Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

57 éves a 6-3

2010.11.26. 06:00 | ZöldMarci | Szólj hozzá!

Címkék: anglia foci magyarország futball puskás aranycsapat labdarúgás wembley sebes gusztáv gyozelem hat három

A tegnapi nap teljesen érthetően a nyugdíjak kormányzati einstandjáról szólt. Így azonban az egész nyilvánosságban kicsit elfelejtődött, a dicsőséges Wembley stadionbeli meccsnek a tegnapi kereketlen évfordulója.

Bizony 1953-ban a magyar csapat otthonában verte meg a "brit oroszlánt", az addig otthon veretlen angol csapatot. (A "visszavágót" pedig 7-1-re nyertük:-). Ennek az eredménynek persze sok oka volt. A társadalmi mobilitás csatornái szűkebbek voltak, így a foci sokaknak jelentette a kiemelkedés reményét. Nem csoda, hogy a magyar foci a század első felében sokszor a világ legjobbjai közé tartozott, s ennek eredménye azért látszik érmekben kevésbé, mert 1930-ban rendezték az első vilgábajnokságot. 1938-ban azonban már ezüstérmes volt a magyar válogatott, és sokan már akkor az aranyt várták.

A Rákosi-korszakban a hatalom politikai tőkét akart kovácsolni a sportsikerekből, így kiemelten támogatták a sikersport focit. A kor egyik legnagyobb stadionjának számító Népstadion megépítése is ezt szolgálta.

Sokat segített a válogatottnak az 1949-1956-ig szövetségi kapitány Sebes Gusztáv (az ő és az 1938-as ezüstkapitány Dietz Károly sikereiről, kudarcairól szóló párhuzamos életrajz itt olvasható). De a főszerepet persze az 1952-es olimpiát megnyerő Aranycsapat játékosai játszották. Szóval Puskásék dicsőségére szóljon a Hobo Blues Band a korszakról ironikusan szóló, de szerintem mégis nagyon szép dala:

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr492473925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása