Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

A nagy szelektív hazugság

2010.10.25. 06:33 | ZöldMarci | 22 komment

Címkék: euró környezetvédelem szemét hulladék szelektív szelektív hulladékgyűjtés hulladékgyűjtés ökopannon viszkei györgy

Viszkei György valószínűleg az egyik legbátrabb hazudozó az országban. Az Inforádió vasárnap ismételt környezetvédelmi műsorában a Zöldjelzőben ugyanis meglehetősen futurisztikus számokat említett valósként.

http://www.alternativenergia.hu/wp-content/uploads/2010/02/illegalis-hulladeklerakas.jpg

Viszkei György szerint ugyanis Magyarországon a papírszemét 60 százalékát (!!!!) szelektíven visszagyűjtik.

Eszerint az uniós átlagot meghaladó mértékben gyűjtjük vissza a papírt. Ezt a számot nemcsak a valóság ismerete cáfolja, hanem saját szervezetének az adatai is. Viszkei az Ökopannon Nonprofit Kft. ügyvezetője, amely a csomaglás-kibocsátók szervezete. Ezek a cégek törvényi kötelezettségük miatt bízták meg a visszagyűjtéssel. Nos még a saját adataik szerint is legfeljebb 5 millió embert érnek el szelektív-hulladékgyűjtővel. Azaz sarkítva úgy tűnik, van egymillió ember, aki egy szelektív elérhetőséggel nem rendelkező ismerőseitől is elviszi annak minden papírhulladékát...

Ráadásul az ötmillió ember elérése is inkább csak félig igaz. A többségnél azt számítják "elérésnek", hogy a környékén van egy szelektív hulladékgyűjtő sziget. Márpedig nyilván sokkal kevesebben viszik el egy ilyen gyűjtőig a hulladékot, mintha csak a saját házukban kellene válogatni. Így itt is elég meredek azt feltételezni, hogy a "lefedett" területeken mindenki mindent begyűjt. Hasonlóan futurisztikus, hogy a "lefedett" területeken 60 százalékban minden műanyagot visszagyűjtenének (nemcsak a pille-palackokat), de Viszkei szerint ebben is verjük az uniós átlagot.

Kicsit valóságosabban a szelektív gyűjtésről. A Humusz 2009-es filmje (nagyon korrektül elmondja az Ökopannon pozitívumait is).

A gond az, hogy az Ökopannon visszagyűjtési arányról szoló hazugságai mögött jelentős anyagi érdek van. Az unió által elvárt visszagyűjtési arányt ugyanis teljesíteni kell. De a rendszer kiépítésének lenne egy (szerintem életminőségben mindenképp megtérülő) költsége. Ennek kifizetésénél minden szereplőnek egyszerűbb lejelenteni: mi teljesítettük, és kész.

A magyar állam, amely szintén nem akar ezzel foglalkozni, látszólag elhiszi a képtelen számokat, és jelenti Brüsszelnek: minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vagyunk elégedve.

Csak remélni merem, hogy az ország forradalmi kormánya és Illés "Napóleon" Zoltán mer lépni az ügyben. Amint az államtitkár úr visszatér a vörösiszapos harcmezőkről, és hangzatos nyilatkozatok után dolgozni kezd.

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr342396503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HUNGeryson 2010.10.25. 11:26:09

Tényleg egy hatalmas hazugság ez a szelektív dolog. Soha nem foglalkoztam vele, de aztán nálunk is bevezették, hogy egyik nap jön a héten a kukás, a másikon a szelektív. Az érdekesség ott kezdődött, hogy a szelektívet (merthogy nem gyűjtőbe gyűjtöttünk, hanem ház elé kirakva, tiszta gusztustalanság volt a városrész) úgy szedték össze, hogy simán bedobálták egy azonos, azaz ugyanabba a kukáskocsiba! :) Egy év után most ott tartunk, hogy a kukás mindent visz, sima szemét és szelektív is, semmit nem szelektálnak, egy helyre dobálják. Persze a polgármester gondolom domborít, hogy milyen ügyesen szelektíven szedjük a szemetet, hiszen felveszik rá - gondolom - a sok pénzt.

Rejtélyes 2010.10.25. 11:30:05

Erre Hofi egyik "meséje" jut eszembe: a 10-11-12-13-14 malacról :D

http://video.xfree.hu/?n=cobraboy|182cd210e34af459a21c46e645dab6be

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.10.25. 11:36:05

Nem is akkora kamu.
Mi pld már akkor szelektív gyűjtöttük a huladékot, amikor az utcában még kukásautó sem járt.
Külön:
-A komposztálóba a szerveset
-Ami elég a vegyes tüzelésű kályhában (papír, fa)
-külön a fémeket
-A maradékot pedig a szemetesbe, amit levittünk a nagy konténerbe.

A hulladék 60-75%-át házilag újrahasznosítottuk.

esef 2010.10.25. 12:01:43

Nem a keletkező papírhulladék 60%-a lett szelektíven visszagyűjtve, hanem a visszagyűjtött papírhulladék 60%-a származott a szelektív szigetekről. Így érthető? Nem mindegy, hogy Leningrádban Mercedeseket osztogatnak vagy Volgákat fosztogatnak...

SiKom 2010.10.25. 13:21:11

Jelzem, hogy pl. a Balaton mellett, Keszthelyen így működik a szelektív gyűjtés:

Minden ház kap egy nagy, sárga zacskót, amibe mindent bele lehet dobni, ami szelektív (műanyag, papír, stb.).

Ezt a sárga zacskót hetente viszik el. HÁZTÓL!

Nem kell egy lépést se tenni! Cserébe a normál kuka drágult, ami nem jó, de legalább ez is ösztönöz a szelektív gyűjtésre.

Hajrá Budapest, mikor lesz itt ilyen?

joeramirez · http://automeo.blog.hu/ 2010.10.25. 13:32:33

Inkább szüntessék meg az összes szelektív hulladékgyűjtő szigetet!

- egy helyre öntik, minimálbéresek kézzel válogatják
- szelektív fosztogatók szakosodtak a szigetekre, autóval járják, pontosan tudják mikor melyikhez kell érkezni, mikorra telik meg: Kfosztják, felborítják, kilopják a hulladékot, amit utána értékesítenek
- nő a környéken a környezet szennyezettsége az autóval érkezők miatta
- nő a szemét, mert az Önkormányzatok semmit nem tesznek a kommunális hulladék elhelyezése ellen, minden önkormányzatnak jól jön egy 'tejelő' hulladékelszállítással foglalkozó vállalkozás
- a közvetlen környezetben elértéktelenednek az ingatlanok a szemét, bűz, mocsok miatt
- közbiztonság jelentősen leromlik
- a szigetek telepítésekor elpusztítják a még élő területet

Egyértelmű, hogy a működtetésük NEM az emberek, hanem az ezzel foglalkozó vállalkozások érdekeit szolgálják

Aki szelektíven akar gyűjteni, mert környezettudatos ember, az megoldja egyébként is. Ez az egész csak nagy hűhó semmiért, csak egy EU-s megfelelési kényszer, statisztikai számadat az Önkormányzat könyvelésében, lám ezt is megtettük

Amerre megjelenik a szelektív hulladékgyűjtő, ott rövidesen a MOCSOK is
Ilyen áron nem kell

Aki teheti, ellenezze a létesítésüket !!!

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.10.25. 13:34:46

@SiKom: "Hajrá Budapest, mikor lesz itt ilyen? " Mármint olyan, hogy a normál szemét elvitele drágul? Hát sűrűn van. :-D
Aztán nézzük, hogy "DEMÉVISZIKIAZERDŐŐBEEE?"

Devil 2010.10.25. 13:41:37

@newtehen: Konkretan visszagyujtesrol volt szo, nem hazilagos elegetestol.

Devil 2010.10.25. 13:44:14

@joeramirez: Sztem fotosoppolsz. Csodalkozok hogy ilyen sokan ennyire meg vannak gyozodve rola hogy csalas az egesz, es meg erveik is vannak (ezeket egyebkent hol olvastad?)
@HUNGeryson: Ilyen szelektiv gyujtest en meg soha sehol nem lattam; mifelenk gyujtoszigetek vannak mar jo regota es sohasem volt utcara kidobalos gyujtes...

Devil 2010.10.25. 13:47:42

@joeramirez: Ja es vegul:
"Amerre megjelenik a szelektív hulladékgyűjtő, ott rövidesen a MOCSOK is" ez nem a szelektiv gyujtes baja hanem a sok taplo baja aki odadobalja az egyeb szemetet. De meg mindig jobb mintha az erdobe vinne...

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.10.25. 13:53:07

@Devil: Csak arra próbálok rávilágítani, hogy a szelektív hulladékgyűjtés nem mindenkinek egyenlő azzal, hogy drágán elszállíttatom az amúgy még értéket képviselő újra feldolgozható anyagokat, hanem - legalább is vidéken - a házi újrahasznosítás igencsak jelentős mennyiségű.
Egyáltalán azt nem értem, hogy beszélhetünk az általad említett "visszagyűjtés" módban értelmezve bármilyen előrelépésről?
Hiszen amióta nem betétdíjasak az üvege, befőttesüvegek, egyéb göngyölegek, ezek nagyrészt a "göngyöleg" -ből átminősültek "hulladék" -á Mintha a kereskedelmi lánc minden tagja azon dolgozna, hogy egyre több hulladékkal lássuk el a vevőt.
Egy nagyon egyszerű rendelettel meg lehetne ezt oldani:
Csak visszaváltható üvegben lehessen bármilyen folyadékot is kereskedelmi forgalomba hozni!
Innentől kezdve lehetne arról beszélni, hogy valami talán elindult. De inkább ez is csak egy lépéssel kijjebb vezetne a zsákutcából, amibe sikerült belefutni.

kishusom 2010.10.25. 13:56:09

joeramirez,

ne a budapestiekből indulj ki, abból a városból, ahol az emberek a kutyáikat leviszik szarni az utcára, és egy-egy meleg nyári napon nem lehet végigmenni a belvárosi utcákon, olyan bűz van.

Én vidéki vagyok, nálunk ugyan még nincsenek szigetek, úgyhogy én csak a környező faluk szigeteiről tudok nyilatkozni, ahová én elviszem a szemetünket. Ott általában nincs kupleráj. Ha tele is van a kuka, zacsiban leteszik mellé, a legritkább esetben láttam olyat, hogy szét van szórva a hulladék.

És képzeld, itt a környéken még olyan is van, hogy a joghurtosdobozokat kiöblítve egy kukazsákban kiteszik a ház elé, és onnan viszi el a kukásautó. Ugye, milyen hülyék vagyunk?

flamer 2010.10.25. 14:54:11

@HUNGeryson: Bazd meg, hát minden hülyegyereknek egyenként kell elmondani, hogy egy autóban több rekesz is van?... Igen, bazdmeg, kurva meglepő, de ahelyett, hogy pár kukásautó együtt járna, ehelyett azt csinálták, hogy egy autóban több rekesz van.
Ha szépen megkéred a kukásbácsikat, biztosan meg is mutatják.

SimiTomi 2010.10.25. 15:01:04

Már csak terminológiailag, ugye. A "papírhulladék 60%-t szelektíven visszagyűjtik" és az "ötmillió embert ér el" hogy jön össze?

Nyilván nem gyűjtünk ennyit össze, de az is biztos, hogy nem utóbbiból következik az első...

Ccenter 2010.10.25. 15:23:03

Azért mert még mindig sok az egy főre jutó répa száma Mo.-n, a szelektív hulladék gyűjtés JÓ! FONTOS!
Aki írni olvasni tud, akár szelektíven is gyűjtheti a háztartási hulladékát!
Aki meg nem tud ugye, na az a RÉPA!
EZ ilyen egyszerű.

Ez vagyok 2010.10.25. 15:58:34

A mi falunkban éppen mostanában szüntették meg a szelektív hulladékgyűjtő konténereket, mert beléjük vagy mellé mindenféle más mocskot, kommunális szemetet, díványt, sittet... hordtak. A pofám leszakadt, mikor ezeket megláttam napról-napra. Adnak 10 sárga zsákot ingyen, amibe műanyag, fémdoboz, tetrapack gyűjhető. Ezt havonta egyszer a második kedden viszik el, ha kiteszed a ház elé. Adnak 5 db un. zöldzsákot, amibe a kerti hulladékot lehet gyűjteni és kitenni kéthetente, a második és a harmadik hétfőn. A papírt havonta a harmadik kedden, összekötve kell kitenni. A kukásautó szerdán jön. Ha a zsák elfogyott, 375,- Ft-ért vásárolhatsz újat. Az üveget nincs hova tenni, azt visszük be Pestre a legközelebbi konténerbe. Namost, hiába van egy "szemételviteli naptár", egyfolytában elfelejtjük ill. nehezen bírjuk követni, hogy mit mikor visznek, emiatt a házak előtt ott álldogálnak akár több hétig is a rosszkor kitettek. Természetesen a szemét elvitel havi díja is növekedett. Mindenesetre a kukánkba tett szemét kevesebb lett és már nem kell a kukásokat lesnem, hogy a plusz szemetemet borravaló fejében elvigyék.

igényes 2010.10.25. 17:05:26

Nagyon egyszerű a dolog, adják meg azt a címet, ahol a szelektíven összegyüjtött anyagokat hasznosítják. Gondolom kell ilyen helynek/helyeknek lenniük. Érdekelne hová viszik az üveget a papírt, műanyagot, fémdobozokat. Szeretném megtekinteni az elért eredményeket. Hol vannak?

nadiposzata 2010.10.25. 17:41:45

Ilyen témában érdekeltként, úgy tudom Magyarországon nincs sok újrahasznosító telep (Pécs). Lehet itt sötét zölden kardoskodni. De mióta itt lakom a székesfővárosban teljesen elborzaszt, hogy nem tudok szemét nélkül élni. Minden túl van csomagolva. A pasimnak meg ez a hobbija. Szelektíven gyűjt. A Dob utcában van még egy ex-MÉH inkább oda kéne cipelni ezt a mérhetetlen mennyiségű papírt.
Az "üvegekből" meg most fogunk gyártani rettentő "környezetkímélő" pillekövet, több tekercs folpack felhasználásával.
Falun nőttem fel és tudom, hogy szerdánként jött a kukás autó csak tőlünk nem sok semmit vitt el. Konkrétan nem volt szemetünk.
Aztán emlékszem megjelent a túrórudis papír meg a plusszos doboz....
A visszavivős üvegeket pedig előszeretettel cipeltem zsebpénz kiegészítésnek (meg is lepődtem, hogy itt kidobnak mindent és a csövesek viszik vissza és csodálkozik, hogy én nem adom neki)
Itthon ez is csak egy nagy csiribííí-csiribááá, mint a Euro Velo bicikliutak. A tábla megvan a holland turista meg szeretne biztonságosan tekerni, nem élmény vadászni jött ide az út mentén.

Goompah 2010.10.25. 19:08:34

@esef: Ha az összes keletkező papírhulladékot így vagy úgy visszagyűjtik, akkor a kettő nem ugyanaz? A kérdés persze az, vajon az összesnek hány százalékát gyűjtik vissza.
süti beállítások módosítása