Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Mécs Imre újra belépett az SZDSZ-be

2011.01.15. 16:31 | szocdemman | 5 komment

Címkék: szdsz liberalizmus

Azt hiszem a közélet iránt érdeklődő politológus-hallgatóként érthető, hogy érdekes számomra a liberális tábor utóbbi két éves mozgása. Korábban írtam már arról, hogy a magyar pártpolitikai rendszerben az SZDSZ  egyértelműen űrt hagyott maga után. Hiszen, liberális gondolkodású, liberális szemléletmódot követő ember van a társadalomban nem is kevés, de hogy őket pontosan ki kiképviseli, SZDSZ parlamentből történő kihullásával nem olyan egyértelmű.

Az egykori liberális monopólium persze próbálkozik. Ennek ékes jele, hogy ma tartotta országos küldöttgyűlését. Mely inkább jobban hasonlított a párt helyzetéhez képest egy jó hangulatú helyzetelemző beszélgetéshez, mint sem egy pártkongresszushoz. A témák vegyesek, de voltak olyan lényegi kérdések, melyről szinte mindenki beszélt.

Valamiért összekötnek minket a korrupcióval?

Mécs Imre az SZDSZ legnagyobb hibájának tartotta, hogy a pártfinanszírozás körüli anomáliák felszámolásának nem volt élharcosa. Majd ezt a gondolat menetet Kerényi Imre, úgy folytatta, hogy nincs olyan ok amiért bűnt el lehet követni. Azonban jelen pillanatban a társadalmi gondolkodás egyszerűen kedvez a korrupciónak és lehetetlenné teszi a politika alakítóit olyan lépések meghozatalára, melyekkel érdemben meg lehetne szüntetni az eseteleges visszaéléseket.

Kimennek a csángó magyaroknak székely himnuszt énekelni

Persze nem csak az SZDSZ helyzetéről volt szó, hanem aktuálpolitikai kérdések is szóba kerültek. Az alkotmányozással kapcsolatban egy magát liberális jogásznak aposztrofáló úr igen kemény kritikát fogalmazott meg: „Annyira piti amit látunk, ha az SZDSZ anno az alkotmányt előkészítő bizottságban ilyen anyagot tesz le nagyon sült volna a képünk. Nemhogy demokrácia szempontjából aggályos a tervezet, de tele van stilisztikai és helyesírási hibákkal. Általános iskolában egy gyerek erre "kettesalát" kapna, a Fidesznek meg ez az alkotmánytervezete. Egy kezdő csacsi jogász is tudja, hogy hiába van valakinek kétharmada a parlamentben, ha társadalomban nincs konszenzus az alkotmánnyal kapcsolatban, akkor nem alkotmányozhat.” Azonban a jobboldal baklövéseinek ostorozás itt még koránt sem ért véget, a határon túli politika lelkes jobboldali követeinek egyik tudatlanságáról is meghallgathatunk egy tanmesét: „Kimennek a a jobboldali nemzetmentők a csángó magyaroknak székely himnuszt énekelni. Közben azt se tudják, hogy a csángóknak van saját énekük, és ezzel azt a téves román teóriát erősítik, hogy a csángók meg a székelyek ugyanazok…”

A 31-es hullámhosszon meg a 19-es jött be a Szabad Európa rádió

Természetesen a médiatörvényt sem hagyta kritika nélkül az SZDSZ küldöttgyűlése. Úgy vélik, hogy a Fidesz kormány itt tiporta meg a legjobban a szabadságjogokat. Megoldás csupán a civil kurázsi lehet. Éppen ezért felnézünk Mong Attilára, aki az állásával játszva is mert tenni - mondta az egyik küldött, majd folytatta: . „András ragasztgatja az SZDSZ.hu-s matricát én meg zsebből osztogatom a szamizdatot és kapják be a médiatörvényt.”

Sok sok liberális kis-kakas

A liberális tábor az elmúlt években ezerfelé hullott. Az SZDSZ küldöttgyűlésén többen is azt szorgalmazták, hogy valamilyen szövetséget alkossanak ezek a szervezetek és esetleg így kellene megméretődni a választáson. A baj az, hogy mindegyik szervezet arra törekszik, hogy maga alá gyűrje a többit, pedig ha egy egymás mellérendelt viszonyt hoznának létre, akkor még működhetne is. Hiba volt a korábbi pártvezetések részéröl az egyéni alapszervezeti vélemények elfojtani, és akik az utóbbi időben távoztak a pártól azokat vissza kell hívni. „89-ben is csóró volt az SZDSZ és most is az, azonban a liberális közösségek akkor össze tudtak ülni.” Most meg beszélünk, beszélünk de semmi nem változik” Az SZDSZ nem lehet egy körúton belüli Budapest-centrikus párt, az újraszervezés során. „Sokan jöttek rá, hogy a LMP nem is annyira liberális, azonban mi meg látszólag nem vagyunk. De vagyunk!”

Jó hírek

Mécs Imre bejelentette az elején, hogy az öt évvel ezelőtt felfüggesztett tagságát visszaállítja és kezdeményezi, hogy keressenek meg minden korábbi SZDSZ-est és hívják vissza.
Az Európai Liberális Párt továbbra is az SZDSZ-t tekinti magyarországi partnerének, és január végén a médiatörvénnyel kapcsolatban Magyarországra is látogat egy delegáció- ezt már Szabadai Viktor jelentette be.

Szóval valahogy így telt az egykor szebb napokat is megélt SZDSZ küldöttgyűlése. Azonban engem elgondolkoztatott, hogy az SZDSZ korábbi „haszonélvezői” közül senki, de senki nem volt jelen. Nem láttam, Demszkyt, nem láttam Horn Gábort, nem láttam Kóka Jánost, Gusztos Pétert, Fodor Gábort, Kuncze Gábort, senkit… tényleg csak nagyon lelkese másodvonalbeliek voltak… Ez van…
 

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr442585888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ampierre 2011.01.15. 17:29:49

"Hiba volt a korábbi pártvezetések részérül az egyéni alapszervezeti vélemények elfolyatni"

"részérül" ???

"elfolytani" ??

grat...

Rózsa Misi 2011.01.15. 19:52:05

Segítenék egy kicsit. Az a "magát liberális jogásznak aposztrofáló" úr, Dr.Szigethy István volt. Az SZDSZ alapító tagja, a 40 éves szocialista diktatúra alatt a Demokratikus Ellenzékben meghatározó szerepet játszó demokrata. Az az ember, aki jelentős szerepet vállalt az új Magyar Alkotmány elkészítésében a rendszerváltásnál, mely Alkotmány létrehozta Magyarországon a demokratikus jogállam keretrendszerét, amire előtte még soha nem volt példa. Úgy vélem, ez az ember, ért ahhoz amiről beszél és jogosan érdemel tiszteletet személye és következetes politikája. Jelenleg az SZDSZ Országos ügyvivője, de volt már országgyűlési képviselő is.

Az SZDSZ-ben a követendő politikai stratégiát mindig az Országos Tanács és nem a küldöttgyűlés határozza meg. Politikai vitáit a párt ott szokta lefolytatni, a küldöttgyűlés lényegesebb kérdésekben hoz érdemi döntést, olyanokban amire az Országos Tanácsnak már nincs hatásköre. A küldöttgyűlésen elvi beszélgetés folyt politikai vita címszó alatt az egyik napirendi pontban, egészen pontosan.

Hogy nem jött el Fodor Gábor, Demszky Gábor, Gulyás József, Béki Gabriella, Velkey Gábor, azt nagyon sajnáltam magam is. Hogy Kóka nem jött el, az valahogy nem okozott semmi féle lelki válságot nálam, sőt éppen az okozott volna, ah eljön. Mindenkinek jobb az, ha ő az MSZP-t vagy az LMP-t támogatja, ahova jobban való, mint a liberálisok közé. Többen voltak ismertebb nevek, akik akartak jönni, de külső akadályok miatt nem tudtak. Mint például Szent-iványi Pista, akinek azért Ljubjanából nem olyan könnyű "hazaugrania".
A megjelentek között igen szép számban voltak egykori SZDSZ alapítótagok,mint a példa kedvéért Hell István, Madarász Edit, Tarján András és sokan mások. Nem nevezném egyiküket sem második vonalas politikusnak, mert az kissé derogáló jelző. Azok maradtak az SZDSZ-ben, akiknek valóban a párt és annak elvei voltak fontosak, akik maradtak, azok egyértelműen nem egzisztenciális okok miatt támogatják az SZDSZ-t. Az elveikhez ragaszkodó, elkötelezett liberális demokraták.

A Fidesz számára nagyon nem jó hír, hogy az SZDSZ most már egyértelműen feltámadt és egyre erősebb lesz. Nem jó hír számukra, hogy az Unióban meghatározó politikai körök is rendre az SZDSZ véleményét kérik ki a magyarországi helyzetről, mert ezt a pártot tekintik hitelesnek és az európai értékekhez leginkább ragaszkodó erőnek. Még a szociáldemokrata frakció is liberális szakpolitikusok véleményét kéri ki, de a konzervatív erők is az SZDSZ-el több szinten is egyeztetnek. Pár hónappal ezelőtt indult meg egy pozitív folyamat az SZDSZ-ben. Lehetett látni, hogy egyre több helyen jönnek létre a pártnak új helyi szervezetei, és hétről hétre növekszik a párt tagjainak a száma is. Egyre többen látják az SZDSZ-ben a megoldást az ország létező problémáira, miközben természetesen az SZDSZ megerősödésében jelentős szerepet játszott a Fidesz kormányzat dilettáns kártékony politizálása és a jogállam ellen intézett támadásai. Sokunk számára ad biztonságot az a tény, hogy az SZDSZ újra jelentős tényezővé kezd válni a politikában. Nagyon sokan szurkolunk az ország érdekében az SZDSZ megerősödésének. Valami elindult, ez már egyértelmű, a liberálisok felálltak a padlóról és képesek lesznek nagyon kellemetlen meglepetéseket okozni erősödésükkel az ellenfeleknek. A Fidesznek rossz hír, hogy létezik az SZDSZ és egyre erősebb, a demokráciának és a demokratáknak, viszont régóta ez az első biztató hír!

2011.01.16. 14:42:03

@Rózsa Misi: Ébredj már fel, ha kérhetem! Ez nem a 168 óra! Az mostani szdsz, nem más mint a bukott , önmagát, a demokráciát, a liberalizmust lejárató , megélhetési politikusok gyülekezete! Csak azon csodálkozom, hogy most nem Demszkyt, vagy Horn Gábort istenited( finoman fejeztem ki magam).

A liberális elveket inkább ne hozd fel, ha lehet. Mert ha ezek az emberek is olyan elvtelenek, olyan gátlástalanok és olyan beképzelten okosok mint te vagy, akkor az országban nem lesz soha többé szdsz! Hogy miért? Mert a liberális eszmét lejárattátok, hiteltelenné tettétek. Emlékezzél vissza, hogy hány és hány ember mondta, irta, hogy amit leirtok--te , Jucus, és a többi "bérrettegő" az nem igaz.Mi volt a válasz? Kitiltalak, majd anyáztál, hülyéztél és sok olyan dolgot leirtál, ami ártott az általad imádott pártnak. De nyugodj meg, soha többé az szdsz-vagy utódpártja nem lesz jelentős tényező ebben az országban. A liberalizmust, pedig ha lehet, csak akkor használd, ha nem a saját érdekedet teszed előre a pártérdekkel szemben. Ám addig elvtelen és hiteltelen leszel és vagy! Olyan mint Horn Gábor, Kóka, Kuncze, Demszky és Gusztos, akik valaha liberális elvű , szabad demokraták voltak! Érdekből!

2011.01.16. 17:24:05

@Rózsa Misi: Kóka az LMP-t támogatja? Hogy nem sül le a bőr a képedről... Kóka soha nem támogatta az LMP-t és ha valakit nem csípnek az lmpsek, hát őt nagyon nem. Nála jobban csak a legutóbb lemondott SZDSZ-elnököt nem, aki elindította ezt a suttogó propagandát, a szélsőjobb legnagyobb örömére. Te, meg mint derék liberális, terjeszted szorgalmasan.

blz42 2011.01.16. 22:16:48

@Rózsa Misi: Ha sokszor mondasz el valamit, attól még nem válik valósággá. Sajnálom.

Egy jó tanács, tőlem, neked: hagyd a politikát meg a kommentelést, inkább "go get a life".
süti beállítások módosítása