Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Meghalt a magyar Svejk

2010.07.12. 15:42 | ZöldMarci | 1 komment

Címkék: pelikán kállai ferenc pelikán elvtárs

Hasek Svejkje a maga csetléseivel örökre része marad kis közép-európai kultúrkörünknek. Ugyanígy meg kellene maradnia Kállai Ferenc emlékezetének, aki a Tanú című film Pelikán elvtársaként játszotta el az ideológiailag nem képzett, csetlő-botló, de mégis becsületes kisember figuráját. Meg kell maradnia emlékezetünkben, mert ma, 84 évesen eltávozott közülünk.

A szembenézés egy diktatúra örökségével sosem könnyű, de Kállai zseniális játéka Bacsó Péter kiváló filmjében ezt nagyon segítette. Az ideológiailag képzetlen, de igyekvő Pelikán és a nevetségességig sótlan Virág elvtárs nagyszerű párost alkottak (Utóbbitól számomra a "hagyjuk a szexualitást a hanyatló nyugat ópiumának" mondat a legemlékezetesebb). S persze nem feledkezhetünk meg Bástya elvtársról sem, akiről mindenki tudhatja, hogy a szerénység a legnagyobb erőssége.

Tudom, hogy emellett még számos színházi szerepben és filmben játszott kiválóan, sőt tanított, rendezett és képviselősködött is. Tudom, hogy számtalan díjatt kapott és a nemzet színésze is lett, de szubjektíven, had emlékezzek rá a "magyar Svejkként" a Tanú Pelikánjaként. Két jelenettel, amint a politikában örlődik, s egy harmadikkal ahol a szívmelengető naivitása teszi emlékezetessé:

Kállai Ferenc, nyugodj békében.

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr852146680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wip 2010.07.14. 07:46:09

Isten veled Pelikán elvtárs! Te ugyan jól érezted az állítólagos diktatürábn, ami jobblétet biztosított a mal diktatúrához és szabad rabláshoz képest, de halálod után mindenki azt ugat rólad, amit akar, még ugatni lehet, de már harapni nem ebben a kisebbségi diktátor és a sportbohóc által uralt országban.Virág elvtárssal igyatok meg egy fröccsöt és széles ívben tegyetek erre a csuicskaországra!
süti beállítások módosítása