Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

A győztes felosztaná Belgiumot

2010.06.15. 09:22 | szocdemman | 3 komment

Címkék: választás belgium 2010

Nem csak Szlovákia, hanem Belgium is választott a hétvégén. Rég nem látott győzelmet aratott a belga parlamenti választásokon az ország felosztását is célul kitűző Új Flamand Szövetség. A bevándorlás-ellenes politikájáról is ismert párt főleg az ország északi részén, a holland (flamand) nyelvterületeken volt eredményes. A francia nyelvű déli választókörzetekben a szocialistáknak sikerült megőrizniük szavazóikat és ezzel ők is alakíthatnak kormányt.

„Kedves barátaim, semmi sem lehetetlen, ha igazán akarjuk. Az Új Flamand Szövetség megnyerte a választást Flandriában, így most a szavazatok 30 százalékával állunk önök előtt” – mondta a párt elnöke, Bart De Wever.

Bár a függetlenségpártiak a 150 mandátumból 27 megszerzésével várhatóan a legerősebb párt lesznek a parlamentben, de a szocialista kormányban vélhetően nem lesz szerepük.

Szakértők szerint a mostani választások legnagyobb vesztesei az eddig kormányon lévő kereszténydemokraták és liberálisok voltak. A belga szövetségi állam szétszakítására törekvő pártok pedig soha nem értek még el a mostanit akár csak megközelítően jó eredményt.-írja az atv.hu


Belgium területén keresztül húzódik a germán és a latin nyelveket beszélő népcsoportokat elválasztó képzeletbeli határvonal. Az országban ennek megfelelően két nagy nyelvi-kulturális közösség, a francia és a flamand él, illetve az ország keleti részén található német kisebbség. Eredetileg a nemesség és a burzsoázia által felvett francia nyelv lett a hivatalos nyelv, de elsősorban a II. világháború után megerősödött flamand függetlenségi mozgalom hatására az ország hivatalos nyelve a holland és a francia.

1993 óta Belgium úgynevezett aszimmetrikus szövetségi alkotmányos monarchia. Ez azt jelenti, hogy az ország területi alapon és nyelvi-kulturális alapon 3-3 egységre oszlik, melynek mindegyikének önálló reprezentációja és törvényhozása, parlamentje illetve kormánya van. Ezek a szubszidiaritás elve alapján működnek, és csak az országos jellegű kérdésekben van a szövetségi kormánynak és parlamentnek hatásköre. (Elvileg tehát 7 kormánya és 7 parlamentje van az országnak).

A ország felbomlásáról és a belga uralkodó külföldre meneküléséről 2006 decemberében adott hírt az ország franciák lakta részének közszolgálati televíziója. Csak utólag derült ki, hogy álhírről van szó. Azonban egy közvéleménykutatás szerint a flamandok 49,7 százaléka támogatja, hogy Belgium nyelvi és nemzetiségi alapon szakadjon ketté.
 

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr1002082746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.06.15. 14:17:24

És még a magyarok a nacionalisták:)

Amúgy elég mesterséges alakulat ez a Belgium, csoda, hogy 1830-tól mostanáig bírta.

Rothstein 2010.06.15. 19:22:36

Az egyeduli belgak a bevandorlok :)
Vicces nem?
Szet kell valni, a nemetek legalabb visszaterhetnek az anyaorszag kebelebe, ahonnan Versaillesban szakitottak el oket (Eupen es Malmedy)
süti beállítások módosítása