Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Naomi Campbell véres gyémántja

2010.07.18. 06:25 | ZöldMarci | 5 komment

Címkék: naomi campbell libéria sierra leone véres gyémánt charles taylor

Naomi Campbell volt brit szupermodellt meg fogja hallgatni a Hágai bíróság Charles Taylor volt libériai elnök ügyében - nagyon helyes.

Naomi 1997-ben barátnőjével Mia Farrow-val együtt hivatalos volt Nelson Mandela egyik pretoriai estélyére. Itt találkoztak Charles Taylorral, akinek állítólag elég volt némi csevely és pár közös fotó, hogy gálánsan egy gyémánttal jutalmazza Campbell társalkodónői erényeit. Farrow szerint másnap a fekete szépség mesélte neki: az elnök emberei az éjszaka közepén ébresztették fel, s nyújtották az ajándéknak szánt drágakövet. Miután Mia Farrow mesélt az "ajándékról" egy szemfüles hágai ügyész felkapta a fejét a történetre, és megpróbált kapcsolatba lépni Campbelllel, remélve, hogy a modell hajlandó tanúskodni Taylor 2006 óta tartó perében.

Miért érdekes Charles Taylor pere és gyémántja? A hágai ügyészek szerint Taylor ezt a gyémántot – sok másikhoz hasonlóan – a Sierra Leone-i Forradalmi Egyesült Front (RUF) gerillaszervezettől kapta. Fizetségként az általa szerzett fegyverekért, amelyeket az ártatlan civilek meggyilkolásáról és megcsonkításáról hírhedt RUF az 1991–2002 között pusztító polgárháborúban vetett be.

Az ügyészek szerint az ajándékozás is bizonyíték lehet. Taylor ugyanis váltig tagadja, hogy beszállt volna a nemzetközi gyémánt- és fegyverüzletbe. Ezt Campbellen kívül több olyan szemtanú is cáfolhatja, akik Viktor Buttal, a „halál kufárának” is hívott fegyverkereskedővel látták tárgyalni.

Alig egy hónappal az ominózus ajándékozás után, 1997 októberében Sierra Leonéban kötött ki egy fegyverszállítmány, amelyet a vád szerint a volt elnök Dél-Afrikában vett. Sztárallűrökért ő sem ment a szomszédba. Az egykori gerilla a meghökkentő „Anyámat is ő ölte meg. Apámat is ő ölte meg. Én mégis rá voksolok” szlogennel nyert 1997-ben. Hatalmát 2003-ig őrizhette, amikor megpuccsolták. Száműzetésbe kényszerült, de Nigéria kiadta a Nemzetközi Törvényszéknek. Hágában megszállta a vallási ihlet: fehér lepelben hallgatta végig a vádirat felolvasását. Csak anynyit mondott: Jézus Krisztust is gyilkossággal vádolták.

A gyémántkereskedelem mögötti brutalitást a Véres Gyémántok című film is feldolgozta:

Naomi sokáig nem volt hajlandó tanuskodni menni, de szerencsére a Hágai ügyészség bekeményített és börtönbüntetéssel fenyegette meg. Ez nagyon fontos, mert Charles Taylor elítélése megmutathatja, hogy nem lehet büntetlenül polgárháborús harcokat tüzelni, ahol ráadásul tömegesen vetnek be gyermekkatonákat.

P.S. Azon lehet gondolkodni, hogy vajon tényleg néhány fotóért kapta-e a gyémántot Naomi vagy éjjel Charles Taylornak nemcsak az emberei keresték-e fel őt a szobájában. Érzésem szerint a legtisztább az lenne, ha ezt a gyémántot jótékony célú árverésre bocsátana, mondjuk a gyémántharcokban megcsonkítottak számára.

Nol.hu/Piroslap

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr502152554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.07.19. 04:04:56

"Érzésem szerint a legtisztább az lenne, ha ezt a gyémántot jótékony célú árverésre bocsátana, mondjuk a gyémántharcokban megcsonkítottak számára."
Hát szerintem ez kurva kevés lenne...

manókomment · http://kakofon.blog.hu/ 2010.07.19. 08:38:42

@ColT: ja küldhetne mellé egy csokor virágot. vagy bonbont, legalább ne éhezzenek.

Dezsőjóska 2010.07.19. 09:30:40

Érzésem szerint te árvereztesd el a házadat, ha segíteni akarsz valakinek!
Ha baszott érte vagy csak fotózkodott, akkor is megkereste! Az övé.

helium 2010.07.19. 11:05:18

@ColT: jaa..és kicsit röhejes..

átlátó 2010.07.19. 12:17:13

Najomikambell nélkül abszolút megvan a világ. Tudom, - nélkülem is. Egyikünk se tett semmi emlékezeteset.
süti beállítások módosítása