Hírek és kommentjeink

 

 

Piroslap on Facebook


Legutóbbi hozzászólások

El a kezekkel Károlyitól és Kéthlytől

2010.06.10. 11:03 | szocdemman | 6 komment

Címkék: jobboldal károlyi mihály szociáldemokraták kéthly anna bűne

Kövér László egy közönségtalálkozón azt javasolta, hogy a Károlyi szobor helyére Kétlhy Anna szobor kerüljön. Ha Kéthly Anna élne, erre a javaslatra felállna és jó modorát félretéve jól helyretenné Kövér László urat, hisz javaslata minimum orcátlanság.

Kéthly Anna a második magyar női parlamenti képviselő volt. Később a szociáldemokrata párt elnöke, majd az 56-os kormány államminisztere. A II. világháború alatt harcolt a nácik ellen. Történelmünk egyik legmocskosabb pár évének egyikében megkérdezték tőle :képviselő asszony, nem fél? Kéthly válasza jól megmutatja, milyen habitusú ember volt: nem vagyok én cukrászkisasszony. Kortárs politikusok úgy vélekedtek róla, hogy ő az egyetlen férfi a magyar parlamentben. Igaz szívvel harcolt a szegényekért ,a munkásokért ,a hátrányos helyzetű csoportokért. Amikor levonult a fasiszta veszély és megjelent a kommunista diktatúra szele, az ellen is ugyanúgy harcolt. Gyűlölte a szélsőségeket. Rengeteget publikált a Népszavában, melynek 1956-os emigrációja után főszerkesztője lett.

Node Kéthly miért is köpné orcán Kövér urat? És ezt a köpést tessék metaforikusan érteni. Először is a Horthy rendszer is tett kísérleteket arra, hogy megpróbálta megmondani az akkori baloldalnak, hogy kit tisztelhet és kit nem, ki a jó baloldali és ki nem. Kettő egy eltávolított szobor helyére nem ildomos újat tenni. Szinte sehol nem történt ez meg. Nincs Sztálin helyett Washington szobor, nincs Osztyapenko helyett Bem szobor, nincs a zsíroskenyeres csepeli Lenin szobor helyet Weisz Manfréd szobor. Harmadszor pedig Kéthly nem nagyon értene egyet Károlyi száműzésével.
Ugyanis Károlyi Mihály volt az akkori ellenzék vezetője, világosan és következetesen levezette azt, hogy miért hiba Magyarországnak belépnie az első világháborúba, pontosan látta azt, hogy milyen katasztrófa lesz a vége, és hogy ez a háború nem Magyarország érdekét szolgálja. A Dunamenti népek szövetségét és antant hatalmakkal való szövetkezést sürgette már 1915-ben, amikor még elméletileg a világháború nekünk kedvezően állt. Amit mondott, az rendre beigazolódott. Ő is egy harcos volt, volt olyan parlamenti ülés, ahonnan rendőrök kísérték ki, mert olyan hévvel védte hazánk érdekét.

Az első világháború után ő kiáltotta ki az első magyar köztársaságot.

Szerintem a magyar jobboldal világháború kapcsán hallgasson. Hazánkat két vesztes világháborúba vezette bele, annak ellenére, hogy mindkettő előtt a magyar baloldal igen erőteljesen tiltakozott, fellépett, tüntetett. Ez az ő felelősségük, ki kell mondani. Nincs jogalapjuk Károlyi szemére semmit sem vetni, hisz ő jelezte a katasztrófát. Kérem, hallgatni kellet volna az akkori jobboldalnak rá. Elhiszem Kövér úr, hogy ez egy roppant kellemetlen emlék a jobboldalnak, hogy egy baloldalinak igaza lett és a jobboldal felelőtlen politikai döntése következtében hazánk súlyos árat fizetett. De attól még ez így marad, ha eltávolítják vagy otthagyják a szobrát. Hiba volt a háborúkat elkezdeni, kiszolgálni az akkori szövetségesek érdekeit, ha ezt nem teszik jobboldali politikusok, Trianon sem lett volna. Ez a jobboldal bűne, Károlyi ide vagy oda.

Az én értelmezésem szerint, ha Károlyi szobrát eltávolítják, akkor azzal azt mondják, hogy nem lehet igazat szólni a jobboldallal szemben. Ez ellen tiltakozom. Az pedig helyes, hogy a jobboldal igyekszik vezekelni azért, mert hazánkat kettő vesztes háborúba vezette bele, de kérem, ne azt bántsák, aki harcolt az ellen, hogy ne így legyen.

De ezt a vitát nyissuk ki, hogy kinek is a bűne a két világháború. Én hajlandó vagyok Kövér úrral vitatkozni erről, lehet, hogy sunnyogva fog vissza osonni a Szentkirályi utcába…

Kéthly szobrát meg köszönjük. Ha ön arany szobrot adna nekünk, akkor sem kellene és inkább megpróbálnánk egy vasra összegyűjteni. A Piroslap Kéthly értékeit követi, az ő értékrendje számunkra az egyetlen iránytű ezért: el a kezekkel Kéthly Annától!

· 1 trackback

Piroslap Twitteren Piroslap Facebookon Piroslap IWIW-en Piroslap Hírlevél
 

A bejegyzés trackback címe:

https://piroslapok.blog.hu/api/trackback/id/tr292071109

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kövér eltávolíttatná Károlyi szobrát 2010.06.10. 12:08:01

Négy év múlva már nem fog a mostani helyén állni a Károlyi-szobor - mondta Kövér László a Magyar Hírlap és az Echo Tv közönségtalálkozóján egy kérdésre válaszolva. A bankadóval kapcsolatban elmondta, szabad a piac, korábban feleannyi bankkal is megvoltunk…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2010.06.10. 14:27:13

Úristen ember, ilyen súlyos demagógiát az életben nem láttam.

"Az első világháború után ő kiáltotta ki az első magyar köztársaságot."

Ja, büszke is lehet rá, olyan is volt. Az első magyar köztársaságot a tökéletes tehetetlenség jellemezte, és nemzetközi szinten komolytalan, a nevetség tárgya volt. Károlyi volt az a szerencsétlen, aki feloszlatta a hadsereget, remélve, hogy akkor imádott Antantja kegyes lesz, ám azok helyette, gyorsan benyomultak a tökéletesen védtelen országba, nyilván könnyek közt röhögve azon, hogy hogy lehet valaki akkora idióta, hogy feloszlatja a fegyveres erejét, amikor megszálló szándékú seregek lépik át az országhatárt. Egy politikailag dilettáns garnitúra volt, akik mind belpolitikában, mind külpolitikában óriásit buktak. Nem csoda, hogy az ő töketlenkedésüket egy Tanácsköztársaság is bírta követni.

Nem véletlen kommentálta Freud, hogy a magyarok megölték a legokosabb grófot (Tisza) és vezetővé tették a legbutábbat (Károlyi). Gyakorlatilag Károlyi annyit tett, hogy miután az őt megelőző jobboldal volt hatalmon, tudva, hogy szarban vagyunk, mert elvesztettük a háborút, akkor a teljes elkúródás mellé még hozzátett egy lapáttal, ha lehet, még tovább rontotta a helyzetet. Sikerült tökig elk.rni mindent, úgyhogy örüljön így utólag Károlyi, hogy egyáltalán van még szobra.

Bár elismerem, a magyar baloldal mércéjével ez egy teljesen szokványos cselekedet.

A magyar jobboldal mellesleg képes volt emberi állapotba hozni az országot a háború után, miközben a baloldal mind a Károlyi kormány, mind a Tanácsköztársaság formájában dilettáns kapálózással fokozta a kárt. Érdekes, hogy Károlyi alatt az antant nem enyhült meg irányunkba, Kun Béla egyenesen fenyegetés volt, a gonosz, "megneszólaljon" jobboldali Horthy kormány miniszterei érdekes módon értek el enyhülést - többek közt a király visszatérésének megakadályozásával, illetve a nyugat szempontjából elfogadható politikával, amibe persze bezavart Gömbös nácibarát hőbörgése.

Az egész bejegyzésed újabb ocsmány uszítás a jobb-bal "vallásháborúban" de szerencsére kevés embert érdekel egy szájbak.rt szobor. Végig úgy beszélsz a bal és jobb oldalról, mint ha két külön ország két külön népéről lenne szó. Ennél egészségtelenebb és eszelősebb politikai hozzáállást ritkán találni, gratulálok, színvonalban sikerült a kuruc szintjével ütközni.

És egyébként:
a. Hogy jössz ahhoz, hogy a teljes baloldal nevében kisajátítsd a két politikai szereplőről való véleménynyilvánítást? Különben is, Kövérnek mi köze van a I. VH alatti jobboldalhoz? Életben se volt akkor! Hogy jössz ahhoz, hogy a mai jobboldalon számon kéred azokat a dolgokat, amelyek akkor történtek?

b. Ezek a történelmi személyek először magyarok, és utána jobb, vagy baloldaliak. Ocsmány és undorító az a suttyóság, amivel behúzol halott embereket, akik már nem bírnak véleményt nyilvánítani azért, hogy mocskolj egy kormányon lévő politikust. Komolyan, ennyire fájt a választási eredmény?

c. Hogy jössz ahhoz, hogy egy halott ember nevében nyilatkozz? Talán médium vagy, és állandó kapcsolatban állsz Kéthly Annával a túloldalon?

"De ezt a vitát nyissuk ki, hogy kinek is a bűne a két világháború. Én hajlandó vagyok Kövér úrral vitatkozni erről, lehet, hogy sunnyogva fog vissza osonni a Szentkirályi utcába…"

Szerintem Kövér (én nem urazom, szerintem nem érdemli meg) ha megtudná, hogy te ilyen érvekkel jönnél vitatkozni, akkor el se menne, hanem sírva röhögne a Szentkirályi utcában...

Arról nem is beszélve, hogy Kéthly nyilván vállalhatóbb egy modern demokráciában, mivel minden szélsőség ellen felemelte a szavát, mint egy Károlyi, akinek inkompetenciája iszonyatos bajba keverte az országot, és lemondása után egy kommunista terror követte, ami szocdem támogatást kapott, akik előtte Károlyi koalíciós partnerei voltak.

Gepárd Géza 2010.06.10. 19:03:52

Szocdemmannak igaza van a posztban, és pontosan emiatt merül fel a kérdés ami szerintem mindenkiben megfogalmazódik: Mi van ezzel az országgal?
Tényleg ez a legnagyobb probléma ma hogy van egy Károlyi szobor? Miért van az hogy amikor a jobboldal kerül kormányra egyből ítélkezik s bár szimbolikus de lényegtelen dolgokkal foglalkozik? Ez a kulturális terror amit a jobboldal folytat egyszerűen szánalmas és a Hitleri időket idézi amikor könyveket égettek az Árja kultúrintézet udvarán (a demokratában meg is jelent egy cikk hogy ami liberális azt tegyék az olvasók olvashatatlanná a könyvtárakba). Elegem van abból hogy mindig csúsztatással közlik a történelmi tényeket és egyszerűen valótlanságokra vagy féligazságokra alapoznak.

Fapuma (törölt) 2010.06.11. 14:17:37

Ez tobb, mint mulatsagos. Akar azt is irhattam volna, hogy rohejes.
karolyi takarodni fog a helyere a szoborparkba, annarol szerencsere pedig szinte senki sem tudja ki is volt.

Kiß B. 2010.06.12. 19:41:03

A kedves félművelt szerző egy-két apróságot megint elfelejt. Például azt, hogy Károilyi szobra eleve egy ledöntött szobor helyén áll. Tisza István szobrának helyén. Azé a Tiszáé helyén aki nemmel szavazott a háborúra, és akit valószínüleg Károlyi utasítására lőtt agyon Hermina úti lakásában pár "kedves pacifista" baloldali. Amúgy itt jegyezném meg, hogy nem a magyar jobboldal üzent hadat, hanem az Osztrák-Magyar Monarchia, aminek lévén osztrák dominanciája a vezetésben éeskeveset számított, hogy Tisza vagy Károlyi mint mond. Igen, ezek az osztrák sógorok vették el Nyugat-magyarországot, és ha pár "rongyos" nem dönt az iskolapad helyett a fegyveres ellenállás mellett, akkor ma Sopron helyet Ödenburgba járna a tisztelt szerző. Hogy miért? Mert ezt a nagyformátumú europér Károlyi Mihály annyira nem ismerte el az általa ajnározott antant, hogy em fogadtak magyr küldötteket a békekonferenciára. Amikor meg jött a Horthy (aki ugye a baloldal retorikája szerint minimum fasiszta és buta volt), akit a szövetséges hatamak is elfogadtak, már megvoltak a kész határok, Apponyi csak az utolsó szó jogán reflektált. Erről ennyit!

Úgy látom a baloldal termeli ki a hagyományos utánpótlását, ezen a blogon olvasom a legtöbb hazúg és elferdített írást, pedig van még pár ocsmány oldál.

Ha valakitől, hát tőletek hányna Kéthly!

Kiß B. 2010.06.12. 19:44:11

Most nézem, a helyesírásom inkább csak írás, mint helyes. Ezért elnézést kérek mindenkitől. Kéretik az előbbi hozzászólásomnál a tartalomra koncentrálni!

kszabo 2010.06.13. 17:11:17

A két világháborút a kitöréskor épp hatalmon lévő kormányok varrták a nyakunkba. Most úgy ajnározzák őket, mint a I ....XXL. jótevők halmazát.
Ja és 1956-ban a kollégáim nem a horti rendszert akarták visszaállítani, hiszen jórészt 1950-51-ben jöttek haza a h. mikibácsi kalandtúrájáról :)
süti beállítások módosítása