Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Derce az életművész, de mi lesz Tarlóssal, Csécseivel és Gegesyvel?

2011.01.26. 18:43 | balközép | 17 komment

Címkék: szdsz tarlós állás újpest ferencváros óbuda derce gegesy csécsi hózsefváros

Budapesten négy olyan polgármester volt, aki kirobbanthatatlannak tűnt a kerülete éléről. Mindegyikük közös tulajdonsága, hogy az első ciklusban, tehát 1990-től (Csécsei '92-től) és az egykor dicsőbb napokat is megélt SZDSZ színeiben lettek városvezetők.

Természetesen a Tarlós, Derce, Csécsei és Gegesy kvartettről beszélek. Mára egyikük sem polgármester és utódjuk rendre a Fideszből került ki. De hát mi van velük? Nem kell aggódni értük, jól vannak. Mindegyiküknek van már valamilyen állása.. vagy valami olyasmi féléje.

Kezdjük szép sorjában. A III. kerület örök független, azért volt hogy Fidesz színekben elindult ex-SZDSZ-es Tarlós István története a legismertebb. 1990-ben SZDSZ-Fidesz színekben lett polgármester Óbudán. Utána rendre független polgármester-jelöltként maradt pozíciójában, ahol a testületben rendre baloldali többség volt… Ennek ellenére nem bírták őt megverni… pedig Mandurt és Csintalant is bevetették ellene. (Az MSZP-listáról 1998-ben bejutó Csintalan félévente egy ülésre járt be, akkor is csak aláírni, így teljes képviselői fizetését felvette nulla munkával. Ezután kezdte magában felfedezni a polgári értékeket...).

Tarlós 2006-ban önként állt fel és az egykori párttárs, Demszky kihívójaként független Fidesz-támogatású főpolgármester-jelöltként elindult. Akkor alulmaradt és a független jelöltből Fidesz frakcióvezér lett. Végül is Demszky 2010-ben nem indult újra, Tarlós pedig főpolgármester lett.

A történet Derce kerületében is hasonló. Az első ciklusban még SZDSZ aztán a második ciklustól folyamatosan jobboldali támogatással került Újpest élére. Igaz ő csak egyszer indult függetlenként: 2006-ban. Azt megelőzően Fidesz, MDF, KDNP, FKGP és ilyesmi támogatással újrázott. 2010-ben nem indult újra a tisztségért és kezdetben az MSZP alpolgármesterét Trippon Norbertet támogatta polgármesternek. A kampány vége felé már a fideszes jelöltet találta támogatni valónak. Aki, csupán 2,5 százalékkal kerekedet felül az MSZP-s jelöltön. Wintermantel polgármester úr azonban nem felejti azt el amit Derce tett a kerület jövőjének érdekében.

Az Index információi szerint olyan életmű díj alapítását terjeszti elő Wintermantel, melyet egyedül Derce Tamás kaphat meg. Ugyanis a díjra csak olyan pályázhat, aki 10 évig Újpest polgármester volt. Persze ez nem egy szimpla plecsni… a kampányban mellette korteskedő expolgármester élete végéig közel havi 350 ezer forintos ”jutalmat” kaphatna az újpesti önkormányzat kasszájából. Azért az vicces, hogy ennek a díjnak még nevet is kreáltak: Semsey Aladár Újpesti Életműdíj… én a Semsey család leszármazottjainak nevében hevesen tiltakoznék… lehet tiltakoznak ők is… Mondjuk külön érdekes a Vastagbőr felvetése, hogy a Fidesz.hu-n 70 cikk foglalkozik Derce viselt dolgaival...

Józsefváros Bélájának a története is az SZDSZ-el kezdődőt, azonban neki ott is ért véget. Csécsei polgármester úr csupán egy alkalommal indult nem szimpla SZDSZ színekben: 2002-ben SZDSZ-MSZP közös jelölt volt. Azonban 2006-ban mezei SZDSZ színekben méretődött meg, azonban az MSZP nem indított akkor jelöltet. Így maradt polgármester, de a testületben a Fidesz szerzett többséget és lett Kocsi Máté kezdetben alpolgármester. Csécsei ezt a ciklust már nem töltötte ki, és 2009-ben lemondott polgármesteri címéről, az időközi választáson pedig Kocsis Máté polgármester lett.

Még az időközi polgármester választási kampányban kiszivárgott, hogy az akkor Fidesz és SZDSZ irányítású önkormányzat a távozó polgármesterrel egy szakértői szerződést kötött, melynek értelmében havi 750 ezer forintot kereset volna Kocsis Máté elődje… Igaz a szerződés azóta már felbontották vele…

Gegesy Ferenc története sok mindenben másabb, mint a fenti városvezetőké. Ő is az első ciklusban lett polgármester és ő is SZDSZ színekben… (érdekesség, hogy ő az első ciklusban az újpesti önkormányzatban is képviselő volt…). 1994-ben még jobboldali (Fidesz, MDF, KDNP, SZDSZ) szövetségben lett polgármester. Azonban 1998-ban és 2002-ben már a szocialistákkal közösen vált azzá. 2006-ban szimplán SZDSZ színekben indult és 2010-ben is vállalta a kihívást, igaz akkor egy civil szervezet színeiben, maradt alul Bácskai János Fideszes polgármester-jelölttel szemben.

 

Ha tetszik, magának teremtette meg a leváltóját. Ugyanis 2006-ban a koalíciós megállapodás értelmében a szocialista Kökény Mihály visszalépett Gegesy javára, így a polgármester egyéni mandátummal lett országgyűlési képviselő. Erről a mandátumról, Gegesy a leglehetetlenebb időben lemondott, teljesen egyértelmű volt, hogy a Fidesz jelöltje Bácskai János fogja megnyerni az időközi választást. Így is lett. Majd ezután valahogy felkerült Bácskai fejére a Ferencváros alpolgármester sapkai is. Lehet, hogy Gegesy eltaktikázta magát vagy alulbecsülte a Fideszt, de a közreműködésével felépített Bácskay 7 százalékkal verte meg 2010-ben a polgármesteri küzdelemben.

De Gegesy Ferenc sem maradt állás nélkül. A legnagyobb meglepetésre a fideszes fővárosi vezetés a részben fővárosi tulajdonú Főgáz felügyelő bizottságába delegálta…

Szóval nem kell aggódni a volt szeretett és nagyra becsült polgármesterekért… még hogy a hála nem politikai kategória???
 

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr392615520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2011.01.26. 21:34:04

Kedveltem Dercét, nagyon meg is lepett, hogy a végén Wintermantel (micsoda név!!!) vele kampányolt. De most már értem. Sajnos minden politikuról lekopik a zománc, csak idő kérdése.

fakopács 2011.01.26. 21:43:44

A politikus nem vész el, csak világnézetet vált.

a-kis-herceg 2011.01.26. 22:04:30

gané társaság... kárhogy nem divat a főbelövés

atlbilbaoo 2011.01.26. 22:25:27

@a-kis-herceg: Golyót? Ezeknek? Kötelet a nyakukba , követ rá és a Dunába velük!!

Waitzen 2011.01.26. 22:32:00

Derce 2006-ban az Újpestért Egyesület jelöltjeként nyert, nem függetlenként.
Az Egyesület 20-30% között kapott az egyéni körzetekben is, tehát helyi szinten tényező (volt, amíg nem vette meg a Fidesz kilóra).

balközép 2011.01.26. 23:27:25

@Waitzen:

teljesen jogos amit írsz választás technikailag valóban nem független, de én úgy értettem pártfüggetlenül...

johevi 2011.01.27. 00:06:53

Egész pontosan:
Az az ÉLŐ személy kaphatja meg, aki 10 évig volt Ujpest polgármestere...
Ez olyan, mint az a klasszikus apróhirdetés: Keresem azt a jóképű, hatvan feletti, vékony, magas, intelligens, híres színészt, aki a Darvas Iván

gyulika 2011.01.27. 00:52:43

Csécsei is szépen megszedte magát .a kerület meg lepusztult!!!!!

egy maréknyi dollár 2011.01.27. 01:18:27

Régen elszakadtam Budapesttől.Tarlós Istvánról tudam, hogy néz ki, meg azt is, hogy III. kerületi polgármesterként időnként beszólt a Szigetnek.Most volt szerencsém meghallgatni vele egy "interjút" az MTV1-en.(nem mazochizmusból;munkahelyen)Gyomorforgatóan arrogánsan viselkedett a cseppet sem rámenős kérdezőkkel szemben.A fiatal riporternőt szinte megsorozta lealázó szólövedékekkel, de mást sem nagyon hagyott megmukkanni.A két három kérdésre, amit nagy nehezen feltehettek neki, kioktatóan vagy sehogy sem válaszolt.Azután mondta, monoton hangon, mint egy gép,amit ő akart.
Undorító egy alak, most már alappal mondhatom.

gitáros 2011.01.27. 03:35:20

@gyulika:
Hát... ezt a lepusztulást át kéne gondolni. Sok dolog változott arrafelé az ő ideje alatt, és jó irányba.

alaurent 2011.01.27. 07:34:52

Dercét amúgy sem kell félteni, kíváncsi leszek, kinek épül-szépül a néhai vendéglő az önkormányzat alatt...

pirimogyoró 2011.01.27. 07:37:23

Ezek egymást ajándékozzák meg az adófizetők pénzéből és van pofájuk hozzá, hogy szépen csengő nevet adjanak neki. Nem véletlenül undorodom tőlük.

bloggerman77 2011.01.27. 08:06:32

Télikabát Zsolti most meghálálja, hogy volt, aki 14 (!) év reménytelen közdelem után városvezetői székbe ültette.

Wintermantel 1996-ban indult először a XV. kerületi időközi polg. választáson "Metrót Rákospalotának" szlogennel. Ugye ez azért vicces, mert 98-ban éppen a Fidesz állítota le a beruházást...

Ettől kezdve felváltva hol a XV., hol a IV. kerületben indult polgármester, ogy. képviselőjelölt, önkormányzati képviselőjelöltként, de mindig bukott. Végül listáról benyomták a Főv. közgyűlésbe, ahol eredményes várospolitikát folytatott (bár erről senki sem hallott...)

2010 lett neki is a győzelem éve.

:)
Ennyi bukta után kijárt neki :P

gabmoz 2011.01.27. 08:22:26

Azért a jelenlegi p.mesterek szeretnek életművészek lenni. Pl. említhető a XIV. kerületi, aki a masszázsszalonba, ahová jár az ázsiai lányok kezei között hódolni a plusz örömöknek jó pénzért, még dicsekszik is, hogy a családja mellett mennyi nője van, köztük 18 évesek is.
Hiába, élni tudni kell:)

Szputya 2011.01.27. 10:02:55

@atlbilbaoo: Ne szennyezzük tovább szegény folyót... :P
süti beállítások módosítása