Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Színes utcaképek egy moszkvai lakótelepen

2011.07.09. 12:00 | balközép | 3 komment

Címkék: panel moszkva utcakép lakótelep

A héten a Tilos rádión futó Heti Beton című műsorból kiderült, hogy nem is szocreál az, amit mi szocreálnak gondolunk. Magyarországon a szocreál viszonylag rövid ideig futott, csupán az '50-es években épültek szocreál házak. A '60-as években már a nemzetközi trendeknek megfelelő, úgynevezett későmodern épületek hódítottak. Sőt, a házgyár gondolata sem az orosz medvétől származik, hanem az is a későmodern egyik vívmánya. Hoppá, gondoltad volna ott Békáson, hogy egy későmodern kecóban élsz?

A gond az, hogy gyakorlatilag a későmodern épületek pont olyan korban vannak, amikor már lepusztultak és nem elég jó állapotúak, de ahhoz még fiatalok, hogy művészeti értéküket lássuk. Sajnos ez természetes dolog, így járt a barokk is Pesten. A barokk házakat nem tekintették értéknek az 1800-as évek közepétől és tucatjával bontották el őket. Most a későmodern az üldözendő izé...

Azonban egy későmodern lakótelepen is történhetnek izgalmas beavatkozások. Erre jó példa a képeken látható Moszkva külvárosában található óriás lakótelep színes utcaképei. Ha a képeket közelebbről is megnézzük, sajnos láthatjuk, hogy Moszkvában nem tombolt a Panel Plusz, így a házak nem lettek leszigetelve, hanem a betonra ment a kép...

Azt mondják az okosok, hogy a képeknek pozitív hatásai is vannak. Moszkvában alacsony a napos órák száma, így az emberek hajlamosabbak a depresszióra a szürke betontelepen... A színes képek viszont oldják a borongós idő okozta melankóliát.

Azt hiszem, ezek a képek is arról szólnak, hogy nem fogadjuk el a későmodernt. Az lehet egy komoly vita, hogy giccses-e ez a beavatkozás a későmodernbe, vagy egy új művészeti lehetőség. Én mindkettőre tudnék érveket. De ezt döntsétek el ti!

A kék tenger a lakótelep falán

Előtte és utána. A kocka Lada oldja a feszültséget!

A táblákat azért lecsavarozhatták volna...

Beton hegyek

 

Giccs vagy művészet?

 

A képek forrása: RebazArt/facebook

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr623052522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

menőmano 2011.07.11. 09:36:32

hogy a képeknek pozitív hatásai is vannak. Moszkvában "

Nem csak ott. Itt nálunk is szükség lenne a pozitiv hatások "kisugárzására". Ha másként nem megy akkor ilyen utcakép létrehozásával.
Nekem nagyon tetszik Az ilyen épületek látványa, (igy képen is) jót tesz a lelkemnek.
:)

márta)) 2011.07.15. 21:14:04

Nekem nagyon tetszik, látványos. Szemet, lelket nyugtató, felviditó.
Sok-sok ilyen szinesre festett épület kellene ebben az országban is. A szürke, komor, megkopott épület helyett.
Nagyon jó ötlet.
süti beállítások módosítása