Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Elég az igazságtalan MSZP fikázásból!

2011.05.03. 16:13 | balközép | 11 komment

Címkék: mszp majális

Azt hiszem, hogy az utóbbi időben már-már csak megszokásból is, egy-egy orgánum rutinszerűen fikázza az MSZP-t. Tök mindegy, hogy gyakorlatilag a párt már sehol nincsen hatalomban, de az MSZP a hibás! Ebből elég. S nem az építő kritikával van bajom, hanem a reflexszerű, igazságtalan fikázással.

Talán az utolsó inger, ami ezt az írást szülte, az a majális lesavazása volt. A tollnok polgártársak baromira nem vették figyelembe, hogy egész nap masszívan eset az eső és hogy a másik két ellenzéki párt majálisán együtt nem voltak annyian, mint az MSZP-jén. Igaz, az ami nincs azt nem is lehet fikázni…

Egyrészt az MSZP majálisán 10 beszéd hangzott el. Ebből a 10-ből 6 kifejezetten jó volt mind tartalmilag, mind retorikailag és négy volt csupán közepes. A tömeg még a Magyar Nemzet szerint is kb 5000 fős lehetett és fegyelmezetten végighallgatta a beszédeket, holott szakadt az eső. A sort a munkástagozat elnöke kezdte, majd Tétényi Éva, Mesterházy Attila, Horváth Csaba, Szanyi Tibor, Kovács László, Hiller István, Gyurcsány Ferenc, Lendvai Ildikó és Sass Szabolcs elé került a mikrofon. Nem számolok be ki miről beszélt a beszédek egy része fent van az mszp.hu-n…

De nem csak a majális igazságtalan lehozása miatt emelek szót. Azt mondja a Fidesz, hogy rossz örökséget vettek át az MSZP-től. Ha ez így van, akkor miért nem másítják meg az elmúlt ciklus döntéseit. Pontosabban, amit megmásítanak, arról miért mondja mindenki azt, hogy rosszabb lett és nem jobb? És a teljesség igénye nélkül, gondolok itt az adórendszerre vagy a közmunkaprogramra.

Mondjatok csak egy olyan döntést, amit az MSZP hozott, a Fidesz most megváltoztatott és az mondja a nagy többség, hogy jobb lett… de legalább nem rosszabb. Csak egyet! Tényleg, nem kell több! Az a baj én nem tudok…

És haragszom is emiatt a Fideszre, azért haragszom, mert lényegesen jobb és nagyobb lehetőséget kapott az emberektől a választáson, mint azt az MSZP korábban bármikor is remélhette. Megvan neki a kétharmad, a válság tetőzése elmúlt. Aztán a jobb helyzethez képest, nem tud egy lehengerlően jó kormányzást prezentálni?

No, és ellenzékiként gondolom egyetértünk abban, hogy nem lenne szerencsés, ha 2014-ben a Fidesz folytatná tovább. Rendben. Csak eltetszettek már gondolkozni azon, hogy ha folyamatosan az idő és az energia egy része arra megy el az ellenzéki táborban, hogy az MSZP-t savazzátok, akkor hogyan is lesz ebből kormányváltás? Mert, a társadalomban ha tetszik, ha nem az MSZP-nek még a legcudarabb helyen is, van már 30%-a. És mondom én ezt, nem a közvélemény kutatásokra alapozva, hanem az időközi választásokra. Vagy dugjuk a fejünket a homokba és biztos, ami biztos alapon fikázzuk tovább az MSZP-t? Ahelyett, hogy elkezdődne egy ellenzéki párbeszéd arról, hogy hogyan tovább 2014-ben… Mert, ha majd egy esetleges kormányváltás után kezdenek el a különböző nézetek összecsiszolódni, ne legyen kétség: ugyan olyan szar kormányzás lesz és ugyan olyan kapkodás lesz csak belőle, mint most… Tudom, tudom nem baj az… mert azért is az MSZP lesz a hibás.

Aztán, ha meg nem tetszik az amit az MSZP csinál, akkor tessék be lehet lépni, aztán részt lehet venni a párton belüli fórumokon és a vitákban. Azt tessék az MSZP-t egy olyan párttá formálni, ami számodra is elfogadható. Ne a partvonalról tessék beszélni, amikor be is lehet szállni! És jófejség a civil cucc, én is bírom, de frankón… de a civil nem attól civil, hogy nem politizál? Ha már politizál, azaz választáson indul, akkor az nem civil.

Hát tessék ezen gondolkozni, mert 2014. egy nappal sem lesz később, sőt már csak három év van a választásig. És szerintem nem kerülhet Magyarországon még egy kormány úgy hatalomra, hogy nincs egy világos és jól kidolgozott a társadalommal átbeszélt kész forgatókönyve. Ma az együttműködés erről kellene hogy szóljon!

 

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr582874757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2011.05.03. 20:42:30

Hétvégén kártyáztunk forintos téttel a haverokkal (Eltettünk 1-2 Ft-osokat direkt ezért). Rám is mondták a többiek, hogy geci szemét mocsok aljas vagyok, a végén én nyertem a legtöbbet, 2,30-at.

Sine ira et studio... 2011.05.04. 00:06:00

Kedves Balközép!

Legyen kedves kritikusnak lenni az MSZP-vel! Ez a párt állítólag tanulni akar a hibáiból, megújulni és lecserélni lejáratódott garnitúráját... nézze meg, kik léptek fel a majálison! Hogy lesz itt új párt? Hogy lesz új párt, mikor Gyurcsány árnyékától sem bírnak szabadulni? Vagy Ön szerint egy teljesen lejáratódott miniszterelnök és a régi pártkáderek beférnek a megújulásba?
Hol van itt az újítás? Hol az új erő?
Én csak a hatalmukba görcsösen kapaszkodó kádereket látok. Nem nekünk kell a partvonal mellett kiabálni, hanem nekik kéne végre beváltani, amit ígértek... legalább a párton belül...

crawford 2011.05.04. 07:24:03

Az előttem szóló bejegyzésre szeretnék reagálni.Nem tudom,láttad-e,hogy Gyurcsány Ferenc érkezésekor mekkora ováció volt.Gyurcsány attól lett hiteles,hogy hibáit elismerte és tanult belőle.Az MSZP egészét tekintve sokkal szociálisabb,mint most a Fidesz.Persze ellenzékben nem igy volt,hetet-havat össze hordtak a választóknak.Arról nem is beszélve,hogy a Fideszben alapitásuk óta ugyan azokat a fazonokat lehet látni.Akár az MSZP-ben, szerinted.

Sine ira et studio... 2011.05.04. 07:42:51

@crawford: Van igazság abban, amit mondasz, de nem tudom, látod -e, hogy az a "tömeg", amelyik Gyurcsányt éljenzi, az egy igen szűk réteg. Az MSZP-nek el kell döntenie, hogy ennek a szűk rétegnek a pártjává degradálódik, vagy a saját fejlődése érdekében - és azért, hogy valaha magyar baloldalként kormányra jusson - elhagyja Gyurcsányt, aki kétfelé húzza a pártot. Most vívódik, két irányban megy egyszerre, töketlenül játszva a csiki-csukit Ferenccel, aki hamarosan véget vet ennek a majomkodásnak és saját pártjává teszi az MSZP-t. Ez szerintem gyáva és megalkuvó dolog. Arra játszani, hogy a Fideszt el kell buktatni, vagy várni kell elbukni és majd jön egy baloldali kétharmad, elég balga és hibás gondolat. Mert valóban, a Fideszben ugyanaz a nóta a rendszerváltás, de minimum 93 óta, de most bejött nekik - ebben Gyurcsány Ferencnek is nagy felelőssége van egyébként. Az MSZP nem fogja tudni ezt megismételni, mert van rajta kívül legalább 2 alternatíva, mely az ő hegemóniáját meg fogja tudni akadályozni. Főleg úgy, hogy nem tesz semmit, a saját táborával van elfoglalva, semmi olyat nem mond és mutat, amitől többen állnának mellé.
És itt van a párt igazi problémája: egy Szanyi Tibor, Lendvai Ildikó, Mesterházy Attila, Szekeres Imre és Gyurcsány Ferenc személyéből álló gárda. Ez a gond, mert bennük egyszerűen nincs már semmi, ami új, kreatív és használható lenne. Karaktert akarnak gyilkolni, ahogy Gyurcsányt kicsinálták anno az öszödi "beszéd" után (erről most nem akarnék beszélni), de az egész hiteltelenné válik, kifullad,értelmét veszti, ha a Fidesz-kormány nem igazolja a rémképeket. Márpedig a médiatörvény kapcsán kiderült, hogy lehet, hogy bebetonozta Annamáriát a törvény, lehet, hogy vannak benne necces dolgok papíron, de a gyakorlatban mindenki azt ír, amit akar, úgy szidja a kormányt, ahogy akarja, nem lett diktatúra, nem vitték el sem Gréczy Zsoltot, sem Bolgár Györgyöt, pedig a "diktátorozásban" a végsőkig elmentek. Gyurcsányék a szólásszabadság után a köztársaságot fogják védeni, és hatalmas bajban lesznek, ha egykét éven kiderül, hogy az alkotmány és a sarkalatos törvények egy demokratikusan működő országot hoztak létre. Akkor mit fognak mondani? Persze, ehhez idő kell, csak annyit akarok mondani, hogy az MSZP fantáziátlanul politizál, mindent egy lapra tesz fel, ahelyett, hogy végre megszabadulna azoktól, akiktől többre már nem telik.

Sine ira et studio... 2011.05.04. 07:54:08

Másik dolog: úgy gondolom, Gyurcsány Ferenc kicsit későn ismerte be a hibáit ahhoz, hogy ettől hitelesnek tartsam. Lemondott a hatalomról, "önkritikát gyakorolt" - két és fél évvel azután, hogy botrányt keltett az öszödi hangfelvétel, ahol jellemzően a szocialistáknak az volt a legnagyobb gondja, hogy ki lehetett a kiszivárogtató. Azon a felvételen nagyon súlyos szavak hangzottak el, ami a töketlen magyar médiát nem csigázta fel, de mondjuk a CNN-t igen. Akkor kellett volna elismernie a hibáit, akkor kellett volna lemondania, mert a kormány és az MSZP érdeke az lett volna, hogy adja át a helyét, vagy írjanak ki új választásokat, főleg azután, hogy ő közölte Orbánnal: "nem akarhat igaztalanul nyerni". Más kérdés, hogy mást tett, mint amit ígért - szerintem ez belefér. De Balatonöszödön elismerni, hogy a választók voksaiért nem csak, hogy nem csináltak semmit, de még át is verték őket, az tényleg a demokrácia arculcsapása volt. Akkor kellett volna felállni és ma egy hiteles politikus lehetne.

A másik probléma pedig az erkölcsi normák, itt hatalmas gond van: egy párt, ahol "nincs Zuschlag-ügy", ahol a képviselők szolidaritásból utalják az előzetesben váró Hunvald Györgynek a fizetést (és nem is hajlandóak azt felfüggeszteni), ahol Wieszt János, Hagyó Miklós jó ideig úgy jelenhet meg, mint politikai áldozatok, ahol a Szilvási György vezette titkosszolgálat egyéni és pártérdekeket szolgál ki, ott hatalmas erkölcsi problémák vannak. Egy párt, ahol nem a "mit tett", hanem a "hogyan derült ki" a legfőbb kérdés, súlyos bajban van. Én tudom, minden magyarországi párt hangos a korrupciótól, a tisztára mosott és tisztázatlan pénzektől - a politika mocskos dolog. És tudom, úszott az ezüsthajó, az Orbán-bánya, meg az állami gazdaságok... emlékszem rá. De itt nagyságrendi különbségekről van szó, ugyanúgy, mint amikor a jogtalanul felvett költségtérítésekről bezsélünk, a Fidesz kapcsán. Zárógondolatul annyit akarok leírni, a politika mindig mocskos, a politikus mindig lop (szerintem), de közben építenie is kell - az MSZP-nek ez nem jött össze, és alaposan meg kell újulnia ahhoz, hogy valaki, valaha erre esélyt adjon rá. És most nagyon nem azon az úton jár.

IP gyűjtögető 2011.05.04. 11:23:35

Az író egy komoly érv a Darwini tanok tagadói mellett. Normális evolúciós folyamatok esetében a vérvonal már mexakadt volna.

Tarika · http://isitchristmas.com/ 2011.05.04. 11:24:45

@Sine ira et studio...: én úgy veszem észre folyamatosan, hogy pontosan a gyakorlatban egyáltalán nem működik szabadon a média. Az összes tudósítás hamis képet nyújt. Ha nem látnám a saját szememmel, nem hinném el. Tényleg, milyen kedves a Fidesztől, hogy még nem vert bilincsbe 1-2 újságírót, el is vagyok tőlük ájulva teljesen, tök rendesek! Mondd, és mennyi bírságot szabtak már ki az egyes médiumokra, erről esetleg van infód? És lesz??? Szerinted?
Szerintem a jogaimat a törvények biztosítsák minden téren, ne a kormányok jóindulata. Nekem személy szerint az nem elég. Örülhetsz, ha számodra az.

Sine ira et studio... 2011.05.04. 12:04:00

@Tarika: Kedves Tarika, nekem sincs illúzióm a szabadsággal kapcsolatban, de ha már felhoztad a médiát, légy szíves, mutasd már meg nekem, miben és hol volt hitelesebb a tájékoztatás mondjuk 2010 előtt? A média szabadsága és a média függetlensége nem függ össze. A média sajnos pont úgy működik szabadon, hogy azzal teremt magának piacot, hogy torzít - oldaltól függetlenül! Ez pedig nem a médiatanács, nem Orbán hibája, hanem pont a szabályozatlan rendszeré, ami médiatanács ide, vagy oda, ma is ugyanúgy működik, ha még nem visszataszítóbb módon.
"nem vertek bilincsbe egykét újságírót" - a diktatúra márpedig ezt jelenti. A médiatanács nem tiltatott be lapokat (ahogy anno a 168 órában féltek), nem félemlített meg újságírókat (ahogy például Veres János akart az előző érában), mindenki azt ír, amit szeretne. Ma Magyarországon bárki, bármit megjelentethet, függetlenül attól, hogy baloldalon mitől rettegtek. A sajtó teljesen szabad. Az, hogy igaz -e, amit ír, más kérdés, de mutass ma Magyarországon (vagy a világon) egy olyan szervezetet, ami a hírek igazságtartalmát ellenőrizné, amely hiteles lenne és nincs valakinek a zsebében. Szerintem nem nagyon tudsz.
Sajnos ebben kell élnünk.

Barragon 2011.05.04. 12:20:32

Egy kis zavart érzek ebben az írásban! Hogy az MSZP -re való negatív hivatkozás a Fidesz , és a kormány részéről ÁLSÁGOS az világos! Demagóg és csak a buták hangulati beállítódásra képes hatni! Igaz nem sikertelenül!
Azonban az MSZP belső átalakulása késik és vannak többen, akik késleltetik! És vagyunk elég sokan, akik BELÜLRŐL próbáltuk elérni a megújulást, sikertelenül!
Tehát mi, akik belül vagyunk valóban van okunk és jogunk kritizálni az MSZP belső viszonyait, mert "ÉRTED HARAGSZUNK, nem ellened"! Mint ahogyan az MSZP vezetésének jó része sem mert kiállni az MSZP kormányok mellett "teljes mellszélességgel", ezért is van, hogy az politikai ellenfelek méltánytalan hangja "kicsit hitelesnek" tűnik, sok ember szemében! Viszont azzal teljes mértékben egyet értek, hogy TESSÉK BELÉPNI az MSZP-be és belülről megváltoztatni a viszonyokat!! Valószínűleg akkor mi belül is nagyobb erőt képvisel
nénk!

aaabbbccc 2011.05.04. 18:55:12

GYF baromi hiteles, felhánytorgatja, hogy milyen nehéz 50 eFt-ból megélni
saját vagyonbevallása alapján havi 8 millió körül költ
aki havi 50eFt-ot kap, annak ez pont 160 havi keresete (13 év)

2011.05.05. 05:42:57

Hát én kötve hiszem, hogy igazságtalanul fikáznák az mszp-t. Tettek ők annak érdekében, 2002-2010 között, azért ne csináljunk úgy, hogy az már régen volt, meg az a múlt, igenis el kell egyszer számolni az embereknek a tetteikkel. Ha meg annyira új pártot akarnak csinálni az MSZP-ből, mint amit szeretnének, ahhoz az első lépés, hogy Gyurcsányt kipenderítenék a pártból. Ember még annyi kárt nem okozott ennek a pártnak, de még az országnak sem az elmúlt 20 évben, mint ő. Kevés esélyt adok látok arra, hogy vele választást lehessen nyerni. Bár nem vagyok baloldali és nem is szimpatizálok velük, de egyetlen olyan személy van, akit valamire is becsülök ebben a bagázsban az pedig Mesterházy Attila. Ő az a személy aki képes a kompromisszumokra és, ahogy látom tett is gesztusokat a Fidesz felé, amit óriási taktikai hibának tartok, hogy nem használtak ki. Ehelyett adják a lovat az MSZP meg Gyurcsány alá. De ahogy látom kezd kisgazdáskodni az mszp is, kezdenek szakadni, és megkezdődött Fleto puccsa is a párt berkein belül. Ha nem álítják meg lehet, hogy 2014-ben már nem is lesz mszp. Bár én azt sem bánám!
süti beállítások módosítása