Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Lesz így egymillió új munkahely?

2011.08.25. 11:38 | balközép | 7 komment

Címkék: mszp gazdaság fidesz 2011

Nemrég jelent meg Magyarország gazdasági jelentése, az egyik barátom csak így fogalmazott: ez siralmas. Pedig a Fidesz igen nagy arccal kezdett bele abba a gazdasági ámokfutásba, amit ők csak csodafegyvernek hívtak. A várakozásaikat jól csengő mondatokkal is kifejezték: egymillió új munkahelyet teremtünk. Az MSZP jelezte, hogy részben az egykulcsos adó és különadók nem fogják a kívánt eredményt hozni. És ha tetszik, ők aztán tudják, hisz az „elmúltnyolcévben” már minden gazdasági rezdülést kitapasztalhattak kormányon. Nagyon úgy néz ki igazuk lett.

Szóval a Fidesz gazdaságpolitikája a számok tükrében megbukott. Ennek ellenére úgy látom, hogy elmarad a beismerés. Cselekvésre vagy változtatásra még az ötletet sem látom. Az alábbi sajtóválogatást az elmúlt pár hónap írásaiból állítottam össze. Kíváncsi voltam, hol is tart az az egymillió új munkahely, amit ígértek?


Bedőlt a hévízi élményfürdő terve

Tavaly kiderült, további élményfürdők építésére nem szán uniós és magyar fejlesztési pénzt a kormány. Ez gyakorlatilag megadta a kegyelemdöfést a cégnek. Az új tulajdonosnak a terület kármentesítését is el kell végeznie


Bedőlt Magyarország első komoly golfpályája

Egymilliárd forintért eladó Magyarország első 18 lyukú, nemzetközi minősítésű verseny golfpályája, az 1991-ben alakult bükfürdői Birdland Golf & Country Club golfpályája. A wellness szálloda tavaly októberben került a CIB Bank Zrt. tulajdonába, és rövid időn belül kétszer is üzemeltetőt váltott. A területen, a golfpálya mellett egy 166 apartmanból álló villaparkot is kialakítottak tulajdonosai.

Bedőlt a Photo Hall

Nem nyitottak ki pénteken a Főfotó Kft. üzletláncot üzemeltető Photo Hall üzletei az index.hu információi szerint; az internetes hírportál úgy tudja, a hálózat minden egysége váratlanul arra kapott utasítást, hogy tartsák zárva üzletüket és kezdjenek összepakolni. A Photo Hall mintegy 150 üzletből áll, ebből mintegy 50 saját tulajdonban van, a franchise rendszerben üzemeltetet boltok száma meghaladja a százat.

Üresen konganak a bezárt autószalonok

A több száz milliós nagyságrendű beruházással létrehozott autószalonokhoz ma már akár százmillió forint alatt is hozzá lehet jutni, különösen vidéken, de a fővárosi üzletek átlagára is százmillió forint körül van, vevő azonban csak a legritkább esetben jelentkezik. Új szalonok építése egyelőre szóba sem jön, mivel a forgalom még alig mozdult el a mélypontról, ráadásul az építés költsége legalább a kétszerese lenne a mostani pici áraknak.

Naponta 160 cég dől be

A cégek bedőlési, fizetésképtelenségi aránya az elmúlt egy évben jelentősen megnövekedett, a cégek 3,29 százaléka szűnt meg fizetésképtelenség miatt, míg egy évvel korábban csak 2,99 százalékuk. Az első félévében az előző év azonos időszakához képest nemcsak a felszámolási eljárások és csődeljárások aránya ugrott meg, hanem a végelszámolások száma is jelentősen nőtt. A cégbezárások száma egyértelműen növekszik, és míg 2010 első felében még átlagosan naponta 130 cég szűnt meg felszámolással vagy végelszámolással, ma ez a szám megközelíti a napi 160-at is. A nyugati, gazdaságilag fejlettebbnek tartott országrészben, Fejér és Győr-Moson-Sopron megyében emelkedett a legnagyobb mértékben a cégbezárások száma.

Már a textilipar és a gumitermékek gyártása is kockázatos

A legmagasabb bedőlési arányú cégek listáján nagyobb átrendeződés történt, mivel a textiliparral és a gumitermékek gyártásával foglalkozó iparágak fizetésképtelenségi aránya jelentősen megnőtt az elmúlt 12 hónapban. Az építőipart és a hozzá kapcsolódó fafeldolgozást továbbra is kiemelkedően fenyegeti a fizetésképtelenség.

Mi lesz veled radiocafé?

A radiocafé Kft. mára egy darab papír, rajta 150 millió forint követeléssel, amit valószínűleg senki sem fog megfizetni. A pillanatnyi állapot szerint garantáltan felszámolással végzi a cég.

Leárazták a keszthelyi húsüzemet

A felszámoló Vectigalis Zrt. ismét piacra dobta a hitelezőkkel szemben több mint egymilliárd forintos adósságot felhalmozó keszthelyi Hunnia Húsipari Termékgyártó Kft. vagyonelemeit - tájékoztatta lapunkat Péter Márta felszámolóbiztos. A Balaton-parti városban a Tapolcai úton lévő, több mint 38 ezer négyzetméteres központi telephely irányárát ezúttal nettó 350 millió forintban határozták meg.

Csődbe ment egy Nokia-beszállító

A pénzügyi válság és a távol-keleti konkurencia térdre kényszerítette a nagyrészt a Nokiának beszállító Savcor Kft.-t, a komáromi cég mintegy hárommilliárd forintnyi adósságot halmozott fel és elindult a felszámolása. Úgy tűnik, a hitelezők csak korlátozott mértékben juthatnak hozzá követeléseikhez.

Bedőlt a tatai hűtőgépgyártó

Egy húsz éve Magyarországon termelő hűtőgépgyár húzza le a rolót, a finn Helkama Forste tatai üzeméből százötven dolgozót bocsátanak el. Nem hozott ugyanis eredményt a cég megmentése érdekében tavaly indított csődeljárás, így augusztus elején felszámolás alá került, írja a Napi Online.

Brutális visszaesés jöhet magyar iparban

Az Eurostat szerdán közölt adatai szerint éves összevetésben Magyarországon volt a legnagyobb visszaesés. Éves összehasonlításban csupán 5 tagországban csökkent az új rendelések állománya az elérhető adatok szerint. A legnagyobb mértékű, 8,3 százalékos visszaesés Magyarországon volt. A második és a harmadik Dánia és Görögország, egyaránt 6 százalékos mínusszal

Nem kellene sok az üveggyár megmentéséhez?

A felszámolás alatt álló öblösüveggyár megmentéséért, a termelés újraindításáért tüntettek csütörtökön Salgótarjánban. Palkovics Imre, a demonstrációt szervező Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke azt mondta, minimális állami pénz bevonásával talpra lehetne állítani a gyárat, amelynek felelős gazda kell, az pedig nem lehet más, mint a magyar állam.


És a sort lehetne hosszasan folytatni… Mi nem hibásokat keresünk, mi tényeket közlünk és kérdezzük: lesz így egymillió új munkahely??
 

· 3 trackback

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr493179368

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A jobboldali vezér esete a jobb kezével 2011.08.30. 12:14:05

Orbán Viktor Damoklész kardját tartja jobb kezében. Vagy ő maga Damoklész kardja. De az is lehet, csak a jobb keze a fontos. Képzavar van. Meg jobbra húzás....

Trackback: Petőfi él, és fel van háborodva 2011.08.25. 14:44:52

Eltűntnek hitt szabadságharcos költőnket természetesen Hoffmann Rózsa támasztotta fel....

Trackback: Az annyit is érő emberek 2011.08.25. 13:35:29

Lézerblokkolós János annak idején kijelentette, hogy aki semmit nem ért el, az annyit is ér. Nos, ezt most a gyakorlatban is alkalmazza a kétharmados kormány. Munkanélküli vagy? Nem tudod kivárni mire megszületik az egymillió új munkahely? (Pedig ha az...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.08.25. 12:59:56

A helyzet valóban siralmas, de ennyire? Ennyire még nem látom siralmasnak.

Cogito.t 2011.08.25. 13:34:44

Nem kívánok senkit/semmit mentegetni se pro, se kontra, mert nem a politika részével foglalkozom, hanem a gazdasági kérdéssel! Ráadásul közvetlen közelről vagyok érintett a munkanélküliséggel!!
Szörnyű, hogy ekkora és várhatóan még tovább nőhet a munkanélküliség és abban egyetértünk, hogy óvatosabban kellene ígérgetni!
De azt azért ne felejtsük el, hogy az általad felsorolt történeket - talán a hévízi kivételével, ahol nemrégiben született döntés - évek óta halódó cégekről szólnak!
Az öblösüveggyár megmentéséről meg annyit, hogy ha Palkovics úr ekkora nagy tudor, akkor a korábbi években hol volt?? Ezenkívül tételesen mennyi az a "minimális" pénz?? És mekkora eredményt tud majd elérni a cég??
Mert ugye azt Te sem gondolod, hogy az állam "felelős gazdaként", üzemeltessen egy veszteséges gyárat?!
Ha meg valóban nyereséges lehet, és tényleg csak "minimális" pénz kell hozzá, akkor miért nem keres/talál tőkeerős befektetőt/finanszírozót??

balközép 2011.08.25. 14:07:36

@Cogito.t:

De gondolom. Bizonyos esetekben olcsóbb, ha az állam beszáll egy vessztéseggel járó vagy nullás cégbe, mintha az alkalmazottak az utcára kerülnek hisz akkor meg a szociális háló fizeti ki ugyan azt, de akkor a gazdaságot minimálisan se serkentő munka nélkül teszi.

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2011.08.25. 15:02:47

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Sajnos ennyire siralmas a helyzet, és a kormánynak még csak lövése sincs mit kellene tennie. Orbán Viktor szent jobbjának még csak távoli elképzelése sincs a gazdaságról, és a gazdasági folyamatokról. Szerintem most is csak azzal vannak elfoglalva, hogy hogyan betonozzák be a hatalmukat, és mással nem törődnek. Mielőtt megnyerték volna a választásokat, én azért szurkoltam, hogy ők nyerjenek (mondjuk a 2/3-ot nem akartam), mert akkor megnéztem volna mit csinálnak az általuk ellenzékben is tönkretett gazdasággal. Mert ellenzékben olyan nagyon magabiztosak voltak, hogy náluk van a bölcsek köve és bőszen ígérgettek itt mindent az örök élettő kezdvel a kolbászból font kerítésig. Azóta már rájöttem, hogy ezekre egy háztartást nem lehet rábízni, mert azt is csődbe vinnék 3 hónap alatt.

Cogito.t 2011.08.25. 15:09:35

@balközép: Elméletileg még igaz is lehet, csak az kellene látni, hogy mit/mennyit/mennyiért termelne az újraindított cég!?!? Mert ha nincs piaca, akkor pont csak a veszteséget termeli! Azt meddig lehet finanszírozni?? Akkor csak közfoglalkoztatás jó drágán, semmi több!! És az is csak a papíron munkahely!!
Ha Palkovics úr erre gondol, akkor o.k., de akkor mondja ezt!!@the_lonewolf:

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.08.25. 15:36:16

Én exportérdekelt vagyok, nálunk most fellendülés van. Más kis cégekre nincs rálátásom, hacsak az nem, hogy most állami megrendeléseknél sokak elmondása szerint 30%-ot kell felajánlani az emútnyócév 5-10 helyett

Megdobbent 2011.08.26. 05:10:44

Ez a kormany annyit is er, amennyit letett az asztalra. 0%-os gazdasagi novekedes, milliardos eladosodas. Koszonjuk zorbanka.
süti beállítások módosítása