Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Mit rontott el az MSZP?

2010.07.23. 16:20 | ZöldMarci | 1 komment

Címkék: mszp baloldal kormányzás

Az MSZP a most már Orbán Viktor által is világbajnoknak nevezett hiánycsökkentés és Bajnai a gazdasági sajtó által elismert válságkezelés ellenére nagyon súlyos vereséget szenvedett. Ezt nyilván csak részben okozta a világgazdasági válság, (amely a ciklus utolsó két évére az unió által is várt 3-4 százalékos növekedés helyett 2009-ben 6 százalékos csökkenést hozott). Bauer Tamás írt egy jó összegző-féle cikket a vereség óta megjelent tanulmányokról, nevesint Baja Ferencéről, Földes Györgyéről, Gyurcsány Ferencéről és Mesterházy Attiláéról. Szerintem a téma iránt érdeklődőknek az egész cikket hasznos elolvasni, én két sarkalatos gondolatmenetét emelném ki a saját, egyszerűsített megfogalmazásomban.


"Egyszer se kövesd el ugyanazt a hibát."

Bauer vitatja Baja Ferenc (szerintem sok szempontból jól elemző) tanulmányának  egy komoly állítását. Baja Ferenc szerint 2006-ig nem volt gond, hiszen 2006-ban a korábbi népszerűségvesztés után nyerni tudott az MSZP. Bauer szerint 2006-ban bekövetkezett népszerűségvesztést nem lehet az előző ciklustól függetleníteni. Az Orbán kormány által 2001-ben megkezdett fenntarthatatlan "gazdaságösztönző" (kiköltekező) politikát Medgyessy se hagyta időben abba, s az kisebb mértékben Gyurcsány alatt is folytatódott. Ez szükségszerűen vezetett a 2006-os megszorításokhoz, amely hidegzuhanyként érte az embereket. A kampányban adócsökkentésekről beszélő kormánytól, amely a választások után adót emelt, nehezen fogadták el a reformokat az emberek. Inkább hittek a Fidesz minden reformot élből támadó kommunikációjának (és azon ígéretének miszerint adócsökkentésből növelik majd az állami bevételeket).
Az MSZP-t jelentős mértékben hiteltelenítő korrupciós ügyek kezelésére Bauer szerint nem elég csak a homályosan a „párt immunrendszeréről” beszélni. Szerinte ehhez rendbe kell tenni a pártfinanszírozás ügyét (amely sajnos a rendszerben „szükségessé” teszi a pártok infrastruktúrájának finanszírozásához szükséges korrupciót). Azonban még ennél is tovább kell menni az összeférhetetlenségek szigorításával (pl.: polgármesterek ne legyenek képviselők).

A teljes cikk.

 

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr692169993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MrRoyce 2010.08.08. 07:49:59

A Nemnzetnek kéne egy immunrendszer, hogy az effajta körmöskínzó tetveket kivesse magából 1xsmindenkorra..
süti beállítások módosítása