Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

A keletnémetek visszasírják az NDK-t

2010.06.30. 10:23 | szocdemman | 12 komment

Címkék: kommunizmus ndk

A Berlin-brandenburgi Társadalomkutató Központ nemrég publikált tanulmánya szerint a keleti tartományok felnőtt lakosságának pontosan 25 százaléka egyértelműen pozitív képpel rendelkezik a volt NDK-ról, a szocializmus legfőbb vívmányai között említve a teljes foglalkoztatást, a nők esélyegyenlőségét, a jó munkahelyi kollektívát, a vállalati üdülőket, az olcsó élelmiszereket és - mint sokan megfogalmazták - a békepolitikát.

Ugyanakkor ugyancsak a keletnémet felnőtt lakosság mintegy 25 százaléka értett egyet azzal, hogy a volt kommunista ország pártállami diktatúra volt, amelyben a kommunista párt és a hírhedt állambiztonsági hivatal, a Stasi volt az úr.

A tanulmány rámutatott arra, hogy az egykori NDK-t megszépítők mindenekelőtt az alacsonyabb képzettségűek közül kerülnek ki, míg a magasabban képzettek a "sötét oldalakat", mindenekelőtt a párt "mindenhatóságát", titkosszolgálati megfigyeléseket, az utazási korlátozásokat, az NDK-s határőrök számára elrendelt tűzparancsot, a műszaki elmaradottságot, valamint az ellátási hiányosságokat emelik ki.

A keletnémetek egyharmada ezzel szemben nem mutatott különösebb érdeklődést a múlt iránt. A tanulmány szerint ebbe a körbe túlnyomóan azok a fiatalabb férfiak, illetve nők tartoztak, akik a volt NDK-ban még kisgyermekek voltak, vagy az akkor történeteket csupán szüleik elbeszéléseiből ismerték. Feltűnő volt ugyanakkor, hogy ebben a csoportban volt a legmagasabb az idegenellenes nézeteket hangoztatók aránya.
A tekintélyes társadalomkutató központ külön fejezetben foglalkozott a kommunista, illetve a nemzetiszocialista diktatúra összehasonlításával kapcsolatos véleményekkel. Mindennek alapján a tanulmányból kitűnt: a keletnémetek háromnegyede(!) a leghatározottabban elutasította, hogy a volt NDK-t - diktatúraként is - a nemzetiszocialista rezsimhez hasonlítsák, illetve azzal egy lapon említsék.

Minden tizedik megkérdezett elutasította azt is, hogy az egykori kommunista állam diktatúra lett volna. A többség viszont elismerte ezt, de tiltakozott a náci rezsimmel való összehasonlítás ellen, egyebek között azt hangsúlyozva: a volt NDK nem indított semmi fajta háborút, és nem követett el semmilyen népirtást. A megkérdezettek 15 százaléka vallotta ugyanakkor azt, hogy helyénvaló egyenlőségjelet tenni a kommunista és a náci diktatúra közé

A keletnémetek békés nosztalgia-hangulata nem egyedülálló, több volt szocialista országban is igen erős az egykori rendszer iránti vágy? No de neked mi a véleményed a Kádár rendszerről?

 


 

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr702120349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

farkamatvakarva 2010.06.30. 16:44:21

valahogy ismerős ez a probléma, hogy honnan is?
ja, itthon is van többszázezer(tán millió is?) ember(?) aki visszasírja a kádári kommunizmust
szarjanak sünt

Pepibubó 2010.06.30. 17:02:56

"Zseniálisan" tendenciózus a kérdőlap összeállítása.
Nyilvánvaló, hogy még a leggonoszabb rendszerről is állítható, hogy "volt, ami jó volt benne". Például, hogy "akkor voltam fiatal", vagy hogy "túl lehetett élni"...

Na és...?!

_Neville 2010.06.30. 17:10:45

"A többség viszont elismerte ezt, de tiltakozott a náci rezsimmel való összehasonlítás ellen, egyebek között azt hangsúlyozva: a volt NDK nem indított semmi fajta háborút, és nem követett el semmilyen népirtást."

Miért, a háború indítás minimális kritérium? :)
Amúgy, ha már annyira társadalomtudóskodunk kedves elvtársak, inkább azon gondolkodjatok el, hogy az NDP miért a volt NDK területén a legerősebb, szerintem ez igen érdekes téma...

johnny66 2010.06.30. 17:18:42

Tetszik a cim: "A keletnémetek visszasírják az NDK-t"..
Ja, a negyedük..
A többség tehát nem.

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2010.06.30. 17:26:20

"és - mint sokan megfogalmazták - a békepolitikát."

Miért, most háborúpolitika van Németországban?

Azért 25% elég kevés az általánosításhoz.

A cím úgy lenne helyes, hogy
Akad olyan volt keletnémet, aki visszasírja az NDK-t.

postabelyeg 2010.06.30. 17:41:15

Aztán még is keletről menekültek nyugatra és nem fordítva.

rockjano_ 2010.06.30. 17:43:27

Nagyon érdekes és nem kibeszélt téma ez. Nálunk sem beszélünk a Kádár rendszer mai napi politikát is befolyásoló hatásáról és arról hogy mit gondolnak az akkori időket átélt és az azóta születettek

Deneware. 2010.06.30. 17:44:44

@Pepibubó: Az a baj tudod, hogy ennek a fordítottja is igaz. Nincs olyan "jó" rendszer amiben ne lenne valami rossz. Minden azon áll, hogy a f@sznak melyik végén vagy...

eml 2010.06.30. 18:05:57

Oldalakat tudnék zengeni a keletnémet rendszer jóságáról, és rosszaságáról is. Éltem ott. Inkább kiragadok egy-két fura példát:

A titkosszolgálat, a Stasi szervezetten beghyüjtötte minden állampolgár SZAGMINTÁJÁT, miáltal ha már csak 10 lehetséges gyanúsított volt egy betörésnél, egyértelműen meg lehjetett határozni a tettes személyét, miáltal egy célzott vallatásnál könnyebb volt megtörni.
Ezek a szagminta gyüjtések általában a rendőrség kutyakiképző telepén tartott kirándulásnak voltak álcázva, ahova elment az osztály, megnézett egy bemutatót, közben mindenki kapott egy párnát a popsija alá, nehogy fázzon, készült csoportkép is, majd a bemutató végén mondták, hogy a párnákat hagyjuk ott, majd a gondnok összeszedi.

A Kelet-Berlini TV torony azért 360 méter magas, mert onnan a Nyugat-Berlini területet figyelték, illetve folyamatosan lehallgatták a Nyugat-Berlin és NSZK közötti beszélgetéseket, melyek mikrohullámon mentek.

A sokak által lenézett Trabant létezett Wankel-motorral, volt belőle 3 hengeres 4 ütemű diesel prototípus, illetve a BMW1802-t egy Trabant prototípusról mintázták.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.07.01. 20:52:52

Szerintem inkább az a kérdés, hogy nektek és az mszp-nek mi a véleménye a Kádár-rendszerről:D

Bandibacsi34 2010.07.11. 02:32:51

A szomszéd nője mindig zöldebb, a régi jobb volt. Jobb az USA-ban élni, de ha ott élsz akkor meg Magyarországra vágysz vissza. A rosszat gyorsan elfelejtjük. Az ember már csak ilyen....
süti beállítások módosítása