Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Ha lerajzolod Mohamedet, letiltják a Facebookod!

2010.06.17. 20:02 | szocdemman | 5 komment

Címkék: facebook pakisztán

Pakisztán  blokkolta a hozzáférést a You Tube-hoz egy nappal az után, hogy lezárta a Facebook közösségi oldalhoz való hozzáférést válaszul arra, hogy egy online csoport Mohamed próféta lerajzolására szólított fel. A pakisztáni telekommunikációs hatóság (PTA) elrendelte, hogy az oldal kezelői zárják le a You Tube-ot, „arra való tekintettel, hogy egyre több rajta a szentségtörő tartalom” – szól a hivatalos álláspont.

A PTA  jelentette be, hogy végül meghozta a döntést, amely szerint „minden törvényes lehetőséget kihasználva, a Facebook és a You Tube bárki által használható csatornáin keresztül egy tiltakozó mozgalom indult, hogy ne jelenhessenek meg gyalázkodó tartalmak a weboldalakon.” A Facebookot egy nappal a „mindenki rajzolja le Mohamedet nap” előtt blokkolták, amelyre több Facebook csoport már előre jelezte részvételét. A legnagyobb csoport oldala szerdán és csütörtökön több órán keresztül elérhetetlen volt.

A Facebook úgy kommentálta az eseményt, hogy „kisebb műszaki hiba miatt néhányan nem érték el a honlapot, és a többi felhasználót egy nagyon rövid ideig,” és hogy a Facebook amilyen gyorsan tudta, már kijavította a hibát amint tudomására jutott. Az amerikai-iszlám kapcsolatok tanácsa szerint „az egész kampányt muszlimgyalázók és iszlámfóbiások indították. Van, akiben az ügy ellenérzéseket kelthet, a kérdéses Facebook oldalak és csoportok azonban nem sértik politikánkat” – mondta Debbie Frost a Facebook globális kommunikációs igazgatója.

Az oldal pár óra után azonban újra elérhető volt. Frost elmondta, hogy a Facebook „nagyon csalódott volt,” hogy blokkolták Pakisztánban. „Elemezzük a helyzetet és azt, hogy milyen jogi lehetőségek jöhetnek szóba. Meg fogjuk tenni a megfelelő lépést, ami elképzelhető, hogy ennek a tartalomnak Pakisztánban elérhetetlenné tétele lesz” – tette hozzá. Khoram Ali Mehran a pakisztáni telekommunikációs hatóság szóvivője elmondta, hogy „a blokkolás a Facebookon elhelyezett ellenérzéseket kiváltó anyag miatt történt.”

„Határozatlan időre blokkoltuk”

”Határozatlan időre blokkoltuk. Mi csak a kormány utasításait és a Lahori Legfelsőbb Bíróság határozatait követjük. Ha a kormány úgy dönt, hogy feloldja a blokkolást, akkor azt fogjuk tenni” – mondta a szóvivő. „A telekommunikációs hatósághoz nem érkezett panasz internet felhasználóktól a Facebook csoport ellen” – mondta. Szigorúan vallásos muszlimok azonban támadásnak veszik Mohamed ábrázolását.

Világszerte zendülések törtek ki 2005-ben, mikor egy karikatúra sorozat jelent meg Mohamedről egy dán újságban, és legalább két európai karikaturista él rendőri védelem alatt, miután publikálták a muszlim prófétáról készült rajzaikat. Mimi Sulpovar, az egyik Facebook csoport elindítója elmondta, hogy akkor olvasott az ötletről, miután a Comedy Central tévécsatorna sípolással cenzúrázta a South Park sorozatnak azt a részét, amelyben Mohamed próféta neve elhangzott. „Ez tiltakozást váltott ki belőlem” – mondta. „Ez olyan dolog, amellyel szemben már régóta erős ellenérzéssel viseltettem. A bizonyos muszlim csoportok általi megfélemlítés nem tolerálható egy szabad országban” – mondta az amerikai Sulpovar.

Ibrahim Hooper, az amerikai-iszlám tanács szóvivője szerint viszont a csoport mögött álló eszmeiség sérti a muszlimokat. Az iszlám óva int mindenkit Isten és a próféták – Jézus, Mózes, Mohamed és bármilyen szent bármiféle ábrázolásától, mert ez a hitünk szerint bálványimádáshoz vezethet” – mondta a szóvivő. „A muszlimok többsége világszerte elutasítja Isten prófétájának bármilyen képszerű ábrázolását” – tette hozzá.

„Az akciónak semmi köze a gyűlölethez, vagy bigottsághoz”

Sulpovar és Hooper szerint a „rajzold le Mohamedet nap” ötlete egy karikaturista hölgytől származik, aki azóta már elhatárolta magát az ötlettől. „Az egész muszlimellenes és iszlámfóbiás emberek műve” – mondta Hooper. Sulpovar azonban tagadta, hogy ő muszlimellenes lenne. „Ez túlmutat azon, hogy valaki képes-e lerajzolni Mohamedet” – mondta. „Ha ez bántja önöket, azt meg tudom érteni, de szerintem nem jogos saját hitüket az emberek megfélemlítésével másokra kényszeríteni” – tette hozzá.

„Ennek a karikatúra akciónak semmi köze a gyűlölethez, vagy a bigottsághoz” – mondta. „Közülünk senki nem provokál ki erőszakot, és senki nem prédikál nyílt gyűlöletet mások ellen” – tette hozzá. Sulpovar elmondta, hogy ő nem muszlim, de hozzáfűzte, hogy már kapott „több száz e-mailt olyan emberektől, akik ezt próbálták neki megmagyarázni.”

 

„Előfordul, hogy emberek olyan témákat beszélnek meg, amivel mások nem értenek egyet, pontatlannak, vagy egyenesen támadó jellegűnek tartanak bizonyos topikokat. Ha ezeket nekünk jelentik, és tényleg bárkit is sértenek, a muszlimokat is beleértve, eltávolítjuk az ilyen tartalmú témákat, és szükség esetén megtesszük a megfelelő lépéseket a felelősökkel szemben” –tette hozzá Frost.

via

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr162089768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eml 2010.06.18. 00:07:47

Lesz ez még itthon is!

Master Yoda 2010.06.18. 00:27:05

azt hittem, hogy ekkora faszok csak Iránban, Szaud-Arábiában meg a Hamas és támogatói között leledzenek, ezek szerint Pakisztán is beállt a sorba

Kandabula 2010.06.23. 21:10:48

Most olvasom az új médiatörvény-tervezetről: "...médiaszolgáltatások kötelesek...(rövidítek, én szavam: tisztességesen, mert az eredeti szöveg ellentmondásos) tájékoztatni. A tájékoztatási kötelezettség megsértését jelentheti, ha egy jelentős közéleti eseményről elmarad a tájékoztatás." Vaduljak meg, ha értem. Egyrészt mik azok a "médiaszolgáltatások", másrészt pld. egy méhészeti szaklapnak miért kéne átvenni egy politikai eseményt? Valószínű, hogy ekkora hülyeségről nincs szó, de a tervezet szerint bármikor, bármibe bele lehet kötni.

Úgyhogy ne mosolyogjunk mások korlátoltságán. Simán besololunk közéjük, csak nem Allahnak fogják hívni.

Mr Neanderthal 2010.07.03. 00:04:22

ja ők mindenkit lehülyézhetnek, de velük senki sem viccelhet
süti beállítások módosítása