Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

A kormány szerepe a szegénység csökkentésében: semmi

2010.12.01. 12:21 | ZöldMarci | 1 komment

Címkék: fidesz

Röviden így foglalható össze a Nemzeti Erőforrás Mininisztérium államtitkárának megnyilatkozása a száz tagszervezettel rendelkező Magyar Szegénységellenes Hálózat találkozóján. A gazdagoknak adócsökkentést adó, de szegényeket keményebben megadóztató, a szegényebb családosok támogatását pedig reálértéken csökkentő kormánynak persze nehéz elmondani, hogy milyen sokat tesz, de legalább néhány dolgot tehetne, vagy legalább tervezhetne tenni...


Nyitrai igazolta, amit Pintér Sándor mondott a növekvő szegénységről?

Ugyanis Nyitrai Imre helyettes államtitkár úr személyében tervezett előadásának címe: a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szerepe a szegénység csökkentésében, azonban csak az nem derült ki, hogy mi lenne a Minisztérium szerepe. Nyitrai úr azonban sok mindenről beszélt az előadásában, csak ugye a lényegről nem. Nézzük sorra:

Nyitrai Imre kivetítőn mutatta be a minisztériumokban bekövetkezett szerkezeti átalakulásokat; mely hivatalok szűntek meg, mik léptek helyébe, jövőre milyen háttérhivatal jöhet létre, azt mely intézet fogja össze.

Majd az egybegyűlt száz magyar szegénynek kijelentette, a nyomor elviselhetetlen, és hogy a szegénység senkinek sem jó: "Ebben a kérdésben azonos csónakban kell ülünk, mert a változás szele itt van, és megpróbáljuk ezt jó irányba fújni. Csakhogy amikor a változás szele fúj, akkor sokan falat emelnek, míg mások szélmalmokat. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium mindenképpen a szélmalom építéséhez szeretne partnerséget fölajánlani a jelenlevőknek." Ezt követően a helyettes államtitkár úr neheztelésének adott hangot. A szegénységellenes hálózat európai, brüsszeli találkozóján ugyanis, melyen jelen volt, egy bizonyos Radics Béla úr, az új magyar kormányról kijelentette: szegényellenes. (Ezt ugye tettek cáfolhatnák...).

Nyitrai Imre az elmúlt öt esztendőről is beszélt. Hogy az akkori kormányzatok mintegy 70 milliárd forintot vontak ki és el a szociális szférából (mintha lett volna egy világválság, most viszont már nő a gazdaság...), majd azt boncolgatta, a nyomor miért nem egyenlő a szegénységgel: A nyomor az, magyarázta a szegényeknek és nincsteleneknek Nyitrai helyettes államtitkár úr, amikor már valaki képtelen a tenni akarásra. "Amikor már feltétel nélküli segítségre van szüksége. Az éjszakáját utcán töltő ember nyomorban él, a mindenféle közüzemi lehetőségektől elszakított cigánytelepi, sokgyerekes, a gyerekeit iskolába nem járató, talán még ruházni is alig képes személy nyomorban él... A legfontosabb, hogy ne nőjön a számuk. Meg kell állítani a lecsúszást... Szeretnénk elkerülni, hogy Magyarországon szegénykórházak alakuljanak ki vagy újabb oktatási szegregátumok. Azt kérem önöktől, a Hálózat működtetőjéről, hogy bizalommal tekintsenek a kormányzati lépésekre...Tegyenek javaslatokat."

Tehát konkrétum semmi, de még a szándéknyilatkozat is szegényes. Szó sincs a szegénység csökkentéséről, csak a szegénység növekedésének megállításáról. De térjünk vissza a helyszínre.

Az államtitkár után szót kért Radics Béla és elmondta, hogy ő  Brüsszelben a rendszerváltás utáni magyar kormányokat véleményezte, a jelenlegit pedig csak az ügyben említette, hogy olyan törvényt kíván alkotni, ami alapján a közterületekről kitilthatják a hajléktalanokat. Most azt kérdezi, hogy a mintegy 1600 magyarországi cigány nyomornegyed felszámolására a kormányzatnak van-e terve. Ezután a Kossuth Rádió tudósítója, csakúgy mint az LMP országgyűlési képviselője is konkrét válaszokat kért: milyen intézkedéseket tervez a kormány, hogy a társadalmi különbségek ne nőjenek, mit várhatnak a mély szegénységben élők.

Nyitrai úr, válaszként azt mondta, a jelenlévők ne tegyenek úgy, mintha nem tudnának arról, az ország milyen helyzetben van. És hogy ő, személy szerint annak örül, hogy nem kellett meglépni azt, amit Romániában, ahol negyedével csökkentek a nyugdíjak, vagy nem kellett követni Csehország példáját, ahol tíz százalékkal csökkentek a közalkalmazotti bérek. (A Fidesz 4 évig értelmetlennek nevezte a megszorításokat, most persze mindjárt van értelmük...) A magyar közterületen élők pedig miután életveszélyes tevékenységet folytatnak, ennek felszámolását életmentésnek tartja, és messzemenőkig támogatja. "Bővülésről, mondta, a 2011-es évben beszélni nem tudunk. A jövőben majd elkészül a nemzeti szociálpolitikai koncepció, annak megvitatása után az új, egységes szolgáltatási törvény..." - mondta majd anélkül, hogy a Magyar Szegénységellenes Hálózat vezetői megszólalhattak volna, távozott.

Tehát a következőkben összegezhetjük azt, amit jövőre a kormány a szegénység ellen akar tenni:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ennyi.

Így talán érthető, hogy Pintér Sándor miért beszélt arról, hogy szegényedni fognak az emberek.

Népszava-tudósítás/Piroslap

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr962484710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Megdobbent 2010.12.02. 02:34:22

"Csakhogy amikor a változás szele fúj, akkor sokan falat emelnek, míg mások szélmalmokat. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium mindenképpen a szélmalom építéséhez szeretne partnerséget fölajánlani a jelenlevőknek."

Ez csaknem szo szerint Mao voros kiskonyvenek egy idezete. Remek, tehat ekkora a kommunista gyulolet, hogy allamositanak, mint a legotvarabb bolsevikok, oroszokkal, kinaiakkal jatszanak oralis kenyeztetest (holott wikileaks szerint is a legszarabb part a regioban a fidesz, amit kerulni kell, mint a leprast - tettek erte fideszek az oroszgyloletukkel), aztan most Mao idezetek...

Jah, hogy a bolsik anno azert allamositottak, hogy a szegenyeknek legyen ez-az, lakas, fold, miegyeb? Na itt errol szo sincs. Tehat rosszabbak, mint a bolsevikok.
süti beállítások módosítása