Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Mit akar a FIDESZ a Híd-Mosttól?

2010.07.16. 06:23 | szocdemman | 9 komment

Címkék: budapest fidesz 2010

A magyar külpolitikának régóta rákfenéje, hogy nincs nagyívű, hosszabb távon is alkalmazható stratégiája. Lehetőség és szükség leginkább a határon túli magyarokhoz való viszony tekintetében lenne erre, ehhez azonban kell a határon túli magyarok és elsősorban persze kormányok támogatása. Ebből a szempontból jól állunk, hiszen Szlovákiában kormánypárt a legerősebb magyar párt, Romániában szintén, Vajdaságban éppen erősödött az autonómia, Szlovéniával, Ausztriával jó a viszony, az ukránok pedig nem fognak szórakozni az orosz kisebbség miatt. Ehhez azonban nem kéne eljátszani a határon túli magyar szervezetek és magyarok támogatását sem.

De mit tesz a FIDESZ, és hogyan használja a Magyar Állandó Kérdés, a környéken lakó magyarok elsősorban minek tekintik magukat: magyarnak, kisebbségnek, esetleg munkavállaló nem magyarállampolgárnak? A szlovák választásokon a legutóbbi látszott diadalmaskodni, hiszen egy olyan párt jutott be a törvényhozásba, ami érdemi gazdaságpolitikai üzeneteket állított előtérbe kampányában, és nem a másik magyar párt lejáratását. A szlovák parlamentben így a 150 főből 7 magyar képviselő lesz, akik elméletileg elegek a 79 fős többség megbontásához, de ellenzékben sem a SME-vel, sem az SNS-szel nem léphetnek koalícióra, azaz zsarolási potenciáljuk nulla.

A tárcák közül pedig kettőt kapott magyar származású politikus, ezek alapján pedig várhatjuk, hogy a FIDESZ védelmező bástyaként kíván fellépni, erős, hangos retorikával, mint eddig. Ez azonban a lehető legrosszabb választás, hiszen láthatjuk az MKP példáján is, hogy a FIDESZ támogatása még a felvidéki magyarok számára sem a legjobb belépő, és semmit sem segítene a magyar-szlovák viszony rendezésében, sőt, a Híd számára a FIDESZ támogatása sokkal inkább átok, hiszen szlovák szavazóik szinte bizonyosan eltűnnének. Ehelyett követendő stratégia lehetne a funkcionális együttműködés erősítése: a magyar EU-elnökség gerince a dunai stratégia és a mezőgazdasági politika.

Romániában már igen, és mostantól Szlovákiában is ’magyar kézben’ lesz a környezetvédelmi (utóbbi esetben a mezőgazdasági is) tárca, úgyhogy előre Bős-Nagymaros, Tisza, Tokaj, stb. Emellett pedig kifejezetten jó a határmenti Kizárt azonban, hogy a FIDESZ szorosabban együttműködjön a Híddal, hiszen Kövér László a balliberálisook szekértolóinak minősítette Bugárékat (HVG 2010/24), és nem egyszerű otthagyni Csákyékat sem, holott potenciál vajmi kevés látszik a pártban, még ha az új pártelnök erősen fogadkozik. Hasonló – szerintem erősen fals –logika lehet Semjén erdélyi vizitje mögött is, amikoris még csak beköszönni sem volt hajlandó a Magyar Polgári Párthoz, holott nem elhanyagolható erő, és a szlovákiai események fényében komoly kihívói lehetnek Markóéknak. El kellene tehát dönteni, hogy ki is dirigál kinek.


A FIDESZ nyilatkozata szerint semmit sem lépnek a határon túli magyar szervezetek megkérdezése nélkül. De mi minősül magyar szervezetnek? Kövér László elvárja a Hídtól, hogy hivatalos nyilatkozatban nyilvánítsa magát magyar pártnak, amit az nyilvánvalóan nem tehet meg, pont ahogy a FIDESZ sem deklarálhatja magát nyilvánosan és teljesen keresztény pártnak (arra ott vannak Semjén kollégáék). Hogy kivel működik tehát együtt a FIDESZ az újjáélesztendő Magyar Állandó Értekezleten (MÁÉRT), azt csakis ő kívánja eldönteni, mégha ebbe azok a fránya szlovák választók bele is ütik az orrukat. De hasonló a helyzet Ukrajnában is, ahol a két magyar szervezet egyikét, az UMDSZ-t Németh és Semjén 2004-ben „nemzetbiztonsági kockázatnak” minősítette (HVG 2010/25. 24. o.). Sőt, Martonyi nyilatkozata is teljesen beleillik a képbe, miszerint Szlovákiában egy magyar pártot akar csak látni. Ez pedig mindig csak annak a jó, aki a fölött áll, nem pedig azoknak, akiket képvisel.

Ezek alapján a MÁÉRT a FIDESZ Kominformja lesz, hiszen olyan pártokat kíván tömöríteni a helyi magyarokat igazán és nagy általánosságban képviselő szervezetek helyett, amelyek Schmitt Páléval vetekedő önállósággal kívánnak rendelkezni, legalábbis retorikájukban, és ez semmiképp sem szerencsés, sem a helyi magyarság, sem a helyi kormányok, sem Magyarország számára. Rá kellene lassan ébredni, hogy a kétharmad nemhogy Washingtonig, Brüsszelig, de még Pozsonyig sem ér el, és ennek megfelelően kell kezelni a kormány képességeit, hosszú távon, racionálisan, tervezni, és tiszteletben tartani legalább a külföldi szervezetek, államok, állampolgárok önállóságát, ha már itthon kialakulni látszik a párt=állam=nemzet szentháromsága…

 

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr902154537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

is 2010.07.16. 08:49:43

@poszt: egyetértek

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.07.16. 09:11:16

"Kövér László elvárja a Hídtól, hogy hivatalos nyilatkozatban nyilvánítsa magát magyar pártnak"

Nem Semjén volt?

na__most__akkor 2010.07.16. 09:40:29

"
na__most__akkor 2010.07.15. 09:25:53
Olvasgatom néha ezt a blogot (is).

Ha lehet állítani a sortávolságot a lapon, akkor kérem, tegyék meg. A vesszők, p-j-g betűk belelógnak a következő sorba, a nagybetűk ékezetei az előzőbe.
Nem hiszem, hogy az én böngészőm a probléma, mert más lapokon nem tapasztalok ilyesmit.

Köszönöm.
"

Bilbo 2010.07.16. 09:47:31

>De mi minősül magyar szervezetnek?

A Híd sem határozza meg magát magyar szervezetnek. Neve MOST-HÍD, az első a szlovák szó.

Hosszú távon ez a fából vaskarika lesz. A Dél-Tirolban élő osztrákok sem alakítottak pártot Ponte-Brücke néven. (Ezz az ötletet javasolhatná az MSZP, biztos nagy sikere lenne.)

A Piroslap Kádár korban szolializálódott elvtárcsai nem értik, mit jelent valakinek az érdekeit képviselni. Segítek: az, hogy oroszul kellett tanulnunk, nem magyar érdek volt, nem is nemzetköziség volt, hanem orosz nacionalizmus. Ugyanígy, az, hogy bla-blázunk hogy mindkét oldal hibás (ami Fico és Slota ismeretében nevetséges), az nem magyar érdek, nem is internacionalizmus, hanem szlovák nacionalizmus.

Silent Bob 2010.07.16. 09:52:09

Kérdezném, hogy a baloldalt mióta is érdekli ennyire a határon túli magyarok sorsa?

itoh 2010.07.16. 10:06:52

A HID nem magyar párt, igy a magyar kormánynak úgy kell kezelnie mint egy a magyarokkal szimpatizáló pártot.Tisztelni Bugár Bélát senki sem fogja sem akiket elárult sem azok akikhez átállt.Ugy ahogy az MKP-t elárulta elárulhatja a mostani szövetségeseit is.Sohasem lesz igazi szlovák, de már magyar sem.

cogito..sum 2010.07.16. 10:15:22

KÉRDÉS: Volt-e valaha Magyarországnak jó!!külpolitikája.
Pártpolitika NEM EGYENLŐ A külpolitikával SŐT ROSSZ!!!!!

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2010.07.16. 14:53:23

@itoh: és te kire szavaztál a szlovákiai választásokon?

wip 2010.07.23. 09:01:44

Látszik a képen,Orbán tesvír melyik irányba akar haladni, se nem keresztyényi,se nem fascista köszöntéssel berlusconit akarja utánozni, akit éppen most szavaztak le telefonlehallgatási ügyből kifolyólag. Pedig észrevehetné hogy Berlusconi/ a vén f.../ sem tudhatja kiélni diktátori hajlamait Olaszországban,pedig ott összefonódik a maffia a politikával.Vagy neadj'Isten Orbán/ a s...dugasz/ viktátor is ezt akarja? Akkor jaj nekünk!
süti beállítások módosítása