Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Kispest is MSZP-s fellegvár?

2010.10.31. 09:17 | szocdemman | Szólj hozzá!

Címkék: választás polgármester kispest voks10 gajda péter kránitz krisztián

Az MSZP egyik parája az időközi választás. Temérdek időközin kapott igen nagy nyakast, teszem hozzá, demokráciánk 20 évéből 12-t ők kormányoztak le és már unásig ismerjük: a  kormányciklus közepe felé nem olyan népszerű a hatalom. Hát azért elgondolkoztató miért van így…

Szó mi szó, a trend tehát nopláne az újságok címlapja az alábbi mondat szokott lenni: Az időközi választáson a Fidesz jelöltje győzött. Most azonban az első fecske más útirányt mutatott. Kispesten meg ismételt választáson az MSZP jelöltje győzött 56 százalékkal.

Oh tudom, hogy nem egy nagy sztori. Nem változik meg semmi sem, nem fossa magát össze Viktor, nem rohan nyugtatóért Kövér László és Navracsics Tibor sem fog az idegeskedésben megőszült hajjal jelentkezni hétfőn napirend előtt.

Nem egy város polgármesteri vagy országgyűlési mandátuma dőlt el. Ráadásul egy olyan körzetet nyertek meg a szocialisták, amit Október 3-án is megnyertek. Tök jogosan kérdezed akkor mi a fészkes fenéért volt itt újra voksolás?

A válasz pofon egyszerű: mert a Fideszesek újraszámolást kértek, hisz a szoci Kránitz Krisztián csupán 4 szavazattal győzőt. Újraszámolták. Az eredmény nem változott. Ám de a Fidesz kitartó és imád fellebezni, nem véletlenül csüngte szinte az összes végig a Pázmány jogi karának katedráit. A sztorit igazából innentől nem értjük, pedig ám nagyon figyeltünk a kezekre, de valahogy a bíróság és a fellebbezések között eltűntek szavazólapok vagy oda sem értek, pedig mozgóurnába voltak. Ennek a sajnálatos véletlenek lett az az eredménye, hogy bizony Kispest népe újra a szavazó urnák elibe járult.

 

És hát a 4-ből csinált 217-et, ugyan is a megismételt szavazáson már ennyivel nyert az MSZP. (Ha Nézőpont Intézet lennénk, azt mondanám: megötvenszerezték előnyüket a szocialisták :-).

Lesarkosítva mondhatom azt, hogy sem Szanyi kapitány sem Horváth Csaba különböző megmozdulása sem tudta annyira felizgatni a szocialista bázist, mint a Fidesz újraszámolós mandátum megtámadós jogi trükközése. Elérték, hogy egy hónap alatt ne látványosan elhaljon a szoci tábor, hanem szavazatszámban megerősödve ismét jól bevált kínai szavazótollukkal behúzzák a vörösen tündöklő szekfű mellé az ikszet.

Persze vannak ügyek melyek segítették a Kispesti szocialisták dolgát. Például az, hogy Gajda Péter frissen választott polgármester is szoci, bár általában ez nem szokta befolyásolni a szoci tábor részvételi hajlandóságát. Melynek megmozdítására egy időközire földöntúli erők kellenek.

És itt most a földön túl Kispest elesztergomosodásának képe volt. Mert, hogy húsz év demokráciája nem volt elég, hogy pontosan megértésék az emberek sokasága, hogy mi az a képviselő-testületi többség és ha az a misztikus izé nincs, akkor szopóágon van a szeretet polgármesterük. Hát Meggyes Tamás, Esztergomon, mint a települések demonstrációs kísérleti nyulán szépen illusztrálja ezt. Olyan hatékonyan működik ott, hogy Kispesten is hányingert kelthetett egy-egy igényesebb gyomrú politikai fogyasztónak. Csak a XIX. kerületben Gajda Péter lenne a Tétényi Éva... ám azonban Kránitz győzelmével kompromiszumos helyzetbe került a Fidesz.

Persze az országos politika is megmozgatta dögivel a balosokat. Volt privatizált magánnyugdíj pénztár, meg betámadott alkotmánybíróság. Na hát ennek a csodálatos narancsillatú politikai "kotmánynak" lett a végterméke a szocialisták elsöprő győzelme. 56%. 40 Fidesz…

Azért a választásnak volt még más résztvevője is a két kis párt (vannak, akik kikérik ezt, de ezen választási végeredmények láttán nem tudok mást írni.) A Jobbik 1,8 százaléka és az LMP 1, 4 százaléka.

Azért ez egy baromi jó kérdés, hogy hova tűntek… otthon maradtak? A Fidesz megcsappant bázisában vannak? Innen nőt meg az MSZP-re szavazók száma?

Minden esetre Kispest most nem Nemzeti Együttműködött. Ez a győzelem, kis lépés a politika történetének, de nagy lépés a magyar baloldalnak. Lesz több időközi választás is szavazategyenlőség miatt, Pesterzsébeten és Újbudán. Kíváncsi vagyok, hogy ez a trend marad-e vagy Kispest Dél-Pest tizenharmadik kerülete?
 

· 1 trackback

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr582410924

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kispest is MSZP-s fellegvár? 2010.10.31. 15:25:11

Az MSZP egyik parája az időközi választás. Temérdek időközin kapott igen nagy nyakast, teszem hozzá, demokráciánk 20 évéből 12-t ők kormányoztak le és már unásig ismerjük: a kormányciklus közepe felé nem olyan népszerű a hatalom. Hát azért elgondolkoztat…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása