Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

OVB szavazógépe elkaszálta az MSZP népszavazását a magánnyugdíjról

2010.11.15. 18:52 | szocdemman | 26 komment

Címkék: mszp népszavazás ab alkotmány ovb alkotmány bíróság magánnyugdíj kunhalmi ágnes

Ma délután döntött az OVB az MSZP magánnyugdíjpénztárakról szóló népszavazási kérdéseiről. Ezek az ülések nyitottak mindenki előtt, gondoltam ott a helyem, kíváncsi voltam, hogyan is működik a testület, és milyen érvek hangoznak el ebben a vitában. Kétségem nem nagyon volt afelől, hogy elutasítás lesz a vége.

Az OVB tanácsterme nem túl nagy, kb mint egy középiskolás osztályterem, a hátsó részén egy szalaggal elválasztott kis részen tobzódhatnak a sajtósok és az érdeklődők, így én is onnan szemléltem az ülést, mely csepp csúszással kezdődött. A számomra érdekes napirend a második volt, melyre egy tíz-tizenöt perc után rá is tért a bizottság.

A napirend rávezetője az volt, hogy az egyik indítványozó, Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségének tagja elmondhatta a politikai érveit, és kérte a bizottságot a kérdések átengedésére.

Az MSZP politikusai három kérdést tettek fel azonos témában, hátha valamelyik átmegy. A vita részleteitől megkímélnék mindenkit, szerintem nem lehetett volna úgy megírni ezeket a kérdéseket, hogy azok átmenjenek a felkent választási döntéshozók mai szeánszán.

A vitában időnként kifejezetten cinikus és mosolyra fakasztó érvek hangoztak el, melyeket a megjelent vendégek egy-egy félhangos megjegyzéssel kommentáltak, ezt a testület nem hallotta. De az egész olyan volt, hogy tök mindegy ki mit mond, már valahol máshol, más időben eldőlt: nem lehet népszavazni. Ezt a megállapítást vélhetően az MSZP-s delegált le is vonta a bizottsági ülésen, az első kérdés elmeszelése után: mindegy mit mondok, felőlem szavazhatunk is. Szerintem az, hogy ez elnök ezután a mondat után szavaztatott, több volt, mint beismerő vallomás.

Azért az OVB új elnöke nagyon igyekezett kihangsúlyozni, hogy független, de azért mindig elmondta a Fidesz álláspontját is. A 11 tagú testületből max 4-en szólaltak meg, olyan volt, mint egy szavazógép: az elnök elmondta, mi a hivatalos álláspont, a 11-ből 10 meg csöndben megszavazta, szerintem sejtik, ki volt az, aki nem. Pontosabban az első kérdésnél még volt kettő tag, aki az MSZP-vel együtt szavazott, de az a kis többség már a második és harmadik kérdésre elfogyott. Egyedül vagyunk, Tibor!

A bizottság szerint nem voltak egyértelműek a kérdések. Egész pontosan az állampolgárok és magánnyugdíjpénztár szavakat nem értették meg. Az elnök szerint az állampolgár kifejezés helyett a köznyelvben „igen sűrűn szereplő” „természetes jogi alanyok” kifejezés lett volna a legkonkrétabb. A nyugdíjpénztáraknál meg hát az nem derült ki, hogy pontosan melyik pillérről is döntenének a választók.

A Gyurcsány-platform kérdéséről is döntöttek, de akkor felálltam, amikor az hangzott el érvként, hogy az alkotmánytervezet egészéről nem lehet szavazni, csak egy-egy részéről. Venezuelában, ami azért nem a demokrácia mintapéldánya, érdekes, lehetett. Úgyhogy nem vártam meg mi lett a vége, azért sejtem…

Persze az OVB érdekes helyzetet teremtett ezzel. Az Alkotmánybírósághoz fellebbezhet az MSZP. Viszont az alkotmánymódosítás, mely betiltja a népszavazást, már meg lett szavazva, csak még nem került hatályba. A magyar jog szerint az AB-nek viszont még a ma (tehát a döntés napján hatályos) érvényes Alkotmányt kell néznie, tehát az AB-n múlik, hogy lesz—e népszavazás a magánnyugdíjak elvételéről. Ebből szép kis közjogi vita lesz szerintem... max ezt a jogkört is bebukja az AB...

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr192450734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Megdobbent 2010.11.15. 21:39:10

A parttal a neppel egy az utunk. Telleg, mit tudni, vegulis lesznek majd nepi ellonorok ujra, akik meg az utcan kozrefogjak a demokratikus intezmenybe tarto masvelemenyueket? :)

borovi 2010.11.15. 22:24:06

Klassz. Jó kis banánköztársaság leszünk hamarost. Vagy ne sértegessem azokat?

Bebes 2010.11.15. 23:04:41

Köszönjük, hogy helyettünk is éltél a demokratikus jogainkkal és elmentél az ülésre. Egy ilyen helyszíni tudósítás egyrészt személyes, másrészt jobban visszaadja az ott történteket, mint az MTI rövid összefoglalója.

tcom 2010.11.15. 23:56:32

Úgy is eljön az igazság órája. Ha elfogy a magánnyugdíj vagyon, feléli a feneketlen állam és mégis egy helyben topog az ország, akkor majd mindenki eldöntheti megérte-e.
Ez a tett lesz a Fidesz veszte.

the_line 2010.11.16. 00:14:56

"az MSZP-s delegált le is vonta a bizottsági ülésen, az első kérdés elmeszelése után: mindegy mit mondok, felőlem szavazhatunk is. Szerintem az, hogy ez elnök ezután a mondat után szavaztatott, több volt, mint beismerő vallomás."

Ez mondjuk eléggé pofátlan, nem adnak a látszatra sem.

Azt azért el kell mondani, hogy az OVB mindig is pártszínezet alapján döntött, dönt és fog dönteni. Annyi csak a különbség, hogy balon pöttyet kevésbé pofátlanul olyanokat is delegálnak, akik értelmesen meg tudják indokolni, mert szakemberek. Csak példának okáért, Halmai Gábor, aki OVB tag volt, magasan nagyobb jogász annál, hogy ott üljön, a nagy Fideszes ellenkezés miatt nem lett alkotmánybíró, holott alkotmányjogban (pontosabban alapjogok, emberi jogok területén, mely az alkotmányjog magva) nála nem nagyon van ma is "praktizáló" magyar szaktekintély, akit nemzetközi szinten elismernek (külföldi egyetemen azt kérdezte a professzorom, hogy ha Magyarországon jártam egyetemre, "Gábor Hálmáj" tanított-é, ráadásul láttam rá hivatkozást angol szakkönyvben...). Ő persze mehet az OVB-be, az AB-be nem való, bezzeg a jobbosok olyanokat delegálnak, mint Tersztyánszky (főleg a feleség)vagy legújabban Stumpf, hát ennyit erről (korai jó példák persze akadnak, Sólyom, akármennyire is "érdekesen" politizált KE-ként, jogásznak azért nagyon ász, de őt akkor nem a mai fidesz típusú jobb jelölte...). Az OVB-nek ma értelme nincs, pláne közjogilag a gyakorlatban. Az AB-nek (még) igen, ők felülvizsgálhatják(eddig is ők mondták ki a végső szót), majd meglátjuk.

"az alkotmánymódosítás, mely betiltja a népszavazást, már meg lett szavazva, csak még nem került hatályba."

annak ellenére, hogy a mostani kormányról jogalkotás terén majdnem bármit elképzelek, hisz sorra rúgnak (rúgnának) fel akár több száz éves, géniuszok által kimunkált, a gyakorlatban is kipróbált regulákat, ezt nem hiszem, legalábbis nem hallottam róla. Forrás?

2010.11.16. 00:20:14

Nincs mese, fel kell hívni Zoltait. Ő majd elsikálja a dolgokat és akkor a maszoposok ezügyben is tudnak hogyishívjákolni.

tcom 2010.11.16. 07:15:54

@imperial:

"Maszoposok"?

És kik a "Holnapszoposok"?

=;-)

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.11.16. 07:25:44

az mszp, egy párt, akit érdekel a nép véleménye

:DD

öcsi55 2010.11.16. 07:46:16

@wmiki: az elmúlt nyolc évben,úgy érzékeltem az MSZP
a hazudáson,csaláson,lopáson kívül nem érdekelte semmi!

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.11.16. 07:55:41

@öcsi55: :O
szerinted nem is dübörgött a pannon puma, ahogy a többi indexes blog is emlékszik??

öcsi55 2010.11.16. 08:15:43

@wmiki: szerintem a pannon puma,olyan magasra ugrott,hogy a
szoc-libek most sem találják.Tanácsom van, Kóka úr kerese meg!

Battlestar Galactica 2010.11.16. 08:46:15

@öcsi55:
"az elmúlt nyolc évben,úgy érzékeltem az MSZP
a hazudáson,csaláson,lopáson kívül nem érdekelte semmi!"

Akkor a Fidesz méltó utódja, mert ugyanezt teszi. A sajnálatos érzékelhető különbség a kettő között az, hogy a komcsik az államot lopták meg, így áttételesen loptak csak tőlünk, a Fidesz pedig direktben a magánjogi szerződések semmibevételével készül ugyanerre. Mocskos orbáncsűrhe!
Februárra a zembereknek is leesik a tantusz, szép március 15.-énk lesz!

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.11.16. 09:00:39

@Battlestar Galactica: dehát ha az mszp ilyen csodálatos, akkor ti zemberek (akik racionálisak és józan gondolkodásúak, ugye, ki mások is írnának indexes blogra) miért nem szavaztatok még többen rájuk??

öcsi55 2010.11.16. 09:15:00

@Battlestar Galactica: azt szajkózod,amivel az elvtársak butítanak!
Nyugodj meg, szép március 15-énk lesz,most figyelj!
KORDONOk sem lesznek!

2010.11.16. 12:18:15

@öcsi55: Nagyon valószínű, mert azok nyerték meg a választást, akik miatt a kordonokat fel kellett szerelni. .-P

Battlestar Galactica 2010.11.16. 12:39:07

@wmiki: Senki nem mondta, hogy olyan jók, csak ők onnan loptak, ahonnan kevésbé fáj nekünk. Ez olyan, mint a Fidesz válságadó csomagja. Megadóztatják a multikat, azok meg ránk hárítják. Aki azt gondolja, mint Matolcsi Jobbkéz miniszter, hogy nem, az kurva nagyot téved. Mit lát a nép? Mondjuk azt, hogy felment a számlavezetési díja. Mit mond erre? - A kurva anyjukat, de jó, hogy Viktátor megadóztatta őket, megérdemelték!!! Aki viszont mögé néz, az tudja, hogy azt az adót is mi fizetjük, csak áttételesen. Ha figyelmesen elolvasod a posztot, nem arról szólt, hogy tapsikoltam nekik, mert a kommerek is loptak, csak nem közvetlenül a te zsebedből...

@öcsi55: Nem szajkózok semmit. Mindkét fél álláspontját megismertem és magam vontam le a következtetéseimet. Majd meglátod öcsém 55 a borítékot februárban és velem együtt fogod szidni őket márciusban, de te még nálam is hangosabb leszel! Lesznek kordonok, de majd kitalálnak valami lőzungot, hogy miért kellett építeni. Valószínűleg a kommerekre fogják kenni ezt is, még pár évig így lesz szokás!

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2010.11.16. 12:42:17

@Battlestar Galactica: arra célzol, hogy a multikat nem kellene megadóztatni, hanem egyből az emberektől kéne több pénzt beszedni, és ellopni, ahogy az mszp csinálta, mert az sokkal jobb?

kirkezoa 2010.11.16. 13:52:40

@borovi: Ne tessék már bántani a banánosokat:)))))

kirkezoa 2010.11.16. 13:58:13

@Battlestar Galactica: Teljesen igazad van, már most megkezdődtek az áremelések, csak sokan nem veszik még észre, az új adóval meg azok akik eddig is csak normál 100- 150 ezret kerestek vagy még annyit sem rosszabbul járnak, és sajna ha gyermekük van akkor sem jobb:((( Ennél a bérnél nem tudja igénybe venni a gyermekek utáni kedvezményt, így valójában ugyan annyit kap mint idén , de az árak meg nőnek a gyerekeket etetni kell a számlákat fizetni....A multi és a többi cég is ránk veri a ráeső adó részt, vagyis rosszabbul fogunk élni mint most...

öcsi55 2010.11.16. 17:39:07

Elvtársak és Úrak!
Az élet nem egy győzelmi menet.
2/3 az 2/3 és ezzel élni kell! Remélem a Fidesz még keményebb lesz!

TechMon 2010.11.16. 19:15:26

Üdv !
OFF
Valaki írhatna egy jó posztot arról, hogy mi történik a szegedi szuperlézerberuházással !
Szegeden járt az önkörm. választások előtt Orbán Viktor és megígérte, hogy szeged megkapja a pénzt a szuperlézerre.
Botka nyerte a polgármester választást.
Mostanában teljes hallgatás van a lézerközponttal kapcsolatban a kormánypárt részéről!
Nagyon úgy tűnik, hogy egy pitiáner politikai bosszúállás miatt pofont adhatunk a józan észnek, a tudománynak, az országnak és a demokráciának !

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.11.18. 10:14:02

Februárban megkapják az emberek a januári fizetést emelt adóval, és megjönnek a magas számlák is akkor elkezdenek hápogni, hogydehát... Ez eltart egy hónapig, aztán amikor márciusban megjön ugyanez februárra is, akkor 15.-én égni fognak a kukák megint! Lesz Orbántakarogy.
süti beállítások módosítása