Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Irány a Híd!

2010.06.14. 10:42 | szocdemman | 3 komment

Címkék: választás szlovákia híd fico mkp smer 2010

Szlovákiában kihirdették hivatalosan is a választási végeredményt. 34%-al a Fico pártja az Irány Szociáldemokrácia nyert. A köztársasági elnök ezért a jelenlegi miniszterelnököt kéri fel elsőként kormányalakításra. Ez a procedúra sokáig is elhúzódhat, mivel érdemben a többséget biztosítani tudó pártok nem hajlandóak Ficoval leülni.

A 150 fős szlovák parlamentben a kormányzó többséghez 76 fő kell. Amiből csupán öt képviselő hiányzik, ha a korábbi koalíciós partner mandátumait is hozzá adjuk.

A másik oldalon egy négypárti koalíció áll. Az SDKÚ, SaS, KDH, Híd négyese kényelmes többséget biztosítana az új kormánynak.

Azonban, ha a négyesből Fico bármelyik másik pártra le tudja cserélni az SNS-t stabil kétpárti kormánykoalícióban működhet tovább. Erre a legkisebb Híd is elég lenne, hisz a Smernek és a Hídnak összesen 76 képviselője került a parlamentbe.

Elméletben ez lehetne mindkettőjüknek a legjobb döntés. Hiszen, egy két párti koalíció mindig stabilabb, mint egy heterogén nagyon vegyes négy párti szivárvány koalíció. A Híd ebben az esetben, meg nem a legkisebb koalíciós partner, hanem a koalíciós partner lehetne.

Bár a Híd, a kampányban tett olyan nyilatkozatot, hogy ő kész Ficoval is kormányozni, de erre azt, hiszem a valóságban talán semmi esély sincs. Fico részéről azért, mert túl meredek lenne a váltás: a múlt héten még a magyarokat fikázta és nyíltan náci párttal kormányzott, most meg összeborul a Híddal? Ezt az enyhén fasisztoid Smer szavazók nem biztos, hogy lenyelnék. Nem tudom, hogy a Smer szavazóinak hány százalékára igaz a fent kijelentés, de 5%-ot biztos veszítene Robert.

A Híd részéről nem lenne ez olyan meredek, hisz ő a kampányban már elképzelhetőnek tartotta, bár parlamenten kívül, de azért ott az MKP, mely lesi az alkalmat, hogyan tud belekötni az őt kiszorító Bugárba.

Érdekességképen a Híd az összes megyében megverte az MKP-t. Sőt az MKP Eperjes, Trencsény, Zsolna megyében összesen nem kapott megyénként 200 szavazatot. Trencsényben ez 75 darab szavazat volt csupán. Igaz a fenti megyék nem magyar lakta megyék, ennek ellenére a Híd 1-2 %-ot mégis elért. Jó hír talán, az hogy kettő megyében Nyitrában és Nagyszombaton az MKP és Híd eredményét összeadva megvernék a Smert. Sőt Dunaszerdahelyen a Híd 51%-kal győzőt.

Mint, ahogy már írtuk: a magyar parlament kettős állampolgárságról szóló döntése után, a szlovák kampány központi témája a "magyarkérdés" lett. Melyben a Fidesz jelölte ki végül is a két rivalizáló magyar párt között a szereposztást. Ugyan is az MKP-val találkozott, míg a Híddal nem, ami könnyes szemmel tudomásul vette ezt, majd békésen lenyomta az MKP-t. A két párt között a végére ez a különbség bontakozott ki a legjobban: a Híd nyíltan nem kért a kettős állampolgárságból, az MKP meg nyíltan kért belőle. A felvidéki magyarok meg úgy döntöttek inkább a Híd képviselje őket, tehát a határon túl az első komoly ütközetben megbukott az orbáni magyarságpolitika - írják szlovákiai politikai elemző.

A Híd a kampány egész ideje alatt 3-4%-on állt, míg az MKP 7-9%-on. Az első közvéleménykutatás, mely mást mutatott a magyar kettős-állampolgársági törvény után került napvilágra. Ha tetszik, Orbán buktatta meg a szövetségesét. Na, de kanyarodjunk vissza.

Szóval, ha a Híd nem, akkor szóba jöhet másik párt is, amire szintén minimális az esély. Ilyenkor jön az, amit Budapestről nem lehet látni, hogy Ficó ellenzékének pártjai mennyire töredezettek. Van-e öt olyan képviselő, aki egy miniszteri bársonyszékért esetleg megszavazza Ficot?

Tehát én most úgy látom a kormányalakítás elhúzódhat. Szerintem belpolitikai értelemben korántsem kezdődik nyugodt időszak Szlovákiában. Jó kérdés, hogy a négy párti koalíció meddig tud egybe maradni. A keresztény pártok hogyan fognak viszonyulni, a SaS melegházasságról vagy a marihuána legalizálásáról szóló választási ígéretéhez. Vagy akár a kettős állampolgársághoz. Sőt egy kisebbségi kormány sem zárható ki, semelyik oldalt sem.

Izgalmas matek kezdődik, tehát Pozsonyban, ami talán a magyarságnak jó, mert végre nem ők lesznek a központi téma… egy időre.
 

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr522080338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Holnap Kapitány · http://iloveyouso.blog.hu 2010.06.14. 15:41:01

A Pozsonyi Nagydíj

holnapkapitany.blog.hu

Holnap Kapitány -- Mesék egy elképzelt Magyarországról

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.06.14. 19:26:51

Két mondat nagyon üt: "Fico részéről azért, mert túl meredek lenne a váltás: a múlthéten még a magyarokat fikázta és nyíltan náci párttal kormányzott, most meg összeborul a Híddal? Ezt az enyhén fasisztóid Smer szavazók nem biztos, hogy lenyelnék."

Azért megvan annak a bája, hogy ez az européer pali, és pártja a Szocialista Internacionálé tagja. Mint csodás exkormánypártunk az mszp:D

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2010.06.14. 19:27:59

@aesculus: amúgy már csak két helyesírási hiba van ebben a két mondatban. Lassan megtanulnak írni a srácok:)
süti beállítások módosítása