Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Hogyan buktatható meg Orbán Viktor?

2011.01.13. 16:28 | Rabelais | 27 komment

Címkék: választás forradalom orbán viktor diktatúra

Orbán Viktort megválasztani hiba volt. Viktor égő. Nem csak itthon, de külföldön is. Ezt az elmúlt hetek után már csak a mélyfideszeseknek kéne magyarázni, nekik meg nem fogom. Itt az idő, itt az idő, hogy elgondolkozzunk azon, hogy hogyan lehetne kimászni ebből a böszmeségből! Olyan böszmeségből, melyet ország még nem csinált.

Az elmúlt négy évben a Fidesz próbálkozásai során mindenkinek nyilvánvalóvá vált, hogy az Alkotmány szerint, ha valakinek a Parlamentben ötven százalékos támogatottsága van, akkor törvényesen megbuktatni nem lehet.

Megjegyzem, ez helyes is, ugyanis csak azért, mert a nép felelőtlenül döntött, nem kellene felelőtlen megoldásokat kieszelni. A nép akkor tanulhatja meg a döntése felelősségét, ha látja a következményeit. Bebizonyosodott, hogy saját bőrén kell tapasztalnia, és legfeljebb így tanulhat. Ez van, sajnos.

Az említett Alkotmány jelenleg még érvényes, és még ha Orbán Viktor meg is hamisítja változtatja, akkor sem fog ilyenre lehetőséget adni. Előbb fogja ő bebetonozni magát, minthogy több lehetőséget adjon a buktatásra. Ezt figyelembe véve, csak valószínűtlen, brutális illetve szomorú forgatókönyvek között válogathatunk.

Melyek ezek?

A) A valószínűtlen: Viktátor még a Fidesznek is égő lesz. Valaki fellázad ellene, vagy a képviselők egy jelentős része spontán "lázadásnak indul". Figyelembe véve a kétharmados többséget, ehhez nem csak pár képviselőnek kéne kiugrania. Figyelembe véve még, hogy Viktátor a pártján belül is az, a pár kiugrót úgyis eltennék láb alól. Ha egy ilyen leváltás mégis megtörténne, mi lenne utána? A gond az, hogy feltehetően zavar. A helyzet viszont az, hogy még ez is jobb volna, a mostani, határozott szakadék felé menetelésnél. Lehet, hogy Navracsics vagy Kósa venné át a marsallbotot, de talán a legjobb az volna, ha Pokorni. Ő a legkisebb rossz, a vezetőképes fideszesek közül.

További problémát jelent, hogy Viktátor még jobbikos támogatással is túlélhetne, ami vészes, ám annyira spekulatív, hogy ebbe már inkább bele se gondolunk.

B) A másik valószínűtlen: 2014-ben választások lesznek, és a Fidesz azt rendje szerint bebukja. Viktátor engedelmeskedik a demokratikus rendnek, és átadja a stafétát annak, aki megnyeri a választásokat. 4 év szívás, négy év büntetés a böszmeség miatt. Sajnálom, hogy ezt kell leírnom, de ez a legrózsásabb helyzet.

C) A meglepő: Orbán Viktor mindjárt az új tákolmány Alkotmány után választásokat tart, mert ezeket még meg tudja nyerni. Ha mégsem nyeri meg, akkor az igazán nyerő volna, de valószínútlen, hiszen Viktátor annyira nem hülye, hogy megnézze, meg tudja-e nyerni az előrehozott választásokat. A valószínű kimenet inkább az, hogy 6 év szívás, fogaknak csikorgása a böszmeség miatt, melyből még időben nem gyógyult ki a nemzet. Hogy a következő választásokon mi történne, az ügyben ugrás az elejére!

D) A szomorú: a választásokat Viktátor megnyeri. Ez lehetséges akkor, ha a magyarok többségének józan esze továbbra is "el lesz menve", vagy pedig, mert Viktátor addigra kiépítette a lukasenkoizmust, és meg tud nyerni egy választást bármi áron is, ha kell. A dolog azért szomorú, mert mint látjuk, a lukasenkoizmust megdönteni nehéz. Sok-sok emberáldozattal jár. Leverik a tüntetéseket, elítélik az ellenzéket, ki tudja, tán még életeket is követel. Mindez persze csak az EU-n kívül képzelhető el, de hát Orbánnak az EU-n kívül is van élet. És ha kívül vagyunk, az EU már nem fog velünk törődni. Az EU-n kívüli létező élet olyan gazdasági következményekkel jár, amely tovább tódítja a vért és a könnyeket.

E) A brutális: nem lesznek választások. Ez a D forgatókönyvhöz hasonló, csak nyílt diktatúrát jelent. A következményei is hasonlók: vér, könny, tüntetések, retorziók, esetleg emberéletek, gazdasági csődök. Olyat, hogy nincsenek választások, még Irán sem mert megtenni. Egy ilyen diktatúrát forradalommal kellene megdönteni, és ez a forradalom akár brutális is lehet.

A forradalmak ugyanis soha nem egyszerű, bostoni teadélutánok, emberi tragédiák, gazdasági válság, sokszor háborúk kísérik. Sokszor nem csak az kerül lámpavasra, akit megdöntenek, de azok is, akik döntögetnek. Nem gyerekjáték, ezt nem kéne csak azért, mert szavazók 52 százaléka bezsongott egy választáson.

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr392579925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

P.mester 2011.01.13. 17:56:08

Abszurd, de az "E" opció valószínű

pirimogyoró 2011.01.13. 20:26:17

"Sokszor nem csak az kerül lámpavasra, akit megdöntenek, de azok is, akik döntögetnek. Nem gyerekjáték, ezt nem kéne csak azért, mert szavazók 52 százaléka bezsongott egy választáson."

Ez azért nem valószínű, nem véletlenül alakult meg a 10 milliárdos terrorelhárító intézmény (mikor a rendőrségnek kint van az ülepe a gatyájából). Kapna a képére az, aki akár egyetlen pillantást merne vetni a lámpavasra, és nem csak gumilövedékkel :)

Persze, ezt másképp neveznék, mint ahogy Orbán pasa megszorításai sem megszorítások, hanem intézkedéssorozat. Hát legyen máá' neve annak a gyereknek :)

Toyotomi Hideyoshi 2011.01.13. 21:26:47

Pár gondolat az íráshoz:

Ha csak azt az egy bekezdést írtad volna meg, ami arról szól, hogy a nép a saját kárán tanul, és legközelebb majd újra választ, akkor egyetértenék vele. Minden más, ami itt szerepel gyakorlatilag egy urbánus übermensch fejtegetés arról, hogy a mucsai magyarok mennyire hülyék, hogy megválasztották a Viktátort. Ebből az alkalomból jegyezném meg, hogy a te véleményed sem értékesebb senki másénál, tehát egy szintre esel a kőbányai prolival és az atomfizikussal. Ha ez nem tetszik, akkor állj ki a cenzusos választójogért, de a liberális szabadságeszme és az urbánus felsőbbségtudat nem fér meg egyszerre.
Ami pedig a Viktátort illeti. Sokadszor mondom, hogy ezek az írások totálisan komolytalanok, Brendel úr, akivel egy hónapja vitáztam, megdöbbentett, hogy képzett filozófus ellenére gyakorlatilag kisiskolás összefüggésben gondolkodott. Ehhez a színvonalhoz kár ilyen okosnak lenni. Szóval, a Viktátorra visszatérve: gondolkodjatok már el azon, hogy a Viktátor megválasztásához nem volt elég az 52% "szellemi sötétsége" (kedves, hogy ilyet feltételeztek már alapból a választókról, hogy gyakorlatilag segghülyék), ehhez bizony kellett az MSZP kormányzása is. Lehet itt mondani sokfélét, hogy gazdasági válság volt, meg minden, de az előző nyolc év egy fenntarthatatlan rendszert működtetett, amit ráadásul belülről még pofátlanul szét is loptak. A politikus olyan állat, ami lop, színtől függetlenül - még Kossuth kezéhez is tapadtak tisztázatlan pénzek, pedig ő nagy államférfi volt, vagy Caesarhoz. De itt elharapózott a pofátlanság, főleg Budapesten, ami minden szempontból az ország központja volt, és aminek prominens maffiaszemélyiségei jelenleg már előzetesben vannak, és ami a legmegdöbbentőbb, hogy akik ezt csinálták, azok számára teljesen természetes volt, hogy hatalommal bíró párttársaik majd kihúzzák őket a szarból. Szóval a proli sem hülye, és igenis fel tud háborodni, és több esze van annál, hogy a Fideszes lopás kevésbé fájjon neki, mint a szoci.

Másik dolog: Gyurcsány Ferenc. Az, hogy hazudott, egy dolog. Az, hogy nem bontotta ki az igazságot teljes valójában, másik dolog. Az, hogy elkúrta a szocikkal, harmadik. Ezt szerintem még le lehetett volna nyelni. De azt az arroganciát, amit képviselt, nehezen. Én elhiszem, hogy jót akart! Miért akart volna rosszat? De úgy nem lehet egy országot vezetni, hogy kijelentem, hogy van egy élcsapatom, amivel mindent megcsinálok, mindenki le van szarva, mert én úgyis jobban tudom, mi kell a népnek. Így nem lehet menni. És lehet, hogy valóban jobban tudja! Csak az embereknek (a Zembereknek, ugye, megint itt van az, hogy a Fideszre szavazókat kollektíve hülyének tüntetik fel) nem nagyon tetszik ez a hozzáállás, nem túl okos dolog. Másik dolog - amiről véleményem szerint nem feltétlen az előző kormány tehet, mert angol példa alapján dolgozott - hogy azok a nagy reformok nem jöttek el, amit próbáltak, nem vált be. Ez tény. Belebukott Gyurcsány abba, amit csinált, a pártja pedig 2009 elején lemondott a kormányzásról, ez is tény.

Szóval, kedves Piroslaposok, az a nagy büdös helyzet, hogy kéne valami többet mutatni, mint a "Váltsuk le Orbánt!"-duma. Jól van, váltsuk. Sokszor úgy érzem, én is tudnék annyit és úgy tenni, mint egyes közszereplők. De áruljátok már el, mégis miféle épkézláb gondolatotok van arra, hogy az ország hogy működjön? A "legnagyobb ellenzéki párt" lassan két éve kivonta magát az érdemi kormányzásból, és ez idő alatt nem tudott felmutatni olyan embert, akit komolyan is lehet venni. Mi lenne a szoci kormányzás alatt? Bikicsunáj? Vagy palotaforradalom Gyurcsány ellen, mert a párt egy része imádja, másik része nem? Vagy demagóg LMP-s kisgyerekek jönnének, akik még semmi értelmeset nem tudtak kinyögni egy év alatt? Vagy Vona Gábor írná újra a magyar történelemkönyveket?

Legyetek szívesek, kezdjetek már valami értelmes dologhoz, ha elemző munkát csináltok. Unalmas, hogy hetente jön egy Orbánt leváltani akaró cikk, amiben elemzés van a jövőről, a lukasenkói diktatúráról, a demokrácia végéről, meg ilyenek. Ez egyszer jó volt, de szerintem már újíthatnátok, erre felesleges blogot tartani. Mindaddig, amíg ezt csináljátok, ja és mellékesen úgy kezelitek a Fidesz szavazóit, mint a hülyéket, ne számítsatok az olvasók nem-mszp-s részéről sok rokonszenvre. Tartsátok tiszteletben, így választottak az emberek, akik meg nem mentek el szavazni, azok meg leszarták, és most is éppen azt teszik, nem pedig az ellenzék hatalomra jutásáról szövögetnek merész és fülledt álmokat. Mondjuk arról is gondolkodhatnátok, mi legyen később, mégis ti mit mondtok az ideális állapotokról? Engem pl. jobban érdekelne, mint hogy tízszer elolvassam, hogy Orbán sith lovag, a sötét erők vezére meg patás meg diktatúra.

Az igazi baj egyébként az, hogy az ellenzék vitaalapja sem megy túl azon, hogy Orbán diktatúrát épít. gonosz, demokráciaellenes, cigány/fasiszta, lop, elvesz, rosszul csinálja, hazudik etc. Úgy nem lehet szimpátiát szerezni, hogy a mocskoláson kívül másra nem fussa. Tessék szimpátiára törekedni, állítani is valamit, nem csak tagadni. Marhára kíváncsi volnék rá, ti mit szeretnétek, mégis, mi felé vezetnétek azokat az olvasókat, akik rátok hallgatnak, mert valaki ellen uszítani nem nagy művészet. Ha kiderül, hogy a Fidesz tudománya valóban csak ennyi volt 2010 előtt, akkor ők is rá fognak fázni, de a magyar progresszió addig ezzel a hozzáállással csak a saját sírját ássa, és az lehet az egyedüli reménye, hogy Magyarország most rábaszik. Ugye, nem ebben reménykedtek? Ugye, van valami más ötletetek is, azon túl, hogy a vakok között lehetnek majd a félszemű szocik is királyok?

vadirum 2011.01.13. 22:53:30

Kedves Toyotomi!

Ugye a, szavazók 52%-ra gondoltál?? !
Az MSZP kormányzásához szerintem kellett a FIDESZ részvétele, amiről ugye tudjuk, hogy kizárólag keresztbetenni volt képes (egy pl.: vizitdíj népszavazásra bocsájtása- érdekes módon most nincs szükség semmiben a NÉP szavazatára!, még egy pitiáner alkotmányozásban sem )
Ugye nem gondolod, hogy a szétlopáshoz nem asszisztált a FIDESZ és nem profitált ezekből az üzelmekből?!
Szerintem aki arrogáns , cinikus és böszme az a Nagyvezír, aki hatalmi tébolyában, önnön tévedhetetlenségének tudatában intézi országunk ügyeit. Félreértés ne essék, GY. F. sem a kedvencem, de utána jött egy szakértői kormány amiről írásodban nagyvonalúan megfeledkeztél. Ők tudták mit és miért csinálnak, némileg rendeződött regnálásuk alatt az ország helyzete. ( Gondolok itt Bajnaira Oszkóra - ők nem voltak PIROSLAPOSAK !)
Nagyon -nagyon messze állt tőlük az "ötletelés" ami a FIDESZ "politikája"

A én véleményem pedig a következő: Mi szükség van a fékek és kontrollok kiiktatására, a demokrácia leépítésére tett kísérletekre, ha jószándékú, valóban elhivatott, az ország érdekeit és nem LEX X.Y. érdekeit szem előtt tartó törvényeket kíván meghozni a kormány?
Csak nem fél attól, hogy ugyanolyan hazugnak, korruptnak és kontárnak fogják őket is tartani azemberek? Vagy ez úgy működik FIDESZÉK-nél, hogy előszőr bebiztosítják magukat, utána pedig már mindenki fogja tudni hogy kussolnia kell?!
A valaki ellen való uszításról pedig nézzük meg a 2006-os TV székház elleni kirohanást. Akkor ki úszított,kiket és kik ellen???
A felelősség pedig azé,@Toyotomi Hideyoshi: aki az ország vezetésére vállalkozott. Azokon lehet számonkérni. Ha lesz még véleméynyílvánítás és szólásszabadság!
Velem együtt imádkozz, hogy ez legalább megmaradjon.......

Toyotomi Hideyoshi 2011.01.13. 23:05:32

@vadirum: Igen, a szavazók 52%-ára gondoltam, csak a demokrácia úgy működik, hogy ha nem mész el szavazni, a győztesre szavazol, mindegy, ki az. Bajnaiékról nem feledkeztem meg, de én a kormányzás politikai aspektusait néztem, ő pedig szakértői kormányt vezetett, részben az MSZP hozzájárulásával. Erre céloztam, mikor azt mondtam, hogy a szocik kiadták a kezükből a kormányrudat, mert mióta ez megtörtént, nemigen volt olyan emberük, akitől bármit várni lehetne.
A felelősség azé, aki az országot irányítja, ebben tökéletesen igazad van. Azt hiszem, ebben egyetértünk

blogiro 2011.01.13. 23:19:09

Már rég nem politizálok, mert ebben az országban csak hülyét csinálhatsz magadból, belemész ilyen vitákba. Csak néhai miniszterelnökünket facsarintanám ide: tetszettek volna jobban csinálni...hát most ez lett az MSzP zseniális ügyködéséből. Az emberek elmentek és megtették azt, amit különösebb törés-zúzás nélkül megtehettek, szavaztak. Egyébként demokrácia van, ennek kell örülni. Mi (a kedves blogíró is) hoztuk létre, most tessék örülni, hogy érvényesül a nép akarata...

vadirum 2011.01.13. 23:27:42

@Toyotomi Hideyoshi:
Szerintem ez nem, ill. nem ez a demokrácia, ez a magyar választási rendszer rákfenéje, hogy ilyenformán 2/3-os győzelmet lehet elérni. Nagyon szomorú, hogy a szavazók nem elégedtek meg azzal, hogy "csak" bejuttatják a FIDESZ- t a parlamentbe, még egyeduralmat is adtak a kezükbe.
Bizony, azt gondolom, ha az effajta ámokfutásban valaki(k) nem fékezik meg őket, nagyon rossz világ vár ránk. Jó lenne mégiscsak egy konstrutív ellenzék, vagy egy hiteles KE, vagy egy befolyásos Alkotmánybíróság, vagy egy Költségvetési Tanács, vagy valami ami utat mutat az elvadulásuknál. Legalább egy a felsoroltak közül.
És akkor biztosan nem merülne fel a fenti cikk írójában ( és bennem is ) a kérdés.....

loldongs (törölt) 2011.01.13. 23:37:59

vadirum: én csak egy posztot látok itt, a többi komment. :)

komolyra fordítva, tényleg annyira szörnyű ez az ember? szerintem a poltikusokból egyik kutya, másik eb, ugyanaz a brancs rongálja már az országot sok évtizede, viktorba se fogunk jobban belerokkani, mint eddig.

vagy csak túl hurráoptimista vagyok...

adflexum 2011.01.13. 23:54:18

@r_: Valójában nem olyan szörnyű.Nyilván ő is jót akar, mert hát ki akarna rosszat az országának.
A fő gondot abban látom, hogy mivel a fidesznek 2/3-a van a parlamentben, Orbánnak pedig teljhatalma a fideszben, gyakorlatilag a nemzet sorsa egyetlen ember szellemi teljesítményétől függ.

loldongs (törölt) 2011.01.14. 00:09:42

és ezért már a megbuktatását kell tervezgetni? kicsit paranoid ez nekem, nem az ún. "normális oldalhoz" méltó gondolkodás.

Toyotomi Hideyoshi 2011.01.14. 00:41:28

@vadirum: Lehet, de amit mondasz, az megint távol vezet a demokráciától. Az nem demokrácia, hogy én kormányzok valahogy (az MSZP szemszögéből nézve), majd, miután átadom a stafétát, megmondom, hogy a másik hogyan kormányozzon, vagy ha nem úgy teszi, akkor az diktatúrát épít. Az nem demokrácia, hogy a demokratikus jogokat ad hoc jellegűen, attól függ, melyik pártról mit feltételezünk (eleve, ki szabná meg ezeket a jogokat?), úgy adunk neki mozgásteret a politikában. Ezek a dolgok, amikről beszélsz, jogosak, de nem vezetnek sehova. A magyar demokráciának ezek a játékszabályai, és ezeket csak úgy lehetne megváltoztatni, ha nem lenne demokrácia. Ez egy paradoxon, bár bizonyos szempontból a demokrácia is az.
Itt a valakik vannak a középpontban, mert most világszerte ezeket a valakiket keresi az ellenzék, hogy lehessen rájuk hivatkozni. De mégis, ki képvisel nagyobb legitimitást a magyar választóknál? Az EU? Az IMF? A Washington Post? Az MSZP folyton azzal jön elő, hogy "a választók nem erre szavaztak", de akkor mire is szavaztak valójában? Eleve értelmetlen ez a kijelentés, mert ki szabja meg, hogy egy kormány mit tehet és mit nem, ha nem a nép? A nép, ha nem tetszik neki valami, úgyis kinyilvánítja az akaratát, amikor erre lehetősége nyílik, de nagyon ostoba és demagóg dolog a baloldal részéről úgy prédikálni, mintha a demokrácia arról szólna, hogy a kormány munkáját minden másodpercben számon lehet kérni. Ha így lenne, ők sem maradhattak volna hatalomban 2010-ig, a 2006-os trükközésekről nem is beszélve.
Adflexum aggályának már több értelme van. De akkor is az a probléma áll fenn, hogy mégis ki, mikor, milyen eszközökkel és milyen jogon és milyen eszmék mentén bírálhatná felül a kormányt?
Erre azt lehet mondani tényleg, hogy tetszettek volna jobban kormányozni, vagy az 1989-es, ideiglenes alkotmány helyett (mert benne van az előszavában ez) egy újat létrehozni, ahogy eltervezték.

XPS 2011.01.14. 13:40:14

@adflexum: "Nyilván ő is jót akar, mert hát ki akarna rosszat az országának."
Nos, nem.
Viktátor a saját és szűk körének dinasztiája részére akar jót, ehhez alakítja az országot. Elvei, tervei nincsenek, minden csak e célnak van alárendelve.
Ezért nincs reform, hanem a szegények elszegényítése, pofa súlyba, haverok helyzetbe hozása és oda bebetonozása zajlik.
Multik elzavarása, helyükre a jó családok cégeinek beállítása folyik.
És még messze nem láttunk mindent...
Ha a hatalmának megtartása ezt igényli, mi leszünk Észak-Korea a Kárpátok között!

vadirum 2011.01.14. 16:56:25

@Toyotomi Hideyoshi:
Kedves Toyotomi!
ÍÍÍÍÍgy van, amiről én beszélek, az a demokrácia fokozatos leépítésére tett kísérlet. Én nem beszélek az MSZP-ről, nem hasonlítom össze a Fidesszel, én egyszerűen Orbán és "politikája" ellen szólaltam fel.
Akik rá szavaztak, szerintem ők sem tudták mire is szavaznak, hiszen semmiféle programot nem hallhattunk a választások előtt.
Igazad van abban. hogy a NÉP-nek kell(ene) megszabni - ahogy TE mosndod- hogy a kormány mit tehet és mit nem, de ezt milyen formában tegye?! Azokat az intézményeket, amelyek arra hivatottak, hogy a NÉP érdekeit óvják és védjék, azoknak a legitimitását próbálja éppen megcsorbítani.
Szerintem Te férreértettél engem, én nem kortesbeszédet folytatok az MSZP mellett, csupán egyetértek a cikk írójával abban, hogy rossz az irány, nem megfelelő a kommunikáció, erőből nem szerencsés politizálni, mert az visszaüt.
És hát valljuk meg őszintén, nem is szímpatikus.
Az EU-ba pedig beléptünk /ki örül neki, ki nem/, ezzel elfogadtuk a játékszabályait, melyet illik betartani.

VanHalen 2011.01.15. 09:05:01

@Toyotomi Hideyoshi: Bölcsességeidet valami elképesztő bugyutaságba tudod csomagolni, nem is egy rétegben. Sajna:(

Toyotomi Hideyoshi 2011.01.15. 14:38:05

@vadirum: Igen, nagyon sok dologban igazad van. Csak lásd kicsit a dolgok másik oldalát is, nagyon veszélyes játék az, ha egy politikai oldal mindig arra hivatkozik, hogy Európa mit mond. Számtalan olyan eset volt, amikor Magyarországnak Európával szemben kellett volna érvényesítenie a jogait (ahogy a csehek megtették a számukra fontos, számunkra kifejezetten sértő Benes-dekrétumokkal, ahogy a románok megtették a moldáv kettős állampolgársággal, ahogy a szlovákok, ismét a terhünkre, a nyelvtörvényükkel), és ezt megannyiszor elmulasztottuk. Például azon a téren is, hogy Romániától, az EU-belépés támogatása ürügyén az ottani magyarságnak kiharcoljuk azokat a jogokat, amik Európában mindenkit megilletnek. Mert Európa nem csak arról szól, hogy nekünk be kell tartani a játékszabályokat, hanem arról is, hogy velünk szemben azt betartsák. A magyar, mint nép, kisebbségként messze nem európai viszonyok között él, és Európa elfogadta, hogy ez így maradjon, mert az ottani államalkotó népek ezért kiálltak, és voltak ilyen tökösek.
Nem baj, ha a szocik mást akarnak, legyen egy alternatíva. De arra játszani, hogy ők képviselik Európa hangját, nem lehet. Abból Magyarországnak semmi jó nem származhat, hogy az ellenzék egy része külső érdekek és erők szócsöve. Persze, be kell tartani a játékszabályokat. De helyettünk, értünk senki nem fog küzdeni Európában, és amíg a magyar baloldal úgy viselkedik, hogy Európa első ejnyebejnyéjére összeszarja magát, addig inkább ne kerüljön pozícióba. Tökösség, az hiányzik itt nagyon sok emberből, és lehet, hogy a Fidesz túlzásba viszi, és biztos, hogy a kommunikációja katasztrofális. Ebben egyetértünk. De amíg a másik alternatíva a feltétel nélküli engedelmeskedés és bólogatás (lásd a lisszaboni szerződést, amit minden oldal érdemi vizsgálat nélkül megszavazott), addig inkább ez maradjon. Szerintem.
Most Európa háborgott a médiatörvény miatt. Vannak benne aggályos részek, valóban. Balfaszul kommunikálta le a Fidesz, valóban. De talán mégsem azt kéne leszűrni ebből az egészből, hogy akkor csináljunk mindent úgy, ahogy a Nyugat mondja. A Nyugat is számos alkalommal túllépi a demokratikus jogalkalmazás kereteit, ha arra van szüksége. Ha a médiában lenne erre szükség, ott is megtenné, ahogy alkalomadtán a kisebbségekkel, bűnözőkkel is így bánik.
Szóval, ennek az éremnek két oldala van, mint annyi másiknak is, és az ellenvetéseim nem arra vonatkoznak, hogy akkor nosza, álljunk be a másik párt mögé, hanem arra, hogy azt is nézzük meg, a választásunk milyne következményekkel jár.

VanHalen 2011.01.15. 17:09:10

Félreértesz:) Nem érvnek szántam, egyszerű megállapításnak. 90%-ig egyetértek dolgozatod tartalmi részeivel, igen ..., igen ..., és a pontok helyére berakhatod lényeges gondolataidat. Csak az a csomagolás ne lenne. És valszin 20 évvel fiatalabban még én is keményen vagdalkoznék, úgy hogy ez sem érv:)

vadirum 2011.01.15. 17:44:57

@Toyotomi Hideyoshi:
Szerintem az ellenzék éppenhogy NEM HALLATJA eléggé a hangját! Én, személy szerint többet várnék a jelenlegi helyzetben tőlük, mindegy milyen a "színük".
Emlékezz vissza, Orbánék ellenzékben külföldre jártak árulkodni és lejáratni az akkori kormányt. Az, hogy ők az MSZP-re mutogatnak, mint legfőbb ellenségei a médiatörvénynek és Európa uszítói, az csak újabb tanubizonysága annak, hogy fogalmuk nincs arról mi folyik körülöttük és milyen súlya van a f@szságaiknak.
/ szerintük a benzin is a szocik miatt ilyen drága!!:-))
Azt gondolom, normális gondolkodású ember ---mindegy, hogy európai, ázsiai, afrikai, magyar, cigány vagy zsidó-----felszisszen és némi riadalmat tapasztal, ha ilyen mértékben próbálják "megregulázni". Azt pedig, hogy szeret(het)em-e a paradicsomlevest, ne az Orbán és bagázsa döntse el!
Sok mindenben igazad van, de ideje lenne a legtöbb magyar embernek a jelenben élni és a jövővel foglakozni, az ugyanis, hogy a múltra mutogatunk és apellálunk, nem előre visz!

Pajtás 2011.01.17. 18:29:11

szerintem A lesz és ln Vargának drukkolok.

RIDIK 2011.01.29. 23:43:49

@vadirum:

ÍGY van ezzel egyetértek, (a múlt tanúlságait vonjuk le, de ezután) a jövőbe nézzünk.

akkor nézzük az előretekintést. :

MÉDIATÖRVÉNY/

a média feladata a , SZÓRAKOZTATÁS, TÁJÉKOZTATÁS, ÉS EZÁLTAL PASSZÍV VÉLEMÉNYFORMÁLÁS.
a passzív véleményformálás annyi mint,: feladatuk hogy az embereket információkkal lássák el, amelyek alapján azok megalapozzák véleményüket, és kialakítják álláspontjukat. Csakhogy a médiumok jelentős része ehelyett, saját, már kész véleményüket próbálják az emberekbe belesulykolni, és csak az ő véleményüket alátámasztó információkat hoznak. A fidesz célja hogy ezt a tendenciát valamelyest visszaszorítsa.
a médiatörvényt a szólás szabadsága sértése miatt támadják. ezt a lapot megszüntették már? ...... nem. pedig mint médium nem végzi feladatát.
1etlen célból létezik,: hogy ócsárolja a fideszt, és hogy a közvéleményt ellene hangolja, (MEGFÚRJA A FIDESZT).
Miért is: az itteni cikkek messze nem tárgyilagosak(elfogulatlanok)

csak közvetlen, vagy közvetetten politikai témákat hoz a PIROSLAP.

hány bal oldal ellen kihegyezett cikk található itt?.... EGY SEM.

sőőt : érdekes módon MINDEN EGYES CIKK A FIDESZ ELLEN SZÓL.

1 egy kis részük jogos

2 jelentős részük agresszív spekuláció,/ mint ez is pl./ amelyek célja (a fidesz lejáratása) mindenkinek szemet szúrhat, eközben viszont PUSZTÁN SZERZŐJE VÉLEMÉNYÉT TAKARJA, jelentéktelen mennyiségű háttérinformációval .

3 a fennmaradó rész pedig szándékos vagy akaratlan félrevezetés amely onnan ismerhető fel könnyen hogy:
- az információknak csak egy részét teszik közzé, (azt amely őket igazolja)
- információk között gyakran téves következtetést, tanulságot vonnak le,

pl: a médiatörvény megszüntetné a szólásszabadságot/

AZ ÖSSZE MÉDIUM EZT SULYKOLJA, (A VÉLEMÉNYÜKET)

VISZONT TÉNYADATOKAT NEM KÖZÖLNEK.

KÉREM A /PIROS LAP/ SZERKESZTŐSÉGÉT HOGY A MÉDIATÖRVÉNY TÉMÁJÁVAL FOGLALKOZÓ CIKKEIKHEZ
MELLÉKELJÉK A TARTALMÁT IS,
hogy végre a fenenagy szólásszabadságuktól levegőhöz jutva, SZABADON GONDOLKODHASSUNK a témáról, és ne legyünk kényteleNEk MINDENT BEVENNI amit spekulálnak a témáról.

Carpathian Wanderer 2011.01.30. 00:28:27

@RIDIK: Üdv újra itt a Piroslapon! Én már a harmadik nickemet fogyasztom, mert Mátyás a másodikat is letiltotta (Taira no Kiyomori) :))
Te hogy szerezted vissza?

vadirum 2011.01.30. 08:58:37

Kedves RIDIK!
Köszönöm válaszod, sok igazság van abban amit mondasz, de hangsúlyozom, hogy nekem a Médiatörvénnyel sok bajom nincs, elsősorban nem ezt tartom a legveszedelmesebb lépésnek. Azért azt gondolom, hogy nálam jobban hozzáértők valamiért támadják, sőt a Magyar Nemzet is tiltakozott - már ez is figyelemfelkeltő.
Több pontjával azonosulni is tudok, bár elismerem, az kifejezetten zavar, ha valaki életfogytig tartó teljesjogú felhatalmazást kap bármilyen intézmény vezetésére.

Ami engem sokkal jobban zavar, az a demokrácia intézményéeinek megregulázása és leépítésére tett kísérlet.( Erről írtam Toyotominak válaszomban, nem ismétlem önmagam.) Ha Orbánt ezekben a lépéseiben nem fékezik meg, szerintem aktuálissá válik a fenti cikk címe. Hangsúlyozom: SZERINTEM!

Én liberális felfogásúnak tartom magam és úgy általában zavar, ha a csordaszellem dominál, ha nevelni próbálnak, ha megmondják mit szerethetek és mit nem. és miről mi legyen a véleményem. Én a magam részéről szeretem, hogy van HÍR és ATV, szeretem, hogy a NET-en azt a hírt olvashaom el, amelyiket akarom, szeretem, hogy van távirányítóm és bármikor elkapcsolhatok olyan adókról, melyek engem nem szórakoztatnak, vagy irritálnak.
Nem szeretm a krimihíradókat a kereskedelmi adókon, ezért nem is nézem meg azokat. Nagyon sok helyről szeretek tájékozódni mielőtt bármiről véleményt alkotok, éppen ezért ide is benézek, de benézek a HVG, Népszabadság, Népszava oldalára is. Addig, amíg ez a lehetőségem megmarad, addig nem ugrálok, mert tudom, hogy a véleményemet továbbra is magam, az általam begyűjtött infókból alakíthatom ki. Ha egyetértek azzal, hogy a Fidesz-t szapulja valamilyen fórum, az azért lehet, mert hasonló véleményen vagyok. Az, hogy mennyire tartom elfogultnak az adott cikket bizonyos témábant, az biztosan függ a személyes és érzelmi beállítottságomtól. Tehát ez szubjektív.....
A Fidesz szerintem ne szorítson vissza semmit, hagyja meg az embereknek a választási jogaikat abban is, hogy mit olvasnak, néznek, miről milyen véleményt alkossanak, hogy továbbra is önmaguk maradhassanak a saját kialkult (értelmes embereknél formálható ) véleményeikkel. Sokszínű a világ, nem pusztán fekete-fehér és nekem éppen ezért tetszik. Mi emberek sem vagyunk egyformák, NE IS LEGYÜNK AZOK! Látod, Te is úgy gondolod, hogy ez a lap agresszív és befolyásolni próbál Téged, ezért ellenérzésedet ki is fejezed a lappal szemben, mégis olvasod valamiért.
Ne haragudj, ha kicsit filozófikusra sikeredett ez a bejegyzés, de azt próbáltam érzékeltetni, hogy szükség van jóra és rosszra, sötétre és világosra, hidegre és melegre, mert minden relatív. Ha úgy tetszik," mi kommentelők is."

vadirum 2011.01.30. 09:22:55

Ja, és szeretem, hogy itt legalább kultúrált hangnemben, kúltúrált emberekkel lehet véleményt megosztani.:-))) Ha benéztek egy-két másik online újság kommentjeibe, ledöbbentek a vita színvonalától. Elképesztő a stílus.:-(((

RIDIK 2011.01.30. 11:41:09

@vadirum:

Értem hogy "nincs sok bajod a médiatörvénnyel". Az előző bejegyzésemet bár válasznak szántam nem lett igazából az. Inkább egy különálló hozzászólás kerekedett belőle.

Hogy valami jó vagy rossz azt szeretném magam eldönteni tények, háttérinformációk alapján. Értem hogy sokan támadják pl a médiatörvényt is, de én ez alapján nem akarok állást foglalni.

egy ember szabadsága addig terjed, amíg egy másik ember szabadságát nem korlátozza. (ezen túl, bár az ember korlátozva van,(kell hogy legyen) még sincs szabadságától megfosztva, mert:

ha egy ember "szabadságában" egy másiknak kárt tud okozni, akkor már nem szabadságról hanem szabadosságról beszélünk.

például/ egy a hiradóban leközölt "vádaskodás" után, amennyiben egy törvényes vizsgálat keretein belül kiderül hogy rágalmazás történt, egyes esetekben, nem csak a hírforrást de az azt leközlő médiumot is megbüntethetik.

ezek általános rendelkezések, az ítélethozó szervek kezét a törvény megköti, még a büntetési tételek is fixek. tehát megbüntetik azt akiről kiderül hogy másokról hamis híreket terjeszt.

ez nem politikai cenzúra, hiszen a vizsgálatok a kormánytól függetlenül zajlanak,

( tökéletes példa erre ez az újság is, itt aztán akadnak dolgok, mégsem szűntették be.)

ezenfelül pl korlátozza a "híradókat is" / pl időben korlátozzák a "katasztrófa" híreket. NEM HATÁROZZÁK MEG HOGY A MÉDIA A VALÓS HÍREK KÖZÜL MIT KÖZÖL LE.

Bármilyen "katasztrófahírt" lenyomhatnak bármikor/ csak azt biztosítja a törvény hogy ne ez menjen egész este főműsoridőben, mert ennek rettenetesen komoly morális romboló hatása van.

vadirum 2011.01.30. 13:03:15

Én nem értem miért ne mehetne főműsoridőben - persze csak egy adón - katasztrófahírek. Lehet, hogy Misi bácsi, vagy Róza néni szeret a foteljában ücsörögve, a karfát szorongatva fél, vagy akár egy órán keresztül főműsoridőben borzongani és ámuldozni, hogy mik vannak. Milyen morális romboló hatása lehet ennek? Nem gondolom, hogy ezek után akik ilyesmit néznek, ugyanazokat a bemutatott dolgokat kísérletképpen, vagy akár csak azért mert sátánná változott általa, kipróbálná és megvalósítaná.
Itt persze nem 10-15 évesekről beszélünk, mert azért, hogy ez a korosztály nézi-e ezeket a műsorokat, feleljen a szülő. Hadd nevelje ő a gyermeket és tilthassa le ő ( a szülő) ezekről az adókról.
De ne a kormány, ne a Párt és ne a Fidesz, vagy az Mszp mondja meg, én, vagy a gyermekeim mit nézhetnek. Magyarán ne neveljen engem és a családomat, majd én szabályozom önmagam. Engem védjen meg a rámerőltetett reklámoktól, az azok alatti hangerő megemelkedésétől, a műsor és internetszolgáltatás minőségét ellenőrizze és felejen a jogaimért, ha előfizető vagyok. De ne korlátozzon a szabadságomban, a választási lehetőségemben.
Egyetértek Veled az élni és élni hagyni örökérvényű mondás igazságával.

Egy híradóban leközölt vádaskodásnak két szereplője van, a vádló és a vádlott. A bíró szerepét ne a Médiahatóság, hanem a mindenkori Bíróság döntse el ( mely lehetőleg ne Fideszfanokból álljon, mert akkor továbbra is fennáll a pártatlanság kérdése). Mi van akkor, ha a T. hatóság úgy ítéli meg, hogy valakit vagy érdekeit komolyan megsértette valaki, de az illető nem annyira szenzitív a kérdésben? Akkor majd kéretlenül korteskednek valaki ellen, vagy mellett? A híradókban pedig eddig is óvatosan fogalmaztak, mert általában úgy kezdődnek a mondatok, hogy az xy. újság szerint,...., vagy úgy tudjuk....., stb.tehát a média, mely leközöl valami esetlegesen valótlant, az a fenti mondattal már moshatja is a kezeit. Komoly médiajogászok állnak rendelkezésükre ennek kivédésére.
Nyílvánvaló tény, hogy a Fidesz meg szeretné mondani, milyen híreket mondhatnak be, a köré kerekített maszlaggal padig csak nevet adnak a gyereknek, nehogy túl átlátszó legyen.
Ha pedig eddig megtehettél valamit, amit ezután nem tehetsz meg, az bizony az én olvasatomban igenis korlátozásnak számít.

Abban pedig végképp egyetértünk , hogy valami jó-e nekem vagy rossz, azt én és TE és a másik saját belátása szerint dönthesse el. Erről irogattam eddig.
üdv.
süti beállítások módosítása