Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Hatvan éve kezdődött az elfeledett háború

2010.06.26. 06:06 | ZöldMarci | 29 komment

Címkék: történelem mash koreai háború mandzsúriai jelölt

Tegnap volt a 60. évfordulója a koreai háború kitörésének, ennek ellenére a média nálunk kevéssé emlékezett meg a háborúról, amelyben 3 millió ember halt meg és ötmillió vált menekültté.

A harcok 1950. június 25-én törtek ki, miután a kommunista vezetésű Észak-Korea megtámadta déli szomszédját. A háborúban Észak-Koreát a Szovjetunó és Kína támogatta, Dél-Koreának pedig az ENSZ mezében 15 állam küldött katonai segítséget. Az ENSZ csapatokat főként az amerikaiak és az angolok adták. A harcok iránya 30 másodpercben:

Az amerikaiakat egy ideig vezető MacArthur tábornok a kínaiak beavatkozása után kínai városok atombombázását  isjavasolta, amit szerencsére határozottan elvetettek. Mivel a háború nem terjedt ki amerikai területre, (mint a II. világháború Pearl Harbourra) ezért kevésbé lett téma az Egyesült Államokban, s nem okozott olyan megosztottságot sem, mint a vietnami háború. Mindössze két emlékezetesebb a háborúval kapcsolatos alkotás született.

A mandzsúriai jelölt a koreai háborúban előkerült "agymosás" kérdésével foglalkozott. Az 1959-es novellán alapuló Frank Sinatrával készült filmnek 2004-ben a remake-jét is elkészítették:

 

Egyébként erdekes ezt a 2004-es trailert egybevetni az eredeti 1962-essel.

 

A másik "alkotás" MASH vagy M*A*S*H volt. Eredetileg egy visszaemlékezésen alapuló regényként, majd szatirikus filmként végül pedig a 70-es években készült és akkor meglehetősen népszerű sorozatként. A MASH a Mobil Ary Surgical Hospital rövidítése, és egy ilyen kórház orvosainak történetét mutatta, de a Vészhelyzetben látható orvosi részletek nélkül.

 

 

Az, hogy a koreai háború nem érte el igazán az amerikai közvélemény ingerküszöbet, hozzájárult ahhoz, hogy amerika túlságosan könnyen szaladt bele a vietnámi háborúba. Márcsak ezért is érdemes egy percre emlékezni egy 3 millió áldozatot követelő konfliktusra még akkor is, még ha nem a szomszédunkban történt.

 
A háború történetéről bővebben ITT.
További képek ITT.

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr302110600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Opinion 2010.06.26. 09:20:50

Ez annyira tipikus...

3 millió halottat szóra sem méltatunk... Mert messze van...
De a holokauszt miatt még akkor is siránkozni fognak, ha az emberiség már rég a Marson fog élni...

Gusztustalan ez a kettős mérce...

érdeklődő 2010.06.26. 09:32:47

Csak ùgy èrdeklődèskèpp, itt most akkor a kommunistàknak illik drukkolni? A cikk elèg pàrtatlan(nak tùnik).

Pantagruel 2010.06.26. 10:12:17

"Mindössze két emlékezetesebb a háborúval kapcsolatos alkotás született."

sztem emlékezetes a "Harcosok szövetsége" is. tényleg

www.imdb.com/title/tt0386064/

sprenczl 2010.06.26. 10:19:56

@Opinion: Úgyvaaaaaan!:-) Teljesen igaz.

wip 2010.06.26. 10:28:25

Nem a kommunistáknak.,az EMBEREKNEK illik szurkolni, akik harcoltak az USA-terror ellen,mert az amiknak az volt a lényeg, hogy elpufogtathassáka világháborúból visszazamaradt készletet és kipróbálhassák a tömegpusztító eszközeiket Ázsiában. Én a koreai kisembert sajnálom és a vajdaságit, akiknek a házát lebombázták az akkori ENSZ és a tíz évvel ezelötti NATO-s.nyalók.Atombombával bombázni Európában és még volt olyan rothadék miniszterelnök aki akkor lépett be a NATO-ba?!/mégha csökkentett deutériumtartalmú volt, akkor is atom!/.Erre még rájön a naagy csodálatos közszolgálati sportriporter, aki lesajnálólag beszél a "mackóban" lévő észak-koreai sportolókról!Vegyük már észre, hogy a mai Magyarországon sem számít furcsának vidéken, ha valakinek csak "macköra" telik milliomos f.kalapok!

KCB 2010.06.26. 10:41:19

@Opinion: "3 millió halottat szóra sem méltatunk... Mert messze van...
De a holokauszt miatt még akkor is siránkozni fognak, ha az emberiség már rég a Marson fog élni..."

Valszeg azért mert nem voltunk érintettek a háborúban, másrészt pedig egy háború áldozatai nem vethetők össze egy népirtás áldozataival. Ha a Pol Pot rezsimet hoztad volna fel példaként akkor az összehasonlítás helyes lenne, de az első felvetésem még mindig állna. Szuverén jogod megemlékezni vagy emlékezést szervezni akár a Tuszi kisebbség népirtásával kapcsolatban, vagy neked csak az a lényeg hogy ne emlékezzen egy itteni tragédiára?
Ázsiában sem emlékeznek az Európán átsöprő tragédiákról. Vajon akkor kinek a dolga lenne ha nem nekünk?

ds9 2010.06.26. 10:41:29

Kedves Opinion,

ugyan én nem vagyok sem zsidó, sem filoszemita, de azért különböztessünk meg két dolgot.
1. Egy háborúban vannak halálos áldozatok, egyrészről polgáriak (akik áldozatul esnek a háborúval kapcsolatos eseményeknek, bombázás, lövöldözés, robbanások, rájuk dől a ház, elnyomás etc.), másrészról a katonai áldozatok (akik a haderegben szolgáltak)
A második világháborúban cca. 22-25 millió katonai áldozat, valamint cca.32-49 millió polgári áldozat volt (wikipedia).
2. A Holocaust áldozatai a fent említett kettő adatban nem szerepelnek, a wikipedia szerint cca. 5 millió 750 ezerzsidó halt meg a második világháborúban.
Ők nem azért haltak meg, mert katonák voltak, vagy a fejükre esett a ház, tehát nincsen ez a 5.75 millió benne a fent említett áldozatok számában.
Ezeket az embereket csakis és kizárólagosan azért gyilkolták le, mert zsidók voltak és valaki kitalálta, hogy őket el kell pusztítani, szisztematikusan.

Ez két különböző dolog, példát mondanék, a hutu-tuszi gyilkolászás Ruandában hasonló ehhez, ott cca. 800ezer-1millió ember gyilkolászta le egymást faji alapon.
Azért azt nem lehet mondani, hogy a ruandai genocidiumról nem lehetett volna hallani és nem csináltak volna róla filmet, nem méltatták volna szóra etc.

A koreai háborúban 3 millió ember halt meg, ezek polgári és katonai áldozatok együttesen.
A második világháborában 5.75 millió zsidót gyilkoltak meg, csak azért mert zsidók voltak.

Ez két különböző dolog.

Nem kell szeretni a zsidókat, de két dolgot ismerni kellene a történelmet és a számokat.

elnastra 2010.06.26. 10:44:51

Nem, nem illik kommunistáknak drukkolni. Az északi oldal már akkor is annyira barátságos ország volt, hogy a majdnem egymillió hadifogoly, akiket délen tartottak, nem volt hajlandó hazatelepülni, és csak hosszas alkuk során sikerült megegyezni azok sorsáról (értsd. hazaviteléről).

Másrészről kicsit kiegészítve: az SZU és Kína támogatása a háború elején minimális volt, amikor kim-ir-szen kilátogatott Moszkvába, Sztálin legalábbis nem támogatta az intervenciót, mert nem tartotta még elég érettnek a helyzetet, ennek ellenére Kim, amikor ezek után Kínába látogatott, simán Mao-ce-tung képébe mondta, hogy élvezi Moszkva legteljesebb támogatását. Nesze neked technikai forradalom és telekommunikáció... Ezért 1951-ben, amikor az amerikai vezetésű ENSZ csapatok megérkeztek a kínai határ mellé (ahol nagyon fontos ipari területek voltak, ezt fontos megemlíteni), és McArthur valóban kétes értékű javaslatokat tett (ki is rúgták utána), kínai "önkéntesek" kisegítették az északi testvéreket. A déliek itt cseszték el, alapvetően. Ha megállnak ott, ahol a koreai-fsz. a legkeskeskenyebb (100 km-re a kínai intervenciós határtól délre), senki nem szól semmit, Phenjan-t megszerzik, pár év múlva a két Korea egyesíthető lett volna.

Egy kicsit az ENSZ szerepéről: a történelem első és utolsó olyan ENSZ vezette missziója, amelyet "békekikényszerítőnek" tituláltak, mindmáig csak békefenntartó vagy hasonló akcióik voltak. Itt jött ki először a hidegháborúban az ENSZ, főleg a koreai háború után erősen gyengülni kezdő, amerikai befolyása, tekintettel arra, hogy a United Nations Command és az amerikai főparancsnokság effektíve egy és ugyanaz volt. És kis érdekesség: az ENSZ BT megszavazta az intervenciót, a szovjet küldött éppen valamiért nem tartózkodott a termeben (elméletileg tiltakozott Tajvan Kínaként történt elismerése miatt, khm...). Viszont később valóban támogatták a BT-ben É-Koreát, ezért aztán a Közgyűlés gyakorlatilag átvette a BT szerepét, és jó pár évig szinte helyettesített azt, főleg a hidegháború leghidegebb éveiben.

A háború után kialakult a status quo, és igen komoly erők mardatak délen az Truman-doktrína értelmében (demokráciaexport, szabadság terjesztése, stb), ugyanakkor Korea volt az USA első kudarca, és itt vált nyilvánvalóvá, hogy az nemigen működik a térségben, amire viszont az amcsik elég kínosan igyekeztek ügyelni. Ez az élmény is fog majd odáig vezetni, hogy 56-ban és Berlinben nem fognak beavatkozni (persze más egyebek mellett, és ott már a doktrína is Eisenhower, de ez is oka volt).

A háború elfeledettségéről epdig annyit, hogy az 1953-as elnökválasztásokon Eisenhower (a kedves "Ike") pedig azzal nyert, hogy megígérte, hazahozza a fiúkat Koreából. Akkoriban tehát az amerikai közvélemény és a világ is igenis foglalkozott a háborúval, komoly sokkélmény volt és sokban, nagyon sokban módosította mind az amerikai, mind a kínai, mind a szovjet külpolitikát és az ENSZ jellege is itt (is) kezdett megváltozni. Ellenben a vietnámi háború sokkja sokkal nagyobb volt (főleg mert Koreában még igen gyenge volt a média jelenléte), ezért Kore is elhalványult, de elfeledettnek minősíteni túlzás.

kyanzes (törölt) 2010.06.26. 11:03:02

Joint Security Area is témába vág. Jó holmi.

megitális rózsa 2010.06.26. 11:03:29

Érdekes lett volna, ha Kínát atombombákkal megszórják.

Opinion 2010.06.26. 11:15:37

@ds9: meghalt 3 millió ember...

Valakinek a gyereke, anyja, apja, fia, lánya, unokája, stb.

Ennyi. Nem történelem, nem számok. Emberi életek!
Persze addig könnyű okoskodni, ameddig nem a tied.

A véleményemet tartom. Pont.

Opinion 2010.06.26. 11:19:35

@Kerek Perec: Nincs összehasonlítás. 3 millió ember halt meg.

Nem az én feladatom megemlékezést szervezni semmiről. Ez a kormány, a civil szervezetek, vagy tudomisén kinek a dolga.

De ha minden évben 15ször siránkoznak a holokauszt miatt, akkor siránkozzanak emiatt, meg a többi elfeledett dolog miatt is.

Számomra ez ennyire egyszerű.

ds9 2010.06.26. 11:31:16

@Opinion:

Igen igazad van, valakinek a gyereke, anyja, .....stb.

De nagytételben (és háborúnál, népírtásnál) sajnos ezek az emberek már csak számok.

Te egy háború 3 millió polgári és katonai áldozatát elébe helyezted egy kollektíven szervezett és logisztikailag kivitelezett népírtásnak.

Konkrétan hozzászólásodból (véleményedből) az jött ki (amt fenntartassz), hogy mit siránkoznak (és siránkoztatnak) ezek a kollektív népírtásban megölt 5.75 millió emberükről (tudod, gyerekek, anyák, apák, fiúk, lányok, unokák...), amíg Koreában meghalt 3 millió ember.

Namost, 5.75 milliónyi, gyerek, anya, apa, etc. sokkal több mint 3 millió.

Vagy azért mert azok zsidók voltak, akkor az nem számít, azok már nem voltak, anyák, apák, gyerekek...?

Akkor mégiscsak visszatérünk a számokhoz és a történelemhez.

Egyébként az emberi életek mind számítanak (nem írtam, hogy nem).

Az nem okoskodás, ha azt mondom, hogy 5.75 millió (kiírtott!) ember siráma lehet, hogy nem kisebb probléma, mint 3 millió háborús, nem szisztematikusan kiírtott áldozaté.

de, ha természetesen te úgy gondolod, hogy 5.75 milliónyi ember nem számít (gyerek, anya,apa...) , vagy nem úgy számít, mert az nem fontos, de a másik az nagyon is, az a te szíved joga.

martin86 2010.06.26. 11:32:38

@Opinion: te segghülye vagy.

A véleményem tartom. Pont.

Opinion 2010.06.26. 11:38:34

@martin86:

Látom te aztán tudsz érvelni...

Opinion 2010.06.26. 11:41:46

@ds9:

"Vagy azért mert azok zsidók voltak, akkor az nem számít, azok már nem voltak, anyák, apák, gyerekek...?"

Jézusom miről beszélsz??? Ki mondta hogy nem számít. Ha figyelmesen elolvasod az első hozzászólásomat, a bajom az, hogy miért csak AZ számít? a 3millió ember nem.
Erre te jössz azzal, hogy igen, de a 6 millió több mit a 3. Ezért kvázi az számít ez meg nem...

Na jó, hagyjuk...

Tudod mi van?
Ha a koreaiak "uralnák" és (döntenék be 50 évente) a világ gazdaságát, akkor rájuk emlékeznének és nem a zsidókra.

Mint mondtam kettős mérce. És ez a bajom. Nem a zsidó gyerek halála...
Érti?

Leonard Zelig 2010.06.26. 11:57:19

@Opinion: Szerintem neked inkább az a bajod, hogy a zsidó lányok tetszenek, de egyet sem sikerült megdugni, mert az intellektusod nem bűvöli el őket. Próbálkozz az arab lányokkal, hasonló a fizimiskájuk és nem annyira szofisztikáltak.

ds9 2010.06.26. 12:12:07

@Opinion:

Félreértettél. Minden emberi élet számít az 5.75 millió és a 3 millió is !!!!!

De ettől még 5.75 millió ember halála szomorúbb, mint 3 millióé, főleg, hogy az utóbbi háborúban halt meg, az előzőt meg kiirtották.

De ettől még minden élet fontos, nem számháború ez.

Azért mert azt mondom, hogy valamelyik áldozati lista nagyobb, ez még nem jelenti azt, hogy melyik számít és melyik nem.

Utolsó bekezdésed jó, a zsidó gyerek halála neked nem bajod, hanem a kettős mérce az a bajod.
Tehát (formállogika) amíg a zsidó gyerekek meghalnak, de nem rinyál emiatt senki addig minden rendben van, de ha Koreáról írnak cikket (amiben zsidó gyerekek egyébként nem is szerepeltek, sőt zsidók sem, holokauszt sem), akkor a koreai halottakat megvéded a folyton holocaustozó, kettő mércét használóktól, aki egyébként egy büdös szót sem írtak erről, hanem neked jutott ez eszedbe magadtól.
Valószínüleg preventív céllal, hogy elébe menjél azoknak, akik majd jönnek a holokauszttal.
Nem jöttek, te jöttél vele.

Sajátságos.

fraki 2010.06.26. 12:15:51

@Opinion: Próbálom követni a logikádat. Tehát 3 millió koreaira jobban oda kéne figyelnünk mint 5 millió zsidóra, mert a 3 millió, bár kevesebb, mint 5, azok mégis "valakinek a gyerekei".

Ezek szerint az 5 millió nyilván nem. Öö... nem... nincs kérdésem.

martin86 2010.06.26. 12:16:11

@Opinion: na végre kibújt a szög a zsákból:

Ha a koreaiak "uralnák" és (döntenék be 50 évente) a világ gazdaságát, akkor rájuk emlékeznének és nem a zsidókra.

zárásként még csak annyit. Szerinted Kínában megemlékeznek a kínaiak a holokausztról? Vagy Koreában ? Vagy Tádzsikisztánban ?

Nem bazdmeg, mert nem ott történtek ezek a dolgok és az érintettek nem élnek nagy számban arra felé.

Ha itt is sok koreai lenne, itt is lenne megemlékezés.

Opinion 2010.06.26. 13:12:14

@Leonard Zelig:

PFF... :)))

Ez igen... Ez marhára témába vágó gondolat volt...
Amúgy sikerült... De, hogy őszinte legyek, hihetetlen igénytelenek voltak a higiénia szintjén...

Opinion 2010.06.26. 13:14:42

@fraki:

Ne legyél már ennyire átlátszóan hülye...

A lényeg, csak neked, remélem megérted: Ha a zsidók halála az emberiség tragédiája és folyamatosan sírunk miatta, akkor 3 millió koreaiért miért nem??

Érted már???????

Opinion 2010.06.26. 13:18:48

@martin86:

Többször megemlékeztek itt Magyarországon a kínai hatalom egyetemisták ellene brutális fellépéséről....

Pedig nem itt történt.

Következő kérdés?

Opinion 2010.06.26. 13:20:59

Azért az elgondolkodtató, hogy mennyire egy önző és egyoldalú itt egyesek gondolkodásmódja.

Ha zsidó hal meg, akkor az tragédia és úristen.
Ha koreai, akkor az annyira nem fontos, mert messze van...

Hú, emberek... Nagyon szegényes...

Részemről ennyi.

martin86 2010.06.26. 13:22:00

@Opinion: Szerinted Kínában megemlékeznek a kínaiak a holokausztról? Vagy Koreában ? Vagy Tádzsikisztánban ? stb. Ha nem akkor miért nem?

eml 2010.06.27. 00:44:54

@Opinion: Minden élet számít. Ebben igazad van.

A többi már ingoványos.

A Dél-Afrikában évekig dúló Apartheid áldozataira emlékszünk? Nem! Régen NDK-ban az iskolákban minden félévben megemlékeztek róla.

Pinochet diktatúra áldozataira emlékszünk? Nem.

Kambodzsa?
Kelet-Tímor?

.
.
.

Hosszú még a sor.
süti beállítások módosítása