Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Pornó, giccs, kulturális érték

2010.06.28. 11:34 | balközép | 2 komment

Címkék: kultúra pornó giccs szőcs géza

Vendégszerzőnk, Janila írása:

Gondoljunk csak bele, miben a világ egyik vezető „nagyhatalma” Magyarország? Pálinka? Nem igazán. Porcelángyártás? Városi legenda. Szép nők? Közel az igazság. Persze, hogy a címeres szex- és azon belül- a pornóipar. Valószínűleg az UNESCO Kovi egyetlen munkáját sem fogja a kulturális világörökség részévé nyilvánítani, ennek ellenére nagy rá a kereslet, itthon is, külföldön is. Tudom, hogy nem az a legfinomabb falat, amire a legtöbb légy szavaz, de közönség helyett eldönteni, hogy mi az érték és mi az értéktelen, giccs az azért nonszensz. Szőcs Géza, a kultúráért felelős államtitkár szerint eldönthető központilag, sőt, el is kell dönteni.

https://mail.google.com/mail/?ui=2&ik=730d4f78b9&view=att&th=12961252b2756dc9&attid=0.1&disp=inline&zw
Szőcs a Magyar Nemzetnek, a megszűnő kulturális járulékkal kapcsolatos kérdésre elmondta: kezdeményezni fogja, hogy bizonyos kategóriákban - pornó, giccs - olyan szigorú adót vezessenek be, amiből a kultúra részesülhet. „Így nemcsak azt fejezzük ki karakteresen, mi az, ami hordoz kulturális értéket, és mi az, ami nem, hanem a befolyó bevételeket az értékes kultúra támogatására tudjuk fordítani".

Már el is képzeltem, ahogy Gézu az asszonnyal otthon halomra nézi a pornót, és egytől tízes skálán rangsorolja őket, hogy kulturálisan mennyire értékes az adott alkotás. Amelyik hátul végez a rangsorban, az megszívta, ezek után duplán fizet a produkció. Csak annyit szeretnék halkan jelezni, hogy a felnőttfilmek szereplői után a tisztes vállalkozó ugyanúgy fizeti a TB-t és más járulékokat, mint a Barátok Közt színészei után. Ugyan ki jogosult eldönteni, hogy a Barátok Közt vagy az Aranyszerszám 5 képviseli- e a magasabb kulturális értéket, hogy a Hídember vagy az álom.net című film számít giccsnek? Szőcs Géza vagy erre is létrehoz a tisztelt kormánytöbbség egy hatóságot vagy közalapítványt, mint a média-kérdés rendezésében, hogy majd saját kádereiket ezekre a helyekre beültetve saját kénye-kedve szerint zsebeljék be a pénzt a nekik nem tetsző produkciók után? Igen, megszűnik a kulturális járulék a CD-kre, DVD-kre, örül a nép, olcsóbb lesz az Ákos album. Azokkal mi lesz, akiknek a giccsnek nyilvánított lagzilajcsi a kedvencük? Ezen túl azok zsebéből vesz ki több pénzt az új szabályozás, akiknek más az ízlése, mint a Hatóságnak? A kulturális szféra állami finanszírozása közismerten megoldatlan, de nem tartom működő elképzelésnek, hogy zsűribizottságok döntése alapján több pénz befizetésére kötelezzék az „értékesebbeket” mint
az „értéktelenebbeket”. Ehhez csak Aczél György tudna gratulálni.

Korábban: Szőcs a magyar őstörténetről is megondja - Töriblog

 

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr512114966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.06.29. 00:34:00

Már megint hülyék vagytok - már bocs:) - 2009 júliusáig volt "pornóadó", csak akkor eltörölték. Most csak visszaállítás történik.

Frau Rindfleisch 2010.06.29. 10:40:31

Én izlésadónak nevezném.
süti beállítások módosítása