Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Első nyilatkozatában hazudik az új KSH elnök

2010.06.28. 12:43 | ZöldMarci | 68 komment

Címkék: statisztika hazugság vukovich gabriella

Vukovich Gabriella a KSH új elnöke nem járatlan a politikában. Nemcsak a Fidesz 2006-os Fehér könyvének elkészítésében vett részt Orbán Viktor felkérésére, hanem a Nézőpont Intézet szakmai tanácsadójaként is feltűnt. (A pártNézőpont Intézet nemcsak hazudozik, de igazgatója fideszes lakossági fórumokon agitál Pártja mellett).

Vukovich Gabriella a Magyar Nemzetnek adott interjút. Ebben közölte, hogy a KSH tájékoztatási politikájában egyértelművé kell tenni, hogy nem elég a kedvező híreket hangsúlyozni. Példaként azt hozta fel, hogy míg idén az első negyedéves GDP-statisztika közlésekor az intézmény a 0.1%-os növekedést emelte ki a szöveges összefoglaló elején és csak az utolsó táblázatban volt benne a szezonálisan és naptárhatással kiigazított 0.8%-os visszaesési adat, addig 2009 első negyedévében a kiigazított adat volt a kedvezőbb és akkor az is a tájékoztató elejére került.

Majd keménykedve hozzátette: "a KSH tájékoztatási politikájában egyértelművé kell tennünk, hogy nem elég a kedvező híreket hangsúlyozni."

Szerencsére a portfolió.hu gazdasági hírportál utánajárt a tényeknek. Megállapításukat szószerint közlöm:

A Portfolio.hu rövid vizsgálata szerint mind a 2009 első negyedévi, mind a 2010. első negyedévi előzetes, illetve részletes GDP-statisztikáról szóló KSH tájékoztató, azon belül a naptárhatással és szezonálisan kiigazított adatok a szövegben is ugyanolyan szerkezetben érhetők el a KSH honlapján.

A szezonálisan és munkanappal is igazított index háttérbe sorolása a többi mutatóval szemben azért is érthető, mert megítélésünk szerint ez a legkevésbé informatív, különösen a válság óta, amikor is a szezonalitás változásának beazonosítása elég komoly nehézségekbe ütközik.

Tehát az utóbbi hetek a KSH-nál:

-"Magától lemond" a KSH előző díjazott, akadémiai doktor, a gazdasági sajtó által dicsért statisztikus elnöke.

- Az új elnök trükközéssel vádolja meg az eddigi működést. Végül:

- az új elnök máris hazudik

Üdvözöljük a Nemzeti Együttműködés Rendszerében.

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr272115743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.06.29. 00:27:53

Megint félrement kissé a poszt: Vukovich Gabriellát a bíróság jogerős ítélete szerint is jogellenesen rúgta ki Medgyessy Péter 2004-ben. A hivatalt kártérítésre is ítélték.
Amúgy meg nevetséges, hogy az előző elnököt, Belyó Pált az "ideiglenes, szakértő kormány" nevezte ki hat évre, fél évvel a választások előtt.

"-"Magától lemond" a KSH előző díjazott, akadémiai doktor, a gazdasági sajtó által dicsért statisztikus elnökét." KÖNYÖRGÖM, EZEKET A NYELVTANI, HELYESÍRÁSI CUCCOKAT NÉZZÉTEK ÁT. A kommentek nagy része erre vonatkozik, tényleg jó lenne:)

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2010.06.29. 00:33:16

"ideiglenes, szakértő kormány" nevezte ki hat évre, fél évvel a választások előtt.

Az a tipikus szoci "csináljunk még valamit az utolsó pillanaban mert hát kell a zsé" - dolog.

stratez 2010.06.29. 01:01:36

Az a kétségbeesett fogyatékos igyekezet, ahogy próbáljátok máris elfelejtetni ezekkel a kamu történetekkel az elmúlt 8 éveteket az egyszerűen szánalmas.

sorozatmania 2010.06.29. 01:08:36

"Az a kétségbeesett fogyatékos igyekezet, ahogy próbáljátok máris elfelejtetni ezekkel a kamu történetekkel az elmúlt 8 éveteket az egyszerűen szánalmas. "

a fogyatékos igyekezet inkább arra irényul, hogy minden felmerült ügyet azzal söpör le néhány ember, hogy "bezzeg!", meg "8 év". ez vaóüban fogyatékos gondolkodásra vall.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.06.29. 01:25:19

@sorozatmania: csak az a baj, hogy itt nincs semmilyen ügy:D

Indriq 2010.06.29. 01:25:24

még jó, hogy OVIék csak 4 évre nevezik ki az ÁSZ elnököt és a média bohócokat. és nem kell a duma, 2/3dal meg tudnák változtatni 4 éves ciklusra.

huvosvadasz · http://huvosvadasz.blog.hu 2010.06.29. 01:25:56

@aesculus: Komoly érveid vannak, grammar nazi. A többieknek is. Adott egy állítás, hogy az újonnan kinevezett elnök hazudott. Adott mellé a bizonyíték. Miért kell másról beszélni?

És ha már arról beszéltek, hogy Bajnai alappal nevezte-e ki az előző elnököt, akkor miért az az érv, hogy bajnai szoci, meg hogy csak egy évig volt miniszterelnök, és miért nem jönnek az érvek az illető alkalmatlanságára. Ez így elég gyengusz.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.06.29. 01:41:44

@huvosvadasz: amúgy nem kamuzott: "A szezonálisan és munkanappal is igazított index háttérbe sorolása a többi mutatóval szemben azért is érthető". Most akkor háttérbe szorult, vagy nem szorult? A portfolió milyen elnéző:)

A ksh az elmúlt években a trükközések, elveszített munkaügyi perek és hasonló botrányok egyik színhelye volt. Az elmúlt heteket valami tragédiaként beállítani nevetséges dolog.

Hiába mondod, hogy grammar nazi, a kommentek jelentős része szóvá teszi az itt olvasható borzasztó hibákat. Ezzel nem a figyelmet akarom elterelni, de könyörgöm, adjanak már magukra, ha annyira intellektuálisnak akarnak mutatkozni.

Parasite 2010.06.29. 02:20:31

@aesculus: helyesen írni kell. pont. ez nem grammar nazi-ság kérdése. ez intelligencia kérdése. grammar nazi-ság az, ha most belekötsz abba, hogy nem nagybetűvel kezdem a mondataimat.

sorokinV 2010.06.29. 02:36:46

LOL
Bazz', ha minimálisan értenél a statisztikához nem írtál volna ekkora gyík posztot. Nu, mindegy, a kommenista mindig ostoba volt....

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.06.29. 02:44:05

@Parasite: én is kisbetűvel vagyok aesculus:D

sunázósün 2010.06.29. 03:29:03

@aesculus: ...viszont egy hatalmas fasz vagy, ez is valami.

Legalább másold be az egész szöveget, ne csak a neked tetsző részét.
Világosan kiderül belőle, hogy a hozzád hasonló korlátolt hülyék miatt van úgy, hogy könnyebben informálódj.... sőt, egyáltalán képes legyél rá.

Egyébként meg ott van az is, hogy ugyanolyan szerkezetben érhetők el a KSH honlapján azok az adatok, amelyek Vukovich szerint mindig a kedvezőbb képet mutatva lettek kiemelve.
Vagyis kamuzott.

Fehérszakál 2010.06.29. 04:32:03

Mit vártok egy fideszestől, az is csak hazudozni tud mint a Gyurcsány. Évekig verte a mellét a fidesz, hogy nekik kész gazdasági programjuk van amiről soha nem jelent meg semmi konkrétum annyira titkos volt. Most meg azt látjuk, hogy semmiféle programjuk nincs, csak ötletszerüen dobnak be egy egy (na jó 19) ötletet amivel megváltják a világot. Ráadásul az EU-tól naponta kapják a pofonokat a hülye ötleteikért. Mi a fenét csináltak ezek, évekig nem voltak képesek kideríteni, hogy a programjuk pontjai mennyire ütközik az EU elveivel. Ugyaolyan adhok módon módon kormányoznak mint a maszop.

SzaGyu 2010.06.29. 06:08:50

@Fehérszakál: Én arra leszek kíváncsi, teljesítés következtében mikor fogy el Orbán Viktor 29 pontja. Ötlet van, csak nincs határidő a megvalósításra....

Samuzia 2010.06.29. 06:47:07

Uborka szezon, vihar a biliben... Igen tudomásul kell venni, hogy az elmúlt 8 év szerencsétlenkedésének ára van. Nem lehet várni, hogy rögtön megoldódnak a problémák. Ja a szocik már mosakodnának, de ők vitték ide az országot, minden általuk kinevezett embert el kell távolítani, mert aktívan hozzájárultak hazánk jelenlegi helyzetéhez.

nestrot10 2010.06.29. 06:55:54

A Választások második fordulójában figyelmeztették a buta magyar népet, hogy a 2/3 harmad mennyire veszélyes, ha ilyen galád hataloméhes banda kaparinthatja meg. Nem hittek a buta magyarok, most lassan észreveszik, hogy egy Diktatúrát támogattak. ...de ezt is lassan !!! A marhák...Fidesz ÁVÓ a munkahelyeken és semmit nem tudnak majd csinálni csak a Fegyveres forradalmat!!!!!!!!

Roy 2010.06.29. 06:57:03

Mit vártunk, nem is értem. Mindenhova a saját embereiket ültetik.

Dr Kangörény 2010.06.29. 07:04:26

Én még emlékszem szíjjártóü és kósa dúlására, ami újra a mélybe kökte a forintot - ehhez semmi köze a szociknak.

Egyébként annyira lehetett tudni, hogy mindenre az lesz a válasz az agyhalott rajongók részéről, hogy "de az elmúlt 8 év".

Az viszont ámulattal tölt el, hogy a közigazgatásban végrehajtott kaszálással még egyet tudnak érteni egyesek.

Magg (törölt) 2010.06.29. 07:30:24

@aesculus:
de van ügy...
Elég nagy baj, hogy ezek is hazudnak éjjel és nappal, pedig hogy verték a nyálukat az elmúlt 8 évre.

Ezek még a komcsiknál is rosszabbak!

motoszka 2010.06.29. 07:30:59

Teljesen igaza van. Miért is ne a negatív hírekkel kelljen kezdeni a beszámolókat és azt még jól kihangsúlyozni. Csak arra figyeljen mindenki.
És ilyen embert tényleg pozícióba ültetnek? Úristen! Mi jön még? Az elmúlt 8 év alatt nem tanultak SEMMIT. Addig mondom, míg lehet, mert hamarosan az ilyen mondatokért elvisznek...

Kukori és Kotkoda 2010.06.29. 07:36:53

stratez 2010.06.29. 01:01:36

LOL, te mindenhova csak ezt tudod beböfögni? Te szerencsétlen! :D

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.06.29. 07:36:56

Ezen sem lepődök meg. Nem az első hazugság az új vezetőktől. Milyen kormány az, aminek a két szóvivője - finom leszek - füllentéssel kezdi a munkáját?
Nézd meg az APEH-elnök menesztését. A Matolcsy-minisztérium beleírta, pontosabban belehazudta az erről szóló közleménybe, hogy ő is szabolcsi, akárcsak az őt kinevező Veres János. És az egy dolog, hogy ez ténybelileg nem igaz. A legdurvább az, hogy mindezt úgy állították be, mintha legalábbis büntetett előéletről lenne szó... Miért nem lehetett annyit mondani, hogy nem Szikora Jánossal képzeljük el a jövőben? És akkor ez egyenes beszéd lett volna.

michaelknight.blog.hu/2010/06/13/mutyiorszag

yafet 2010.06.29. 07:52:35

Ez a Statisztikai Hivatal!! Itt alapból hazudik, vagy félremagyaráz mindenki. Mostantól épp egy fideszes teszi.

Nem csodálkoznék ha találnátok olyan mutatókat, ami alapján az elmúlt 8 év maga az aranykor lett volna...

exepszzed (törölt) 2010.06.29. 08:02:47

ÉLJEN Ő-FÉNYESSÉGESSÉGE ISTENCSÁSZÁR ORBÁN VIKTOR, MINDENMAGYAROK URA, PARANCSOLÓJA NAGY VEZÉRE!
KÉREM MINDENKIT A DUNÁBA LŐNI AKI NEM SZERETI ŐT!

I_Isti 2010.06.29. 08:05:04

Kismagyarorzsák nem orzsák, nagymagyarorzsák menyorzsák = az elmúlt nyolc évben minden szar volt, bezzeg az Orbán felvirágoztatta az egész országot, sőt egész ajrópát, és az egész világmindenséget.

is 2010.06.29. 08:11:05

@stratez: az a kétségbeesett fogyatékos igyekezet, hogy kamunak próbáld ezeket a helyzeteket beálltani, az egyszerűen szánalmas.

thinker_ 2010.06.29. 08:13:09

szánalmas vagy komcsikám! erőlködsz még itt ez a fos bloggal, de belül szerintem már rájöttél, hogy lejárt az időtök. pápá!!

jozicsenko 2010.06.29. 08:18:55

öcsém, ritka szánalmas komancsok vagytok

hol voltatok, amikor

- a KSH vezetői pert nyertek az állam ellen, mert 2006-ban kirúgták őket? (nem írták alá ferenc elvtárs hamisitott adatait)
- a PSZÁF vezetője szintén munkaügyi pert nyert, mert kirúgtátok
- Vámosi Nagy Szabolcs 2006 őszén távozott (ekkor volt, hogy az 5 éves adócsökkentési programotokat eltöröltétek)
- a jegybankelnök körül felhigitottátok a vezetőséget és magára maradt?

ehh, büdös ócska komancsok vagytok, amikor az államadósság a két és félszeresére nőtt, nem szóltatok, mostmár ideje lesz csöndben maradnatok...

belekotty 2010.06.29. 08:22:31

@stratez: "Az a kétségbeesett fogyatékos igyekezet, ahogy próbáljátok máris elfelejtetni ezekkel a kamu történetekkel az elmúlt 8 éveteket az egyszerűen szánalmas. " - Az a szánalmas hogy ezt mindenhova beteszed. Ki is igyexik szánalmasan?

belekotty 2010.06.29. 08:24:06

@jozicsenko: Én sem védem a gyurcsányi bandát, amit tettek gyalázat. De ez meg diktatúra, hűbérúri rendszer.

Alvarez 2010.06.29. 08:37:34

@aesculus: megnéztem a blogodat, tele van nyelvtani hibákkal. Pont te szövegelsz?

Arzén Vendel (törölt) 2010.06.29. 08:38:36

@belekotty: Minden kormány takarít, amelyik nem teszi annak meg az a saját maga ellensége. A vezető állami pozíció nem hitbizomány, ha fordul a politikai széljárás, akkor söprik a másik oldal embereit. Nemcsak nálunk, hanem a miénknél szerencsésebb politikai klímájú országban is. Egyébként pedig Vukovich-ot Mellárral együtt a 2002-es kormányváltás után nem sokkal szintén lemészárolták a hivatalban, úgyhogy ha most ez diktatúra, akkor eddig is abban éltünk. Azt pedig mi már nem fogjuk megélni, hogy az ország statisztikai hivatala az éppen aktuális kormánytól valóban független legyen, úgyhogy ebben a posztban nem sok hírérték volt. Ha buknak Orbánék, akkor ezeket az embereket egy új kormány szintén habozás nélkül le fogja cserélni, mert le kell cserélnie...

intruderjani 2010.06.29. 09:03:26

Főtök a saját levetekben büdös komcsik, mi? Jól indul a napom, ahogy végignézem a szánalmas poszthoz írt szánalmas kommenteket... köszönöm nektek, abba ne hagyjátok!! Ennyit tudtok, erre vagytok jók: ugatni, morogni, támadni, ferdíteni stb.

Pistie 2010.06.29. 09:09:44

@jozicsenko: NEM a választók tehetnek arról, hogy az MSZP mit tett.

Ahogy nem a választók tehetnek arról sem, hogy a Fidesz mit csinál.

Ellenben ha valami rossz, azt be kell látni.. és nem komancsozni a másikat, mert a szar, az akkor is szar, ha narancs, nem csak akkor, ha piros!

Spiro 2010.06.29. 09:17:17

Olvasszák már be a KSH-t, a Földhivatalokat, a gépjármű nyilvántartási-, okmányirodai ügyintézést, stb. az APEH-be, hogy végre kevesebb állami-, önkormányzati munkhelyért kelljen küszködnie a holdudvaroknak, és ne érje meg annyira politizálni.

exepszzed (törölt) 2010.06.29. 09:21:29

@Spiro: Mindent olvasszanak be ORBÁNVIKTORBA.
akinek nem tetszik annak a holtteste meg leúszik a dunán.

Srebrenicai típusú mészárlásokat ide!

alisarboissay 2010.06.29. 09:30:14

@intruderjani: wenn schon, dann "Főttök" és nem Főtök, legalább olvasd vissza mit írsz.

Samuzia 2010.06.29. 09:32:05

Néhány kommentár szánalmas színvonalú és ocsmány. Csak megjegyzem legtöbb piros színezetű...

Spiro 2010.06.29. 09:36:03

@VIKTOR A MAGYAROK KIRÁLYA!:

Egyszerűsíteni kell.

Arról posztoljatok, hogy az állampolgárok KÉRHESSÉK (ha ez esetleg ez személyi jogokat sértene), hogy a Személyi (diák, nyugdíjas) igazolvány tartalmazhassa a lakcímet, (EU-s), személyiszámot, TB számot, adószámot, közgyógy.számot, stb.-t (hiszen az ezeket az adatokat tartalmazó kártyák amúgy is használhatatlanok a személyi nélkül – vagy ezek a számok lehessenek azonosak) jogosítvány adatokat, hogy ne 1000 féle szarral kelljen bibelődni, bajlódni, és kevesebb dolga legyen a hivataloknak (ami nyilván MRD-os megtakarítást jelentene).

Illetve a személyi maga lehetne szociális kártya is.

lkjpoi 2010.06.29. 09:37:34

index.hu/kultur/media/2010/06/29/baloldali_hirteve_alakul/

Tipikus maszop húzás. Álcázott párttévé, közpénzből. Hihetetlen, hogy még ilyen törpe ellenzékként is ilyeneket csinálnak.

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.06.29. 09:38:34

Két idevágó idézet a Yes, Ministerből:

- A statisztikai adatok cáfolhatatlanok - feleltem.
Felderült. - Még hogy a statisztikai adatok! Statisztikai adatokkal bármit be lehet bizonyítani.
- Még az igazságot is - jegyeztem meg.

* * *

- Ezeket az adatokat csak az ujjából szopta.
- Dehogyis - felelte -, ezek a kormány hivatalos adatai.
Látta, hogy elmosolyodom, ezért sietett hozzátenni: - Vagyis ezek a tények.
Nem tudtam megállni, hogy ne dörgöljem az orra alá, hogy ezek szerint míg az ő statisztikai adatai valós tények, addig az én valós tényeim csupán statisztikai adatok.

lkjpoi 2010.06.29. 09:38:48

"Közel négymilliárd forintos tőkével egy olyan új televíziót hozna létre az előző kormány delegáltjaiból álló Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány, amely hivatalosan a hazai turizmust népszerűsítené, de egyes elképzelések szerint egy baloldali hírtelevízió alapját képezné"

Tipikus maszop húzás. Álcázott párttévé, közpénzből. Hihetetlen, hogy még ilyen törpe ellenzékként is tudnak lopni.

Blogger Géza 2010.06.29. 09:40:53

A 2010-es GDP-ről szóló első mondat a jelentésben:

"A magyar gazdaság bruttó hazai terméke 2010 I. negyedévében
szezonálisan kiigazítva 0,9%-kal növekedett az előző negyedévhez képest."

portal.ksh.hu/pls/ksh/docs/hun/xftp/gyor/jel/jel21004.pdf

Ugyanez 2009-ben:

"A bruttó hazai termék (GDP) alakulásáról közzétett részletes
(változatlanul előzetes) adatok szerint a magyar gazdaság teljesítménye
2009 I. negyedévében 6,7%-kal, naptárhatást kiszűrve 6,1%-kal csökkent."

portal.ksh.hu/pls/ksh/docs/hun/xftp/gyor/jel/jel20904.pdf

Érezzük a különbséget? Nem azt mondta hogy eltitkolta, hanem hogy mit hangsúlyoz az elején, és ebben teljesen igaza volt.

Piroslap, portfolio, agyatlan, mindent beszopó ballib kommentelők: egyes.

intruderjani 2010.06.29. 09:46:18

@alisarboissay: Igen, visszaolvastam, de mivel hsz-t nem lehet szerkeszteni, inkább hagytam támadási felületet pl. neked. Gondolom ez a legtöbb, amit fel tudsz mutatni...

exepszzed (törölt) 2010.06.29. 09:56:23

@Spiro: én aszondom hogy állampolgári jogunk legyen földreszállt istenségként imádni VIKTORT!
a templomokban legyenek VIKTOR szobrok,a többit (Jézus, szentek..stb) lökjék a szemétbe.
Emellett állítsanak fel mindenhol VIKTOR kegyhelyeket ahová kötelező legyen elzarándokolni és négykézlább csúszva-mászva imádni a NAGY VEZÉRT!!!

2010.06.29. 09:58:12

@jozicsenko: Ritka szánalmas antikomancs vagy, mert ahogy a lelki-ideológiai elöljáróid, te is mindenkit lekomancsozol akinek más a véleménye.
Ott voltunk, tiltakoztunk, sőt mi voltunk azok...
Te bezzeg akkor sem fogsz megpróbálni tiltakozni amikor már annyira beleragad a nyelved a fideszfőnökeid seggébe, hogy a tápanyag és folyadékutánpótlásod is csak így tudod megoldani.
Még kb, 8 hónap!
Aztán legfeljebb, jóesetben nicket válthatsz.

zZz 2010.06.29. 10:04:08

@Prof. William: ez nem szoci szokás, ez szimplán magyar politikus szokás. Fidesz is megcsinálta anno emlékeim szerint, utolsó évben gyorsan kiosztott pár pozíciót 5 évre.

Aszi 2010.06.29. 10:10:04

@aesculus: "Amúgy meg nevetséges, hogy az előző elnököt, Belyó Pált az "ideiglenes, szakértő kormány" nevezte ki hat évre, fél évvel a választások előtt."

Mi ebben a nevetséges? Lejárt az előző elnök megbízatása, éa a törvény szerint a KSH elnökének 6 évre szól a megbízatása.

mirabu 2010.06.29. 10:14:12

@Blogger Géza: Ha már forrást adsz meg akkor másolnád pontosan ami releváns:

"A magyar gazdaság bruttó hazai terméke 2010 I. negyedévében
szezonálisan kiigazítva 0,9%-kal növekedett az előző negyedévhez képest.
A recesszió végét jelezve a GDP második negyedéve mutat bővülést. Az
előző év hasonló időszakának alacsony szintjéhez viszonyítva szerény
mértékben, 0,1%-kal bővült a GDP. (Tavaly ilyenkor 6,7%-os csökkenés
következett be.)"

Tehát igazad van, nem az első mondat volt ugyanabban a bekezdésben. Tehát itt már hatalmas a ferdités a két adat publikálása között. És érezni a különbséget, pláne ha te egy bekezdésnek csak az első mondatát olvasod el.

Aszi 2010.06.29. 10:26:43

@Blogger Géza: Rossz dokumentumot nézel! Nem a "Gazdaság és társadalom" c. jelentésről beszélünk, hanem az első negyedéves, GDP-ről szóló gyorsjelentésről!

2009-es: portal.ksh.hu/pls/ksh/docs/hun/xftp/gyor/gde/gde20903.pdf
2010-es: portal.ksh.hu/pls/ksh/docs/hun/xftp/gyor/gde/gde21003.pdf

Idézem a szöveges részt mindkettőből:

2009-es:

"A KSH és az Ecostat közös gyorsbecslése alapján Magyarország bruttó hazai terméke 6,4%-kal, a naptárhatást figyelembe véve 5,8%-kal csökkent 2009. I. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva. A becslés korlátozott információs bázisra épül, így a végleges adatok a gyorsbecslésben közöltektől eltérhetnek. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva 2,3%-kal csökkent a bruttó hazai termék. "

2010-es:

"A KSH és az Ecostat közös gyorsbecslése alapján Magyarország bruttó hazai terméke 0,1%-kal, a naptári hatás kiszűrésével 0,2%-kal növekedett 2010. I. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva 0,9%-kal nőtt a bruttó hazai termék. A becslés korlátozott információs
bázisra épül, így a végleges adatok a gyorsbecslésben közöltektől eltérhetnek."

Hajszálra ugyanazok a mondatok, ugyanazokat az adatokat sorolja fel ugyanabban a sorrendben, csak az utolsó két mondat meg van cserélve, de ennek nincs jelentősége.

Aszi 2010.06.29. 10:39:09

@jozicsenko: "a KSH vezetői pert nyertek az állam ellen, mert 2006-ban kirúgták őket? (nem írták alá ferenc elvtárs hamisitott adatait)"

Ez hazugság, ilyen nem történt.

Sötét korom 2010.06.29. 10:40:25

Ez volt 2009-ben:

"A KSH és az Ecostat – korlátozott információs bázisra épülő – közös gyorsbecslése szerint 2009 első negyedévében Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 6,4%-kal csökkent, az előző negyedévinél közel 4 százalékponttal nagyobb mértékben. A naptári hatást figyelembe véve a gazdaság I. negyedévi teljesítményének szintje 5,8%-kal maradt el az egy évvel korábbitól. Az előző negyedévhez viszonyított szezonálisan és naptári
2
hatással kiigazított adatok szerint 2008 II. negyedéve óta folyamatosan és gyorsuló ütemben mérséklődik a bruttó hazai termék előállítása, az I. negyedévben a csökkenés mértéke 2,3% volt."

Ez pedig 2010-ben:

"A magyar gazdaság bruttó hazai terméke 2010 I. negyedévében
szezonálisan kiigazítva 0,9%-kal növekedett az előző negyedévhez képest.
A recesszió végét jelezve a GDP második negyedéve mutat bővülést. Az
előző év hasonló időszakának alacsony szintjéhez viszonyítva szerény
mértékben, 0,1%-kal bővült a GDP. (Tavaly ilyenkor 6,7%-os csökkenés
következett be.)"

Én a poszttal értek egyet, mivel a 2010-es mindkét adat kedvező, azaz javul a helyzet az előző negyedévhez képest is és az előző évhez képest is. 2009-ben pedig a kifejezetten kedvezőbbet sorolták hátra (-2.3-at a -6.4-hez képest).

Van egy tippem: szerintem az egész gyorsjelentést megszüntetik úgy, ahogy van.

SiKom 2010.06.29. 10:47:08

Egyre gyengébbek a posztok ezen az MSZP blogon.

Különben is, az MSZP az mi? Ingyen Csabi főpolgármesternek?

Aszi 2010.06.29. 10:47:44

@Sötét korom: Te is rossz dokumentumot idézel, nem erről beszélt Vukovich. Ld. korábbi kommentemet.

Sötét korom 2010.06.29. 10:49:13

@Aszi: Szerintem ugyanazokat a doksikat idéztük.

Sötét korom 2010.06.29. 10:56:34

@Aszi: "Példaként azt hozta fel, hogy míg idén az első negyedéves GDP-statisztika közlésekor az intézmény a 0.1%-os növekedést emelte ki a szöveges összefoglaló elején és csak az utolsó táblázatban volt benne a szezonálisan és naptárhatással kiigazított 0.8%-os visszaesési adat"

Úgy látom a -0.8-at egyikünk sem találta meg, tehát a hazugság vádja megalapozottnak tűnik.

Aszi 2010.06.29. 10:57:27

@Sötét korom: De nem 2006-ban voltak a kirúgások, hanem 2003-2004-ben, és nem azért, mert "nem írták alá ferenc elvtárs hamisitott adatait", már csak azért sem, mert Medgyessy váltotta le a KSH-vezetőket.

Aszi 2010.06.29. 11:01:48

@Sötét korom: Nem ugyanazt idéztük, te a "KSH jelenti" c. doksit idézted, én meg a "Bruttó hazai termék (GDP) előzetes adata" címűt. A -0,8% csak ebben szerepel, tehát erről beszélt Vukovich. Az adat az egyik táblázatban van, mint 99,2.

Sötét korom 2010.06.29. 11:02:59

@Aszi: Vukovich Gabriellát 2005 áprilisában menesztették.

Sötét korom 2010.06.29. 11:06:51

@Aszi: Abban a táblázatban a 99.2 az előző év AZONOS időszakára, nem pedig az előző negyedévre vonatkozik!

Sötét korom 2010.06.29. 11:11:05

A szövegben viszont ez szerepel:

"A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva 0,9%-kal nőtt a bruttó hazai termék"

Tehát szerintem simán csúsztat VG.

Semmi értelme sincs az évek azonos időszakában a szezonális hatásnak!

Sötét korom 2010.06.29. 11:28:04

@Aszi: Valóban 2004-ben. A vicces az, hogy 1998-ban nevezték ki de a 6 évről a törvényt 1999-ben hozták. Emiatt lett volna még 1 éve. Viszont

"Ezért Vukovich Gabriella részére mintegy 20 millió forintnyi elmaradt járandóságot is meg kell fizetni a nem jogerős ítélet szerint."

www.vg.hu/kozelet/ksh-jogszerutlenul-rugtak-ki-vukovichot-98601

Ellenben a tavaly kinevezett igazgató lemondott...

algi 2010.06.29. 12:38:15

@Sötét korom: Még szerencse, hogy a Fidesz nem rúg ki senkit, akit határozott időre vettek fel, és különösen nem úgy, hogy visszamenőleg próbál törvényt hozni a kirúgás megideologizálására. :)

Sötét korom 2010.06.29. 13:23:12

@algi: Nekem meg ezen az elmaradt 20 milliós járandóságon indult meg az agyam. Hogy is van ez? Hisz munkát sem végzett, illetve máshol volt állásban (igazgató lett valahol a versenyszférában). Alkotmányos ez? Járandóság munka nélkül? Miért nem azt írták hogy MUNKABÉR? A járandóság és a munkabér az nem ugyanaz?
süti beállítások módosítása