Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

2011 az MSZP éve lesz?

2010.12.30. 06:26 | szocdemman | 4 komment

Címkék: mszp 2011

2010 talán finoman szólva sem az MSZP éve volt. Ha tetszik mondhatom minden választást elvesztettek, amit csak el lehetett veszíteni. Persze azért a Fidesz úthenger nem minden településen tudott keresztülgázolni. Szeged, Ajka, Dorog, Kazincbarcika, Tiszaújváros, Sajószentpéter, Örkény, Szentes, Hajdúdorog, Zalaszentgrót, Nyírbátor, valamint Budapest XIII., XIX., XX. kerületében MSZP-s polgármesterek maradtak. Bár az év vége felé az időközi önkormányzati választásokon a fővárosban már igen meggyőző többséggel győzni is tudott a párt…

De, ha visszamegyünk az időben, se 2009 se 2008 se 2007 nem volt a baloldal dics-esztendeje. Mindegyik évben volt valami olyan választás vagy referendum amiben csúnyán alulmaradtak a szocik a Fidesszel szemben.

Azonban 2011 a trendforduló éve lehet. Ezt én három várható folyamat bekövetkeztéből gondolom.

Először is a Fidesszel szembeni társadalmi türelem jelentősen csillapodni fog. Ez abból is következi, hogy napnál is világosabb kezd lenni: hiába alakított ki a Fidesz magáról olyan képet, hogy ő mindennek, mindenkinek minden problémáját meg fogja tudni oldani, ez mégsem lesz így. Nőni fog az elégetlenkedök tábora… és valljuk be azért a Fidesz az utóbbi egy két hónapban kifejezetten nem tetszetős döntéseket hozott.

Másodszor a 2011-es költségvetésnél a Fidesz nem tud majd már az MSZP-re mutogatni. Hisz az MSZP által meghozott legfőbb pénzügyi döntés hatálya 2010 év végével befejeződik. (Ez a 2010-es költségvetés, amit még a Bajnai kormány készített). Azért nem lesz sima menet a Fidesznek sem terelgetni országunk pénzügyi útját…, de innentől már minden döntés az övék és az ő felelősségük is. Nem beszélve arról, hogy az is ki fog derülni, hogy az egykulcsos adó bevezetése kapcsán átvariált adórendszernek bizony lesznek vesztesei is…

Harmadszor, a magyar pártrendszer elkezd visszarendeződni. Teljesen természetes dolog, hogy válság idején felborult a kialakult pártrendszer, s most a válságból kifele jövet 
visszarendeződést mutat. Vannak olyan elemzések melyek azt mondják, hogy a magyar pártrendszer közel 100 éve (természetesen demokratikus, vagy „demokratikus elemeket hordozó” többpárti rendszerekben) változatlan. Mindig volt egy nagy jobb oldali párt és mindig volt egy nagy baloldali párt. Emellett jelen volt mindig is egy jobb oldali kispárt (általában ez kereszténydemokrata irányzatú volt) és mindig is volt egy kis liberális párt ami inkább baloldali volt, illetve mindig jelen volt egy szélsőjobboldali párt, mely inkább parlamenten kívül volt és csak válság helyzetekben került be a törvényhozásba.

Természetesen, hogy 2011 valóban az MSZP éve legyen, ahhoz kőkemény munkát kell letennie a politika fogyasztók asztalára. A pártnak a szakmai tekintélyét ismét meg kell erősíteni, a kistelepüléseken is meg kell jelennie valamilyen formában, illetve a városokban is intenzívebb jelenlétre kellene kapcsolni.

Ne köntörfalazunk : le kell vetkőznie a jobboldal által művesen ráragasztott Nyugdíjas rétegpárt imázst. És hát az a fránya internet…

Én úgy látom tehát a magyar baloldal 2011-ben nagy lehetőség előtt áll. A kérdés az az hogy tud-e vele majd élni?
 

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr162546998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hanyasvagy 2010.12.30. 15:45:57

De azért a felsorolásból ne hagyjuk ki Celldömölköt sem,ahol a Fideszes jelöltek
a bányászbéka p.....ja alatt végeztek.Tény,hogy a baloldali városvezetés nem
MSZP zászló alatt indult.De itt legalább kiderült,hol van az okosság.Régi mondás,
hogy mindenkit a saját fegyverével lehet legyőzni!

G. Wolf 2010.12.30. 20:02:06

Szerintem az egész attól függ, hogy jelenlegi három ellenzéki pártból ki tudja megát leginkább a Fidesszel szembe pozicionálni. Az egy dolog, hogy a Fidesztől elpártolók a "nem tudja"/"nem válaszol" csoportokat erősítik, de ez még nem egyértelműen MSZP-s erősödés. Első körben egy lehetőség a többi pártnak és egyben veszély a kormánypárt(ok)nak.

A rendszerváltás óta igen erős Mo-n a protestszavazás; annó a szocializmussal szemben MDF és az SZDSZ tudta magát leginkább pozicionálni, és épp a rendszerváltás csalódottsága hozta a sikert az MSZP-nek, aztán Fidesznek sikerült az MSZP-vel szemben és ez tűnt úgy, hogy megszilárdult. Iigaz volt ez 2010-ig, akkor is érvényesült szerintem, hogy az MSZP-vel leginkább a Fidesz tudta szembeállítani magát és szerintem elsősorban ezért tudta nagyon túlnyerni magát.

Az, hogy 2011-ben az MSZP-nek sikerül-e erősödnie egy jó kérdés. Reális alternatívát kell felmutatni a kormánnyal szemben.

"Először is a Fidesszel szembeni társadalmi türelem jelentősen csillapodni fog." - csökkenni azért jobban hangzik :) de értem én, és igen. Az emberek egyértelműen várják a kormánytól a mannát, és érdekes, hogy egy magát konzervatívnak valló párt éppen az állami gondoskodást erölteti az öngondoskodással szemben. Viszont ebből szerintem az is következik, hogy az emberekben erősödik az "állam majd megoldja" gondolat - aminek meg következménye, hogy ha nem érzik saját életük/anyagi körülményeik javítulását, akkor elfordulnak a kormányzattól. És az új adójogszabályok nem kedveznek az alacsony jövedelműeknek, a magasabb jövedelműektől meg idő kérdése mire a többlet bevétel lejjebb is jelentkezik (pl több bejárónő/kertész stb...)

"Másodszor a 2011-es költségvetésnél a Fidesz nem tud majd már az MSZP-re mutogatni." - viszont, ez feltételezi, hogy a költségvetés problémás. Ezzel szeirntem nem lehet egyet érteni, hiszen a kötelező magánnyugdíjpénztárakból visszaáramoltatott pénz az elegendő a többletkiadásokhoz, sőt azon felül is az államadósság csökkentéséhez, így ha megfelelően kommunikálják ez pont hogy erőssége lehet a jelenlegi kormányzatnak. Talán az egész kormánykommunikációjuk legerősebb pontja lehet az államadósság csökkentése, és ebből adódóan a gazdaság talpraállítása. Valamint ha a külső hatások is pozitívan alakulnak, és elkezd ismét elindulni a német gazdaság az pozitívan fog hatni a magyarra is. Így miképp bár a bukást is egyedül viselnék, de a siker gyümölcsén se kell osztozniuk majd.

"Harmadszor, a magyar pártrendszer elkezd visszarendeződni." - meglátjuk, szerintem is marad alapvetően a két nagy (egy jobb és egy bal) és pár kicsi, talán talán anniy hogy a pár kicsi közül az egyik egy öko-zöld párt lesz, bár az LMP kezdeti lendülete után alább maradt. Elvégre a vörösiszap katasztrófa esetén pl nem is kommunikált gyakorlatilag semmit, vagy ha igen, alig sikerült kijuttatnia a parlament falai közül, pedig ez kiváló talaj lett volna egy zöld pártnak... Az hogy a többi kis párt hogyan oszlik el, lehet akár egy szélsőjobb, vagy egy turbókapitalista az meg inkább a társadalom pillanatnyi válasz igényeitől függ.

"Természetesen, hogy 2011 valóban az MSZP éve legyen..." - azt hiszem ebben a bekezdésben van a legfontosabb, tehát hogy reális alternatíva legyen és az MSZP legyen a Fidesszel szemben ne pedig más.

kollahrit 2010.12.31. 14:24:35

Nem értek egyet ezzel. Leírtam a Piroslap blog főszerkesztői blogjában a véleményem: piroslap.tumblr.com/

Archenemy 2013.08.21. 02:23:05

nem baj, majd talán 2014!
süti beállítások módosítása