Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

Föltámadt a proletáröntudat Kínában

2010.06.13. 06:19 | szocdemman | 3 komment

Címkék: kína munka sztrájk

Egy kommunista ország, mely a kapitalisták pénzéből működik, s hatalmasat fejlődött, bár ezt az emberek életszínvonalán kevésbé tükröződik. Kína versenyképességének titka az, hogy olcsó munkaerőt biztosít, az utóbbi évtizedben már olcsó és jól képzett szakemberből sem volt hiány. De az ország gyáraiban dolgozó több millió munkás ma már jobb fizetést, és munkafeltételeket követel, hát felébredt a proletár öntudat.

A munkások igen komolyan kiállnak az érdekeikért, sorozatos öngyilkosságok és sztrájkok jelzik, hogy egy új korszak kezdődik. – Több szakértő szerint ez meg is történhet.

„A vezetőség gyakorlatilag egyáltalán nincs összhangban a munkások új nemzedékének a szükségleteivel. Bár a fizetés és a juttatások egész jók, egyéb szükségleteiket a gyárak teljes mértékben figyelmen kívül hagyták. A dolgozók több rugalmasságot szeretnének, akár a futószalag mellett is, és persze némi szórakozást és társasági életet a munka után” – mondta az egyik helyi gyár vezérigazgatója.

Kínában uralkodó társadalmi válságra a nemzetközi sajtó akkor figyelt fel, amikor Foxconn vállalatnál a közelmúltban történ öngyilkosság sorozat történt, pár hét alatt összesen 12-en követtek el öngyilkosságot.

A munkások elszántságát az is jelzi, hogy a Honda gyárában a munkások átfogó sztrájkba kezdtek, amely a megegyezés hiánya miatt már régóta húzódik. „Nem játszhatják a keménylegényt csak azért, mert ők a főnökök, mindannyian emberek vagyunk” – mondta egy gyári munkás.

Az atv.hu „információ szerint a munkások változó igényeinek hátterében a mostani 20-30 éves korosztály magasabb iskolázottsága és jobb tájékozottsága áll. Sok mai fiatal az internet segítségével ugyanis már többet tud a munkavállalói jogokról, mint egykori szüleik, akik első generációs munkásként érkeztek vidékről a nagyvárosokba. Kínában a munkások nem hozhatnak létre a Kommunista Párttól független szakszervezeteket. A most tapasztalható események azonban mélyebb problémákra utalnak.”

A kérdés valójában az, hogy az ázsiai országba telepedett cégek, hajlandóak lesznek-e magasabb munkabért kifizetni, vagy továbbállnak. Utóbbi esetben az ipar egyrész áttelepülhet Indiába, sőt merészebb cégek akár Afrikát is választhatják. Persze ebből is következi egy újabb kérdés, hogy a kitelepülő cégek helyett jön-e másik, tud-e a belső kereslet és a kínai tőke új munkahelyeket teremteni. Egy biztos, a sztrájkokkal kicsit elkezdődött a demokratizálódási folyamat.

Általában a kevés iskolai végzettséget igénylő munkahelyek költöznek el a növekvő bérköltségek hatására. Európában az ilyen munkaerőt igénylő könnyűipar gyakorlatilag megszűnt. Problémának látom viszont, hogyha Kínában a magas tudással rendelkező munkaerőt olcsóbban megkapják a cégtulajok, akkor nem fogják elhagyni Európát ezek az iparágak is?
 

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr752077327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr. Acid 2010.06.13. 10:20:10

"A munkások igen komolyan kiállnak az érdekeikért, sorozatos öngyilkosságok és sztrájkok jelezik, hogy egy új korszak kezdődjék."
Te ennyire hülye vagy?! Az öngyilkosságok a proletár öntudat miatt, mi? Gratulálok, sikerült egy újabb mélypont-rekordot felállítania a blognak.

eml 2010.06.13. 12:05:03

"Európából az ilyen munkaerőt igénylő könnyűipar gyakorlatilag megszűnt."

RAGZANI

Bandibacsi34 2010.06.13. 22:03:12

Kínában borítékolható a polgárháború

1. 120 millióval több férfi lesz felnőtt, mint nő (kétlem, hogy egy nőt többen dugnának, mert ezek egykék, nem testvérek, hominak meg baribaszónak sem lehetne átnevelni ennyi embert, ha lenne nőkereskedelem, az sem elégítene ki ennyi igényt). Ez vagy háborút vagy polgárháborút jelent. A kínai (mint az orosz) nép türelmes, de ez fogyóban

2. Jelentős nemzetiségi konfliktusaik vannak pl. Turkesztán, Tibet, mongolok, ujgurok stb- és még egy rakás másik

3. A kommunista elnyomás még áll, ez pozitív, mert egy hirtelen demokratikussá váló Kína anarchiába süllyedne-bünözés, ami most is van de kegyetlenül kivégeznek bárkit még sikkasztásért is.

4. Külpolitikai konfliktusok
Oroszországgal nyersanyagok miatt (már Mao óta volt)
Japánnal Korea miatt
India felé
a muzulmánok felé
Tajvan csak hab a tortán

5. Kereskedelmi és gazdasági konfliktusok
USA, Eu munkahelyeket veszített, a kínaiak mindent le fognak koppintani. ha beindítják a repülő, auto és fegyvergyártást az USanak és EU nak és Japánnak lőttek
India és Pakisztán lesz az új bedolgozó konkurrencia

Amúgy Afrikába nem telepítenek gyárakat, az ottaniak többsége lusta(az éghajlat miatt is) mert van esze és nem fog éhbérért dolgozni mások tőkéjéért.
süti beállítások módosítása