Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Hogyan villámtüntessünk?

2011.03.30. 15:50 | ZöldMarci | 1 komment

Egy olvasónk, láthatóan szorgos szoci villámtüntető, megosztotta velünk tapasztalatait a Szentkirályi utcai flash mobokról. Íme:

 
A villámtüntetés (flash mob) kiváló, gyorsreagálású módszer. A múltkor Lázár János lekezelő mondatai, most pedig a hétfői produkciója, amivel megvédte Wittner Mária védhetetlen mondatait; ez valóban gyors reagálást igényel.
 
A helyszín is jó. A Fidesz-székház azért is alkalmas, mert így jelezhető: itt maga a párt vállalt közösséget a vállalhatatlan mondatokkal.
 
A helyszín azért is jó, mert egy szűk utcát már száz ember megtölt, ugyanakkor jó összetartozás-érzést ad.
 
Itt meg kell említeni a rendőrség szakszerű hozzáállását. Noha egy villámtüntetést értelemszerűen nem lehet 3 nappal korábban bejelenteni, ők mindkét alkalommal vették a jelzést, és lezárták a forgalom elől a Szentkirályi utcát. Az autók és a tüntetők aligha fértek volna el egyszerre az utcában, kezelhetetlen helyzetet okozott volna.
 
Maga a rendezvény mindkét alkalommal jól volt fölépítve. Rövid beszéd, kiegészítve poénos idézetekkel, illetve tegnap a piroslapok lobogtatásával. A sajtósok élvezettel filmezték.
 
Kulcskérdés a szervezés és a résztvevők. Ebben egyik esemény sem volt erős, a tegnapi még halványabb volt. Épp a gyors szervezés miatt nincs elvesztegetni való idő. Lázár és Orbán az Országgyűlésen már hétfő délután kiállt Wittner mellett, így a kedd esti villámtüntetésről lehetett dönteni már hétfő este.
 
Akkor viszont indulni kell, azonnal. A Fészbuk-eseményt kedd délben létrehozni, nagy időveszteség. Legjobb, ha egy tüntető már reggel úgy indulhat, hogy tudja, hatkor ott lesz, de ha átszervezi is a napját, azt minél korábban kell tudnia. A szervezést segíthette az, hogy vállaltan pártos eseményként, használható volt a belső netes hálózat. Ez sem lehetett hatékony, mert pártbeli „egyszerű aktivisták” elég kevesen voltak. (Hogy ez a késői üzenet, vagy általában a gyönge mozgósíthatóság miatt volt, az további kérdés).
 
Úgy láttam, ott voltak a párthoz nem kötődő, más tüntetésen is látható emberek, ami arra utal, hogy az általános netes hírverés is működött, a késői kezdés ellenére is. (A Piroslap Fészbuk-oldalán is harminc lájkolás erre utal.) Az esemény Fészbuk-oldalán tegnap este jó száz ember jelezte, hogy részt vesz – ez most kb. egyezett a tüntetők számával.
 
A múltkori villámtüntetést egy LMP-közeli blog hirdette meg, amely meg tudta mozdítani az utóbb említett csoportot, és kisebb részben az MSZP-s aktivistákat. Nyilván voltak ott LMP-s aktivisták is, de az ő számuk eleve nem lehetett jelentős. Az akkori kb. kétszáz ember többsége tehát valószínűleg abből a közélet iránt érzékeny körből való volt, amely kritikus az Orbán-kormánnyal, meg általában a pártokkal is (amely az elmúlt két évben általában az LMP széles-lehetséges bázisát alkotta).
 
Ők tekinthetők műfaj szerint is egy közéleti flash mob alapközönségének. Mivel a szervezésben a múltkor is rendesen részt vállaltak a baloldali jellegű oldalak, elképzelhető, hogy a szokásosnál több volt közüttük a baloldal felé nyitott ember. Emellett ott voltak kisebb létszámban az említett MSZP-aktivisták is.
 
 
Első lépcsős kövezkeztetés. A tegnapi villámtüntetés a későbbiekben két irányban vihető tovább. Ha vállatan pártos a szervezés, akkor ugyanezt kell rutinosabban csinálni. Másik irány, ha nyitottabb a szervezés (ahogy a múltkor egy pártkötődésú, de civil blog indította). Ekkor persze magán a rendezvényen is alapvetően civileknek kell szerepelniük, de politikusok is megjelenhetnek. Vagy előre vállaltan, vagy csöndesen, ahogy a múltkori villámtüntetés után Schiffer András is nyilatkozott egy blognak.
 

 

· 1 trackback

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr582785394

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 2011. április 2011.03.30. 22:32:31

Április 9., 13.30 óra (Gyülekező 13 órától) Euro-Demonstráció a szakszervezetekkel. Helyszín: Budapest, Hősök tere (indulás) - Andrássy út - Astoria (érkezés) Térkép A demonstrációra Európa minden szegletéből több ezer munkavállalót várunk, hogy ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása