Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Üzletasszony-völgy

2010.09.10. 06:33 | balközép | 4 komment

Címkék: eger orosz lászlóné

Egri olvasónk komoly írással számolt be Orosz Istvánné ex-SZDSZ-es, Fidesz-képviselőnő pálfordulásairól, üzelmeiről (ilyen írásokat másoktól is szívesen látunk):

Utolsó ténykedéseként Sólyom László korábbi köztársasági elnök október 3-ára írta ki a helyhatósági választásokat Magyarországon, a választásokig háralévő három hét alkalmat teremt arra, hogy utánanézzünk, kik is képviseltek bennünket az utóbbi négy évben. Orosz Lászlóné van soron, Egerből.

A legcélszerűbb az, ha előbb jelentkezünk egy pártba, majd eláruljuk azt. Ha pártunk fő ellenfele elhitte, hogy árulók vagyunk, akkor kötni kell vele egy nagy dealt jó pénzért, majd persze el kell árulnunk azt is. Végül nem árt, ha a puccs folyamán az erősebb féllel tartunk pártunkon belül.

Közben persze elengedhetetlen, hogy a marxi értelemben vett eredeti tőkefelhalmozást gyakoroljuk; a pénz bárhonnan jöhet. Orosz Lászlóné, vagy ahogy magát hívatni szereti, Orosz Ibolya karrierje a kilencvenes években, Ringelhann György, akkori szabaddemokrata polgármester titkárnőjeként kezdődött. Főnöke visszavonulása után, az 1998-ban induló szocialista éra alatt háttérbe szorult, olyannyira, hogy négy esztendővel később belépett a Fideszbe, cserébe azért, ha őt indítják a Hajdúhegy önkormányzati képviselő-jelöltjeként.

Nyolc éve októberben végül mégsem őt jelölték, de ez nem állt az útjába. Elindult függetlenként, amivel - jobboldali voksokat megosztva- jelentős részben hozzájárult, hogy a szocialisták kezébe kerüljön az amúgy a hevesi megyeszékhely egyik elegáns negyedét jelentő, hajdúhegyi önkormányzati mandátum, az Eger 9-es.

A választás különös nóvuma, hogy úgy reklámozta magát, mint aki az MSZP-s, a fideszes és a munkáspárti polgármester-jelölttel is együtt tudna működni - és az utóbbi évek bizonyították, hogy nem hazudott.

Az akkor még nem képviselő-asszony a férjével közösen Szépasszonyvölgy Kft-t működtette; már a cég nevével is magának (maguknak) vindikálva a város egyik országos hírű turisztikai nevezetességét jelentő pincesort. A cég előbb a völgybeli Ködmön csárdát, majd a 2004-től Club Havanna nevű egységet is üzemeltette, ám az aranykor valójában a politikai karrier kezdetétől jött el.

Orosz Ibolyának négy esztendőnyi kihagyás után, 2006-ban aztán végül sikerült magát bevásárolnia a Fidesz önkormányzati képviselő-jelöltjei közé; vagy finomabban fogalmazva: helyi politikussá tudott válni.

Ehhez képest alig meglepő, hogy még el sem nyerte a mandátumot, máris dőlt pénz a házhoz.

Nem árt talán emlékeztetnünk, hogy 2006-ban még a második Gyurcsány-kormány van hatalmon, ehhez képest meglepő, hogy a helyhatósági választások hajrájában ellenzéki Fidesz egyik önkormányzati képviselőjelöltjének férjével közös cége százmilliós, vissza nem térítendő támogatáshoz jut.

Természetesen Orosz Ibolyáról van szó, és pontosan 115 millió forintról. Férjével közös cége ennyit kapott a szép nagy Hotel Ködmön fölépítésére.

A 2006-os kampány fő csataterének Egerben az számított, hogy Nagy Imrének, a regnáló szocialista polgármesternek sikerül-e megosztania a jobboldali ellenzéket azzal, hogy a Fidesz, illetve a helyi civil szervezet, a Lokálpatrióta Egylet is versenyben tarja a jelöltjét.

Ez nem sikerül, a fideszes Szeleczki János visszalép a későbbi győztes, Habis László javára, így azután már annak sincs tétje az MSZP számára, hogy Oroszné megszerzi a Fidesz önkormányzati frakciójának vezetői posztját.

Éppen elég Habishoz

Oroszné végül kibukik a Fidesz-frakció éléről, ám puhára esik: az Eger városi idegenforgalmi bizottság elnökeként, a pénzügyi grémium tagjaként, valamint a Habis polgármesterhez fűződő kapcsolata okán nyert tanácsnoki pozíciója folytán komoly ráhatása van a megyei jogú város anyagi pénzére.

Így nem éri etorzió azért, mert a zöldfelület kárára 20 helyett csaknem 27 százalékkal építi be a szépasszonyvölgyi telkét. A már említett 115 millióból így lesz a Ködmön csárdá helyén a korszellemnek megfelelő, négycsillagos Hotel Ködmön nevű wellness-szálló.

Az eredeti tőkefelhalmozáson túl az aprót sem veti meg a - közgyűlésbeli képviselőtársai által csak üzletasszonynak nevezett - helyi politikus.

Az általa (is) irányított önkormányzat ugyanis nem hálátlan: Oroszné a város rendezvényeit és vacsoráit szervezi. És miért is tenné ingyen?

Nehéz elképzelni, hogy a turisztikai bizottság elnökeként nem érvényesíti a befolyását, hogy a férje érdekeltségébe tartozó cég nyerje el a Középkori Piac nevű Dobó téri rendezvény élelmezési jogát, illetve mindössze az is véletlen lehet, hogy milliós nagyságrendű ellentételezésért a férjével közös cége - az említett Szépasszonyvölgy Kft. - elégíthette ki a városházi rendezvények étel-ital igényét.

A birtokunkban került számlakivonatok szerint az összeg csak 2007-ben 800 ezer forintot tett ki; alkalmasint nem árt megszorozni ezt az önkormányzati ciklus mind a négy évével.

Eger azonban a képviselő-asszony minden erőfeszítése dacára sem fejlődött az elvárásoknak megfelelően. A helyiek által a világ leghosszabb városának tartott megyeszékhely (mert Kanadától Csebokszáriig tart) déli nyúlványán túl lévő ipari park pangott.

Üresen állt például a Szépasszonyvölgy Kft. 4500 négyzetméteres telken fekvő raktárépülete is. De mire is való a város? A kihasználatlan tőkét az önkormányzat 100 százalékos tulajdonában lévő Agria-Humán Kft. segített megfinanszírozni.

A cég voltaképpen a város szociális foglalkoztatója: elsősorban egészségi okokból rászorulókat (egész magyarul: rokkantnyugdíjasokat) alkalmaz. Minthogy takarítanak, ruhát javítanak, valamint és dísz- és ajándéktárgyat készítenek, raktárra aligha van szükségük (és ha mégis, áll üresen elég könnyűszerkezetes épület Egertől délre), de a cég - természetesen - képviselőasszonyét választotta). A szociális foglalkoztatót az önkormányzat se finanszírozta agyon, ezért az Agria-Humán elmaradt a havi 720 ezer forintos bérleti díjjal.

Ami ezután törtNincs olyan forrásunk a politikai oldalak egyikéről se, amelyik jóhiszeműen magyaráznáaz ügyet. A hajdúhegyi képviselő előbb a bérleti szerződést mondta föl a késedelmes fizetések miatt a város cégével, majd a tavaly ősszel a társaság fölszámolását is kezdeményezte.

Nehéz nem gondolni arra, mi lett volna ebben az esetben a cég alkalmazottaival (akik azonban valószínűleg nem a Hajdúhegyen laknak), de a fölszámolás végül nem történt meg: az önkormányzati közgyűlés 2009. októberében 10 millió forintnyi rendkívüli tőkejuttatást hagyott jóvá a városi cégnek, hogy ki tudja fizetni a képviselő-asszony cégének esedékes hat havi elmaradását.

És milyen jó, hogy nem sikerült fölszámoltatnia a céget: az Agria-Humán 2010 januárjában emeli a díjat, már havi 900 ezer forintot is hajlandó fizetni Orosznéék raktáráért, annak ellenére, hogy korábban ennek négyötödét sem bírta kinyögni.

Időközben az Orbán-kormány csökkentette az önkormányzati választókörzetek számát (az egyéniket tekintve Egerben 15-ről 12-re). Oroszné körzete kibővült, hozzácsapták a 25-ös főút melletti, Károly királyról nevezett városrész nyugati felét is.

Bár halovány esély akadt rá, hogy a rámenős helyi politikus az önkormányzatban bírt erőpozíciója ellenére saját pártjában bukjon el, és el sem indulhat az idei választáson. De végül az országos központ beavatkozásával (tavaly ősszel föloszlatták a legnagyobb jobboldali párt egri szervezetét), hősünk jól jön ki a belháborúból.

Egyike azon három képviselőnek (az eddigi nyolcból), akit újraindítanak az önkormányzati mandátumért: Orosznét a Fidesz, a KDNP és Vállalkozók Pártja már a 7-es választókörzetre jelöli.

A pénzből pedig sose elég: jelen állás szerint lesz miről beszámolnunk négy év múlva is.

 


A cikkhez tartozó dokumentumok személyes adatokat is tartalmaznak, ezért azokat csak egy esetleges bírósági kérés esetén közüljük.

· 1 trackback

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr102284866

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Polgármester-jelölt MILF - ciki vagy nem ciki? 2010.09.10. 10:40:09

Mellbedobással győz? - teszi fel a kérdést a Blikk annak kapcsán, hogy az egyik badacsonytomaji polgármester-jelöltről félmeztelen fotókat találtak a neten (természetesen hölgyről van szó, egy fürdőgatyás férfi politikus a kutyát nem érdekelne). Lehetn...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BálnaUhr · http://balnavicc.blog.hu 2010.09.10. 14:46:15

Ringelhann Gyuri bácsit SZDSZ-esnek beállítani nem gyenge csúsztatás. Lokálpatriótaként indult, tevékenykedett, és ma is megbecsült ember a városban.

BunBak · http://bunbak.blog.hu 2010.09.10. 16:08:53

BálnaUhr!
A tényeket ne feledjük!!!
www.freeweb.hu/sike/nap/1998/998/1998/11/16/06old/gl8bd007.html
hu.wikipedia.org/wiki/Eger#A_t.C3.B6r.C3.B6k_uralom_alatt
www.egriszin.hu/download.php?id=4

Ringelhann SZDSZ-es volt! Továbbá iratok megtekinthetőek a városházán, levéltárban!

BálnaUhr · http://balnavicc.blog.hu 2010.09.10. 16:35:01

Ne is haragudj, de a wikipédiára hagyatkozni nem egy jó ötlet. Ugye azt bárki szerkesztheti.
Egyébként a jelölő szervezet: Szdsz, Eger és vidéke Ipartestület, Zöldpárt, Fidesz.
süti beállítások módosítása