Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

A Matolcsyzmus tündöklés nélküli bukása

2011.08.23. 22:13 | Brendel Mátyás | 16 komment

Címkék: gazdaság orbán egykulcsos adó matolcsy

 A Fidesz fikarcnyi programjának egyik kevés világos eleme volt az adó csökkentése. Bár a hogyanja a választások előtt még nem volt leszögezve.

A választások után kiderült, hogy végül az egykulcsos adóval próbálódott manifesztálódni, amellyel ugyan a radikális adócsökkentés ígéretét a szegényebb rétegeknek egyáltalán nem teljesítették, számukra ez adóemelés volt, de a tehetősebbeknek valóban adócsökkentést jelentett.

Az ígéretek egy homályosabb része volt az a Matolcsysta gazdaságpolitika, amely az egykulcsos adóra alapozva gazdasági felemelkedést ígért. Ennek egyik legfőbb mechanizmusa az lett volna, hogy az egykulcsos adó egyrészt nem is fog bevételkiesést jelenteni, hiszen az egyszerűbb adózási rendszer, illetve a csökkentett adó, kifehéríti a gazdaságot. A mostani ellenzék, a kritikus közgazdászok ezt eleve nem hitték el, és látványosan igazuk is lett: az egykulcsos adó olyan államháztartási lyukakat generált, amelyet különféle különadókkal, a magánnyugdíj-einstanddal, és további drasztikus megszorításokkal kellett ellensúlyozni.

A Matolcsyzmus másik fő mechanizmusa az lett volna, hogy a tehetősebb rétegek a többletpénzüket fogyasztásra költik, illetve a gazdaságba fektetik, amely fellendülést jelent. Az ellenzék, illetve a kritikus közgazdászok ezt is irreális álmodozásnak tartották, és mára már elmondhatjuk, hogy ez is látványosan megbukott.

Ezt most már nem csupán az MSZP, az LMP, más ellenzéki pártok és politikusok, nem csupán ellenzéki, vagy függetlennek tekinthető közgazdászok (ha vannak egyáltalán ilyenek) mondják, hanem az utóbbi napokban Chikán Attila, az első Orbán kormány gazdasági minisztere is kimondta. És Chikán igazán nem ellenzéki, sőt, az interjúban még mindig eléggé igazságtalan Gyurcsánnyal. Tehát nem neki udvarol, őszintének tekinthető a kritikája. Olyan hang, amelyet nem lehet leseperni. Orbán és Matolcsy egyedül maradt, szembe megy az autópályán mindenkivel, leginkább a valósággal.

Orbán még a választások előtt Romániát szerette emlegetni, mint az egykulcsos adó egyik példáját. Románia már akkor, illetve nemsokára látványosan bukott, és vissza is lépett az egykulcsos adótól. A magyarországi kritikán kívül ennek intő jelnek kellett volna lennie, de Orbán makacsul folytatta a butaságot.

Az egyetlen ország, amely egykulcsos adóval jól működik talán Szlovákia, de vagy nem emiatt olyan jók, vagy van valami speciális sajátosság Szlovákiában, ami miatt ott működik, vagy a Szlovákokhoz képest Orbán és Matolcsy iszonyat rosszul csinálják.

Egyébként arra is kíváncsi volnék, hogy az IMF elűzése után a piacon végül is mekkora feláron vettük az állampapírokat, mennyibe került ez az országnak. Valaki, aki ért hozzá, megelemezhetné a dolgot. Mostanában egészen úgy tűnik nekem, hogy jó lett volna az az IMF-kamat.

Ha az elmúlt másfél évet tekintjük, akkor kiderült, hogy a Matolcsyzmus nem tudott többlet növekedést generálni, sőt, a világgazdasági helyzethez képest inkább rontott Magyarország gazdaságán.

A Matolcsyzmus a Gyurcsány és Bajnai által kijelölt konvergencia-programhoz volt kénytelen visszatérni, végül olyan megszorításokat kellett, hogy bevezessen, amelyek Gyurcsány reformjaihoz hasonló mértékűek voltak. Csak ugye a Fidesz négy éves megszorítás-ellenes demagógiája miatt kénytelen ezeket a megszorításokat tagadni, és ezzel permanens hazugságban él. Gyurcsányhoz képest nem csak a permanens hazugságban rosszabb a Matolcsyzmus, de abban is, hogy a megszorítások nem társulnak olyan reformokkal, és olyan jövőképpel, amellyel Gyurcsány legalább megindokolta azokat.

A Matolcsyzmus bukásával az a mítosz is kipukkadt, hogy Orbán jobb gazdaságpolitikus. Az a Fideszes mítosz, hogy az első Orbán kormány megmutatta, hogy mire képes gazdasági téren, hamvába hullt. Bebizonyosodott az az ellenzéki meglátás, hogy az első Orbán kormány csak beleült a Bokros csomag által létrehozott készbe, illetve a szerencsés világgazdasági konjunktúrát lovagolta meg.

Most, amikor a világgazdaság botladozik, a második Orbán kormány látványosan nem képes semmire. Még arra a három százalékos gazdasági növekedésre sem, melyet Gyurcsány és Bajnai konvergenciaprogramja reálisan tervezni tudott. Még ezt is képes volt lerontani. A GDP az utóbbi hónapokban látványosan stagnál, és éves szinten a 2 százalék sem lesz meg.

Pedig Orbán még most is jobb helyzetben kormányoz, mint Gyurcsány vagy Bajnai. Ők egy igazán durva világgazdasági válságban álltak helyt. Orbán ehhez képest sokkal kisebb nehézségek közepette is kudarcot vall.

A Matolcsyzmus bukása után a Fidesz szavazók újabb naiv álma hullt hamvába. Mindaz, amiről mi anno azt mondtuk, hogy mese, álmodozás, mindaz valóban annak bizonyult. A Fidesz szavazóknak egyetlen igazán fontos várakozása sem valósult meg: sem a jobb gazdasági növekedés, sem a korrupció visszaszorítása. Az ellenzék kritikájából pedig a 2010-es választások környékén minden valós figyelmeztetésnek bizonyult: Orbán diktatúrát épít, megszorít, elrontja a gazdaságot, és semmit nem tud a korrupció ellen tenni. Egyetlen Fideszes álmodozás sem vált valóra. A naiv álom ezzel végleg kipukkant.

Tulajdonképpen ezután már csak az a kérdés, hogy a megmaradt Fideszes támogatók valójában mibe is kapaszkodnak.

· 3 trackback

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr253174593

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Értékelhetetlen minisztériumok 2011.08.31. 22:11:13

 Nyáron a miniszterelnök osztályozta minisztériumait, ami bevett gyakorlat egyébként, különben is a fél ország bizit szorongat ilyenkor a kezében, nyári népszokásként.Ugyancsak mostanában megjelent egy sok háttérinformációt felvonultató cikk&...

Trackback: Mire van pénz, s mire nincs, Tankönyvre?! 2011.08.25. 16:35:06

 Az utóbbi napokban többször felkaptam a fejem a híradásokban arra, hogy már nincs meg a pénz a rászoruló gyerekek tankönyvére cirka 100 millió forint. Igaz kiutalták az önkormányzatoknak, de mivel nem volt címzett az összeg az amúgy is bajban lév...

Trackback: Hát fiúk ezt "elkúrtuk". 2011.08.25. 16:34:41

 Miért is nem lepődöm meg mikor ezt olvasom:"Felmerült egy átmeneti időszakra szóló, a gazdagabb rétegeket sújtó szolidaritási adó magyarországi bevezetése, nyilatkozta Pálffy István kereszténydemokrata képviselő szerdán a Klub...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.08.23. 22:51:21

matolcsi: Vannak még kudarcaink, de az eredményeink is lesújtóak.

márta)) 2011.08.24. 00:35:24

"Nem kapkodunk, legjobbak leszünk még akkor is, ha az a vád ér bennünket, hogy lassan döntünk.
Most dől el a jövő. Arra nincs lehetőség, hogy egyetlen cikluson belül kétszer vágjunk neki, ) mondjuk , a felsőoktatás átalakitásának.

Ha elrontjuk annak súlyos politikai deficitje lesz."
Mondta OV. parlamenti beiktatási beszédében)
..............................................................................................

Mit mondjak) Sikerült. sok mindent elrontani.

:)

anonymand 2011.08.24. 04:55:23

Tisztelt Brendel Mátyás!

"Tulajdonképpen ezután már csak az a kérdés, hogy a megmaradt Fideszes támogatók tulajdonképpen mibe is kapaszkodnak." - viccnek szántad, vagy komolyan nem tudod?
Viccnek nem igazán jó, ha pedig nem tudod, az igen szomorú.

A Fidesz a létező legbiztosabb alapokra épített. Bombabiztos, lerombolhatatlan, már-már örökösnek tekinthető.
Az alapok: az emberi hiszékenység és az emberi butaság.
Ne reméld, hogy bármelyik is rövidtávon kezelhető lenne.

Tisztelettel:
anonymand

menőmano 2011.08.24. 08:15:10

A " Matolcsynak lövése sincs a gazdasághoz" . Totálisan nem jó irányba mennek a dolgok.
hm. Olvastam valahol? :) "Előre a gyurcsányi úton".

:))))

Fing adót !!! orbánmentesítő (szarási adót is !) ( · http://opensuse.org 2011.08.24. 10:06:55

@menőmano: Adná Isten hogy a matolcsi nevű véglény a gyúrcsányi úton haladna ...

magdusanyó 2011.08.24. 13:52:50

olyan érzése van a halandónak, hogy tök felesleges arra gondolni---a KORMÁNYBAN KÉPZETT emberkék OKOSAN--ELŐRELÁTÓAN intézik az ország--állampolgár ÉLETÉT!!! Olyan ,,hallucinációnk,, van, 2-3-4 nagyokos intézi sz----rul az életünket. Üres fecsegés, semmit nem mondó tartalmatlan fórumok tanui- szenvedői az egész ország. Remélem nem sokáig élvezzük ezt a semmit.

Xebulon 2011.08.24. 15:40:29

Küldjük már el Matolcsyt és Kósát Svájcba...
Mindenki jól járna.
Svájci frank ismét leesne - ettől jobb lesz a svájciaknak és nekünk is.
És abban a közegben talán Matolcsy programja is működne.

hegyilány 2011.08.24. 15:56:02

A Fidesz szavazóknak egyetlen igazán fontos várakozása sem valósult meg: sem a jobb gazdasági növekedés, sem a korrupció visszaszorítása."

Álmok, vágyak népe a magyar. " Mennyire igaz. A Fidesz szavazók csodaváró álmodozása.
Nem kellett ahhoz politikusnak lenni a választások előtt, hogy felmérje a polgár), nem lesz túl nagy mozgástere a kormánynak.
Nos. el nem tudom képzelni, mit vártak az új kormánytól. ? Ezt a csodaváró gazdaságpolitikát biztosan nem. )
De azon ) kiivül? Nem gondolhatta senki komolyan a több százezer munkahelyet sem.

:)

hegyilány 2011.08.24. 16:00:23

"A pályák szabadok, tere helye van itt mindennek, minden politikai erőnek".
A politikai pártok az elmúlt időben) megmutathatták hogyan müködik egy ország (jól) a rendszerváltás után.
Hát. mit mondjak) Megmutatták.
A matolcsy féle gazdaságpolitika meg már csak "hab a tortán"
:)

márta)) 2011.08.24. 16:26:07

Aha! Bezony.!

a 2008-ban kezdődött pénzügyi válság tanulságait elemezve kifejtette: a válság kezelésére csak az képes, aki véget tud vetni az önámításnak.

A tanulságok között említette, hogy Magyarország egy nemzetközi viszonyrendszer része, érdekeit csak azon belül érvényesítheti.

Tanulság az a régi igazság is - folytatta -, hogy "növeli, ki elfedi a bajt", s ha a pártok éveken át hamis világot vetítenek a választók elé, idővel azzal szembesülnek, hogy illúziókat kérnek rajtuk számon.
A krízis a volt kormányfő szerint arra is rámutatott, hogy megfelelő kontroll nélkül a politikusok előbb vagy utóbb saját érdekeiket kezdik el képviselni a közérdek helyett, ezért van szükség ellensúlyokra.

Végezetül fontos tanulság, hogy a válságokat azok az országok ússzák meg a legkevesebb kárral, illetve azok képesek a leggyorsabban kilábalni belőlük, ahol sokan és sokat dolgoznak - mondta Bajnai Gordon.

Hozzátette: Magyarországon a politikusok az elmúlt tíz évben sokszor az ország fejlődését lassító döntéseket hoztak azért, hogy az inaktívaktól szerezzenek szavazatokat."

Ő a Bajnai .
:))

márta)) 2011.08.24. 16:34:41

Egy kis emlékeztető, hogyan adta át a Bajnai kormány az országot.(milyen állapotban volt)

"A kormány cselekvési terve négy pillérre épült:

Azonnali válságkezelés

Ennek leginkább mérhető hatása a forint árfolyamának stabilizálódásában jelent meg. 31 milliárdos költséggel 100 ezer munkahelyet mentett meg a Bajnai kormány munkahelymegőrző programja.
Az "Út a munkához" program segítségével további 100 ezer alacsony képzettségű ember tért vissza a munka világába, sokévi passzivitás után. A Krízis alap támogatásaiból 100 ezer családnak jutott pénzügyi támogatás. A távhő árát is csökkentették, ez 650 ezer család, összesen mintegy 2 millió ember életében hozott könnyebbséget.

Egyensúlyteremtés

A költségvetés egyensúlyának helyreállítása érdekében 1200 milliárd forintos megtakarítást hajtott végre a Bajnai kormány. Ez, arányait tekintve, az elmúlt évtizedek legnagyobb hasonló kiigazításának tekinthető a világban.

Az államháztartási hiány 3,8 százalék alatt maradt, ezzel Magyarország megteremtette az Európai Unió egyik legfegyelmezettebb gazdálkodását.
Az adatok 2010. év elejére azt mutatták, hogy Magyarország rendelkezik az Unió országai közül az ötödik legalacsonyabb költségvetési hiánnyal.

Bizalom újjáépítése

A válságkezelő kormány programjának harmadik pillére a bizalom újjáépítése volt. Ez tette többek között lehetővé, hogy a jegybanki alapkamat 20 éves mélypontra volt csökkenthető, ami komoly segítséget jelentett a gazdaság újbóli felpörgetéséhez, így a vállalkozások jövedelmezőségének növeléséhez.

Növekedés beindítása

A nyugdíjrendszer átalakítása biztosította a nyugdíjasok járandóságát, de értékes munkaerőt is bent tartott a munka világában.

A Bajnai kormány a szociális rendszerben is komoly átalakításokat hajtott végre. Ezek arra ösztönözték a munkára képes embereket, hogy segély helyett inkább vállaljanak munkát, ugyanis így jobban járnak.

Az adórendszerben is komoly, mindenki számára érzékelhető változások történtek.
Az adóátrendezés hatására 2010 év elején már több millió munkavállalónak emelkedett a nettó fizetése.
Egy átlagos keresetű emberé kb. 15 ezer forinttal. Az adóátalakításoknak köszönhetően további 400 milliárd forint maradt a magyar vállalkozásoknál beruházásra és munkahelyteremtésre"

márta)) 2011.08.24. 16:38:37

Kormányzása kezdetén világos, egyenes beszéddel tudatta, hogy lesznek megszorítások, mert anélkül nem megy. Nem holmi népakaratra hivatkozott.
Érdekes módon, még sem dőltek életek romba, az" átlagos polgár (is) "talpon tudott maradni, a mindennapi életminőségében.

:)

Megdobbent 2011.08.26. 05:16:36

Najo meg ket MAI szam, a 2011-es pillanatnyi allasrol:

Felszamolas alatt: 12.236 vallalkozas
Vegelszamolas alatt: 15.327 vallalkozas

Fincsi, lathato, merheto.

pilincka 2011.08.28. 00:25:41

Vészjósló, h mindenki a 2014-es választásoktól várja a megoldást! Addig még rengeteget lehet rombolni és egyáltalán nincs remény arra, hogy a kialakított feltételek mellett változhatna bármi is. Akkor tehát mi lehetne a megoldás?????-

laci0011 2011.08.30. 00:52:19

A küldetéstudat és a hozzánemértés kombinációja ami megbukni látszik.Már az is érthetetlen volt amikor kiderült nagyon sokan rosszul jártak az uj adókkal,miután kikürtölik mindenki jól fog járni,ennyire hülye hogy lehet valaki,és még ettől is van lejjeb,jött a bérkommandó...
süti beállítások módosítása