott nyugodt, cool módon hallgatni, így Schiffer sem tudott. Az LMP ebben sem más stílusú, mint a magyar politika, a magyar közélet, a magyar közemberek nagy része. Nem tudják, mikor kell taktikusan hallgatni.

Ez a Schiffer-féle, rövidlátóan önző, zsigeri helyezkedés, ez lenne a más politika? Hát ilyenhez hasonló sok magyar bukott párt is bemutatott már. Ezt más is tudja. Az lenne a más politika, hogy az LMP-ről nem is lehet tudni, milyen állat? Hogy egy opportunista képződmény a parlamentbe való bejutáshoz? Ez nem igazán más, nem új. Ilyet már láttunk. Elveket váltogató, ide-oda táncoló szélkakast is láttunk már. Amit nem láttunk még Magyarországon, az valamilyen jól átgondolt, helyes elvek szerinti következetes politizálás.

Megfogalmazom pozitívan is, hogy mi lenne szerintem egy ilyen elvszerű megoldás: a megoldás az, hogy a középen lévő pártnak tényleg markánsan másnak kell lennie. Más programot kell hirdetnie. Az LMP-nek nem az MSZP vagy Gyurcsány ekézésével kellene megkülönböztetnie magát az MSZP-től. Ez a negatív identifikáció eleve szánalmas. Az LMP-nek olyan markánsnak kellene lennie, hogy eleve ne lehessen összemosni az MSZP-vel.

Bemutatok egy lehetséges víziót. Az LMP félig-meddig zöld párt is egyben. Én azt javasolnám az LMP-nek, hogy tisztuljon le, legyen teljesen zöld párt! Pont úgy, ahogy a német zöld párt (Die Grünen, azaz (a) Zöldek) csinálta. Mára a német Zöldek már jelentős tényezőnek számítanak, sőt, lassan kormányzóképes párttá válnak.

Ugyanez várna-e az LMP-re? Rövid távon nem. Magyarországon a környezettudatosság kb. a német nyolcvanas-kilencvenes évekéhez hasonló. Az LMP tehát az elején egyáltalán nem nőne, tán még csökkenne is. De egy következetes, kemény, évtizedes munkával a magyarországi zöld párt végül sikert érne el, mert a környezettudatosság Magyarországon magától is fejlődne, illetve a párt is nyilván sokat tenne ezért. Végül évtizedek múlva eljuthatnának oda, ahol most a német Zöldek vannak.

A párt tisztességesebb is lenne, mert folytathatna elvhű, zöld politikát, és nem kellene egyensúlyoznia, manővereznie, taktikáznia, manipulálnia, össze-vissza kommunikálnia, és végül tudnánk, hogy mi az LMP: zöld párt. Nem lenne kérdés, hogy mik ők, és mit akarnak.

A német Zöldek példa arra is, hogy egy ilyen párt természetes módon a szociáldemokrata baloldallal köt koalíciót. Ahogy a Zöldek is az SDP-vel kötöttek. És a Zöldek nem az SDP ekézésével különböztették meg magukat, hanem eleve markánsan mások voltak a környezettudatos politikájukkal. Ez az a minta, amelyet követni lehet. Persze az LMP másféle párttá is alakulhat, ez már az ő dolguk. De amit most csinálnak, az nem másféle politika.

Hogyan lehetne mégis más a politika, ha az LMP nagyon akarta volna? Hogyan lehetne talán felépíteni egy másfajta politikai pártot? Össze kellene jönnie pár tucat embernek, akik tényleg mások, akik tényleg jobbak, különbek az átlagnál. Becsületes, okos embereknek kellene összejönni. Ezek után nagyon erős alapelveket kellene lefektetni, amelyek a pártot ezen erős értékek mentén szervezik. Minden egyes párttagnak ügyelnie kellene arra, hogy ugyanolyen korrekt, elvszerű emberrel töltse fel a környezetét. Azaz "nem vesszük be a Józsit, mert a barátom", és "nem vesszük fel ezt a kevésbé megbízható embert, mert kell az ember". Például figyelni kell arra, hogy a Facebook moderátor is ugyanúgy korrekt, nagyon elvszerű ember legyen.

Egy pártnak mindig szüksége van nagyon nagy emberanyagra. De ha itt enged az elveknek, akkor a párt előbb-utóbb szétfolyik. Tehát egy ilyen elvszerű párt nem tudna gyorsan növekedni, hiszen nagyon erős szelekciókat kellene alkalmazni. Baj az is, hogy egy ilyen elitista párt hogyan legyen demokratikus. Mert a szabad választásban nincs garancia arra, hogy az emberek maguk közül a jobbakat emelik fel. De ha olyan elveket vezetnek be, amely ezt elősegíti, akkor viszont nem szabad a választás. A szabad választás általában viszont szükséges egy olyan pártnál, amely jobb akar lenni, mint a jelenlegiek, hiszen a jelenlegiekben is van valamiféle választási rendszer. Ennél még szabadabbnak, jobbnak is kéne lenni.

Végül azt se látom, hogy egy ilyen párt, amely tényleg más volna, tényleg kevsébé korrupt, tényleg okosabban működne, szóval egy ilyen párt hogyan kerülne be a parlamentbe. Mivel a növekedése korlátozott, ezért nem lehetne egyhamar országos lefedettséget elérni. Nem lehetne felvenni vidéken sok-sok aktivistát válogatás nélkül, mert az rögtön felvizezné a pártot. Ugyanakkor nem lehet országos lefedettséget elérni elitista maggal. Tehát így nagy nehezen lehetne más a politika, csak nem érvényesülne.

Amit most az LMP-ben csinálnak, az messze áll ettől. Abban benne van az LMP adminisztrációjának ugyanolyan korruptsága, mint bármely magyar adminisztrációé. Magyarországon a politikai korrupció nem azért hatalmas, mert a politikusok annyival rosszabbak a közembernél, hanem azért, mert a politikusok is a közemberekből kerülnek ki, és a magyar emberek többsége ha lehet, akkor korrupt.

Az LMP is csak "hozott anyagból" dolgozik. A tagok közönséges magyar emberek, akik tele vannak hibával. Az LMP vezetősége nem tud odafigyelni arra, hogy mondjuk a Facebook moderátora éppen kiskirálykodik. Schiffer Andrásnak nincs ideje odanézni a Facebook moderátorra, de ha lenne, valószínűleg akkor is, jó magyar zsigeri reflexből melléje állna és nem a reklamáló mellé. Ahogy Polákovics Balázs tette.

Mert az LMP vezetősége is hozott anyagból van, ott is esendő, magyar közemberek ülnek. A politikában a kiválasztási mechanizmusok látványosan nem a pozitív szelekció irányába mutat: a magyar emberek látványosan nem képesek maguk közül értelmesebb, becsületesebb embereket vezetőnek kiválasztani.

Mitől lenne tehát Magyarországon más a politika? Csak, mert kiadnak egy ilyen jelszót, és öt percig hisznek is benne? De a legközelebbi Facebook-bejegyzésnél mindjárt fel is rúgják ennek szellemét?

Az LMP ugyanolyan párt, mint a többi magyar párt, legalábbis stílusában, mentalitásában. Önző, kapkodó, helyezkedő, korrupcióra hajlamos, a maga hasznát leső. Buta, zsigeri, rövidlátó megoldásokat elfogadó párt. Tele van esendő, teljesen hétköznapi pártmunkással, és a vezetőség sem különösebben jobb. Semmiféle igazán éles kiválasztáson nem mentek át, ami a jobbakat emelte volna fel.

Csak annyiban jobbak a Fidesznél és a Jobbiknál, amennyiben az MSZP is jobb: a politikájuk iránya legalább demokratikus és nem jobboldali. Az LMP és az MSZP nem dönti be a demokráciát, nem írja át az alkotmányt, és nagyjából szabadon hagyja élni az embereket, nem erőltet rájuk egy mélynemzeti ideológiát. Sokszor az LMP jól kritizálja a Fideszt. Általában ilyenkor az MSZP is. Néha az LMP hibázik, néha az MSZP lő mellé. Összességében ez a két párt az, amely szóba jöhet. Ezért kell valamelyikükre szavazni. De sajnos csak ennyi van emögött.

Egy dolgot szeretnék még pontosítani. Arról beszéltem, hogy Magyarországon miért nem lehet más a politika, és az olvasónak tévesen az az érzése lehet, hogy nagyon rossz véleményem van a magyar emberekről, nagyon feketítem őket. Valójában azt gondolom, hogy például nyugaton sem lehet sokkal különb a politika. A nyugati politikában is nagyon sok hasonló disznóságok láthatóak. A nyugati politikusokról is sokszor lerí, hogy becstelen gazemberek, és tehetségtelen hülyék.

Összességében, nagyon nagy átlagban a nyugati politikában csak némileg jobb a helyzet. A korrupciót illetően például a statisztikák szerint Magyarország tényleg rosszabb, mint sok nyugati ország, mint például Finnország. Ugyanakkor például Olaszország nem igazán jobb.

Mindezt csak azért írom, hogy megvédjem magam azoktól a hangoktól, akik nemzetellenes, magyargyűlölőnek fognak kikiáltani. Jönni úgyis fognak.:)

· 1 trackback

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr353183704

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A nagy hadicsel 2011.08.28. 09:20:41

- Kovács tizedes!- Jelen!- Rakja be egy hátizsákba a felszerelését és adja le a raktárba. Holnaptól nyugdíjas lesz.- Tábornok úr! Hisz még csak 43 éves vagyok, nem akarok én még nyugdíjba menni.- Tizedes! Lenyomott itt a honvédségnél 25 évet és még nem...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jenőke 2011.08.28. 11:00:04

Ezt írod: Az adott esetben a Demokratikus Charta levelére Schiffer Andrásnak a legjobb stratégia az lett volna, ha hallgat.

Naiv gyerekként rácsodálkozol Schifferre és nem azt vizsgálod, hogy miért nem hallgatott.
Ez azért baj, mert ha rossz a hipotézis, a konzekvencia garantáltan hibás lesz.
Az az igazi kérdés, hogy miért nem hallgatott?
Mer bizonyítási kényszer fészkel az agyába, és ez a kényszer erősebb a realitások értékelésénél.
Ez a kényszer telepedett az egész pártra Schiffer jóvoltából, és ezért tűnik kibeszélésnek más párttag önálló megnyilvánulása.

Mátyás! Kezdheted elölről.

IGAZ MAGYAR 2011.08.28. 11:53:55

A legnagyobb csalódás pont az LMP aki bebizonyítja hogy NEM Lehet Más a Politika!!! A realitások ellen az ész érvek ellen a tisztesség ellen ez az LMP ugyan az mint a többi párt!!! Ezért képzelhető el egy Jobbik LMP együtt működés majd összeállás a Fidesszel!!! Talán szerencsénk hogy még időben kiderült elszólták magukat akár Karácsony Gergely akár Schiffer András!!!
Más talán csak annyiban hogy ha úgy neveznénk őket LMP MA Lehet Más a Politika de az Még Aljasabb!!!

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.08.28. 12:08:08

Az a kérdés, Schiffer szerint ki a nagyobb sátán. A fidesz, vagy a szocik.

A nagyobb gonosz legyőzésére még a kissebb gonosszal is lehet szövetkezni. Ahogy a nácizmus ellen Churchill még Sztálinnal is hajlandó volt szövetkezni.

márta)) 2011.08.29. 18:10:31

Schiffer közölte, hogy a különböző ügyek összemosását ócska csúsztatásnak tartja. "Bár Orbán Viktor valóban néhány hónap alatt felszámolta az alkotmányosságot, de ettől még az embereknek joguk van tisztán látni nemcsak Sukoró, hanem például a kormányzati negyed vagy a 2006-os rendőri jogsértések ügyében is"

hm. Én meg azt tartom ócska trükknek, hogy az LMP. mindenféle feljelentésekből akar politikai tőkét kovácsolni. A mai napig nem tudom milyen politikai irányvonalat képviselnek.
Hatalmas tévedés azt gondolni, hinni, hogy a nagybetűs népek túlzottan foglalkoztatja a Gyurcsány ügye, vélt- és valós támadások, amik ellene irányulnak. Már lassan a Gyurcsánynak többet fog használni, mint ártani a személye elleni támadások sorozata.

Az emberek a mai politikai viszonyokat szeretnék tisztán látni, no és persze talán még joguk is lenne megtudni, esetlegesen milyen megszorítások várhatók, ami a többség életminőségét már eddig is befolyásolta, de nagyon, no és persze sokaknak rontotta.

hegyilány 2011.08.29. 21:08:38

Van keresni valója egy zöld pártnak nálunk? Az LMP esélyei"

A zöld pártok sikerességének fontosságáról írt Paár Ádám, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa"

Elemzésében - melyből a STOP részleteket közöl - az európai példák bemutatása mellett bővebben tárgyalja az első magyar ökopárt, a Lehet Más a Politika esélyeit."

Magyarországon a kispárti lét pártrendszerre gyakorolt pozitív hatásainak felvetése is blaszfémiának minősül: a magyar társadalom és értelmiség szinte kizárólag a nagy pártok versenyeként éli meg a többpártrendszer működését.

Holott vannak olyan társadalmi ügyek, amelyeknek a közéletbe való artikulálásához és a parlamenti politizálásba való becsatornázásához a kis pártokra van szükség. Ilyen ügy az ökológiai rendszer védelme.

Az LMP-vel szembeni bizalmatlanság "zöld" vonalról félreértésen, illetve meg nem értésen, a (neo)liberalizmus-ellenességen alapul.
Ha a bizalmatlanság falát sikerül(ne) áttörni, nem kizárt, hogy az LMP magához vonzaná azokat, akik most önálló zöld párt hiányában más eszmevilágot képviselő pártok, illetve frakciók soraiban politizálnak.

Másrészt korántsem biztos, hogy a Fidesz, az MSZP és a Jobbik "ökológusainak" elszívása kedvezően hatna a zöld irányzat érdekérvényesítő képességére.
Egy pillanatnyilag gyenge irányzat számára rövid és közepes távon talán előnyösebb, ha tagjai különböző értékvilágot képviselő pártok színeiben politizálnak, ahelyett, hogy egyetlen pártban tömörülve, négyévenkénti nekifutással próbálnák "bevenni" a kormányt.

www.stop.hu/articles/article.php?id=927248

Na Igen. Ha világos programot mutatnának be, ha egyértelmű politikai irányvonalat képviselnének.
Amit én egyelőre nem látok.

2011.09.01. 09:56:02

@márta)): Az LMP nem akar politikai tőkét kovácsolni, a sukorói ügyben nem ezért tett feljelentést 2009-ben, tehát a regnáló kormányfő ellen, hanem hogy megakadályozzon egy közpénzt elherdáló mutyit. Ha Gyurcsány ártatlan, akkor ki fog derülni. Miért vonná vissza Schiffer a feljelentését, változott bármi is a tényállást illetően? Ilyet nem említ a Charta levele.

Ugyanakkor az LMP (és Schiffer) is kiállt az ellen, hogy a Fidesz-kormány politikai okokból vádat emelhessen politikusok ellen, tehát megvédte Gyurcsányt és Bajnait is. Ezt senki nem köszönte meg neki.

@hegyilány: Az LMP világos programot mutatott be és egyértelmű ökoszociális, zöldpárti irányvonalat követnek. Mindezekről honlapjukon bőségesen találsz információt: lehetmas.hu

hegyilány 2011.09.01. 23:10:04

@iii:

Hm. Más az amit a honlapokon, konlapján lehet olvasni az LMP-nek, és más a politikai gyakorlat.

márta)) 2011.09.01. 23:16:00

@iii:
Gyurcsány: az ügyészségi iratok sem igazolják Polt gyanúját"

Elmondta, a legfőbb ügyész szerint az róható a terhére, hogy 2008 májusában a sukorói kaszinóberuházást tervező befektetőkkel folytatott parlamenti megbeszélésén kifejezte támogatását a projektet illetően és "ezzel - hivatali hatáskörét túllépve - lényegében döntést hozott" annak jövőjéről.

Gyurcsány Ferenc szerint azonban a Polt Péter által a mentelmi bizottságnak megküldött iratok ezt cáfolják: a megbeszélésen részt vevő és az ügyben folyó polgári perben meghallgatott tanúk egybehangzóan állítják, hogy a tanácskozáson nem született döntés, csak kérdéseket tettek fel, illetve további vizsgálatokról határoztak, ő pedig kizárólag arra adott utasítást, hogy mindenki a jogszabályok betartásával végezze a munkáját.

"Fogalmam sincs, hogy mire alapozza a legfőbb ügyész ezt a blődséget, hacsak nem arra a nyomásra, amely régóta rá nehezedik Orbán és pártja részéről. Úgy látom, hűséges végrehajtója ő egy politikai akaratnak" - jelentette ki.

Gyurcsány Ferenc arra is kitért, hogy ha Polt Péter gyanúja megállná a helyét, abból az következne, hogy minden miniszterelnök számtalanszor túllépi a hatáskörét, amikor az ország érdekében általános támogatásáról biztosít olyan nagyberuházásokat, amelyek több ezer embernek adhatnak munkát. "Nyugodtan elmondhatom, ugyanezt tettem az Audival, ugyanezt tettem a Mercedesszel. Ha ez bűn, ezerszer követtem el ezt a bűnt" - hangsúlyozta."

atv.hu/cikk/20110901_gyurcsany_az_ugyeszsegi_iratok_sem_igazoljak_polt_gyanujat

márta)) 2011.09.01. 23:34:21

@iii:

Schiffer András - ma az LMP frakcióvezetője - 2009 októberében jelentette fel a volt miniszterelnököt. Arra hivatkozott, hogy a sukorói King's City-beruházást kiemelt jelentőségűvé nyilvánító jogszabály előkészítése során megszegték a nyilvánosságra és az állampolgárok bevonására vonatkozó törvényi rendelkezéseket."

atv.hu/cikk/20110901_bajnai_sokat_vesztettunk_sukoro_meghiusulasa_miatt?source=hirk

márta)) 2011.09.01. 23:45:11

@iii:

Bajnai Gordon a mostani meghallgatáson ismét részletesen beszámolt a King's City beruházáshoz kapcsolódó kormányzati egyeztetésekről és döntésekről. Közleményében kitért arra, hogy a beruházás jelentősen hozzájárult volna a magyar gazdaság növekedéséhez, nagyságrendje megfelel a Mercedes kecskeméti, az Audi győri és az Opel szentgotthárdi beruházásáénak.

Kifejtette ugyanakkor, hogy kormánya határozott lépéseket tett az állam érdekeinek védelmére és érvényesítésre.

Bajnai Gordon miniszterelnökként a beruházással kapcsolatos telekcsere ellentmondásossága miatt 2009 júliusában kért belső vizsgálatot a pénzügyminisztériumtól, a vizsgálat lezárulta után Oszkó Péter pénzügyminiszter tárgyalásokat folytatott a befektetőkkel, majd bírósági keresetet indított az eredeti állapot helyreállításáért.
A per vagy a telekcsere jogszerűségét hagyja helyben, vagy az eredeti állapot visszaállításáról dönt majd.
Ebből eredően a magyar államot semmilyen kár nem érheti a sukorói beruházás miatt."

www.metropol.hu/itthon/cikk/773856

*************************************
Bajnai Gordon meghallgatását követően, az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy foglalt állást, hogy a sukorói King's City beruházás kedvezően érintette volna a magyar gazdaságot, az egymilliárd dollárosra tervezett fejlesztés mintegy 2500 munkahelyet hozott volna létre közvetlenül a Velencei tó partján és évente több millió turistát vonzott volna Magyarországra.

A volt kormányfő meggyőződése, hogy a magyar államot nem érheti kár a sukorói kaszinóberuházás miatt, a bíróság ugyanis vagy jogszerűnek ismeri el a telekcserét vagy az eredeti állapot visszaállításáról dönt"

www.jogiforum.hu/hirek/26109

márta)) 2011.09.01. 23:52:39

Bocsánat! Ez egy kicsit hosszúra sikerült! Úgy gondoltam, összegyűjtök ( néhány cikkből ) metszetet). emlékeztetőt.)
Igy talán jobban áttekinthető mi is történt anno).
Nagyon kíváncsian várom a végeredményt, azt hiszem ebben nem vagyok egyedül.

Hm. Egyébként valóban (milyen igaz) tényleg lehetne más a politika.

(Nekem egyébként a Bajnai nagyon szimpatikus politikus, el tudnám képzelni egy új párt élén is)
:)

2011.09.02. 08:03:39

@hegyilány: A honlapján a politikai gyakorlata jelenik meg.

@márta)): Igen, ezek Gyurcsány és Bajnai véleményei. Mi mást mondhatnának, mint érintettek. Bajnai nem sáros ebben az ügyben, ha jól tudom, ő állíttatta le.
süti beállítások módosítása