Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

A nemzetközi helyzet fokozódik, a politika alkotmányoz

2010.12.28. 14:54 | balközép | 5 komment

Címkék: amerika fidesz alkotmány horthy világháború alkotmányozás

Magyarország 20 éve a harmadik köztársaság demokratikus mámorában él. Ebből az következik, hogy előtte kétszer már volt köztársaság, melyek nagyon rövid életűek voltak. De ebből is következik valami: mindegyiket egy diktatórikus gondolkodásmód semmisítette meg.

 

Kép forrása:delmagyar.hu

A hatalmat gyakorlók, ha nem elkötelezett demokraták akkor nem szeretik, hogy mozgásterük nem végtelen… és hiába az ember fia az ország miniszterelnöke, feladatát mint mindenki más szabályok szerint végzi. S a különböző szervek ellenőrzik azt. Helyzet itt a profán világban az, hogy az állam vezetők nem istenek vagy félistenek, hanem emberek. És, mint emberek tévedhetnek és tévednek is.

Persze, az hogy Magyarországon rövid ideig éltek a demokráciák mindig kellett az hozzá, hogy a nemzetközi politika egy picit nagyobb gondokkal legyen elfoglalva… ha tetszik demokratikus őrző tekintetük nem épp Magyarországra figyelt.

Az első köztársaság idején a nemzetközi politikának az volt a fontos, hogy az I. világháborút lezáró békét valaki hajlandó legyen aláírni. Ha az éppen a cseppet irredenta Horthy Miklós az, aki egy cseppet nem demokratikus rendszert épít ki… hát istenem. Horthy gondoskodott róla: alá lett írva Trianon.

A második köztársaság életét is a nemzetközi helyzet pecsételte meg. Leegyszerűsítve azt mondhatom Jaltában a II. világháború győztesei Szovjet gyámságba helyezték a magyar földet. Tőlük meg ugye senki nem várta, hogy elhozzák a közép Európába a demokráciát? Nem is hozták, kaptunk egy sztálinista diktatúrát…

Aztán 1946-ban sem azzal voltak elfoglalva a második köztársaság demokratái, hogy alkotmány adjanak a népnek… a nyilas diktatúra romjai között kellett valami életet lehelni az ország iparába, gazdaságába. A lebombázott hajlékokba, a felrobbantott hidakba stb. stb. stb.

Így az alkotmány az 1949-es év és Rákosi Mátyás pajtás szellemi terménye. Hű minta a csak külsőségeiben polgári 1936-os szovjet alkotmány volt. Aztán kerek 40 évig azt nézhettük, hogy az egypárti vezetők, hogy váltják egymást az ország székében. Beleszólás nulla.

Most is alkotmányozni fogunk. Ha tetszik a nemzetközi helyzet most is fokozódik. Sajnos a TV-ben és az újságokban furcsa… és számomra nem biztató dolgokat lehet olvasni. A világválság megviselte az EU-t. A görög válság után jött az ír… de, hogy Brüsszel feje fájjon para Portugália és Spanyolország helyzete is… a német hiány nagyon magas… Orbánnak több mindent néznek el, csak hogy ne kelljen még Magyarországgal is bíbelődni… Ismerős szitu. És tudjuk a történelem ismétli önmagát.

És az alkotmány. Az 1989-es rendszerváltók egy hibája, hogy az akkor megírt alkotmányt, aminek igazából semmi köze nincs a 1949-es alkotmányhoz nem új alkotmányként vezeték be a nagyar jogrendbe. (A vicc szerint csak annyi maradt az eredetiből, hogy "Magyarország fővárosa: Budapest"). Így van ürügy Orbánnak új alkotmányt adni… szerintem felhatalmazása nincsen… 89-es alkotmány amúgy a német alkotmány mintájára készült.

A Német alkotmányban három nagyon fontos demokratikus alapelv szerepel, melyet a mostani tervezet egyszerűen elfelejt. Először is az alapjogok nem köthetők kötelezettséghez és feltételhez. Az alapjogok születéssel jönnek létre és mindenkit megilletnek. Mindenkit. A most készülő alkotmány ezzel ellentétes. Az USA alkotmányában is az alapjogok születéssel jönnek létre és az ember halálával szűnnek meg. Nálunk ez nem így lesz, ezután a hatalom elveheti a jogaidat.

A másik, hogy minden hatalom korlátozott. A fékek és ellensúlyok szabályai szerint. Ha egy hatalom téved, vagy rossz döntéseket hoz, akkor az alkotmánynak meg kell tudnia állítani, illetve büntetni, belátható időn belül. Tessék megnézni a szocialistákat. Voltak tévedéseik, voltak hibáik. Ők irányítják most az országot? Nem. Meg tudta ”büntetni” őket 1989-es alkotmány? Igen.

És a harmadik, hogy a hatalom forrása, legitimációja vagy akár hivatkozási alapja nem lehet az, hogy a többség engem támogat. Tessék csak Hitlerre gondolni: ő is demokratikus választáson nyert (ha nem is abszolút többséggel). Vagy ha 1970-ben mondjuk hazánkban többpárti demokrácia, van Kádár János is gond nélkül nyert volna. Azért, mert a többség valamit támogat, még lehet antidemokratikus izé…

Még valami a demokrácia alapja a jól tájékozott választópolgár. Egy demokratának ez érdekében áll, hiszen nincs mit takargatnia. A választópolgárt tájékoztatja az Állami Számvevőszék, az Alkotmánybíróság a Költségvetési Tanács és így tovább. Természetesen a médián keresztül kapja meg a tájékoztatást. Na hát Viktor ezt a láncot is szépen tökön rúgta,

Tegnap megkérdezte tőlem egy barátom: Szerinted lesz 2014-ben választás? Nem tudtam rá határozott igent mondani….

"Egei Antal és Horváth Zsolt" igen jó írása a Fideszről, a jogról és az értelmiségről.
 

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr522543981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Toyotomi Hideyoshi 2010.12.28. 15:18:48

Kedves Szerző!

Hadd mondjam el, hogy az eddig olvasottak közül Te voltál az, akinek a legolvashatóbb és legértelmesebb cikke szerepel fenn.
Pár dologgal azonban muszáj egyet nem értenem:
1. A Horthy-rendszer nem volt diktatúra, a történelmi áttekintésből ellenben nagylelkűen kihagytad a tanácsköztársaság időszakát. Magyarországon eddig két köztársaság volt - ebből mindkettőt a szélbalról buktatták meg. Jogosan mondod, hogy a második, Rákosi-féle rendszert unfair dolog lenne magyar viszonyokból eredeztetni. De akkor ugyanez a helyzet a nyilasokkal is: normális helyzetben, egy olyan országban, ami nem áll megszállás alatt, nálunk soha nem jutottak volna hatalomra, ellenben elvtársaik megtették Szlovákiában, Horvátországban és Romániában is, mégis Magyarország a térség fekete báránya, az utolsó csatlós. Mindegy, ez nem teljesen tartozik ide, csak néha visszaköszön írásaitokból a torzított, hamis és alapvetően ideológiákra és nem tényekre támaszkodó marxista történetírás.
2. A szocialistákat nem tudta megbüntetni az Alkotmány, ahogy annak sem szabott semmilyen akadályt, hogy az MSZP-kormányzat alatt a titkosszolgálat ne keveredjen bele politikai ügyekbe (UD Zrt., Szilvásy miniszter úr), a választók ne hamis képet kapjanak az ország gazdasági helyzetéről (2006 április), a hatalom ne követhessen el túlkapásokat az ellene tüntető, emberi jogaikkal(!) élő tüntetők ellen (nyilván nem a TV-székházat ostromlókra gondolok). Ennek tükrében az emberi jogokat félteni kicsit álságos, mert ezek súlyosan sérültek az előző alkotmány és az előző kormányzat alatt is. A mostani alkotmány azokat a kommunista bűnösöket sem képes megbüntetni, akik emberiség elleni cselekedeteket hajtottak végre az államszocializmus ideje alatt, nem ad lehetőséget arra, hogy egy Biszku Béla ne kiemelt nyugdíjat kapjon. A politikusok számonkérhetősége, visszahívhatósága, a hatalom civil kontrollja meg végképp nincs benne, bocsánat, ha a Fidesz-kormány MSZP általi kontrollja iránt kissé bizalmatlan vagyok, de nekem az nem független. Az ellenzéki, neki is vannak érdekei, és biztos vagyok benne, hogy ahol tudja, érvényesíti is, a kormány ellenében.
3. Mire alapozod azt a kijelentést, hogy a hatalomnak ezentúl jogában áll megvonni az emberek jogait? Kérlek, idézz a leendő alkotmányból egy erre vonatkozó passzust, ha van ilyen.
4. Azt, hogy a médiából milyen tájékoztatást kapunk, az megint más kérdés. A Jobbik esete kapcsán már világossá vált, hogy az alkotmány nem tudja megakadályozni, hogy ideológiai okokból ne kézi vezéreljék a médiát, és ne tartsák vissza a "nem megfelelő" híreket (csak akkor tájékoztassunk a Jobbikról, ha balhéznak, ugye). Ugyanez a helyzet a romakérdéssel is, nem ugyanolyan a tájékoztatás azokról a bűncselekményekről, ha roma az áldozat, mint amikor az elkövető az, a média hisztérikusan felveti mindig a rasszizmus kérdését, indulatokat gerjesztve, sokszor alaptalanul (TGM és Józsika esete, a szamurájkarddal).
5. A történelem soha nem ismétli önmagát, ez is tipikusan marxista gondolat, hogy újra és újra ugyanaz a probléma tér vissza, más külsőségekben.
6. Az MSZP-t nem az alkotmány, hanem a választók, sok esetben a saját választói büntették meg. Kár az alkotmányt túlmisztifikálni, alaptörvényként az a feladata, hogy a törvényhozás alapjait lerakja és a törvénykezést segítse. A törvényeknek meg az a feladatuk, hogy az emberek normális életét és boldogságát (Arisztotelész) biztosítsa, nem egy önmagáért való dolog, amit imádni és szolgálni kell, nem önálló entitás. Ezt ma gyakran elfelejtik, és igen, sokszor alapvető jogok is érvényesülnek, például az élethez és a tulajdonhoz való jog, különösen vidéken.
7. A politika alkotmányoz - mindig a politika alkotmányoz, és mindig a maga érdekei szerint, nem Marsról leszállt űrmanók és nem szentek gyártják a törvényeket. Ez ellen ágálni marhaság, vagy aljasság, mert tisztában vagy vele, hogy bárki alkotmányoz, a saját érdekeit is nézni fogja, és a másiké sérülnek. Ezt az emberek is tudják, ez az MSZP kimért büntetése. Ha majd másképp gondolják, másképp döntenek, de ez az ő döntésük, és ha azt kérjük a kormánytól, hogy tartsa tiszteletben a nép akaratát, akkor ezt a döntést is tartsuk tiszteletben. Lehet persze ellenzékinek lenni - de ennyi mondanivalóval, mint most, nem érdemes.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.12.28. 15:38:50

Az biztos, hogy ha a bibliai SátánIstent és a judeokereszténységet is belekeverik az Alkotmányba, abból jó dolog nem lesz. Akkor itt továbbra is a hazudozások és a kettős mércék lesznek a trendik.

hanyasvagy 2010.12.28. 16:54:13

Toyotomi. Egyetértek! De az áttlag ember nagyot sz.... az eszmefuttatásra.
Az áttlag azt hallja és látja, hogy az egész világ elitéli kormányunkat,januártól
jönnek az áremelkedések,nem történik semmi a bel és árvizes területeken stb.
Magyarul sz.r a helyzetünk!

Toyotomi Hideyoshi 2010.12.28. 17:08:08

@hanyasvagy: Az átlag embernek, már bocsánat, én semmilyen beleszólási jogot nem adnék az állam ügyeibe.
Évszázadokig az volt a gond, hogy az állam polgárainak nagy része tudatlan volt, elmaradott viszonyok között élt, nem jutott feljebb. Ma megtehetné és mesterségesen butítják a média különféle áldásaival és a fogyasztói társadalommal. Lényegében ugyanolyan dróton rángatott tömegek, mint régen, csak a régi zsarnokságot felcserélték kellemesebbnek tűnőre. Ezek az emberek befolyásolhatók. Az átlag egyik fele azt hallja, amit te mondtál, a másik fele meg azt, hogy itt valami szabadságharc folyik a világ ellen, és minden frankó, nyerésre állunk. Egyik sem igaz, mégis kicsit mindkettő az.
Tényleg szar a helyzetünk, tényleg jönnek majd áremelések, tényleg lesznek környezeti katasztrófák, és valószínűleg sosem lesz olyan világ, ahol mindenki jól jár majd. De élni kell.
süti beállítások módosítása