Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Orbán már nem híve a népszavazásnak...

2010.07.26. 10:25 | ZöldMarci | 4 komment

Már nem híve a népszavazásnak Orbán Viktor – ezt mondta pénteken az Egyenes Beszédben. A kormányfő szerint azért vannak a képviselők, hogy "a fontos kérdéseket eldöntsék, és csak kivételes esetben forduljanak az emberekhez".

Orbán Viktor két éve még a népszavazás mellett volt, az emberek véleményét kérdezték a vizitdíjról, a tandíjról és a kórházi napidíjról. „A népszavazás jogát és lehetőségét nem megkaptuk, hanem kiharcoltuk.” Ezt még a 2008-as évértékelőjében mondta Orbán Viktor, beszédében akkor egyértelműen a népszavazás mellé állt. Azóta eltelt két év, Orbán Viktor miniszterelnök lett, és már a népszavazás kérdését is másképp látja. Arra a kérdésre, hogy lesz-e népszavazás az alkotmánymódosításról, Orbán Viktor azt mondta: nem hiszi, a népszavazás csak egy lehetőség. 


Az MSZP szerint nem meglepő Orbán Viktor mostani kijelentése, Kovács László azt mondta: a Fidesznél teljesen megszokott, hogy más mondanak ellenzékben, mint kormányon.

„Nyilván attól tart, hogy a választók egyre nagyobb része ébred rá arra, hogy becsapták őket, kormányzásukkal nem a többség érdekeit szolgálják, sőt a demokráciát, az alkotmányosságot veszélyezteti” – mondta Kovács László, MSZP-s országgyűlési képviselő.

Egy általunk megkérdezett politológus szerint az a probléma ezzel a pálfordulással, hogy nem rövidtávú az emberek memóriája. Ráadásul az európai normák szerint a demokratikus rendszer változásairól meg kell kérdezni az embereket, és ez a Fidesz politikai érdeke is.

„Hogyha ezt nem teszi, akkor támadásoknak lesz kitéve, mert antidemokratikus módon, az emberek feje fölött átnyúlva változtatja meg a demokratikus rendszer kereteit” – mondta Krekó Péter, a Political Capital vezető elemzője.

Népszavazást egyébként bárki, akár az ellenzék is kezdeményezhet, kétszázezer aláírás kell hozzá.

atv.hu

 

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr432176297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hodara 2010.07.26. 14:52:00

1.Öreg alkotmányos kérdésekben nem írnak ki népszavazást.
2.ha garantálod,hogy az emberek elolvassák az új alkotmányt akkor legyen.Ha nem olvassák el,hogyan döntenek.
3.Ha lenne is népszavazás,szerinted mi lenne az erdménye egy 16%-os MSZP-nél meg egy 65%-os Fidesznél.
2 mld megér,hogy szavazzunk valamiről amit nem ismeünk úgy,hogy az eredmény borítékolható.Okos vagy.

apc 2010.07.26. 15:02:03

Jó lenne, ha végre valagára a zemberek belevernék a csökött agyukba, már azok a rossz zemberek, akik még nem értik, hogy a 2/3-addal minden ezután következő népszavazást már előre megnyert a FIDESZ.Nem lehet pocsékolni a pézt, kell az másra.

ehhh 2010.07.26. 16:03:03

"az a probléma ezzel a pálfordulással, hogy nem rövidtávú az emberek memóriája. "

Az a probléma, hogy valami hihetetlenül rövidtávú az emberek memóriája, erre számtalan példát találunk az elmúlt 20 évben.

ZöldMarci 2010.07.26. 23:19:12

@hodara: Ha a teljes szöveget nem is, egy alkotmánymódosításról szóló népszavazásnál tudhatják a fontosabb kérdéseket. Pl.: akarnak-e 8 évre választandó nagyhatalmú elnököt, amint azt Stumpf István felvetette. Ennek a megértéséhez nem kell jogi végzettség.

De itt persze az az igazi érdekesség, hogy Az Ember, Aki Még Sohasem Hazudott, mit mondott 2 éve és mit tart most. Mert kissé mintha különbözne...
süti beállítások módosítása