Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

A Népszava 137 éves történetében másodszor jelentkezett üres címlappal

2010.12.04. 10:23 | szocdemman | 7 komment

Címkék: népszava médiatörvény szociáldemokrata

Ha egy médium meg tud élni ily aggastyán kort, akkor neki nem sok újat hozhat az elkövetkezendő 150 év. Főként, ha több egymást követő rezsim is mindent elkövet azért, hogy a lap befogja a száját. De a magyarországi szociáldemokrata és munkásmozgalmak mindig megóvták és őrizték ezt az értéket.

A viharos sorsú lap történetében másodszor 2010. december 3-án fehér, üres nyitólappal jelent meg úgy, mint 94 évvel ezelőtt, 1916 november 22-én, szerdán.

 

Akkor az igen szigorú tollú királyi cenzúra húzta ki az elsőtől az utolsó szóig az I. Ferenc József haláláról szóló cikket. Ma azonban az önkéntes tiltakozás vezérelte a napilapot. Egy olyan médiatörvény-tervezet ellen tiltakozott, amely gyakorlatilag kénye-kedve szerint sújthatja igen komoly bírságokkal a bármilyen formában kiadott hírforrásokat. Lehet beszélni, de annak ára van. A hatalom beszedi a szólásszabadság, a véleménynyilvánítás adóját. Itt nem pár ezer forintról van szó, hanem súlyos tízmilliókról. Persze a törvényt mindenki be akarja tartani, ha az világos és egyértelmű. De a mostani tervezet az olyan, mint a Mórickás viccben a sapka. Ha van rajta, akkor azért sért törvényt a hatalomhoz nem lojális média, ha pedig nincs, akkor azért.

Persze a lapnak ez a helyzet sem új, a Horthy-rendszer alatt tucatnyi sajtóper és sajtóbírság került rá kirovásra. A vád: izgatás és kormányzósértés. A két világháború közötti két évtizedben nehéz korszakokat élt át az újság. 1927-ben 320 sajtóper indult ellene. A lap ennek ellenére nem hallgat, 1921. november 30-án a belügyminiszter megvonta a laptól a kolportázs-jogot (az utcai árusítás jogát), majd végső fegyveréhez nyúlt a hatalom: 1932-ben a belügyminiszter betiltotta.

1938-ban pedig a Fejtő Ferencet egy, a német-náci orientációval kritikus, parasztságot dicsérő cikke miatt ítélték fél év szigorított börtönre, aki ezért emigrált az országból. Börtönt most még nem ígér a Fidesz, de az újság szerkesztőit is lehet majd tetemes bírsággal sújtani, ha nem tetszik a Szalai Annamária-féle médiatanácsnak.

Számomra ami hazánkban történik, egészen elképesztő. Soha, de soha nem gondoltam volna, hogy a történelemkönyvekből ismert bűnös korszakok valamelyik fejezetéhez hasonló részeket át kell élnem.

Dicstelen történelmi időket élünk.

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr632490799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Megdobbent 2010.12.04. 21:25:33

Nembaj, a kozmunkan edzodott erettsegizok a kotelezo tomjenzsolt eloadasokrol kijovet (nadpalacnyomokkal a seggukon, meggyalazott anusszal) majd nem akarnak irni semmi vadocsagot.

fourgee 2010.12.18. 01:45:18

"Persze a lapnak ez a helyzet sem új, a Horthy-rendszer alatt tucatnyi sajtóper és sajtóbírság került rá kirovásra. A vád: izgatás és kormányzósértés. A két világháború közötti két évtizedben nehéz korszakokat élt át az újság. 1927-ben 320 sajtóper indult ellene. A lap ennek ellenére nem hallgat, 1921. november 30-án a belügyminiszter megvonta a laptól a kolportázs-jogot (az utcai árusítás jogát), majd végső fegyveréhez nyúlt a hatalom: 1932-ben a belügyminiszter betiltotta."

Elfelejtetted az 1945-1990 közötti MSZ(m)P időszakot. Abban a 45 évben ezek szerint BÁRMIT megírhatott az újság, vagy erős cenzúra alatt volt? Néhány tízmilliós büntetés azért mégis csak humánusabb, mint örökre eltűnni az Andrássy út 60-ban...
:)

fourgee 2010.12.18. 01:49:58

(mielőtt valaki félremagyarázna, gusztustalannak tartom hogy egy újabb, magát demokratának mondó párt (a nevükben legalább is az van) újra ilyen személyi kultuszt akar kiépíteni, de most cenzúrával egybekötve, csak szerintem nem mindegy, hogy ki kritizálja őket - ez a blog benyal a szintén magát demokratának mondó MSZP-nek is, meg a Népszavának is, miközben azok semmivel sem jobbak vagy rosszabbak a jelenlegi Fidesznél...)

Toyotomi Hideyoshi 2010.12.20. 22:32:36

A Népszavát 1944. március 22-én tiltották be a német hatóságok, nem pedig 1932-ben a magyar kormány. Itt akkora fasizmus volt, meg antiszemitizmus meg diktatúra, hogy egy baloldali ellenzéki lap 1944-ig megjelenhetett. Amúgy azokat a büntetéseket, amiket írtál, szélsőjobboldali lapok is ugyanúgy megkapták. Mellesleg ne legyünk már annyira pofátlanok, hogy a Horthy-korszak fogházait (ahol az ott lakók étteremből rendelhettek ebédet, ha volt pénzük rá) ne hasonlítsuk már össze az Andrássy út 60-nal! Ez kb. olyan lenne, mintha kijelentenénk, hogy a színes tv-vel, műholdas csatornával, önképző körrel, mittoménmivel rendelkező győri börtön olyan mint Recsk.

Toyotomi Hideyoshi 2010.12.21. 14:18:16

A cenzúra pedig nem királyi volt, hanem háborús. Magyarországon nem is működött királyi cenzúra a törvények értelmében, a háború miatt került bevezetésre az 1912/63 alapján.

gyaloghartur 2010.12.21. 15:33:49

Ideje, hogy harmadszor is elhallgasson, mielőtt visszakapja a jogos tulajdonosa !
süti beállítások módosítása