Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Furcsán kiirt választás Zuglóban?

2011.04.08. 11:41 | balközép | 1 komment

Címkék: mszp fidesz polgármester zugló időközi papcsák demeter márta

Zuglóban a Fidesz belső feszültségeire visszavezethetően két időközi választás is lesz egymás után. Ami nem kerül sokba a zuglóiaknak, az Index beszámolója szerint csak mintegy 10 millióba…

Az első önként távozó Garaba Imre volt, aki a sport világból érkezett; egykori válogatott focista. A Fidesz színeiben nyert egyéni mandátumot, de összerúgta a port az önkormányzat vezetésével. Olyan gyorsan, hogy az őszi választás után csupán az alakuló ülésen vett részt, majd írásban jelezte visszalépését. Az alsórákosi választókörzetben most vasárnap, április 10-én pótolják a választóit cserbenhagyó fideszes mandátumát.

De nem ő volt az egyetlen, aki inkább más lehetőség után nézett. A másik Pusztai Péter, ő a polgármester belső ellenzékének számított, s most megkapta a frissen létrehozott Társasházkezelő vezetését. Pusztai az Index információi szerint a zuglói Fidesz tekintélyes politikusai közé tartozott.

A polgármesterrel való konfliktusa nem egyéni ügy. A párt és Papcsák között akkor alakult ki komoly feszültség, amikor a polgármester a zuglóiak helyett saját embereivel kezdte feltölteni a fontosabb posztokat.

A helyi választási bizottság Pusztai helyének betöltésére május 29-ére tűzte ki az időközi választást. Azonban a HVB döntése sem vita nélküli.

A HVB döntése jogilag nem vitatható, de olyan érzést kelt az emberben, mintha tudatosan szopóágra tenné az ellenzék pártjait. Ugyanis alighogy Pusztai március 30-án lemondott egyéni mandátumáról, a választási bizottságot még aznapra(!) összehívták, és ott a lehető legkorábbi időpontra kiírták az időközi választást. Ráadásul az ülésére nem hívták meg a pártok által delegált tagokat.

Normál esetben valóban nincsenek a helyi választási bizottságoknak a pártok által delegált tagjai. A pártok tagjai csak akkor kerülhetnek be a HVB-be amikor egy helyi választáson jelöltet tudnák állítani, és addig teljes szavazati jogú tagjai a bizottságnak ameddig az adott választás le nem zajlik. De most éppen van egy időközi választás Zuglóban, így a HVB-nek tagjai a pártok delegáltjai is. Na hát nekik nem ment meghívó. Lehet jogilag úgy érvelni, hogy nem is kell, bár erre még precedens nem nagyon volt. (Hisz olyan zűrös helyzet nemigen volt, mint most a zuglói fideszesek miatt, hogy véget sem ért az egyik időközi választás és már ki kell írni az újabbat...)

Szóval a HVB a lehető legkorábbi időpontra, május 29-re írta ki a második választást. Ez keményen etikátlan, hiszen felkészületlenül érte a pártokat (már, amelyikek nem tudhattak előre a képviselői lemondásról). Ellenben április 11-én, tehát egy hét meg egy hétvége után már érkeznek is az ajánlószelvények. Egy hát alatt kell tehát jelöltet állítaniuk. Ez nem gond olyan pártoknál, ahol a (nagy)főnök szokta kijelölni a jelöltet, de egy demokratikusan működő pártnál egy hét alatt azért nehezen zavarható le. És még nem is beszéltem arról, hogy a jelöltet bemutató szórólapot még az ajánlószelvények érkezésére előtt kellene mindenkihez eljuttatni….

Magyarul a HVB döntése a Fidesznek kedvezett (nem kicsit, nagyon), akik vélhetően tudhattak Pusztai lemondási szándékáról, pontosabban, hogy azt mikorra fogja időzíteni. Szóval furcsa demokrácia gyakorlás zajlik Zuglóban.

Persze Papcsák és a zuglói Fidesz feje fájhat bőven. Egyre több zűrös ügy látott napvilágot a zuglói városvezetés körül. Közben az önkormányzati munka sem a kampányban tett ígértek szerint zajlik. A helyieket sokkolta az a hír, hogy az egyik általános iskolát be akarják zárni. Pedig az ott élő zuglóiak szerint a József Attila bezárását semmi nem indokolná…

Természetesen, a mostani választás legesélyesebb ellenzéki jelöltje, az MSZP-s Demeter Márta nem hagyta szó nélkül az iskolabezárási tervet. Egy flash mob és egy tiltakozó petícióval fel is hívta a döntéshozók figyelmét, hogy miért van szükség az intézményre…

 

Ilyen körülmények között fognak dönteni most vasárnap az alsórákosi választók. Az LMP és a Jobbik is indított jelöltet, de várhatóan a mandátum sorsa a fideszes Tildy Balázs (Papcsák Ferenc titkára) vagy az MSZP-s Demeter Márta között dől el.

· 1 trackback

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr542809276

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Széll Kálmán zakójának zsebe és a gépkocsibeszerzés 2011.04.08. 20:10:38

  Olvasom, hogy új autókat rendel a kormány. Négymilliárd forintot szánnak a közbeszerzésre. Érdekes közbeszerzés, fogalmuk sincs mennyi és milyen autó kell a kormánynak, a lényeg, hogy 4 milliárd Forintot elkölthessenek:Közbeszerzési Értesít...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2011.04.10. 21:25:39

Ó, ilyeneken nem kell csodálkozni. Az I. kerületben III. 21-én mondott le egy fideszes hölgy, kitűzték a választást V. 22-re, cédulák indultak már IV. 4-én, hétfőn (gyűjtés 22-ig), eddig látszólag ugyanaz a sztori, én ezt nem is érezném tragikusnak... a csavar pedig ott van, hogy mindez nem volt elég a Fidesznek, 10 napig egyszerűen titokban tartották a dolgot! Persze, kiírták az önkormányzat honlapjára, de senki nem nézegeti a honlap mélyen elrejtett zugait, hogy hátha van éppen ott valami. Ilymódon az ellenzéki pártok csak a következő, 31-i ülésen értesültek a helyzetről. Igen, 4 nappal, benne egy hétvégével a cédulák érkezése előtt. De ha épp nem akkor lett volna a havi ülés, simán megtörténhetett volna az is, hogy a választók szólnak, hogy cetlit kaptak, mi a franc van... Tiszta Galaxis útikalauz-feeling.
süti beállítások módosítása