Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

A legnagyobb kormányellenes demonstráció

2010.11.30. 10:59 | szocdemman | 1 komment

Címkék: nyugdíj alkotmány szakszervezet nyugdíjpénztár mszosz

Hirtelenjében elég sok demonstráció szerveződik. Ki a magánnyugdíjpénztárak beállamosítása ellen, ki a készülő felsőoktatási törvény ellen, ki pedig az Alkotmánybíróság jogkörének csorbítása ellen, de akadt olyan is aki a Károlyi szobor mellet/ellen tiltakozott.

A sort az MSZP Demokratikus Koalíció platformja kezdte, majd másnap az LMP demonstrált. Ezután a dolgok beűrűsödtek, szinte minden napra jutott valami megmozdulás. A Jobbik kvázi a kormány elképzelését támogató megmozdulást szervezett a Károlyi szobor ellen majd pár napra rá Dániel Péter baloldali jogász pedig a Károlyi szobor mellett. Aztán volt egy flashmob-szerű akció a magánynyugdíjas bezsarolós akció miatt. Hétvégén az MSZP 10 ezer fős politikai nagygyűlésen fejtette ki az álláspontját. De erre a hétre is jut egy  egyetemista demonstráció.

Azonban ennek a tüntetés hullámnak a legerősebb fejezetének a december 4-ére , szombat 11 órára, a Roosevelt térre meghirdetett szakszervezeti demonstrációt tartom. Több országos szakszervezet tagjait szimpatizánsait várják. A közös tiltakozás legfőbb üzenete az, hogy a kormány nem ezt ígérte. A tüntetés súlyát jól jelzi, hogy Magyarország három legerősebb szakszervezeti formációja az MSZOSZ, a SZEF és az Autonóm szakszervezet is megjelenik.

Az MSZOSZ-nek tucatnyi ágazati is szakmai szövetséges szakszervezet a tagja, olyanok mint Postás szakszervezet, Vasutas Szakszervezet vagy a nagymúltú Vasas Szakszervezet. Nem véletlen tehát, hogy amikor Magyarországon még a rendszerváltás hajnalán léteztek úgynevezett TB önkormányzatok, akkor annak választásán elsöprő többséggel az MSZOSZ győzött.

Magyarországon nem csak a demokrácia lépett kamaszkorba, de az érdekképviseletiségi is. Tehát ennek a 20 éves újkori szakerezeti mozgalmiságnak egyik, ha nem a legnagyobb demonstrációja várható.

Persze a kormányzat erre kétféleképpen reagálhat, elkezdi partnernek tekinteni a szakszervezeteket és az intézkedéseiket az erre kitalált érdekegyeztető fórumokon korrekt módon áttárgyalja velük, vagy továbbra sem vesz tudomást róluk. Az utóbbinak viszont igen kemény üzenete van a munkavállalók, a dolgozók, a melósok az egyszerű kis és középvállalkozók felé.

A sikeressége a megmozdulásnak tehát kétséges, de egy biztos a tüntetés hullám nem ér ezzel véget. És valószínűsíthető, hogy a szakszervezetek sem fogják olyan könnyen feladni.

 

A tüntetés Facebook eseménye ITT.
 

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr932482624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.11.30. 11:57:55

"De erre a hétre is jut egy egzetemista demonstráció." Kéretik javítani!
süti beállítások módosítása