Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Orbán Viktor első majdnem őszinte beszéde

2011.02.08. 13:10 | balközép | 2 komment

Címkék: orbán fidesz évértékelő

Szokásomhoz híven megvártam mások reakcióját egy-egy Orbán pamflet után. Azt hiszem egy emberként mondhatjuk, hogy az Orbán tegnapi évértékelője igazából nem szólt semmiről sem.

A helyzet problematikája pedig éppen ebből fakad. A műfaj évértékelés, ez azt jelenti, hogy ez elmúlt egy évben elvégzett kormányzati munkáról, eredményekről, esetleges hiányokról, jövőben teendő konkrét cselekményekről szoktak szólni az ilyen beszédek.

Még az ellenzék vezérének is ciki egy ilyen lózung stand up commedy-t előadni, azonban a tegnapi prezentátor maga a miniszterelnök volt. Aki a tavalyi év nagy részét végigkormányozta - elméletileg.

Nyilvánvalóan, ha lettek volna kormányának valós, nem megosztó, ha tetszik kézzel fogható eredményei, akár csak egy területen is, sokkal könnyebb lett volna a szónok dolga. De hát ha nincs miről beszélni, mert lényegében a kormányzati kapkodáson és a most szétvert eddig jól működő rendszereken kívül nincs más érdeme a második Orbán-Torgyán-Semjén kormánynak.

Nyilvánvaló, hogy nem beszélhet radikális adócsökkentésről, mert a leghátrányosabb helyzetűeknek a pénztárcájában kevesebb van. Nyilvánvaló nem beszélhet a demokratikus jogállam megszilárdításáról, mert sikeresen korlátozták az alkotmánybíróság jogköreit… ami minden de nem ez. Nyilvánvaló nem jelenthette, be hogy 2010-ben sikerült az egymillió munkahelyből 100 ezret megcsinálni, merthogy inkább a tömeges elbocsátások a jellemzőek a közfoglalkoztatásban. Nyilvánvaló nem beszélhetett a nyugdíjpénztárak megvédéséről hiszen szétzúzták ezt a rendszert. Nyilvánvaló nem beszélhetett az EU elnökség sikereiről, mert a kormány politikáját médiaügyben szégyenpadra ültették Brüsszelben. Nyilvánvaló, hogy nem beszélhetett az önkormányzati szektor sikereiről, mert pont a fideszes önkormányzatok vannak nyakig eladósodva. Nyilvánvaló nem beszélhetett eredményekről az oktatási szektorban. És az egészségügyben meg most jönnek a vizitdíjszerű megszorítások

Hát, igazából semmi valós eredményt nem tudott volna felsorolni. Olyat, amit frankón megcsinált. Úgy kerek lenne. Hogy arra mindenki azt mondhatná: Viktor, hű bazze, ez szép volt! Pedig, most aztán ott a kétharmad. Igaz, ahhoz kell tudás is, szaktudás, hogy tudjon élni vele valaki. Ennek hiányában marad az értékelésben, a szokásos disznótoros beszámoló, egy kis Rejtő Jenő, lavinák… (amit csendben jegyzek csak meg, hogy csak az Orbán beszédben lehet a lavinának újabb hullámai, földrajzórán egy ilyen mondatért bevésné a tanárnő az egyest… azt, hogy lehet védekezni, vagy hogy lavina omlás idején meg odamennek a mentők… az meg csak a Fidesz elbaszott stratégiája, épkézláb hegyimentő az omlás alatt védett helyet keres…)

Azonban ez a beszéd tipikus volt. Az összes Orbán beszéd ilyen. Aztán majd kódfejtők hada értelmezi, mint ahogy a csecsemők gügyögésének értelmét próbálják megfejteni. Megjelentek a politológusok, akik elmondták Orbán ezt akarta mondani, meg amazt, meg így kell érteni meg úgy… Szerintem a beszéd, melyet ilyen stáboknak kell megmagyarázni nem világos nem nyílt és nem is őszinte. Porhintés, parasztvakítás stb. stb. Egy tiszta beszédet mindenki ugyanúgy ért. Minden mondat az, aminek hangzik. Egy korrekt beszédet nem kell értelmezgetni.

A másik ami miatt nincs rendben az ilyen beszéd, hogy fél év múlva, majd amikor bevezetik mondjuk a vizitdíjszerű intézkedést, azt fogja mondani a Fidesz kommunikációs csapata, hogy Orbán beszélt erről az évértékelő beszédében, amikor a lavina jött… na hát ott gondolt erre. Jelzem, nem ez az első, amikor ezt csinálják… Figyeljük, ezt meg… tényleg ezt csinálják… erre a beszédre is fognak még hivatkozni.

Persze, azt is tudjuk, hogy bullshit-generálásban a király egyértelműen Orbán. Azonban, miniszterelnökként a konkrétumok hiánya egy vallomás. Hogy semmit sem értünk el. Mert, ha elért volna az Orbán csapat bármit is, ezt sulykolta volna a fejünkbe. Teljesen természetes lenne, minden ember büszke az eredményeire, ha meg nincs akkor marad az, amit Orbán eladott tegnap. Ha tetszik ilyen értelemben egy őszinte beszéd volt, olyan értelemben meg nem mondta ki nyíltan és világosan: nem értünk el semmit. Nincs koncepciónk.
 

· 3 trackback

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr92646636

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az új alkotmány/1.: Sorozatindító - Szükségünk van-e új alkotmányra? 2011.02.15. 18:37:32

„The earth belongs always to the living […] by the law of nature, one generation is to another as one independant nation to another.” (Thomas Jefferson, 1789. szeptember 6.) A fenti idézet jól mutat rá arra, hogy az általam...

Trackback: Nyelvi konstrukciókról 2011.02.09. 12:42:13

A kárpát-medencei nemzeti mozgalmak egyik első dolga volt, hogy harcolni kezdtek saját nyelvükért. Mi magyarok is ezt tettük, nem hagytuk, hogy elnémetesedjünk és asszimiláljanak minket. A szlovák, román és horvát nemzeti mozgalmak alapeszköze is a nye...

Trackback: Nyelvi konstrukciókról 2011.02.09. 12:41:42

A kárpát-medencei nemzeti mozgalmak egyik első dolga volt, hogy harcolni kezdtek saját nyelvükért. Mi magyarok is ezt tettük, nem hagytuk, hogy elnémetesedjünk és asszimiláljanak minket. A szlovák, román és horvát nemzeti mozgalmak alapeszköze is a nye...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hanyasvagy 2011.02.09. 17:37:28

Nagyot teszek rá,hogy mit ollóznak neki össze,de valaki mondja már végre meg,
HOGY MIÉRT ÉVÉRTÉKELŐ?

tibike3 2011.02.09. 20:02:35

@hanyasvagy: Csak a klasszikus "TANU"-ból: ....miért Angol park??? Mert az a neve. Most ezt a hablatyolást hívták évértékelőnek.Ez van.
süti beállítások módosítása