Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Az ócsai dzsumbuj

2011.08.12. 12:50 | balközép | 6 komment

Címkék: deviza ócsa dzsumbuj

Ha valaki az hiszi, hogy az Orbán kormány megoldotta vagy akár csak enyhítette azzal a bejelentéssel a bedőlő frankhitelesek problémáját, hogy Ócsán kerül felépítésre egy "megatelep", ahol a lakásukat elvesztők kaphatnak egy házat, az téved!

Nos, időnként nem a rossz szándék vezérli a kormányt, legalábbis ezt remélem. Bízom benne, hogy másról van szó, nézve az intézkedéseiket és azok következményeit. Szóval, nem rossz indulatúak ezek, csak baromira sötétek és tudatlanok a szociális szférához (is).

Pedig nincs új a nap alatt. Az újszerűnek tűnő intézkedésekhez hasonlót valaki már csinált a múltban. Egy kompetens szak- és nem pártember azért jó lenne a kormány közelében, aki tudja, hogy melyik intézkedés mit szül és mi a következménye.

A harmincas évek derekán, a szememben kevés dicsfénnyel rendelkező Horthy rendszerben, már alkalmazták ezt a módszert. Talán a legemblematikusabb, a mai napig hírrel rendelkező telep is ekkor épült, az Illatos út 5. szám alatt… igen, igen a Dzsumbujról beszélek.

Persze akkor is jó ötletnek tűnt: egy 1000 lakásos gigatelep felépítése valahol az agglomerációs periférián. A múltban, az urbanizáció hatására, a fővárosban munkát kereső szegény családok sátorvárosait igyekeztek ezzel a módszerrel eliminálni. A közeli Mária Valéria telep szegényei költözhettek a Dzsumbujba.

A történet olyan szépen és jól hangzik, dicső kormányunk kezeli a problémát, a csóróknak épít egy telepet, azt ott el is vannak. Csak a Dzsumbujnál is és az ócsai dzsumbujnál is az a baj, hogy megbélyegezték még a beköltözés előtt az ide költözőket. Tudta a szomszéd, az arra járó, a postás, a tejes, a kenyeres, a boldog meg a boldogtalan, hogy itt bizony csórók élnek. "Ne húzd le a Gubacsi-Illatos sarkán az ablakodat mert kifosztanak, hallottam az intelmet még 2005-ben."

Őszintén, te költöznél olyan helyre ahol pontosan tudják, hogy te miért kerültél oda? Te költöznél egy olyan telepre, amelynek lakóit úgy tartja számon a közvélemény: csórok, majd utána bűnözők? Költöznél egy olyan helyre, ahova az osztálytársaid, a párod nem szívesen jön fel veled, mert fél?

A Dzsumbujba sokan kényszerből költöztek. Nem önszántukból. A személyi igazolványukban szereplő Illatos út 5. azonban megpecsételte és megpecsételi őket a mai napig az óvodában, az iskolában és a munkahelyen. Összesúgtak; te képzeld, tudtad, hogy a Dzsumbujban lakik?? Ne már. És pusztán a címük miatt lettek alárendeltek és elszigeteltek. A külvilág megvetéséből, ledegradálásából egyenesen következett: a gettó tudta és bezárkóztak egy olyan világba, melyből kitörni a külvilág által rájuk ragasztott bélyeg miatt nem lehetett.

A Dzsumbuj szanálása megkezdődött. A házak egy részét elbontották már, de azt a bélyeget amit az emberek ott kaptak eltüntetni nem lehet. Hosszasan tudnám írni és számtalan szociográfia született arról miért nem lehet ilyen telepeket létrehozni. Az ilyen telepek milyen súlyos társadalmi problémát szülnek, hogyan jönnek létre és milyen következményei lesznek... Ezért nem folytatom. Akit érdekel a téma illetve a Fidesz kormány azon jó képességű szakembereinek, akik ezt kitalálták, javaslom Ambrus Péter tanulmányát, melynek címe A Dzsumbuj. Igaz, lehet egy fideszes szakértőnek hosszú írás, hiszen kb. 200 oldal, de talán a szakértő helyettesének helyettese elolvassa.


Na, de búcsúzóul nézzük meg, hogyan is kezdődött a még meg sem épült ócsai dzsumbuj, még nem is ott lakóinak a megbélyegzése:

 

Szóval kik fognak ideköltözni?

„Felsőpakony polgármestere szerint az is kérdés, hogy vajon mi lesz az oda költöző munkanélküliekkel, hová mehetnek majd segélyért, s azt sem tudni, hogy meddig lakhatnak majd házaikban a lakáshitelesek.”

Elhamarkodott, rossz ötletnek nevezte Felsőpakony polgármestere, hogy a szociális családi ház-építési program első ütemeként Ócsa-Alsópakony térségében létesítenének a Belügyminisztérium javaslata alapján házakat a fizetésképtelen lakáshitelesek számára.

A bűnözés melegágya lesz a kormány hitelcsőd-gettója?

Az ócsaiak nem lelkesednek a tervezett szociális lakóparkért

 

Jelzem, a Dzsumbujnál is így kerültek az ott élőkre bélyegek. Azokat az embereket egy életre teszik lehetetlen körülmények közé, akiknek így kívánnak „segíteni”. Tiltakozz, az interneten készült egy petíció az Ócsai Dzsumbuj ellen. Írd alá!
Ezt a telepet nem lehet megépíteni!
 

· 5 trackback

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr373148377

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Miskolc már érzi a megszorítás nélküli jövőt 2011.08.16. 19:51:13

Már látszik a szép új világ az Avas lábánál. A költségvetés bevételi oldalán év végéig közel 875 millió forint elmaradás várható ezért a testület augusztus 11-én rendkívüli ülésén döntött közel kétmilliárd forint zárolásáról. Az intézményben megszüntet...

Trackback: Amerikának végleg befellegzett! 2011.08.15. 20:19:17

Újabban semmi jó hír nem jön Amerikából. Az államadósság-plafon emelését ugyan az utolsó pillanatban elfogadták, de a leminősítést már így sem tudták elkerülni. A gazdasági bajok mellett most már a morális és erkölcsi züllés is megindult. Mert mi másna...

Trackback: Súúúhanterz: Orbán Viktor mégiscsak szabadságra ment? 2011.08.15. 08:59:45

Szijártó Péter minapi nyilatkozata alapján megnyugodva kezdtem meg hétvégémet, mert ha már én nem tudtam szabadságra menni, örömmel töltött el, hogy ezekben a viszontagságos időkben Orbán Viktor sem láblógatással tölti idejét, hanem "Az ország újj...

Trackback: Az MTI jelenti 2011.08.14. 11:11:56

Tehát mindaz teljesül, ami annakidején a nemzet nagy többsége részéről követelményként felállíttatott, illetve elfogadhatónak jeleztetett és dacára annak t. Uraim, mit látunk: hetek óta, mióta ezen  Javaslatok a Házba  beterjesztettek, egy cs...

Trackback: Török Gábor, a Jobbik és a szépirodalom 2011.08.12. 15:45:34

„Nem akarásból, úgy látszik, lelkileg élni nem lehet; valamit nem akarni megtenni, tartósan nem jelenthet élettartalmat: valamit nem akarni, és egyáltalán semmit sem akarni, tehát a parancsoltat mégis megtenni, talán túl közel van egymáshoz, semhogy a ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

márta)) 2011.08.15. 20:49:21

A fizetésképtelen lakáshitelesek számára munkát kell biztositani, és tessék fizessenek.
Egyébként el nem tudom képzelni, mi alapján kaptak ezek az emberek tiz- tizenöt milliós hiteleket. ?
Ezeket a hiteleseket megmenti a kormány. Mi lesz a többi hitelessel, akik fizették a hiteleket, életvitelükben esetleg csak vegetálnak, nem akartak a kormánytól, meg senkitől segitséget várni.

menőmano 2011.08.15. 22:18:26

Hahó!!!

Tessék mondani!!! engem nem akar megmenteni valaki?!?!
Nagyon el tudnék képzelni egy kisebb lakást, ott a főváros közelében.
Óh. Jaj! és még a bérleti dijat is fizetném.
Tök jó lenne. nekem is.
bezony.
:))))))))))

sóhegy049 2011.08.17. 23:27:10

Ennek a lényege, szerintem, hogy valami oligarcha banda cégcsoportja ki tudjon venni egy kis pénzt a kasszából. Meg kell nézni, hogy mibe fáj egy ilyen könnyű szerkezetes bódé! 180+Áfa/m2
Kérdem én, hogy egy peremkerületi, panellakás törlesztőjének, "véletlen deficitre" futása után is jár egy ilyen kégli? Mert gyanítom, hogy egy-két lakótelepen nemsokára összejön sok-sok nemfizető, mert hülye lenne ha nem. Főleg, ha onnan vissza tud járni a nagy faluba gályázni.

Amúgy ott van egy rakás, volt honvédségi épület, pl. Tököl, amiből masszívan, féláron egy társasház varázsolható. Ja és az országban sok-sok ilyen van.

DE! Kérdem én, hogy ez a "tripolisz" is mibűűl????

ursus artos 2011.09.09. 07:53:56

@menőmano: www.ingatlapiac.hu
számtalan hirdetés közül válogathatsz!!!
süti beállítások módosítása