Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Kormányzati trollkodás az USA-ból

2011.03.21. 12:03 | balközép | Szólj hozzá!

Címkék: usa facebook twitter troll

Ohh ezek az usákok olyan remek dolgokat adtak a világnak. Mint például a híres op-rendszer… vagy… a Dallas. A Guardian írása alapján elmondhatjuk: Amerikában állami szintre emelik a trollkodást. Jeee….

Az amerikai hadsereg olyan szoftvert fejleszt, amely titokban manipulálja a közösségi hálókat, mint például a Facebook, Twitter azáltal, hogy hamis online személyiségeket használva Amerikát népszerűsíti.

Egy kaliforniai cég kötött szerződést az Egyesült Államok Központi Parancsnokságával (Centcom), amely a közel-keleti és közép-ázsiai fegyveres bevetéseket felügyeli. A szerződés tárgya egy olyan „online személyiség menedzsment szolgálat”, amely lehetőséget biztosít egy katonának, hogy akár 10 személyiséget is kezeljen egyszerre.

A projektet elsősorban azért fejlesztették ki, hogy Kína internetes cenzúrájával szemben fel tudjanak lépni. A kritikusok attól tartanak, hogy az amerikai hadsereg így viszont hamis beszélgetéseket fog folytatni, hogy ezzel nyomja el a kellemetlen véleményt vallókat és a kommentárok hangvételét ezzel lágyítsák, vagy az olyan hírekét, amelyek ellenkeznek céljaikkal. Ráadásul az amerikaiak fejlesztése miatt más kormányok, magáncégek és NGO-k is hasonló „sock puppets”-eket hoznak majd létre.

A Centcom szerződésben az áll, hogy minden hamis személy meggyőző háttérrel, történettel és adatokkal kell rendelkezzen, amelyek hitelességét támasztják alá. Minden egyes személyt anélkül kell menedzselni majd a jövőben, hogy a leleplezés veszélye fennállna. A Centcom szóvivője, Bill Speaks azt nyilatkozta: „A technológia lehetővé teszi az idegen nyelvű weboldalakon a Cetcom számára, hogy az erőszakos szélsőségesek és ellenséges propaganda ellen fellépjen az Egyesült Államokon kívül.” Hozzátette azt is, hogy egyik ilyen beavatkozás sem fog angol nyelven történni, mert a jogszabályok nem engedélyezik „az amerikai közönség” ilyen formában való befolyásolását, és egyébként is a szociális hálók angol nyelvű forgalmát a Centcom képes ellenőrizni. A használni kívánt nyelvek között szerepel az arab, farszi, urdu és pastu is.

A program fontos szerepet fog játszani az al-Kaida elleni harcban. A multiplikált személyiség programot már az Operation Earnest Voice (OEV) során is használták, amelyet Irakban fejlesztettek ki a pszichológiai hadviselés során, ezt használták az al-Kaida támogatók folyamatos on-line jelenlétével szemben. Az OEV azóta 200 millió dolláros programmá fejlődött és valószínűleg pakisztáni, afgán és közel-keleti dzsihádisták ellen használják.
A 2,76 millió dolláros szerződés egyik résztvevője a Ntreptid nevű új Los Angelesben bejegyzett cég, azonban arról, hogy működik-e már a szoftver, még nem nyilatkoztak.
Arra a kérdésre, hogy az OEV-ben ők is részt vesznek-e, a brit Védelmi Minisztérium azt nyilatkozta, hogy „ennek semmi nyoma”. Arra a kérdésre, hogy részt vesznek-e személyiség menedzsment programok kidolgozásában, nem kívántak válaszolni.

Az amerikai hadsereg a belföldi használat esetén bajba is kerülhetne, hiszen többen börtönbüntetést kaptak hasonló cselekmények elkövetéséért. Tavaly egy New York-i ügyvédet ítéltek el, aki iskolásnak adta ki magát az interneten.

The Guardian/atv.hu

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr592758366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása