Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Az egyiptomi forradalom tanulságai öregedő demokráciák számára

2011.02.12. 15:09 | Brendel Mátyás | 13 komment

Címkék: internet egyiptom forradalom fiatalok

Igen, megcsinálták! Egyiptomban tegnap, pénteken elérték azt, amiben már magam is kételkedni kezdtem: megbuktatták Mubarakot. Ezzel persze a történetnek még koránt sincs vége, de azt lehet mondani, hogy a "Nagy Egyiptomi Forradalom" győzött. Megnyerte első csatáját, amikor Mubarak bejelentette, hogy nem indul a választásokon, megnyerte második csatáját, amikor lemondását bejelentették. A harmadik nagy fordulópont az lesz, amikor tényleg lesznek szabad választások. Akkor lehet majd megmondani, mi lett a forradalom eredménye.

Nemrég, még az első nagy pénteki tüntetés után írtam már a forradalomról és tanulságokról Magyarországgal kapcsolatban. De akkor még nem lehetett tudni, hogy sikerül-e. Még most sem zárult le a történet, de bizonyos tanulságokat addig is le lehet vonni. Tanulságokat Magyarországnak, és tanulságot a világnak.

Először is, nem most tudtuk meg, de a diktatúra nyomorúságos, és a szabadság fontos érték. Mi, a szabad Európában ezt ugyan tudjuk, de sokszor megfeledkezünk róla. Azoknak, akik nem élték át 56-ot - köztük nekem sem - nem nagyon lehet tapasztalatuk arról, hogy a diktatúra gyűlölete milyen elemi erővel törhet fel, és söpörhet el mindent. Van egyébként ebben egy irracionális várakozás, hisztérikus harag is.

Persze, hogy pontosak legyünk, az Egyiptomi Forradalom valahol a mi rendszerváltásunk, és a mi 56-unk között van: haltak meg emberek, voltak még barikádok és kisebb harcok is, de olyan szervezett utcai harc, főleg katonák, tankok ellen nem volt, mint 56-ban nálunk. De a különbségek ellenére sok a tanulság. Nézzük például a Rendszerváltással kapcsolatos kiábrándultságunkat!

Egyre többen kezdik nálunk azt gondolni, hogy a rendszerváltás nem is volt (olyan) jó. Egyre inkább hajlanak az emberek arra, hogy a gazdasági jólét a legfontosabb, és kevesebb igény van a szabadságra. Sok ember bizonyára elfogadná Orbán Viktor médiatörvényét "egy tál lencséért": mondjuk egy tíz százalékos GDP-növekedésért cserébe, amiből neki munkahely és hasonló bérnövekedés jutna.

Sokan azért nem kritikusak a kormánnyal szemben, mert Magyarországon tulajdonképpen még médiatörvényestül is relatíve nagy szabadság van. Nekik már túl magas az ingerküszöbük. Mások pedig épp azért kritikusak az egész rendszerrel szemben, mert például a demokrácia nem tökéletes, és hajlanak arra, hogy kidobják az egészet. Ők meg éppen túl hisztérikusak.

Az egyiptomi események rádöbbenthetik mindkét, elfásult "szélsőséget" arra, hogy egyrészt igenis a szabadság fontos, másrészt lehet, hogy nem tökéletes a demokráciánk, de akkor sem kéne kidobni, mert óriási érték. Mi, itt Magyarországon bizonyos értelemben elkényelmesedtünk, belefásultunk dolgokba, és ez a kis forradalom felrázhatja őket, már, ha empatikusan nyomon követték az eseményeket.

Mi is mondhatnánk tanulságokat Egyiptomnak. Mi, pont a rendszerváltásunk kapcsán tapasztaljuk, hogy a demokrácia nem old meg mindent. Hogy a nagy hurráoptimizmus után eljön a kijózanodás ideje, és azok, akik tegnap még azon elégedetlenkedtek (jogosan), hogy a biztonsági szolgálat elvitte őket egy "kis" éjszakai kínvallatásra, most amiatt fognak panaszkodni, hogy mondjuk egy befolyásos tévé nem akar nekik műsoridőt adni politikai nézeteik kifejtésére. Ez a panasz a részletektől függően lehet még továbbra is jogos, vagy jogtalan igény.

Arra is rá fognak jönni, hogy egy "sátán" elűzése még nem hozza el a paradicsomot. Mi is tapasztaltuk, hogy sok ördög, és ördögnek kikiáltott személy elűzése nem hozott megoldást. Ahogy majd később rá kell majd jönniük, hogy egy messiás megválasztása sem fogja. Mi ezt is tudjuk. Tapasztalniuk kell majd, hogy szabad választáson is kerülhet olyan párt hatalomba, akit nem mindenki szeretne. Sőt, ad abszurdum még csak nem is a többség, hanem csak a választók többsége akarja. De hát ez a demokrácia. Remélhetően olyan ott nem lesz, hogy 53 százalékkal kétharmadot lehessen szerezni.

Egyébként az is tanulságos, hogy amíg Mubarak nem akart lemondani, addig nehezen tudták elérni ezt a tüntetők. Valószínűleg a hadsereg átállása volt a döntő. Egy hadsereget maga mellett tudó elnök valószínűleg maradhatott volna, így maradt hatalmon Ahmedinejad, iráni elnök.

Az is érdekes, hogy a tüntetők mennyire bénák, szervezetlenek voltak. Nem nagyon vonultak át másik térre, nem nagyon akartak elfoglalni semmit. Nem nagyon volt tervük azon kívül, hogy kitartanak a Tahrir téren. Viszonylag béna módszerekkel érték el dolgaikat. Vlagyimir Iljics a sárga földig lehordta volna őket.:) Ez részben például igaz a magyar fiatal, civil szervezetekre, a téli magyar tüntetésekre is.

Arról már írtam, hogy a Facebook és a Twitter, meg a forradalom, és az Internet cenzúrája, meg ilyenek... Mások később kapták fel ezeket a kérdéseket, épp a napokban került ki a lapok főoldalára olyan cikkek, amelyek az Internet elzárásáról beszéltek Magyarországon. Jó pár héttel az események után. Furcsa ez a fáziskésés.

Nézzünk egy kis világméretű kitekintést! A BBC-n, CNN-en már közhely az a gondolat, hogy a tunéziai és az egyiptomi forradalom talán egy arab felvilágosodás kezdete. Jordániában, Jemenben voltak tüntetések, és ezeket a tévék felkapták, beszámoltak róluk. Érezhető egy ilyen irányú szurkolás. Ma, Mubarak bukásának másnapján a BBC rendszeresen kapcsolja Algériát. Várják a következő forradalmat. Persze, micsoda jó téma!:)

Azt, hogy lesz egy ilyen arab fordulat, utoljára az Iraki Háború kapcsán mondták. Volt egy ilyenfajta ideológiai várakozása a háborúnak. Ez akkor mégis elmaradt. Nem az invázió, hanem a Facebook, a Twitter, Youtube, és általában az Internet hozta el a fordulatot.

Számomra a BBC adásaiból a legmegragadóbb az a rész volt, amikor pár fiatal megszólalt. Az ember sokszor úgy gondol az arab világra, hogy ott iszlámhívő, maradi emberek élnek, pálmafák, tevék között a sivatagban. Esetleg szállodákban alkalmazottként.

Jó, aki látott már arabot Európában - és Párizsban, őszintén szólva, több közvetlen ismerősöm van - az tudja, hogy "az arab is csak ugyanolyan ember". De még nekem is volt egy olyan sztereotípiám, hogy jellemzően csak a nyugaton élő arabok gondolkodnak modern módon. És persze a párizsi arabok között is sok a maradi.

A legmegdöbbentőbb az volt, amikor néhány fiatal tüntetőt, helyi szervezeti vezetőt szólaltattak meg. Eleve az, hogy Kairóban fiatalok tömegei voltak az utcán, akik nagyon jól beszéltek angolul. De tényleg, volt, akinek még akcentusa sem nagyon volt. Emlékszem egy fiatal nőre, aki olyan magabiztossággal, olyan lendülettel, és olyan értelmesen beszélt, ami még számomra is elismerésre méltó volt.

És akkor meg kell ismételnem, hogy az illető nő volt. És itt nem a nem létező férfisovinizmusom szólal meg, hanem csak felhívom a figyelmet az iszlám világ férfisovinizmusára. A tüntetésen a BBC beszámolói szerint a nők többségben voltak. Nők, akiknek Kairóban a többségi, konzervatív nézetek szerint talán nem is volna szabad kimenni az utcára burka nélkül. Megszólaltattak olyan nőt, aki pont ezen lamentált, de végül csak kiment a tüntetésre.

Meglepő az, hogy a forradalmat tulajdonképpen a modern, nyugatias, relatíve liberális fiatalok kritikus tömege indította el. Ez az, amit nem vártak, ami nem volt kiszámítható, bár a trend megállíthatatlan volt. De az megdöbbentő, hogy már most ennyire nagy erőt képviselnek ezek a fiatalok.

A BBC meg tudott szólaltatni különféle arab országokból egy csomó fiatal, hétköznapi embert. Algériából, Jordániából, Egyiptomból. Nem a vallási vezetőket, nem a politikusokat, nem ismert arcokat szólaltattak meg, hanem "a dolgozó népet". Ez pedig vagy azt jelenti, hogy sokan nézik a BBC-t, vagy a "Have Your Say" fórumozóit, bloggereket, Twitterezőket, Facebookolókat toboroztak. Mindenképpen azt jelenti, hogy sok angolul beszélő, fiatal arab aktív a modern, nyugati, közösségi kommunikációban. És őszintén szólva, ők sokszor jobban beszélnek angolul, mint a politikai vezetőik. Ez megint igaz Magyarországon is.

Tudjuk, hogy a technika fejlődése megváltoztatja a világot, de ritkán tárul elénk ilyen drámaian, hogy "a lét határozza meg a tudatot", ahogy Marx írta (nem vagyok otthon a marxizmusban, lehet, hogy konkrétan ezt nem írta, és ez csak egy political urban legend). Mindenesetre a technika fejlődését, társadalomátalakító hatását kevesen tudják felmérni. Nincs annál nagyobb erő, ahogy a fiatalokra az új tudás, kultúra hatással van, és ahogy új technológiákkal egészen átalakulnak az életmódok. Ez az, ami ellen egyetlen diktátor nem tud tenni, mert az anyagi javakat nem vonhatják el teljesen, (kivétel Észak-Koreában, de ezt is várjuk be még!)

Amikor a nyugati világban az emberek bizonyos nagyon szűk tilalmakon kívül arról írnak, beszélnek, amiről akarnak, azzal, akivel akarnak, amikor olyan filmeket néznek, amilyeneket akarnak, amikor azt csinálnak a törvény széles határain belül, amit akarnak, akkor ezt nehéz elzárni "Kelet" elől. Mert a globalizációval a fiatalok tömegei jutnak el Nyugatra, a technikával pedig sok minden eljut "Keletre". Nem is lehetne elzárni előlük ezt a lehetőséget, és az országnak is érdeke, hogy az emberek Nyugaton tanuljanak. De amikor visszamennek az anyaországba, akkor visznek magukkal lehetőségeket, gondolatokat, élményeket, igényeket, mentalitást. És nem lehet elzárni a "Keletet" a mobiltelefonok, az Internet elől, mert az ma már "létminimum-számba megy".  Meggyőződésem, hogy a szocializmus emiatt legkésőbb mára megbukott volna, a legkitartóbb szocialista rezsim mellett is.

Paradox módon az arab világ sokkal fiatalabb, mint Európa. És mivel fiatalabb, ezért még ha elmaradottabb is, a fiatalok modernebbek lehetnek akár az európai nyugdíjasoknál is. Könnyen meglehet, hogy sok huszonéves egyiptominál sok negyvenes dolgozó, és sok nyolcvanéves magyar nyugdíjas maradibb. Ez pedig elég furcsa. Persze, hozzá kell tenni, hogy az egyiptomi nép nagy része nem Kairóban él, mi a főváros fiataljait láttuk, a vidék fiataljait kevésbé.

Egy másik érdekes kérdés, és furcsa fejlemény az, hogy sokan iszlámista szélsőséges fordulattól tartottak, tartanak. Erre példa az iráni forradalom, amely így végződött. De azóta sokat változott a világ: sem a tunéziai, sem az egyiptomi forradalomban az iszlám fundamentalistáknak nem sok szerepe volt. A forradalom fő ereje olyan fiatalokból állt, akik talán vallásosak, talán nem, de általában nem fundamentalisták. A Tahrir téren borultak le imára a tüntetők, de csak kb. harmaduk tette ezt. Lásd a fő képet. A képen látszik, hogy a vallási közösség csak a kisebbik összetartó erő. A nagyobbik a nemzeti összetartozást jelképező egyiptomi zászló.

Magyarországon a kvalifikált fiatalok kezdenek elpártolni a Fidesztől. Láttuk, hogy civil mozgalmat szerveznek, és látszódik az erejük a médiatörvények elleni tüntetésekben. De ez az erő még nem döntő. Talán, mert Magyarországon kevesebb a fiatal, és persze azért is, mert a médiatörvény minden elfogadhatatlansága ellenére nincs azon a szinten, mint az egyiptomi diktatúra. Továbbá, Orbán Viktor Strasbourgban tulajdonképpen elvesztett egy csatát, és azóta engedményeket tett. Az emberek most abban hisznek, hogy az EU megvédi őket. Hogy meg fogja-e? Nem tudom. Nem biztos, hogy mindenben számon kérik Orbánt, és nem biztos, hogy Orbán tényleg mindenben teljesíti az ígéretét. Nem ez volna az első hazugsága.

De ha a kvalifikálódó fiatalokat tovább ba..gatják, és ők példát vesznek Egyiptomról, akkor...

· 2 trackback

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr842656028

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egyiptom - kinek drukkoljak? 2011.02.13. 15:13:24

Gondolom, ti is ránéztek néha az egyiptomi eseményekre, de valljuk be őszintén, ez most "nem olyan egyértelmű". Ha forradalom van, akkor általában a népnek drukkolunk, hogy zavarja már el a diktátort, most azonban kétségeim vannak. De ahogy e...

Trackback: Így oldjuk meg a vidéki munkanélküliséget! 2011.02.13. 14:46:53

Tartozom egy vallomással: alapvetően egyetértek. Egyetértek azzal, hogy egy ideális világban a szociális védőháló nem nyugágy és a saját érdekében ki kell onnan menekülni mielőbb az embernek. Még ha az ellátás elég is ahhoz, hogy eléldegéljen, ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

luis5 2011.02.13. 13:28:15

A posztírónak komolyan izzadt a homloka amíg egy platformra bírta hozni az egyiptomi ügyeket a hazaival.
Most nem rugóznék a médiatv-en, ami a posztirónak egyszerűen nem tetszik, de nemsokára az EU áldásával lesz megszentelve, így egy büdös szót sem szólhat senki hitelvesztés nélkül. Twitter vagy Facebook, Tóta W-vel vagy Bakáccsal az ajkán senki nem fog tüntetni a nemlétező korlátok ellen.

Másrészt: Egyiptomban a fő gond a munkanélküliség, a gazdaság egyszerűen nem tud munkát adni a népszaporulatnak. Egy diktatúra (az USA, az EU és Izrael áldásával) max szinezte a történetet, de nem ez volt a fő ok.
Azokban az olajgazdag arab országokban, ahol ennél sokkal konzervatívabb diktatórikusabb vezetés van Dabajtól, Szaud-Arábiáig sose láttok a jövőben sem ilyet, be van tömve a szájuk. És valljuk meg, az emberek 90%-a ilyen az egész világon.

kvadrillio 2011.02.13. 13:44:24

Milyen SZABADSÁG ???????

...olyan, hogy másfél millió munkanélküli ember áll az utcán munkáért ?
..olyan, hogy a multik éhbérért dolgoztatnak és nincs szakszervezeti érdekérvényesítés ???
..olyan, hogy milliók feketén dolgoznak, mert más lehetőség híján éhenhalnának ???
..olyan, hogy ha szólni mer a munkahelyén valamiért kirúgják ??
..stb...stb...stb......

ja, hogy pár milliárdos a kanári-szigeteken és hason lókon a jachtjával szédeleg a luxusingatlanja és az offshoreszámlája között ???
és kaszinókban veri el az adómentesen kisíbolt milliárdjait ???

EZ LENNE A SZABADSÁG ???!!!

A SZOCIALIZMUSBAN JOBB VOLT !

ÉS MILYEN SZABADSÁG ?!

kaqkkfioka 2011.02.13. 14:00:38

@luis5: ... a fő gond a munkanélküliség, a gazdaság egyszerűen nem tud munkát adni a népszaporulatnak.( A népszaporulat idézőjelben.)
Nincs ebben párhuzam?

egyittlakó (törölt) 2011.02.13. 14:14:24

@luis5: "A posztírónak komolyan izzadt a homloka amíg egy platformra bírta hozni az egyiptomi ügyeket a hazaival."

Honnan tudod? Ilyen alapon én is állíthatom, hogy össze-vissza hugyoztad magad örömödben, hogy újra írhatsz ide.

Pan Modry 2011.02.13. 14:33:22

@kvadrillio:
mi van? szóval szerinted jobb volt a szocializmusban?

Mit hiányolsz? Talán azt hogy nem lopkodhatod szét a gyárat? Netán azt hogy lebasznak ha munka helyett egész nap a töködet vakargatod?

Ha annyira tetszik neked a kommunizmus, elhúzhatsz Észak-koreába!

TroppauerHümér 2011.02.13. 14:49:55

Milyen jó, hogy a posztoló olyan biztos benne, mi a modern és merre van előre.

A legszűkebb erőforrás manapság a munkalehetőség. A munkahelyek számát nem is lehet a végtelenségig növelni, mert az környezet nem bírja el. Mit gyártson sokmillió egyiptomi, amit mi meg akarunk (vagy tudunk) venni? És milyen nyersanyagból? Dögöljön éhen, aki nem tud ilyet gyártani? Erre kellene választ találni elsősorban nálunk is, ott is.

Link Elek 2011.02.13. 14:57:33

a forradalom nem valami szuper jo dolog. mo-n nem 1848 utan mentek sokkal jobban a dolgok, hanem 67 utan.

a forradalom az amikor a (munkanelkuli bolcsesz) fiatalok varakozasai jelentosen meghaladjak a lehetosegeiket, es korlatozva erzik magukat. ha nincsenek jelentos korlatok, akkor egyenenkent siman csak balfasznal gondoljak magukat, ha vannak korlatok, akkor viszont konnyu azt gondolni, hogy azok miatt van az egesz.

ebben a posztironak igaza van. ha a fidesz csinal latvanyos krolatokat, _es_ marad a fiatalok munkanelkulisege, akkor itt is lehet forradalom. meg csak az sem kell, hogy a korlatok valodiak legyenek. eleg a altszatuk.

azzal, hogy mubarak elment es a hadseregre bizott mindent lenyegeben semmi sem valtozott. mubarak a legiaro parancsnoka volt, onnan lett alelnok. szerintem a hadsereg vezetese most is abban gondolkodik, hogy ki legyen az uj diktator.
nincs meg vege a tortenetnek

Ezt elkúrtad Gonosz Törpe 2011.02.13. 15:47:39

Az Egyiptomiak elzavarták a Diktátort...mi mikor zavarjuk el?
Lehet tőlük tanulni hülye Magyarok!

Ezt elkúrtad Gonosz Törpe 2011.02.13. 15:49:37

Ennél a 10 hónap Nemzeti Szar ámokfutásnál BÁRMI ÉS BÁRKI JOBB!!!!!
Remélem hamarosan rájön a Nép és kétharmaddal visszaveszi a Demokráciát és ELSZÁMOLTATJA EZEKET A NEMZETI SZAROKAT!!!!!!!!

k.bates 2011.02.14. 01:20:38

egy "kicsit" talán tényleg meredek a párhuzam, de a hasonlatok mindig sarkítottak, mert úgy a plebs is megérti ...
az egyiptomi események megmutatták, h az "érinthetetlenek" világa nem létezik, az aktuális hatalom körbebástyázhatja magát a leválthatatlanságát biztosító törvényekkel, korlátozhatja a média függetlenségét, de a XXI. században ez már csak buta vágy ... az információ szabad, az istenadta nép hozzáfér hamarabb és tágabb körben mint azt a hatalom kívánná.
és persze ... kell egy kiváltó ok, egy utolsó csepp amikortól nem csak a huligán, hanem a tanár is az utcára vonul.

Sine ira et studio... 2011.02.15. 10:01:17

@k.bates: Szerintem nagyon naiv vagy, főleg az érinthetetlenek világával kapcsolatban. Ha jól tudom, Mubaraknak a haja szála sem görbült, egész családjával épségben és gazdagságban elmenekült az országból, és valami csóró helyen, Dubaiban, vagy esetleg egy trópusi szigeten lesz kénytelen tengetni az életét.
És ami a másik, hogy a hatalom a hadsereg kezébe került, ahonnan Mubarak is egykor felemelkedett, szóval ez megint olyan dolog, hogy nem a demokratikus átalakulásnak ad lehetőséget. Az embereket nem a demokrácia szeretete, hanem a nyomor vitte az utcára, a demokrácia csupán egy eszköz egyesek szemében a társadalmi szakadékok megszüntetésére, és az igazságosabb elosztás megszervezésére. Csak ezzel emgint az a baj, hogy a világ legnagyobb demokráciáiban találjuk a legnagyobb vagyoni ellentéteket, közvetlenül Szomália és az afrikai államok után.
Ezzel annyit akarok mondani, hogy 1. a demokrácia sem megoldás magában, 2. az egyiptomiak, bármennyire is szeretnénk, nem ideológiai alapon fognak választani, hanem a zsebük után: ha mondjuk az iszlám fundamentalizmus valósítaná meg azt, amiért a tömegek utcára vonultak (mert érdekes módon, nem mindenki vonult, mint minden rendszernek, ennek is voltak haszonélvezői), akkor nekik az tökéletesen megfelelne. Persze, a dolgok nem ilyen egyszerűek, csak azért írtam ezt a példát, hogy megmutassam, sajnos, nem ideológiai kérdésekről van szó, és nem az európai hatáskörről.
Az információval kapcsolatban addig van igazad, amíg globális érdekekről nincs szó. Az EU törvénytervezete alapján például világosan látható, hogy a média a következő évtizedben a gyógynövények szabad használata ellen fog kampányolni, de hasonló félrevezetést láttunk a H1N1 "járvány" kapcsán is. Az információ hatalom, és ma már adottak a feltételek arra, hogy egyesek monopóliumra tegyenek szert (mondjuk a gyógyászat esetén a gyógyszergyárak).
süti beállítások módosítása